hits

november 2017

Michelsen bør bli "Årets trener".

Eliteserien fotball 2017: Molde - Kristiansund. Kristiansunds trener Christian Michelsen etter eliteseriekampen i fotball mellom Molde og Kristiansund på Aker Stadion.

Christian Michelsen er en av fem nominerte til å bli årets trener i elitedivisjon. KBK endte til slutt på en 7.plass. Mini Jacobsen sa i TV2 studio i fjor høst at KBK ikke hadde noen ting å gjøre i elitedivisjon. Har du skiftet mening Mini?I år har laget stort sett spilt jevnt med de beste lagene, tapt litt for ofte mot de svakere lagene, men summen ble altså en 7.plass etter å ha slått Haugesund 2-3 i kveld.

De andre nominerte er: 

1. Bohinen (Sandefjord). Uaktuell, siden de også kommer bak KBK på tabellen. 

2. Skullerud (Strømsgodset). Etter en elendig vårsesong tok de 8 seire på rad i høst. Men etter å ha tapt mot bunnlaget Ålesund i siste kamp, hvor laget faktisk kunne kapret bronseplass ved å vinne, så må man kreve mer av Skullerud for å gi ham tittelen årets trener. 

3. Bakke (Sarpsborg 08). De var ekstremt nær ved å ta sølvet i eliteserien. Hadde de gjort det, ville jeg gitt Bakke tittelen årets trener. Når de ledet 0-2 mot Molde, men dummet seg ut på slutten, er jeg mer i tvil. 

4. Ingebrigtsen (Rosenborg). Selvsagt en god sesong av Rosenborg. Men det er lov å spørre om man rett og slett må forvente slike resultater med de ressursene de har. 

I realiteten står "Årets trener"-tittel mellom Bakke, Ingebrigtsen og Michelsen.

Selvsagt er jeg som Kristiansunder inhabil, men jeg er ikke i tvil: Med de ressursene KBK har hatt til rådighet, er Michelsens prestasjon større enn dem han konkurrerer med. Særlig på bakgrunn av at han også er en viktig del av den positive kulturen som er skapt blant lagets tilskuere. Michelsen er et bevis på at det er mulig å være både ekspertenes og folkets trener. Svaret får vi på mandag.

Kan KBK slå Haugesund i kveld?

Christian Michelsen og Ole Olsen. Landets beste trenere. Førstnevnte er nominert til "årets trener". Her smiler de i kor etter å ha blitt seriemestre etter siste kamp mot Sandefjord for ett år siden. I elitedivisjon har de sjokkert både seg selv og kanskje også Mini Jacobsen. 

KBK er på signingsferd i kveld. Plassen er sikret, trenerne er fornøyde og det samme er spillerne. For ikke å snakke om publikum. Det vil derfor mentalt sett være unaturlig om KBK skal kapre poeng mot Haugesund. Ikke fordi at Haugesund er uslåelige, men fordi hele klubben er utladet. Litt slik som Rosenborg var mot Ålesund for et par uker siden; de var allerede seriemestre. Men det er et stort MEN her.

Noen timer før siste kamp mot Molde skrev jeg at Christian Michelsen burde bli årets trener. Bakgrunnen for artikkelen var provosert frem av noen kommentarer i lokalavisen som var kritiske til trenerens disposisjoner. Hadde KBK tapt 5-0 mot Molde, ville det være uaktuelt om Michelsen ble årets trener. KBK tapte ikke 5-0 mot Molde. De vant som vi vet - og laget var bedre enn Molde. Hvis man er edruelig, og det skal man være, kan jeg liste opp noen kriterier for at Michelsen bør bli årets trener:

1. At laget vinner eller i det minste tar poeng mot Haugesund.

2. At laget kommer foran Sandefjord på tabellen. Da bør Bohinen være forbigått.

3. At Skullerud avgir poeng med Strømsgodset. Skulle de vinne enda en gang, vil det være litt av en prestasjon. Vinner KBK mot Haugesund, bør likevel Michelsen vurderes på lik linje med Skullerud, uansett om Godset vinner

4. At Geir Bakke og Sarpsborg ikke vinner mot Molde. Gjør de det, blir det sølv i serien samt en cupfinale. Den er det vanskelig å slå.

5. Rosenborg og Ingebrigtsen: Tja, er det så imponerende det Ingebrigtsen har gjort med Rosenborg? Mens Rosenborg kjøpte Samuel Abedgendro for 15 millioner, hentet KBK Torgil Gjertsen for, var det 300 000 kroner? Hadde Michelsen ledet trønderne, ville ...say no more.

Michelsen har hentet noen spillere som nesten ikke har erfaring fra elitedivisjon og forvandlet dem til profiler. Se på Stokke, Gjertsen og Bamba. Han tok med seg et helt lag uten elite-erfaring. Mini hadde helt rett. KBK hadde ikke noe i elitedivisjon å gjøre. Men så gjorde de noen grep og så forvandlet de seg fra det helt ordinære til å slå Brann, Molde og tok poeng mot både Rosenborg, Godset og Sarpsborg. De rundspilte høstens lag, Tromsø. 

Da KBK mistet en av sine nøkkelspillere, fjorårets spiller i Obosligaen, Kamer Qaka, endret Michelsen spillesystem med stort hell. Dessuten har treneren kanskje den største æren for at hjemmekampene går for fulle hus. Å være både dyktig og sympatisk er en egenskap som publikum setter pris på. Dette er faktorer som bør være en del av vurderingen til de som skal stemme frem årets trener. Hører du meg Rekdal?

For KBK handler kampen mot Haugsund om prestisje, noen kroner ekstra, om noen spillere som har lyst å vise seg frem og ikke minst om Michelsen som kan bli årets trener. Det burde være motivasjon god nok til å komme hjem med poeng i kofferten.

Lykke til spiller og trenere. Lykke til med siste kamp, daglig leder Kjetil Thorsen. Sist skrev jeg at "intet tre vokser inn i himmelen, bortsett fra KBKs lagmoral." Dere får gå ut å bevise det i kveldens kamp mot Haugesund.

Norsk juniorverdensmester i sjakk

 

For et år siden skrev lokalavisa "Lierposten" at Aryan Tari nærmet seg verdenstoppen i sjakk. I dag ble han verdensmester for junior. En sjakkbragd av dimensjoner.

Det er en overlykkelig juniorverdensmester jeg har på tråden. 15 minutter etter at det var endelig klart at han hadde vunnet, sier han:

-Dette er den desidert største dagen i mitt liv. Jeg har mange å takke. Særlig trenerne Axel Smith, Evgeny Romanov - og selvsagt Simen Agdestein. Jeg gleder meg til å feire!

Sjakkspiller Aryan Tari (18) har tilhørt verdenstoppen i flere år i aldersbestemte klasser. I dag tok han det store steget, nemlig å bli verdensmester for junior. Magnus Carlsen ble aldri verdensmester for junior, mens Simen Agdestein var utrolig nær i 1986, men fikk sølv. Endelig skulle Norge også få en verdensmester for junior. Aryan Tari begynte å spille sjakk som 5-åring og har stort sett spilt sjakk hver dag. 

Lørdag 25.november 2017 i Tarvisio i Italia skulle Aryan Tari få oppleve noe av det største en sjakkspiller kan oppleve. Tusenvis av treningstimer og hundrevis av reiser og sjakkturneringer ga til slutt resultater. Selvsagt var det spenning fra start til mål. Før dagens 11. og siste runde hadde Tari 8 poeng og var i ledelse. Men rett bak fulgte 6 skrubbsultne unge sjakkspillere som alle hadde 7,5 poeng. Det betydde at alle som hadde et halvt poeng mindre enn Tari kunne bli verdensmester. Tari åpnet turneringen litt forsiktig med en remis, men spilte veldig god sjakk hele veien. Han beholdt roen mot de beste. Særlig i parti 6 mot den russiske GM Oparin Gregorli var det fest på brettet. Russeren spilte veldig aggressivt og Tari måtte bruke veldig lang tid på åpningstrekkene. Men etter å ha overlevd åpningen spilte han bare slik spillere med overnaturlig evner kan gjøre. Aryan Tari kommenterer partiet slik:

-Det var en vanskelig åpning, men etter at jeg hadde fått plassert hesten min på c4-feltet, følte jeg at jeg stod som en Gud.

Tari var inne på noe. Om ikke han stod som en Gud, så spilte han som en. Å vinne dette partiet med sort mot en så sterk spiller, var kanskje det avgjørende øyeblikket i turneringen. Mor og far til Aryan fulgte daglig alle partiene, trekk for trekk. Etter det sjette partiet var pappa Siamak Tari både rørt og lettet:

- Det var sterkt å vinne med sorte brikker og måten han gjorde det på gjorde oss alle glade. Dette var en stor dag for oss, fortalte Siamak på telefon.

I siste runde var det som nevnt fortsatt uklart om Aryan måtte vinne for å bli verdensmester. Ved lik poengsum er det en komplisert kvalitetsberegning som avgjør. Skulle flere spillere komme likt, var det kun to spillere som hadde bedre kvalitet enn Tari, før siste runde. Men dette kunne bli endret, slik at det var umulig å slå fast noe på forhånd. Etter at det var gått litt over to timer, så det ut som om at Aryan ville spille remis. De andre sultne løvene kjempet fortsatt en kamp om å ta et helpoeng. Computerne ga en liten fordel på litt over 1.0 hvilket vil si at man ligger en bonde over. Og med en bonde over, kan det bli dronning over. Spenningen var derfor intens og den bare økte for hvert minutt som gikk. Når 3 timer og 45 minutter var spilt, hadde to av Taris argeste motstandere vunnet sine partier. Dermed måtte Aryan spille minst remis for å bli verdensmester. Og selv om computeren sa 0.00, var det hele tiden vanskelig å trå riktig. Spillerne hadde en hest og fem bønder hver, hvor bøndene var fordelt på hver sin side av brettet, to og tre. Dyrisk spennende.

Arians motstander, Van Foreest Jorden, kunne også bli verdensmester om han vant mot Aryan. Ikke rart at Jorden spilte til siste slutt. På Facebook var Vålerengas interne gruppe glodvarm. En av lederne i klubben, som var med og sikret at Aryan ble spiller i Vålerenga, Bjørn Nytrø, er ekstra engasjert. Meldingene er nesten klare: Aryan trenger remis for å få tittelen. Etter 3 timer og 50 minutter blir det remis og man tror at Aryan Tari er blitt juniorverdensmester. Men helt sikker kan man ikke være, fordi man da vil ha tre spillere med 8,5 poeng. Det ville være en nedtur uten like om Tari skulle tape på kvalitet etter å ha ledet turneringen i de siste rundene.  Nå gjenstod bare å vente på den endelige resultatlisten. Ifølge sjakkekspert Tarjei J.Svensen er det 99 % sikkert at Aryan blir verdensmester. Men når klokka er 14.20, er det fortsatt ikke klart. Man må vente på den endelige resultatlisten. Og før den kommer det en melding fra Aryans pappa: Vi er i Bergen og tar flyet snart. Vinner han tror du? Hjertet stopper. Flyet letter, men klokka 15.55 var det klart. ARYAN TARI ER JUNIORVERDENSMESTER.

Norge stilte med tre spillere. De to andre var ungdommene Johan Salomon(20) og Johan Sebastian Christiansen(19). Sistnevnte er klubbkamerat med Aryan i Vålerenga og spilte en kort remis mot en GM på siste dag. En ny sterk turnering av spilleren som er mest kjent som lynsjakkspesialist. Christiansen er nå nummer 103 blant verdens beste lynsjakkspillere. Han satser på sjakk på heltid og skal selvsagt bli best i verden.

Hva er årsaken til at Aryan er så god, spør jeg Christiansen, en time før Aryan har spilt ferdig sitt parti: - Aryan har ingen svakheter. Han liker å spille når det er mange brikker på brettet og når spillerne må tenke selv. Altså, når man ikke lenger er inne i teori. Egentlig en komplett spiller.

Først og fremst er det familien og faren til Aryan som har vært hans største støttespiller. Ved siden av spilleren er det derfor Siamak som må få den største æren i Aryans suksess. Akkurat som hos familien Carlsen, hvor pappa Henrik må finne seg i å være nøkkelen. Siamak legger også vekt på at Aryan fikk to særdeles dyktige sjakktrenere:

- Axel Smith betydde mye for Aryan. Han gjorde store fremskritt under trening med Axel. Dessuten var også den russiske stormester Evgeny Romanov viktig for ham. Romanov er fortsatt en del av Aryans fremgang og vi setter stor pris må den sympatiske russeren. Begge disse spillerne ble hentet inn som trenere den tiden Aryan spilte for Kristiansund Sjakklubb. En takk til dem. Aryan ble medlem av Vålerenga Sjakklubb i 2012.  Særlig har de utenlandske GMéne som spiller for Vålerenga vært inspirerende, men det gode miljøet er også viktig for ham.

De siste to årene har Aryan gått på NTG, Norges Toppidrettsgymnas i Bærum, og vært under Simen Agdesteins sine vinger. Det er rart hvordan mange sjakkspillere tar det store steget ved å følge med på Simens timeplan. 

En ny eventyrlig norsk prestasjon med brett og brikker. Aryan Tari har tatt et nytt steg mot verdenstoppen i sjakk.

 

Årets trener i tippeligaen

KBKs trener, Christian Michelsen, er i ferd med å stjele hele Norges fotballhjerte. Like blid uansett resultat. Han har en stall som omtrent ikke har erfaring fra tippeligaen. Likevel spiller laget jevnt med de beste. Noen blundere har det vært underveis, men det skulle bare mangle. Folk undrer seg på hvorfor KBK har stappfullt hus i hver hjemmekamp. Minst like forunderlig: Stemningen på hver hjemmekamp. 

Vikings trener sa det rett ut:  Jeg har ikke opplevd en slik stemning på en bortekamp. 

Og han er bare en av flere som mener det samme. Michelsen er definitivt en av årsakene til denne - man må si merkelige gløden. Uglan kan like gjerne kåres til årets supportere. Her synges det ikke hater, hater, hater. Her synges det fra hjertet. John Klinge skal få litt av den æren. Som min venn Dag Ingvard Ripnes fortalte etter å ha besøkt Stadion for første gang i sommer: Herregud for noen sanger, for en gjeng. Ripnes har vært på flere arenaer enn de fleste. Han vet hva han snakker om.

Jeg vet det er litt tidlig å kåre årets trener. KBK bør helst berge plassen i divisjonen. Men gjør de det, er jeg ikke i tvil. Michelsen har innført noe nytt i norsk fotball. Han spiller på lag med både supporterne og media. Det bør være et viktig kriterium. Sure og sinte trenere som Fagermo og Deila går snart ut på dato.

Når vår aldeles utmerkede naboby inviterer til fest i dag, så skal de få akkurat det. Fest. Det er bare et par måneder siden KBK rundspilte Molde i en omgang i cupen. Enten det går slik eller slik; det blir en ny festforestilling. Kjære lesere av Nettavisen, merk dere supporterne til Kristiansund. Du vil raskt merke hvem som er fra Kristiansund. Og merk dere hvor blid Michelsen er etter at kampen er slutt. Det ryktes om storinnrykk fra Byen ved Storhavet. Avspark i kveld klokka 18.00. 

Sliter du med å lese og skrive?

Statsminister Erna Solberg (H) besøker Manglerud skole i Oslo fredag.

-Du føler deg jo litt dum, når du ikke klarer å skrive helt vanlige ord, fortalte statsminister Erna Solberg i et intervju 26.mai i år. Har du dysleksi, eller sliter du med å skrive eller lese. La meg oppmuntre deg. Lese og skrivevansker trenger ikke ha noe med intelligens å gjøre. I mange tilfeller ser det ut som om personer blir inspirert av å ikke kunne beherske et språk, enten det er muntlig eller skriftlig.

Som norsklærer på nki.no får jeg innimellom spørsmål fra studenter som har skrivevansker. La meg si fra med det samme: Oppsøk hjelp og ikke hold slike utfordringer hemmelig. Ved å snakke om dine svake sider, tror jeg du blir sterkere.

Det finnes mange kjente personligheter som har eller har hatt lese- og skrivevansker. Her nevnes mattegeniet Albert Einstein, legenden Winston Churchill (fikk Nobels litteraturpris), skuespilleren Tom Cruise, musikeren Anne Grete Preus, eventyreren Arne Næss jr., forlegger Erling Kagge - og for ikke å nevne statsminister Erna Solberg. Med andre ord: Når det er så mange kjente personligheter som virkelig har overvunnet både skrivefrykten og har oppnådd så stor suksess, da er det garantert muligheter for at akkurat du kan lykkes. Det er ulike grader av dysleksi, men det er opplagt at viljestyrke og optimisme kan være avgjørende. Erling Kagge var dårlig i alle fag på grunnskolen. Men han bestemte seg for å bli noe. Han studerte jus, gikk både til Nordpolen, Sydpolen og besteg Mount Everest. Joda, han hoppet bukk over noen fester i helgene, i noen år. Og han må ha hatt en sterk vilje. Men kanskje har du noe av det samme i deg. Kanskje du også har viljen til å lykkes med det du ønsker å oppnå?

Har du et inntrykk av at du er mindre begavet fordi du ikke er flink å skrive? Opplever du at andre personer ser på deg som dum? Det får meg til å tenke på en venn av meg, Espen Schønfeldt. Han var 14 år da lærerinnen fortalte ham at han kunne kanskje bli brøytebilsjåfør, hvis han jobbet knallhardt. Espen var analfabet og kunne ikke skrive sitt eget navn den gangen. 15 år senere var han jurist, underviste ved Universitetet i Oslo og er i dag seniorrådgiver ved Reaktorskolen.

For bare 30-40 år siden visste man knapt om hva dysleksi var for noe. I alle fall var det ikke mange lærere som tok hensyn til det. Det fortvilte var at mange lærere ikke en gang hadde hørt om dysleksi. I dag vet man bedre. Nå kan man til og med få ekstrahjelp til eksamen om man har ulike handikap. F.eks at man kan få lengre tid på å skrive oppgaven.

Det er viktig at du informerer din lærer om at du har skrivevansker. Det gjelder i alle fag hvor språket er en del av en innlevering. Da kan læreren forholde seg til dine vansker og ta hensyn til dem. Jeg håper du blir inspirert av historiene ovenfor og at det kan bidra til at du kan nå dine mål.

Har du spørsmål, skriv en mail til aag-siv@online.no.