hits

oktober 2016

KBK seriemestre: Eventyret vil ikke ta slutt


Ett minutt etter at KBK hadde blitt seriemester i Kristiansund. Trener Christian Michelsen løper bort til spillerne for å bli kastet på gullstol. I bakgrunnen skriker Uglan av glede. En ny nervekamp hadde gått KBKs vei. Eventyret vil ikke ta slutt.

KBK ledet 2-0 over Sandefjord cirka 10 minutter ut i andre omgang. Men så utlignet Sandefjord to ganger, den siste scoringa kom i det 90.minutt. Sandefjord ledet serien før denne kampen, og ville greid seg med uavgjort. Det var derfor vill glede rundt trener Lars Bohinen. Det var en hake ved gleden. 2850 tilskuere og 11 disipler tok fram urkraften fra en ekte nordmøring. Andreas Hopmark sendte i vei en lang og presis pasning, den ble stusset bakover og banens beste spiller Daouda Bamba fikk æren av å score i det 95. minutt. Sandefjord rakk knapt å ta avspark, KBK hadde ikke bare rykket opp i Tippeligaen, de hadde vunnet Obosligaen, og klubben ble en halv million rikere. På grunn av Hopmarks presise pasning, på grunn av Bambas egenskaper som måltyv.


Like etter kampslutt var det kaos blant fotografene. Til høyre ser vi NRKs Roar Halten.

Det var høyreback Coly som fikk æren av å åpne ballet på Gressbanen i Kristiansund. Den råsterke forsvarspilleren førte ballen, de var tre mot to og alle ventet på at Coly skulle bruke sin medspiller på høyresiden. Like utenfor sektstenmeteren velger han derimot en annen løsning. Han klinker til og ikke siden storslegga til Pål Forsnes (eks.Lillestrøm og Mjøndalen) hamret inn mål på 90 tallet, har det vært skutt hardere på Gressebanen. Ballen gikk omtrent midt på mål, men den hadde så stor fart og fikk i tillegg en aldeles merkelig inngang mot keeper. Et par meter før den banket i tverrligger og inn, skiftet den nemlig nok retning slik at Sandefjords målvakt var sjanseløs. Jeg har ikke sett et mer brutalt mål på denne stadion siden Christoffer Michelsen hamret inn noe lignende. Forøvrig bror av dagens trener Christian Michelsen, Christoffer smelte i vei et skudd fra død vinkel, nesten 16 meter fra mål. Prosjektilet gikk utrolig nok via tverrliggeren og i mål. Dagens kanonkule var nok viktigere.

Kampens gigant var Daouda Bamba. Han er så leken og lett. En spiss i toppklasse. I dag var han på sitt beste, og da kan jeg ikke se hvor mange spisser i Norge som er bedre. Sist jeg så noen på dette nivået på Gressbanen var da KFKs Kjell Wiik herjet med motstanderne. Utover teknikken har Bamba en annen egenskap som få målscorere har. Han løper som en gal. Hele tiden. For en skatt av en fotballspiller. Sitt første mål for dagen var et elegant kunststykke hvor keeper ble paralysert og latterliggjort. Ballen smøg seg mellom beina på ham, og etterpå var det bare å skyve ballen i mål fra rundt tyve meter.

Jeg ble litt skeptisk da årets spiller i !.divisjon Kamer Qaka måtte gå av banen kvarteret før slutt. Også i dag var han solid og blant banens beste spillere. Det skulle vise seg at lagmoral - og en spiss i toppform - var nok til å lage et historisk punktum. Stadion eksploderte, Uglan ville nesten ikke tro det de så. Stillingen var 3-2 og det var 30 sekunder igjen av 2016 sesongen. Seriemester i Obosligaen heter KBK. 


Leder for KBK Finn Backer sammen med sin datter. Dagens seier ga 500 000 kroner ekstra i kassen. Ikke rart de smiler.


Nå gjenstår bare fyrverkeri på havna, åpen lastebil med spillerne rullende nedover byens paradegate, noen taler og en fest som ikke vil ta slutt før sola står opp. Gratulerer KBK. Gratulerer Kristiansund. Byen som ikke ville la seg kneble. Politikere, næringsliv og øvrige innbyggere på Nordmøre får takke en seiglivet gjeng fotballspillere for innsatsen. Mange sponsorer. En uslitelig dugnadsgjeng. Hva tenker Erik Rolfsen, som var den sentrale personen som sørget for at KFK og CFK ville samarbeid om et felles topplag? Hva tenker Odd E.Folland og Sparebank 1 som har støttet klubben fra første dag? Hva tenker Vidar Sollid, som var klubbens første formann, og senere gjennom KBBL har vært en av klubbens største sponsorer. Hva med Anton Slatlem, Erik Pettersen, Erik Ohr, Knut Olsen, Leif Inge Karlsen og ikke minst Alf Dahl. Det kunne jo ikke blitt noe av dette uten dere? Og så til slutt Kjetil Thorsen - og en hau andre støttespillere. Dere fortjener all ære. Det er ingen tvil: Når man tror nok på noe, så får man det til.

.
Så glad blir publikum når laget har scoret det siste målet.


Spillere og trenere på lasteplanet nedover Kaibakken. Tusenvis av folk kranser seg rundt og venter på å hylle dem nede ved Rådhuset.


Ikke én ledig plass på Kaia i Kristiansund. Ikke en gang på 17.mai er det i nærheten av å være så mye folk.


Før man samles i Festiviteten er det fyrverkeri nede ved havna.


 

  

 

 

Det er noe Churchillsk over Kristiansund


Kristiansunderne har hatt tøffe tider det siste året. De tapte kampen om beliggenheten av det nye sykehuset, har blitt behandlet som spedalske hunder av lederne i sin egen fylkeskommune og har måttet trappet ned oljevirksomheten kraftig. Politikerne som er fra Nordmøre, deres egne politikere med Jenny Klinge og Pål Farstad i spissen, snakker byen midt imot og nekter dem å slå seg sammen med Trøndelag. Men folket på de fire øyene lar seg ikke knekke. Det er noe Churchillsk over dem. 

Se nøye på mannen til venstre. Det er Christian Michelsen. Hørt navnet før? Ja, det var han som samlet Norge til ett rike og kappet forbindelsen med Sverige. Men det er ikke han. Det er treneren til den nye fotballklubben i Kristiansund, KBK. Her blir han gratulert av TV2´s Davy Watne i garderoben. I bakgrunnen er det verdens mest engasjerte fotballkommentator, Rune Edøy, som er på jobb for lokalavisa TIdens Krav. 


Denne klubben bærer hverandre. Øverst sitter Erlend Sivertsen, en av fjorårets beste spillere i 1.divisjon. I år slet han akillesen, ikke en gang, men to. Men neste år er han tilbake igjen, vær sikker på det. Snart spiller han på landslaget. Må bare bli frisk først.


Her har vi to av personlighetene som mange miljø kan misunne KBK. Til venstre har vi hjelpetrener Ole Olsen. Det er ankeret og Ole Gunnar Solskjærs gamle trener. Han står ofte i bakgrunnen, snakker lavt, men har ryggrad og holdninger som hører hjemme en divisjon opp. Her går han sammen Kjetil Thorsen, klubbens daglige leder. Sistnevnte er klubbens uslitelige hjerte. Bokstavlig talt går han inn penger for klubben. Et par langturer har det vært. En gang gikk han fra Dombås og sist fra Levanger, med innkomst til Kristiansund Stadion. Til full jubel og cirka 900 000 kroner mer på konto.


To klassespillere. Kamer Qaka til venstre måtte stå over kampen i dag pga av for mange gule kort. Gutten er god nok til å spille på hvilket som helst lag. Til høyre sitter Daouda Bamba, en matchvinner fordi hans 18.scoring for sesongen sikret opprykk. Når Qaka ikke kunne spille i dag var det en annen som tok over sjefsrollen på midtbanen. Det var Liridon Kaludra. Du verden for en kamp svensken spilte. Disse guttene er sultne på mer suksess. Først skal man banke Sandefjord til helga, så gleder man seg til Tippeligaen. 20 sponsorer gir litt hver. Det har vært blod, svette og tårer både på fotballbanen -og utenfor. Som en av verdens største forfattere Knut Hamsun en gang sa: Du kan få meg ned på knær, men så er det stopp. Kristiansunderne lukter på nye seire. Den nye regionreformen kan gi dem vind i seilene. Pass opp romsdalinger og sunnmøringer. Siste ord er ikke sagt.
 

KBK danser med ulver


Våkn opp folk! KBK og Jerv spiller en historisk kamp på Levermyr Stadion i Grimstad klokka 13.00. Spiller KBK uavgjort eller vinner, så er de klar for Tippeligaen. Ingen kan danse som denne gjengen. Jerv betyr "ulv" og i dag vil KBK danse med ulver. Den største artisten er Liridon Kaludra. Den elegante svenske midtbanespilleren viser to tomler når klokka er 9.30. De er på vei inn i frokostsalen på Scandic Hotell i Grimstad. Humøret er upåklagelig. Lite bryr de seg om at Henrik Ibsen, verdens største dramatiker ved siden av Shakespeare, brukte mange år av sin ungdomstid i nabogården, 100 meter nedi gaten. 


Norges beste hodespiller er litt småtrøtt, men i dag får vi se ham krige litt lengre frem på banen. Andreas Hopmark trives i krigen. I dag er det krig.


Denne gjengen har ansvaret for at alt går riktig for seg i dag. Når klokka var 9.45 var de i full sving. Småkaldt, litt regn og litt vind. Ekte nordmørsvær med andre ord. Sørlendingene trives best når man kan spise reker utendørs. Det kan de ikke i dag. Fra venstre: Trond Kristoffersen, markedssjef, ansvarlig for billetter og supporterutstyr Jens C.S.Knutsen og til høyre Carsten Jacobsen,arrangementsansvarlig.

Espen Skalleberg har allerde vært på jobb noen timer når klokka er 9.55. Det er mye å forberede, sier den snakkesalige mediasjefen. Han husker godt den gangen Ole Stavrum trente klubben og roser ham opp i skyene. "Vi var en av de første klubbene i landet til å hente engelske trenere. Med noen unntak var de elendige. Men så fikk vi blant andre Ole Stavrum. Det var hel ved. En herlig familie." Han snakket også varmt om Ole Erik og Arild. Han hadde mest lyst til å si at det var her grunnlaget ble lagt. De spilte aldersbestemt fotball i Grimstad, forteller han. Dessuten fikk vel Arild inspirasjon og skrivekløe av at Henrik Ibsen skrev sin første roman her.Morsomt gjensyn med Arne Sandstø. Klokka er 10.32 og denne herlige fyren dukker opp. Trener for Jerv, Arne Sandstø, var selv en meget god fotballspiller med erfaring fra øverste divisjon. Da jeg bodde i Bergen på slutten av 1980-tallet, spilte han for Varegg. Jeg hadde lagt opp som fotballspiller, men var innom treningene med Varegg. Det husker Arne godt. Han var jo en teknikker:-)Dessuten følger han med mine blogger på Nettavisen. I dag stiller de med fullt lag, men det er en liten usikkerhet om Brockmann spiller. Han sliter litt med ryggen, sier Arne.


Mens KBK spiste frokost hadde jeg min daglige treningstur. De som kjenner meg vet at jeg er best med ball, men hva gjør man ikke for å holde ting på plass. En av de få forfatterne som kunne matche Ibsen, Knut Hamsun, så én fotballkamp i sitt liv. Etterpå konkluderte han:" Kroppen er kun til for å holde hodet oppe."Det er lenge siden jeg spilte fotball på Levermyr. Men KFK hadde treningsleir her på begynnelsen av 1980-tallet, og jeg mener vi spilte mot Jerv. Vår trener var Ole Stavrum. I dag testet jeg også gressmatta: Den er knallhard, men ganske jevn. Det har regnet en del det siste døgnet, og hvordan den vil se ut på slutten av 2.omgang er ikke godt å si. Er du klar for avspark? Det er jeg.
 

2 av 139 vil beholde Møre og RomsdalSenterpartiets Jenny Klinge og én nordmøring til vil beholde Nordmøre i Møre og Romsdal. Hvem er den andre? Etter at 139 har stemt i lokalavisen TIdens Krav, er det tilsynelatende 15 personer av 139 som mener Nordmøre bør være fornøyd med å forbli i Møre og Romsdal. Av de 15 antar jeg det er 90 % som er romsdalinger eller sunnmøringer. Selvsagt har lokalavisen noen abonnenter utover bare nordmøringer. I realiteten sitter vi igjen med cirka 1 til 2 % nordmøringer som vil forbli i fylket. Jenny Klinge er en av dem. Hvem er den andre?
For noen uker siden etterlyste jeg to ting hos Tidens Krav: 1.En meningsmåling 2. At Tidens Krav tok et valg for Nordmøre i regiondebatten. Svaret fra redaktør Ole Knut Alnæs var at hverken folket eller Tidens Krav var godt nok orientert til å avgi stemme. Alnæs skrev:

"Selv om vi er enig i at det haster med å forhandle og beslutte, er det ingen endelig dato for når en kommune kan søke om å endre fylke. Derfor er det all grunn til å vente på mer fakta før man gjør en endelig beslutning. Det vil også være en fordel å få vite mer om hva en slik endring kan bety før man lager en meningsmåling."
Nå kom en liten meningsmåling. Hvor lenge vil avisa vente med å si hva de mener? Klokka går.

Obosligaen avgjøres i siste sekund


Stig Rovik er speaker og hadde forberedt seg på en kanonfest i Kristiansund. Men i kveld ser det ut til at han bare serverer kaffe. Det var lagt opp til stor fest i byens hovedgate, Kaibakken. Senere på kvelden håpet man på en samling av noen hundre i byens storstue, Festiviteten. Fyrverkeri var også bestilt, men hele festen ble satt på vent.

KBK kjørte over Fredrikstad som en veivalse i 2.omgang, men fikk aldri ballen i mål. To ganger smalt det i stengene. Først var det Rocky R.Lekaj som i det 63.minutt sendte i vei en ladning på innsiden av venstre stang, helt oppe i krysset. Noen minutter etterpå klinket Victor E.Grodås ballen i tverrliggeren og ned. De 3100 tilskuerne holdt på å dåne. Kamer Qaka herjet som om han skulle holde på med en annen idrett på KBKs midtbane. Men det holdt bare nesten i dag. 0-0 og ett poeng, ble dagens fangst for den gamle klippfiskbyen.

Mr.KBK, daglig leder, Kjetil Thorsen, så ikke blid ut de siste fem minuttene. Ved siden av ham står sportslig leder, Kenneth Leren, og gnir seg i skjegget. Da det var noen få minutter igjen, var det 0-0 i kampen Sandefjord- Strømmen, mens kampen KFUM-Jerv, også var 0-0 . Men så scoret både Sandefjord og Jerv. Dermed ble festen utsatt. Nå leder KBK ligaen med 2 poeng til Sandefjord og 6 poeng til Jerv. Det gjenstår to kamper å spille. Hvem KBK skal spille mot? Jo, neste helg er det Jerv på bortebane, og helgen etterpå er siste kamp mot Sandefjord på hjemmebane. "Jeg tror ikke dette avgjøres før i siste sekund", sier Kjetil Thorsen.

I Kristiansund diskuteres det om man skal ha et fullverdig sykehus eller bare et DMS, et Distriktsmedisinsk senter. Med slike fotballkamper som i dag bør man i hvert fall ha noen hjertestartere tilgjengelig.

Smølabonan viser vei

Foto: Wigdis Wollan

Inger Lise Bøe Bævre og Smøla Janitsjar representerer det beste av Smølabonan. For 15 år siden hadde den lille øykommunen ytterst i havgapet 50 gjestesenger. I dag har den 750. Øya står på hodet nesten hele året. Her er festivaler, Gurispelet, konserter og ser man i Kulturkalenderen for 2016 finner man det ene arrangementet etter det andre. 90 % av barna går på kulturskole. Her er intet overlatt til tilfeldighetene. Hvordan er en slik suksess mulig?

Foto: Wigdis Wollan
Asgeir Gjøstøl er et av Smølas musikkgenier. Han synger, lager tekster og spiller på flere instrumenter. Han har vært med i Smøla Janitsjar i 20 år. Det var han som komponerte musikken til Fru Guri i 1990. Sist helg inntok Smølabonan Kristiansund. Her ser vi ham på scenen i Braatthallen, sammen med kordamene og resten av orkesteret. 1100 tilskuere, mange av dem langveis fra, fikk høre musikk på høyt nivå.

Foto: Wigdis Wollan
Slik ser det ut i Gågata i Kristiansund når Smølabonan kommer på besøk. Her selges den berømte Smølagulrota og alt av havets delikatesser. Det er 17.mai og julaften på samme dag. Bildet er tatt sist lørdag da bonan inntok byen. De viser vei og ser seg ikke tilbake. Kristiansunderne forstår ikke helt hvordan det er mulig. Det er Smøla som har regien fra A til Å og det er de som står for utgiftene. For 14.året på rad laget de liv i byen.

Foto: Wigdis Wollan
Mannen med solbriller er Egil Holberg. Han synger, er dirigent og tar gjerne frem gitaren om det passer. Hele Smøla er ham stor takk skyldig. Energien er ustoppelig og han tenker positivt hele tiden. I den grad man kan si noen lager gull av gråstein, er det Mr.Holberg. Det er ikke rart at nabokommuner blir misunnelig på slike musikalske sjeler. Batteriet ser aldri ut til å gå tomt.

Foto: Wigdis Wollan
"Ska vi laga litt fest i na byn her?" Einar WIkan er den største bonen av alle på Smøla. Han har vært med på en 30 år lang fest i øykommunen, og sammen med Egil Holberg har de vært ansvarlige pådrivere for en utrolig aktivitet. Her ser vi ham på scenen i Gågata i Kristiansund. Wikan roser Smølas engasjement og dugnadsånd. "Det er ikke noen få som står bak denne drivkraften", sier han. "Sist vi arrangerte Gurispelet brukte jeg 1 time og 20 minutter på å skaffe 28 frivillige. De som ikke kunne være med var lei seg for at de måtte på reise bort den uka." Det er bare å bøye seg i støvet. Kommuner som sliter med økonomien, humøret eller evnen til å kommunisere; ta kontakt med Wikan eller Holberg.

Smøla Kommune er den absolutt største bidragsyter til alle arrangement. Heldigvis kan Kristiansund skryte av å ha Sparebank 1 og en mann ved navn Anton Slatlem. De sørget for at konserten sist helg var mulig å gjennomføre. Det skulle bare mangle at de ikke fikk oppmerksomhet. 

Tusen takk til deg Wigdis Wollan, for fantastiske bilder. De som vil se litt mer av Smøla: wigdiswollan.no, bedre naturbilder skal du lete lenge etter.

 

 

KBK kan tape alle tre

 

Denne gjengen vil avgjøre om det blir tippeligaspill for KBK neste år. I går, mot Ullensaker Kisa, trodde ikke publikum det de så. Da spilte KBK så svakt - i første omgang- at selv den største optimist måtte gni seg i øynene. Nå er det tre kamper igjen. KBK kan tape mot topplagene Sandefjord og Jerv. De kan også tape mot aristokraten Fredrikstad. Selv den enkleste sjel kan se hvilken makt den mentale psyken påvirker prestasjonene. Tåler KBK presset?

For en par måneder siden satt jeg sammen med trenerne Christian Michelsen og Ole Olsen på Vestnesferga. Laget hadde tapt mot Hødd. Vi diskuterte hvor mange poeng KBK måtte ha for å rykke opp. 59 mente jeg. "Tror du man trenger så mange," svarte hovedtrener Michelsen. I dag har de 57 poeng. Med et par uavgjorte på de tre siste har de landet en eventyrlig sesong. 

Allerede før kampen i går var det uro. To av de mest sentrale spillerne hadde blitt skadet på trening. Monsteret av en venstreback, Coly, og sirkusartisten Kalludra var ikke aktuelle. Dermed ble det rokeringer.  Ikke minst ble det psykologiske utfordringer. Dette var i realiteten årets første matchball. Alle visste før kampen, aller mest trenerne, at en seier mot Kisa ville så godt som sikre et opprykk. Så nære, så langt unna. Fordi etter første omgang på Jessheim, byen som har flere heisekraner enn busser, ble bortelaget gjort til latter. Jessheim bygger nye boliger, sykehus og skole. Derfor ser hele byen ut som en byggeplass. Hjemmelaget hadde vunnet de seks siste kampene. Kanskje ikke så rart at dette laget spiller med selvtillit på hjemmebane. Det ser jo ut som om byen skal løfte seg fra å være et landsted til å vokse inn i himmelen.  Det var i alle fall merkelig å observere hvordan relativt ordinære Kisaspillere dominerte og lekte kattens lek med musen. Etter første omgang fikk jeg denne meldingen fra en superpatriot fra Kristiansund: "Med slikt spill blir det Obosligaen i mange år. Jeg får ondt av å se på. "Mitt svar på meldingen var: "De må tørre å stå høyere. De må løpe mer."  

Analysen av 2.omgang: Ullensaker Kisa tålte ikke presset. Det stod for mye på spill også for dem. De kjempet om å unngå nedrykk. KBK fjernet en back, satte inn en sulten Mendy på topp, og presset hjemmelaget til å bli usikre. Bortelagets supportere startet med fire Ugler. Før 1.omgang var ferdig var det kommet 100 til. Og i 2.omgang ropte de som om det var noe Churchilsk over dem. Ydmyket i krigens første del, men nekter å gi seg. Uglan hadde trua. Det fikk også spillerne etterhvert. 2-0 er en farlig ledelse. Først kommer én i mot. Så kommer én til - og så kommer den tredje. Psykisk terror, heter det.

Laget leder nå med 8 poeng foran nummer tre på tabellen. Jovisst, kan KBK tape de tre siste, samt at Jerv kan vinne de tre siste. Som den største pessimist skrev på sin gravstøtte: "Hva var det jeg sa". KBK er ikke der. Tvert imot har laget med seg en synlig og en usynlig hjelper. Den første er supporterne. Det er ikke bare de fire som møtte opp en time før kamp. Det er en hel by som står bak dette laget. De bestemte seg for å rykke opp allerede i mai. Den usynlige hjelperen er ikke like lett å beskrive. Det er en fru fortuna. Enten er det vår herre, eller så er det noe annet der ute. Kanskje kan det være som Rune Bratseth en gang sa da laget ble utspilt, rundspilt og gjort til latter - da Norge spilte mot Nederland. Ballen gikk på keeper, i stolpen, kom i retur for så gå i tverrliggeren. Men den gikk ikke i mål. Flaks er ikke tilfeldig. Bare les hva jeg skriver i boka om verdensmesteren i sjakk, Magnus Carlsen. Når det står om noen millimetre, får man hjelpe til litt selv. Om 14 dager ønskes Fredrikstad velkommen. Jeg tipper det kommer 3000 tilskuere. Så får vi se hva det gjør med KBK.KBKs daglige leder, Kjetil Thorsen, gråt i går. Ikke en tåre eller to. Det regnet tårer. I hele andre omgang stod han bak en stor mast for seg selv. Bak det ene målet. Hadde ikke nerver til å se straffesparkene. Han har gått fra Dombås - og han har gått fra Levanger. På asfalt mot Kristiansund. For å samle inn penger. Neste hjemmekamp om 14 dager vil 3000 tilskuere støtte Kjetil Thorsen og KBK.

 

 

Norges beste barneskole foreslås nedlagt

 

 Denne plakaten ser du på veggen til en av landets beste barneskoler. Innlandet Barneskole i Kristiansund kom i 2014 på 2.plass i testen over beste barneskole for 5.trinn. De ble bare slått av en privatskole. Nå er det planlagt nedleggelse, og elevene skal  tvinges til en stor skole som havnet på 904 plass i samme test. I 1988 forsøkte også politikerne å legge ned skolen. Den gangen gikk det 59 elever her. Nå er det litt over 100. Innlandet, eller Tahiti som det kalles, er et populært sted å bo. 5.oktober går høringsfristen ut og det hele skal avgjøres 8.november.

De siste årene har Innlandet barneskole vært blant de beste i landet. Av 2375 barneskoler kom Innlandet for eksempel på en fjerdeplass i 2015. Dette kommer frem av resultatlisten over nasjonale prøver. Nå kan skolen bli lagt ned - muligens av ren misunnelse. Skolen tilhører et lite miljø på den minste av byens fire øyer, og resultatene er selvsagt ikke tilfeldige. Men slike skoler vil ikke byen ha. De andre 8 barneskolene i byen er dog ikke i nærheten av å oppnå tilsvarende resultater. Man vet av erfaring at suksess ikke tåles i Norge - og Kristiansund er ikke  noe unntak. Kan det virkelig være så ille?

Noe av årsaken til at flere Kristiansundere har flyttet tilbake til byen ved storhavet er nettopp den unike barneskolen. Innlandet er mer kjent som Frode Alnæs sitt "Tahiti". Øya er kjent for å ha et av byens beste boligstrøk , og det er her Ole Gunnar Solskjær slo seg ned når han kom tilbake fra England. Familien ønsket en trygg og god skole for sine barn. Barneskolen ble bygget samtidig med at øya fikk fastlandsforbindelse i 1963. Den har siden vært øyas hjerte og samlingssted.

Det er ikke første gangen politikerne forsøker å smadre det kjæreste man har. Høsten 1988 skulle kommunen spare penger. Også den gangen mente politikerne, med rådmann i spissen, at barneskolen på Innlandet skulle legges ned. Foreldrene gikk derimot til sivil ulydighet, og én av dagene holdt de til og med barna hjemme fra skolen. Arbeiderpartiets ordfører, Øyvind Jensen, møtte opp til fellesmøte og nervene stod i høyspenn. Den gangen var det en uerfaren politiker, Asgeir Jordahl på 24 år, som talte sin egen ordfører midt imot:

"Jeg vet egentlig ikke hva som gikk av meg. Uten å tenke særlig på konsekvensene gikk jeg på talerstolen og fortalte at det var mulig å spare noen kroner både her og der, på andre poster. Det ble mottatt med øredøvende applaus og resultatet endte til slutt med at skolen ikke ble lagt ned. Jeg var medlem både av skolestyret og Arbeiderpartiet", kan Jordahl fortelle. Det kan se ut som om Arbeiderpartiet nok en gang kan ha behov for en Jordahl, som tør lage litt uro i eget reir. I motsetning til i 1988 har kommunen denne gangen laget en utredning på 64 sider. Det er dette som er grunnlaget for forslaget om legge ned Innlandet barneskole. Her finnes detaljert teoretisk informasjon, særlig i et økonomisk perspektiv.

Skolens ekstremt gode resultater de siste årene er ikke spesifisert. Heller ikke årsakene til at den fenomenale rektoren Gerd Inger Endreseth, ja vi må få lov til å kalle henne det etter en researchrunde. Hennes mange lærere er også en viktig del av årsaken til at ikke bare skolen gjør seg bemerket i tester; her prioriteres et godt miljø. I et eget brev til kommunen skriver aksjonsgruppa for skolen: (Brevet er redigert av undertegnede):

Skolen har økt kompetansen i personalet de siste 10 årene og systematisk hevet læringsstrategiene i basisfagene. Innlandet skole bør bestå fordi de har bygget en pedagogisk grunnmur hvor de kan dokumentere gode resultater uavhengig av klassestørrelser. Skolen scorer også høyt på medarbeidertilfredshet, 5.4 på siste undersøkelse. Dette er langt høyere enn snittet i kommunen som var 4.5 og blant skolene i Norge, hvor det er 4.7. Selv om enkelte skoleledere ikke tror motivasjon og trivsel påvirker kvaliteten, burde kvaliteten ved Innlandet skole skapt nysgjerrighet i stedet for å hige etter en skolestruktur, hvor løsningen til kvalitet blir store enheter på mer enn 450 elever. Det er ingen dokumentasjon som viser at store skoler vil score bedre på kvalitet enn små skoler, noe også utredningen selv nevner.

I rapporten står det svært lite om hvilken betydning en slik skole utgjør i nærmiljøet. Det kan med andre ord se ut som om at de viktigste faktorene for å ha det bra som barn, er utelatt. I alle fall er de sterkt undervurdert. De som står for utredningen burde virkelig vært nysgjerrige på hvorfor Innlandet barneskole gjør det så uvanlig bra. Som i september 1988 er argumentasjonen for å legge ned skolen, myntet på økonomi. Utredningen er laget med akademisk penn, og har noen vurderinger som kan være til nytte. Men mangelen på å tenke helhetlig gjør den usmakelig. Det er noe råttent over den. Arbeiderpartiet er fortsatt det største partiet i denne byen, slik det var det i 1988. En må be dem om å ta til vettet, slik de gjorde for 30 år siden. For noen uker siden gikk Senterpartiets leder og forlangte at Innlandet barneskole ikke ble nedlagt. I samme artikkel kunne man lese at Arbeiderpartiet ville vente med ta en avgjørelse. Istedenfor å benytte utredninger som utelater viktig informasjon, burde byens politikere brukt den unike barneskolen i sin markedsføring. Skrytt den opp i skyene. Hva med: "Flytt hjem til Kristiansund! Vi har en av verdens beste barneskoler!".

Istedenfor å fremelske en av landet beste skoler, gjør man det motsatte. I utredningen legges det opp til at Innlandet barneskole skal bli en del av en stor skole i sentrum av byen. Hvis man søker resultater for nasjonale prøver i 2014, ser man: Innlandet Barneskole ligger på 2.plass, kun slått av en privat skole. I realiteten må man da få lov å si at man er landets beste. Den store sentrumsskolen ligger på en 904 plass. Det kan legges til at sentrumsskolen har et fantastisk uteområde og slett ikke er noen dårlig skole. En 904 plass forteller nemlig ikke alt.

Fra en undersøkelse, som ble publisert i Nettavisen, kan man  lese resultater for de nasjonale prøver for 5.trinn i 2014: På topp av resultatlisten er privatskolen Childrens International School i Fredrikstad i Østfold. Legger man sammen resultatene for prøvene i lesing, regning og engelsk, får skolen et gjennomsnittlig resultat på 61,3. Like bak havner Innlandet skole i Møre og Romsdal, som får et snitt på 60,3, Korsvoll skole i Oslo (60), Krapfoss skole i Østfold (59,7), Slemdal skole i Oslo (59,3), Saksvik skole i Sør-Trøndelag (59,3), Bestum skole i Oslo (59) og Smestad skole i Oslo (59). Se http://www.nettavisen.no/dittoslo/her-er-de-50-beste-barneskolene/8519702.html

Resultatene av de nasjonale prøvene trenger ikke være et bevis på at en skole er "bedre" enn en annen. Likevel må man anta at de nasjonale prøver ikke er laget for moro skyld. Man er nesten tvunget til å ta hensyn til dem, hvis ikke blir det meningsløst. Det må vel også legges til at resultatene for Innlandet barneskole er fantastiske. Når de nasjonale prøvene knapt nok er nevnt i rapporten, svekker det troverdigheten.

Onsdag 5.oktober er datoen for høringsfristen. Alle som ønsker å si noe om denne saken, bør si fra før det. 8. november skal det hele avgjøres. De politikerne som stemmer for å legge ned denne skolen, tror jeg kan finne seg noe annet å gjøre etter neste kommunevalg. Høyres Dagfinn Ripnes kan fortelle at "nedleggelse skal ikke skje, det blir i så fall over mitt lik." Rødt og FrP har også vært tydelige på at de ikke ønsker en nedleggelse. Det betyr at man venter på Arbeiderpartiet. Man vet heller ikke at alle representanter fra de øvrige partiene vil gå imot en nedleggelse. Derfor er det med hjertet i halsen at 107 elever, deres foreldre og noen lærere venter på D-dagen.

Sørsundbrua er det som knytter Innlandet til sentrum av byen. I storm og kav er det ikke ufarlig å ferdes her. Dessuten er brua bygget for noe helt annet enn dagens trafikk. En av beboerne sendte nylig en bekymringsmelding, en forespørsel til Vegvesenet i Møre og Romsdal som ga følgende svar: "Vi ser (for øvrig) ingen muligheter til å etablere en god trafikksikkerhetsmessig løsning for myke trafikanter med de begrensninger dagens bru har i forhold til bredde." Brevet er signert Stig Svenøy. Trafikkforholdene bør absolutt være et moment når mer enn 100 skolebarn, i alderen 6-13 år, skal ferdes over brua. 

Politikerne som ønsker å legge ned Innlandet barneskole har snakket seg i mellom, de har også engasjert flere personer som i månedsvis har laget en detaljert, men ufullstendig utredning. Denne vil rådmann, Arne Ingebrigtsen, bruke som sitt fremste våpen for at debet og kredit skal harmonere. Med bakgrunn i rapporten som er laget, vil rådmannen foreslå nedleggelse av Innlandet barneskole. Rådmannen er forøvrig styreleder i "Kristiansund International School". En tiltenkt kommende privatskole. I disse vanskelige tider for oljeselskapene er kanskje ikke privatskolen like aktuell, hva vet jeg. I tillegg er han styreleder i Notar A/S. Det er ikke sagt med ett ord her at den tiltenkte privatskolen kommer i konflikt med nedleggelsen av en kommunal skole. Det er heller ikke nevnt med ett ord - og jeg har ingen informasjon som tilsier at meglerfirmaet Notar vil bry seg om tomme nedlagte barneskoler. Rådmannen er mest vant til å gi råd. Denne gangen kan han få ett: Hold tunga rett i munnen.

Til slutt skal politikerne forsøke å finne ut av alle alternative løsninger. Hvis alt annet slår feil, prøv med sunn fornuft.

Resultater for nasjonale prøver: http://www.nettavisen.no/nyheter/innenriks/sk-her-er-de-beste-barneskolene-i-landet/3423166122.html