hits

juni 2016

Endelig sommerferie: Studer på internett!

 

 Tar du ferie, eller gidder du å bli klok i sommer?

Det er godt med sommerferie:-) De som har litt ekstra energi kan velge å studere i ferien. Enten man er 18 eller 80 år, kan man i dag studere hva som helst via internett. Det er en rekke tilbud. Det er bare å google.

Flere universiteter har nettstudier. Jeg har selv studert engelsk på Høyskolen i Volda for ett års tid siden, og jeg kan garantere at det er et skikkelig opplegg. Jeg har også venner som har studert via nettet på andre steder, og stort sett er det profesjonelle folk som har ansvaret. Det må legges til at flere studier kan være krevende. Derfor bør man være forsiktig med å hoppe på et fulltidsstudium om man har dårlig med tid. Men i sommer? Da har du ikke dårlig tid, har du?

Det er en prioritering. Det koster noen kroner, så vær deg bevisst før valget er tatt.

Siden jeg selv er nettlærer hos NKI, har jeg ingen problemer med å anbefale det. De har 350 kurs og studier på alle nivå; videregående skole, fagskole, høyskole og mer yrkesrettet utdanning. Er du heldig, kan du til og med få meg som nettlærer:-) Da lover jeg entusiasme fra første setning:-).

Det fine med NKI er at du kan starte hver dag hele året. Tilbudet kan variere fra korte enkeltkurs, som koster et par tusen kroner, til en bachelor som gjerne krever et sekssifret beløp. Lurer du på noe, skriv gjerne en mail til meg, eller gå inn på nettsiden: www.nki.no

La meg fortelle en kort historie til slutt: Det var noen som lurte på hvordan Erling Kagge kunne få tid til å rusle til Nordpolen, Sydpolen, bestige Mont Everest og avlegge jus-eksamen på noen få år. Svaret ligger i å bestemme seg. Kagge bestemte seg. Han kuttet ut fjernkontrollen, helgafestene og tok fatt på et spennende liv. Vi vet alle hva han står for i dag. Det hører også med til historien at han aldri var noe skolelys. Tvert imot var han en av de svakeste elevene i klassen, på grunnskolen. "Jeg var ikke engang flink i gym", fortalte han meg forleden.

Hva venter du på?

 

 

 

KBK senket Ull-Kisa: Forbereder seg på Champions League

 

 


Ordfører Kjell Nergaard intervjuer KBKs trener Christian Michelsen

Er det rart KBK vinner. Med innstillingen til denne mannen: Bjørn Michelsen,

vinner man det meste. Og hvem Bjørn, jo han er pappa til trener Christian.

Vegard Skogheim kom med sitt B-lag.  Fryktet tap og fikk det.


En time før kampen var ordføreren i Kristiansund, Kjell Nergård, konferansier foran en ellevill heiagjeng. 100 inviterte sponsorer og trenerne for begge lagene. Her kom det frem at planleggingen av spill i elitedivisjon allerede var i gang. NFF krever flomlys, som er kvalifisert for Champions League! Like før kampen var en arbeidsgruppe nedsatt for å vurdere hvordan lysmastene skulle plasseres. Samtaler med Norges Fotballforbund er i gang, og lokalavisas journalist Rune Edøy la ikke skjul på optimismen som råder. Selv er han den største av dem alle: Det er ikke sikkert vi vinner elitedivisjon neste år, men det er bare teoretiske muligheter for at laget ikke rykker opp nå.

Vegard Skogheim, bortelagets trener, fortalte at de hadde 8 spillere enten skadet eller med røde kort -  og spilte med et B-lag. Det skulle da også vise seg. Det var divisjonsforskjell på lagene. KBK styrte hele første omgang med sporadiske Kisa-angrep. Rett før pause scoret også KBK på et nydelig angrep. Andreas Hopmark spilte genialt gjennom Tor E.Torske, som like elegant la inn til Mendy som scoret. I andre omgang fikk Skogheims menn være mer med, men halvsjanser ble til ingenting. Dette førte til livsfarlige kontringer fra KBK og det var mer enn en gang laget bommet på noen kjempesjanser. Merkelig nok spilte ikke KBK ballen ut på sidene og fikk innlegg, med unntak av scoringen. Som også ble den eneste scoringen i kampen. De skulle tråkle seg igjennom i midten og da vet man at det er lettere å forsvare seg. I dag fikk vi se en Kalludra gjøre ap med motstanderne, en Mido i sine vante klyv, en revansjesugen Næss tilbake fra skade og en keeper som nekter å slippe inn mål.:-)

KBK bestod også eksamen når de fikk mot en svak motstander. Med unntak av Rosenborg, tror jeg ikke noen elitelag ville hatt noen flere poeng enn KBK etter 15 kamper. Nå har de 36 poeng, ett poeng foran Sandefjord, men hele 10 poeng foran Levanger på tredjeplass. Det eneste som kan stoppe dette laget nå, er at overgangsmarkedet om en måneds tid blir uheldig. En av de beste spillerne, Espen Næss Lund,  har derimot kjøpt seg hus noen hundre meter fra Stadion i dag. Kanskje det er like greit å spille elitedivisjon for KBK.
Tidens Kravs redaktør, Ole Knut Alnæs, samtaler med sin egen sportsjournalist, Rune Edøy. 

Han parkerer den islandske kommentator som radiojournalist. I kveld kunne han fortelle at KBK er tvunget av Norges 

Fotballforbund til å forberede seg for elitedivisjon, som om de skulle spille i Champions League. Det gjelder flomlysanlegg til 6-8 millioner.. 

KBK går spennende tider i møte. De tre siste hjemmekampene har de spilt svak fotball, men vunnet. De hever seg mot gode lag, men bør nok skjerpe seg om fremgangen skal fortsette i samme tempo. Mot bunnlaget i dag lot de bortelaget styre deler av 2.omgangen. Mot Levanger reddet de seg med et nødskrik og kampen før det var det Hødd som hadde ballen mest. Men så var det dette med å score mål da. Så lenge de holder tett bakover, holder det med ett mål pr.kamp. 
 

Island mot England: Vulkanutbrudd er umulig å forutse

 

Island mot England. Går det mot nytt vulkanutbrudd? Kampstart kl 21.00. Dobbel exit tror jeg ikke England tåler.

 

Kan Europa og England få oppleve sitt andre vulkanutbrudd på under en uke? For tre dager siden sa grasrota i England nei til EU. Kveldens fotballkamp mot miniputten Island bør ikke tapes. Blir det dobbel-exit, vil Englands selvtillit bli rystet. Denne gangen har de ikke en Churchill som blåste all tvil bort med sin sigar. De har heller ikke en Thatcher som behandlet stormkast som om det var fønvind. Hvem glemmer hennes tilsvar da hele nasjonen ba om endring og hun svarte på tv: "Turn yourself". I dag har de en gråtende Cameron som ønsker å utsette EU-exit´n. Det spørs. For de som så dokumentaren om det Islandske landslaget på NRK på lørdag: De forstår at vulkanutbrudd kommer når man minst venter det.

Island en gåte - eller finnes det svar?

Hva er hemmeligheten bak Sagaøyas suksess? Det er ikke bare fotball-landslaget som viser resultater. De er også en håndballnasjon i verdenstoppen. Hvordan er det mulig at et land med 325.000 innbyggere kan prestere å hevde seg i så prestisjetunge idretter? Utifra innbyggertallet har de også usedvanlig gode sjakkspillere. Hva er det som er så spesielt med dette øyfolket?

På 1980-tallet ble jeg godt kjent med Teitur Thordarson. Han var trener for Brann på slutten av 1980-tallet. På denne tiden bodde jeg i Byen mellom de syv fjell. Teitur er et godt eksempel på hva Island står for: Han er asketisk, hardtarbeidende, seig og gjennomført ærlig. I motsetning til Norge, så er ikke innbyggerne på Sagaøya blitt bortskjemte i samme grad. Mens det svarte gullet har gjort vårt fotball-landslag dårligere de siste 20 årene, er spiriten og sulten holdt oppe lenger vest. Mens millionene har rullet inn i- og man må i høyeste grad også si ut av Norges Fotballforbund, er det tæring etter næring som er grunnmuren i det islandske eventyr.

Solskjær og Leo må ha røtter fra Sagaøya

Hvem husker ikke Solskjær, Leonardsen, Andersen og Stavrum? De kom fra samme klubb, og spilte alle på landslaget! Clausenengen var rene talentfabrikken. Det var den gangen kunstgress såvidt hadde sett dagens lys, det var den gangen spillerne var glade om de fikk gratis fotballsko. Nærmeste nabo vest for Kristiansund er Island. Er det herfra ryggraden, staheten og talentet kommer fra?

I dag har byen riktignok et lag som lukter elitedivisjon, men "halve laget" er fra Afrika. I år finnes det bare én Kristiansunder som har spilt fast på laget. Det er nå mer enn 10 år siden byen har eksportert en lokal spiller til elitedivisjon. Årsaken er ikke mangel på fotballbaner eller idrettshaller. For dem er det blitt mange av. Mens Solskjær og Leo spilte gratis for Clausenengen, har 22 mann i dag en snittlønn på 300 000 kroner. Nei, den store forskjellen mellom Kristiansund -  i dag - og den gangen Solskjær vokste opp- er at ungdommen er bortskjemte. De får alt servert på et fat og konsekvensen er at sulten etter suksess krympes. Som en av de største stjernene på Island, Eldur Gudjonsen, fortalte i dokumentaren: "Når man trener innendørs på kunstgress hele vinteren, er jeg redd for at tøffheten kan forsvinne."

Noe av forklaringen på Islandsk suksess er ikke import av utenlandske spillere eller at landet er styrtrike. Tvert imot. Island var så heldige (ja, du leste riktig) å bli utsatt for finanskrisen i 2008. Etter noen kriseår har de samlet seg på nytt. Nå går de fremover med stål i ben og armer, nok en gang.  Det er fundamentale forskjeller mellom Island og Norge i måten å drive talentarbeid . På Island får man kvalifiserte trenere med utdanning fra tidlig av, mens man i Norge kan risikere at trenerrollen går på rundgang blant foreldrene. Og da kan man ha foreldre som ikke vet forskjellen på et frispark og en corner. Barn med talent på Island blir tatt vare på. De spiller gjerne både fotball og håndball.

Vulkanutbrudd er umulig å forutse!

Interessen for fotball på Sagaøya er blitt sydlandsk. Til enkelte kamper i Frankrike har det vært rundt 10 000 tilskuere - fra Island! Det er bare demonstrasjonene ved en ny finanskrise som kan skape like stort engasjement.

Psykologi betyr mye i enhver idrett. Når England møter Island i kveld, er det mye som står på spill. Taper England, vil det være en sportslig krise. Kanskje vil treneren få sparken. Det finnes større kriser enn at en fotballtrener får sparken, sier du. Og du har helt rett. Denne gangen er det mye mere som står på spill! Siden England nettopp har sagt nei til EU, blir kampen mot Island en første psykologisk test. Hvordan reagerer spillerne på det sjokkerende valget? Et nei til Europa er neppe den beste medisin du gir til spillere, som gjerne får sin lønn i euro. Skulle laget finne på å tape, blir det spennende å se hvilket psykologisk utslag dette gjør for den nye politiske retningen. Vil børsen reagere? Vil ungdommen miste troen på sine egne? Akkurat nå, mandag ettermiddag, gjør bankaksjer i London svalestup, mens pundet ikke har vært lavere på 30 år. Med andre ord er det Island som har alt å vinne.

Den gangen Norge og Drillo herjet - og lå på andreplass på FIFA-rankingen, trodde spillerne de kunne gå på vannet.  I denne tiden laget jeg en radiodokumentar om Drillo for NRK. Rune Bratseth fortalte meg at laget hadde uhemmet med selvtillit: "Vi kan slå hvem som helst, hvilket vi også gjør, sa han." I enkelte kamper så det ut som om Norge hadde mer flaks enn det som kunne være mulig. Som for eksempel mot Nederland da de var fullstendig rundspilt. På ett av angrepene så det ut som om de oransje spilte vegg med stengene. Ballen ville ikke i mål og folk trodde Gud var norsk.  En som kanskje husker denne kampen spesielt godt, var venstreback Stig Inge Bjørneby. I første omgang ble han så utspilt og svimmel av Mark Overmars at han burde hatt ledsager for å finne garderoben. 

I kveld er det David mot Goliat. Vi vet hvordan det pleier å gå. I 19 av 20 tilfeller vinner Goliat. Men så spørs det om psykologien kan ta overhånd. Britene møter ikke norske fjordinger. De møter et Lag med stor L som jobber for hverandre. Til de av dere som lurer på hvordan høyst ordinære lag kan vinne mot antatt langt sterkere motstand; gjør en research på Islandsk idretskultur. 

Vulkanutbrudd er umulig å forutsi. Akkurat som fotballresultater. Skulle det skje at islandsk stolthet vinner mot litt blaserte engelskmenn, vil lavaen bli liggende. Først som en brennende masse. Siden vil iden vil den størkne og bli vanskelig å fjerne. Øyriket holder pusten.

 

 

 

KBK surfer videre etter ny sterk borteseier.

KBK kjørte fullstendig over Sandnes Ulf i 1.omgang. Sistnevnte har flere spillere som har spilt for Viking, men fikk seg en fotball-leksjon av møringene. For tredje bortekamp på rad spilte KBK med selvtillit fra start. Allerede etter tre minutter scoret Diop, populært kalt Mido. Han fikk ikke rent treff, men nok til at ballen gikk som et bananskudd i mål. Det ble kampens eneste.I hele førsteomgang spilte KBK teknisk god fotball uten å spille seg frem til mange gode sjanser. Sandes Ulf så ut til å være tatt på senga, men hadde én god mulighet. Det var på KBKs høyreside at Sandes Ulf kom til enkelte sjanser. Joackim Bjerkås, som vikarierte for Aliou Coly, virket litt rusten.

Sandes Ulf var best i 2.omgang uten å skape de store sjansene. Dog var det et par sjanser som kunne resultert i mål. KBK hadde også sine overgangsmuligheter og var nære på å legge på til 0-2. Diop lekte seg nok en gang på midtbanen. Supertalentet Qaka(21) var også periodevis suveren. Gutten fra Sarpsborg, spilte elitefotball allerede som 16-åring for Vålerenga. 

Med seier i dag suser KBK mot opprykk. De har 33 poeng etter 14 kamper. Sannsynligvis trenger laget bare 22 poeng til for å rykke opp. Kanskje også 2-3 poeng mindre kan holde.  Laget må med andre ord kollapse fullstendig for å unngå et direkte opprykk. Årsaken er at avstanden ned til det tredje beste laget allerede er på 11 poeng. Riktignok før de andre lagene spiller sine kamper,i morgen søndag 26 juni. Lagets daglige leder, Kjetil Thorsen, har reklamert med at han vil gå fra Levanger til Kristiansund - for å samle inn penger til neste års sesong. Det er en spasertur på 27 mil. Pengene kan komme godt med. Spill i elitedivisjon krever noen kroner ekstra. Det kan bli stemningsfullt når Molde kommer på besøk til Gressbanen neste år. 
Topp stemning og mange Ugler på Christian Bar. Til tross for at kampen

gikk klokka 13.00, var oppmøtet veldig bra. Her jubles det da dommeren

blåser i fløyten, 5 minutter på overtid. KBKs trener, Christian Michelsen, smiler om kapp med sola. Dagens 0-1 seier over en av de aller beste lagene, Sandnes Ulf, var en ny viktig borteseier.

Verdens beste cigar!Hector Luis viser stolt sitt nye område like utenfor Pinar del Rio, hvor han skal plante nye frø for å få fantastisk gode cigarer. 

Hvor får man tak verdens beste cigar? På Cuba  sier du. Men hvor på Cuba? Hvor kan man få tak i verdens beste cigar?  Ja, jeg skriver cigar med c. Den smakes best med c.

Kan man kjøpe en Cohiba på en sigarbutikk i Norge, på tax-free eller på gaten i Havanna  og så føle seg sikker på at man har gjort et knallkjøp. Svaret er definitivt nei.  En mulighet for å få tak i veldig gode sigarer i Norge, er hos Håkon Aanonsen. Se www.sigar.com. Han driver med sigarutsalg og har gjort det i 25 år. Anbefales. Det må legges til at han har en cigar fra Nicaragua som er irriterende god! Den heter Perdomo Reserve. Men er du en mann med lidenskap for cigarer da tar du turen til Cuba.

Jeg har røykt èn sigarett, dvs jeg tok to trekk og ga meg. Da var jeg 13 år. Etter det har jeg ikke rørt sigaretter. Det er da også livsfarlig, og jeg er glad jeg har sluppet unna. Men, en cigar, det er noe helt annet. Det røker man ikke. Den nyter man. Da jeg besøkte Cuba første gang 1999, gikk alle menn med en cigar i kjeften. Jeg tenkte, om jeg skulle bli en del av folket, måtte jeg lære meg å røyke cigar. Jeg prøvde - og brukte tre dager på den første lille cigaren.  I dag tar jeg en cigar når det passer meg. Min lege sier det er sundt, og jeg tror ham.  En par ganger i uka finner jeg roen med en god og rund cigar. Men jeg har blitt kresen.

Man kan være heldig å få kjøpt en god sigar på de nevnte alternativene, men for dem som legger lista høyere, er det bare to løsninger: 1. Besøke verdens beste sigarplantasje, Hector Luis, som ligger et par timers kjøring fra Havanna. 2. Alternativt er å ha kontakter med noen som videreselger sigarer fra denne plantasjen. Det siste alternativet betyr at du bør innom en fabrikk på Cuba og be om cigarer fra Hector Luis. Jeg tror ikke det går bra. Men det første alternativet er fantastisk. Her er oppskriften:

Du tar flyet til Havanna. Her er det flust av gode private overnattingsmuligheter. F.eks kan du kontakte Sr.Kiki, med mailadressen kikid@nauta.cu og telefonummer (7)861-8226. Kiki leier ut ett rom for circa 30 pesos pr.natt.Cirka 250 kroner. Boligen ligger midt  i sentrum av Havanna og kvaliteten er helt grei. Rent er det, varmt vann og hyggelig vertskap. Her får du en bra frokost, får nøkkel til huset og du bor trygt. 100 meter lenger oppe i gata ligger Havannas beste spiserestaurant, California.Til priser som er nesten like høye som i Norge. Går du enda !00 meter møter du Malecon, den enorme og velkjente havna. 

Kiki er å stole på. Han tilbyr seg å kjøre deg til plantasjen, som heter Hector Luis. Du kan også få en overnatting i den spesielle byen Pinar del Rio, som er kjent for å ligge midt i strøket hvor de beste sigarer i verden lages. For kjøring, tur-retur, overnatting i Pinar, samt et besøk innom Vinales, tar han circa 200 pesos. Cirka 1600 kroner. Vinales må oppleves. Kanskje det vakreste stedet på Cuba. Hvis man ønsker å reise på egen hånd, er det selvsagt en mulighet. Buss eller å leie egen bil er alternativene. Å leie bil koster omtrent det samme som i Norge, altså ganske dyrt. Å ta buss er en mulighet. Da må du ta drosje fra Pinar og videre til plantasjen. Er du heldig kan du få overnatting på selve plantasjen til en overkommelig penge. Hvis du velger å kjøre selv, bør du ikke være redd for å stoppe ganske ofte for å komme deg ut av Havanna sentrum. Ikke vær redd for å ta på haikere! De er lokalkjente og er vanligvis snille som lam.

Når du kommer frem til Hector Luis, bør du spørre om å få en omvisning. Er du ekstra heldig får du også hilse på sjefen selv: Hector Luis. Han har samme navn som far, farfar og tippoldefar.  Denne plantasjen er sett på som det beste som finnes på Cuba av sigarer. Den gangen Fidel Castro og Che Guevara ikke kunne greie seg uten den store brune, var det Hector Luis som var leverandør. I dag er Luis kjent for å ha den ypperste kvalitet på sigarene og derfor er han ettertraktet. Du kan ikke forvente å få kjøpe for mange av ham, men får du kjøpt noen av de største, får du en opplevelse for livet.

Omvisningen er verdt å ta med seg. Her får du orientering på engelsk, om hvordan en cigar blir til, fra frø til den er ferdig rullet. Noe av årsaken til at sigarene smaker best akkurat hos Hector, er det ingen fasitsvar på. Klima og jordsmonn er nøkkelord. Men det renner en fin liten elv gjennom store deler av området. Den fører til fuktighet, noe som gjør at plantene trives ekstra godt.  De er også avhengig av nedbør. Når bladene henges til tørk, er det også viktig at det kommer perioder med regn. Skulle det være et år nesten uten nedbør, vil det ikke bli gode cigarer. Slik sett kan man også risikere å få en cigar fra Hector Luis som ikke er optimal.

Når du kjøper av Hector Luis, vil ikke din cigar ha magebelte. Det er det fabrikkene som setter på. Du skal ikke se bort i fra at om du kjøper en eske med Cohiba, er de kjøpt fra Hector Luis. Men for å være sikker, for de som har lidenskap for cigar: besøk verdens beste sigarplantasje; Hector Luis.Her er jeg inne i bygningen hvor bladene oppevares og henger til tørk. Kommer det ikke nok nedbør, pøser de på med vann på gulvet slik at dampen fukter bladene.

Her er doktor Brede Kvisvik, mer kjent som Magnus Carlsens private lege. Han spiller sjakk med cubanere i Havanna. Til høyre har vi Yosnei (32), som jeg har kjent og besøkt hvert år de siste 15 årene. Han er sjakkspiller, judomester og cigarfrelst. Etter partiene er det klart for en Hector Luis.
Pinar del Rio

Ego og Dr.Kvisvik på plantasjen. Vi ble servert cigar og expresso.

 

KBK slapp med skrekken: Topper obosligaen


Bamba på vei ut til kamp. En tryllekunstner.

Assistentrener Ole Olsen. Selvtilliten blomstrer før kampstart.


Levanger kjørte i perioder over topplaget Kristiansund (KBK), fikk straffespark og flere gode sjanser. Men de bommet på alt. Dessuten har KBK to diamanter. Den ene, Daouda Bamba, er lagets store stjerne. I dag skrudde han ballen elegant i venstre hjørne for keeper i det 74.minutt. Før det hadde Levanger rullet opp det ene angrepet etter det andre. De hadde et par spillere som neppe var mer enn 1,60 over gresset, men de to spilte veldig god fotball. Det holdt derimot ikke og dermed ble det 1-0 og hjemmeseier. 

Daouda Bamba(21), som er fra Elfenbenkysten, har nå 10 mål i Obosligaen. Her snakker vi ikke bare om en måljeger. Han har utsøkt teknikk. I KBKs første alvorlige eksamen i år, mot Sandefjord for en uke siden, lekte han seg med det laget som antas å være divisjonens beste. I dag var han også livsfarlig flere ganger.

Den andre diamanten er Amadiou Diop(24). Diop har vært på prøvespill både for Lyon, Nancy og Molde. I fjor spilte han for Mjøndalen. Sist helg måtte han stå over i kampen mot Sandefjord på grunn av tre gule kort. Mot Levanger var den 197 cm høye midtbanespilleren på plass. For en fryd det er å se denne tynne og henglsete, men særdeles elegante Senegaleseren spille fotball. Han koser med ballen gjerne i høy hastighet. Diop er utlånt fra Molde. 1.august vet man om KBK får beholde ham ut sesongen eller om han må tilbake. Det bør legges til at KBKs midtstoppere flyver høyere enn alle andre. Begge to kan spille seg inn på de fleste elitelag. Men det slipper de å tenke på. Neste år er KBK sannsynligvis selv i elitedivisjon.
Sandefjord, som lå på andreplass før denne runden, vant også sin kamp, borte mot Bryne. Det betyr at de to lagene kryper sakte, men sikkert fra resten. Nå har KBK 30 poeng. De leder foran Sandefjord på 29.

Nå er det viktig at ikke KBK mister noen av sine beste spillere når overgangsvinduet stenger 1.august. Ikke minst vil vi at midtbanespiller Kamer Qaka(21) skal fortsette. Gutten er god. Vil bli veldig god. 

De to øverste lagene rykker direkte opp. Laget som ligger på tredjeplass er Levanger. Trønderlaget var langt bedre enn forrige motstander, Sandefjord, så de trenger ikke henge med hodet. Kristiansunderne trodde ikke helt det de så. Å vinne på slike dager, betyr at det går veien. Det var en strålende opplagt trener, Christian Michelsen, jeg snakket med etter kampen. Her sitter han og deler inntrykk fra kampen sammen med Christian Sager, en av mange som bidrar i felleskapet. 

Michelsen smiler fra øre til øre. Med et slikt navn skal det godtgjøres å ikke lykkes til slutt:-)

For de som ikke er helt oppdatert på historie; Christian Michelsen-navnet er forpliktende. Det er ikke mange personer som har hatt så stor betydning for norsk historie.

Treneren mente laget hadde to matchvinnere i dag: "Det var Bamba som scoret og så var det keeper Conny Månsson. En glimrende strafferedning, men han var også suveren i hele kampen." Og han la til: "Det handler om marginer. Vi var best den første halvtimen, uten å score. Så hadde Levanger noen sjanser, uten å score. Kristiansund har spilt nok av kamper hvor de har vært best og tapt kamper. Vi er lei av det."

 

 

 

Dette visste du ikke om 9.april 1940. 


I ettermiddag har jeg holdt et foredrag for Senterpartiet på Akershus Festning. Det handlet om de utrolige historiene rundt 9.april 1940. I disse dager hvor det diskuteres hvor stor fare det er for at det kan bli krig, kan det være greit å se litt på historien.

Her er litt underholdning:

* 8.april 1940 hadde Engelskmennene 20 000 soldater som var i ferd med å gå ombord-  for å invadere Norges Kyst. De ombestemte seg da fikk høre om de tyske planene.

* Kong Haakon gikk til sengs 9.april 1940 da han fikk beskjed om at fiendtlige krigsskip var på vei inn ytre Oslofjord. Det var Koht som ringte og informerte ham.

* Statsminister Johan Nygaardsvold hadde lagt seg og mistet fullstendig evnen til å tenke klart i dagene 8 til 11.april.

* Halvdan Koht prioriterte ikke bare sin elskerinne natt til 9.april. Han fant seg enda en elskerinne i de påfølgende dagene - og på båten "Glasgow" fra Molde på vei til Tromsø, var det elskov omtrent for åpen scene. De fleste hørte hva utenriksministeren holdt på med, hvilket er nedtegnet i en av dagbøkene til passasjerene.

* Koht hadde tatt med seg svenske mynter og trodde de skulle til Sverige da de rømte fra Oslo om morgenen 9.april.

* Quisling hadde hadde et hemmelig møte med tyskerne i København 3.april 940. Her var han tydelig på at de ikke burde gå forbi Oscarsborg, men ankre opp før det.

*I et møte i Sikkerhetskomitéen 11.november 1918 bestemte de seg for å gjøre våpen ubrukelig. De var redd for revolusjon og for at arbeidere skulle bryte seg inn å stjele våpen. Derfor lot de våpnet ligge en plass og sluttstykket et annet. Når 1940 kom, viste det seg at soldatene ikke fikk våpen på flere dager fordi våpnene var ubrukbare. Det var generalstaben som påskyndet dette i 1918 og det ble altså ikke ordnet opp i før det var for sent, 22. år etterpå.

*Skulle man skyte på engelskmennene om de kom for å stoppe jernmalmtrafikken i Narvik? Det r innlysende at regjeringen ikke var nøytrale. Koht skfitet da også mening. Først skrev han i sin bok, "Fra skanse til skanse",at han hadde fortalt Sundlo i Narvik at det skulle skytes. 10 år etterpå skrev han at han hadde gitt motsatt beskjed. De skulle nok ikke skyte mot britene, selv om de var "nøytrale".

* Hverken Kong Haakon eller kronprins Olav ønsket å reise over til England 7.juni 1940, men de ble tvunget. Dette og mer til kan du lese mer om i boka som jeg skrev: 9.april 1940 - Et historisk bedrag. 2.opplaget er straks utsolgt fra Kagge Forlag. De neste dagene skal jeg fylle på med mer informasjon, flere punkter som folk flest neppe kjenner til. Det er nok å ta av.

 

På ferie til Cuba? Da bør du lese dette først!
Øverst ser du Diego Maradona og ego. Jeg trodde selvsagt ikke mine egne øyne da fotballguden dukket opp på takterassen av Park Central Hotell i Havanna. Hyggelig var han også. Det finnes knapt en person med respekt for seg selv som ikke har tatt turen til Castros rike. Cuba er et skattekammer for fotografer. Etter at Cuba har åpnet døren på gløtt til USA, begynner det å haste med et besøk. Det kan være at du allerede er sent ute. Maradona elsker Cuba og Castro elsker Maradona. Skal man treffe på fotball-legenden fra Argentina, er Havanna et godt alternativ.

Under: Hemingways skrivemaskin.

 

På ferie til Cuba? Da bør du lese dette først!

De siste 15 årene har jeg vært innom Cuba hvert år. Som du forstår har jeg blitt utrolig glad i dette eksotiske landet.  I musikerne, i danserne, i sigarene, i vennligheten - ja egentlig har jeg blitt glad i alt som Cuba har å by på. Hvis du kun skal være et par uker, kan det være greit å få med seg noen ferske tips. De siste fire årene har jeg vært der fra desember til rundt 1.februar, en periode hvor temperaturen passer meg utmerket, litt mer enn 20 grader på kveldstid.

Når bør du reise?

Sommermånedene på Cuba er vanligvis gloheite. Allerede fra april/mai er det normalt med temperaturer rundt 30 grader. I perioden juni-september skal du være veldig glad i sola om du skal trives. 35 grader er ikke unormalt om sommeren. Aircondition er ikke alltid installert og det kan bli vel klamt. Det er kun de dyreste hotellene som har gode luftannlegg. Er du blant de som reiser i skoleferien, trenger du med andre ord ikke ta med så mye, utover en shorts og noen lette t-skjorter. Fordelen med å reise om sommeren er at det er et yrende liv, særlig i de største byene.

Hotel Nacionale de Cuba

Hvis flyet ditt lander i Varadero og du har tenkt å være der i 14 dager, lykke til. Det er sol, strand, hyggelige cubanere, men hovedsakelig treffer du turister. Det er langt kortere og billigere å reise til Spania eller Hellas. Hvis man kun har ønske om å legge seg på stranda er det nesten for dumt å reise helt til Cuba. Har du derimot lyst å utforske Cuba, da er utgangspunktet perfekt. Treffe innfødte, høre musikk, danse, lytte, lukte og være nysgjerrig på hva dette er for noe- det er et godt utgangspunkt. I Havanna blir du satt noen år tilbake i tid, kanskje 50-60 år. For en opplevelse! Tenk at man fortsatt kan se at nesten halvparten av alle biler er amerikanere.

Man kan lande i Varadero, ta en par overnattinger der for  så å komme seg til  Havanna så snart som mulig. Det tar en par-tre timer med buss. Bussene på Cuba er moderne og har gode airconditionanlegg. Buss anbefales. Tog er håpløst. De er eldgamle og ukomfortable. Jeg har faktisk aldri forsøkt å ta toget, men har hørt om hvor ille det er. Et Cubabesøk uten å være innom Havanna, er ikke bra. Man trenger ikke være i denne fantastiske byen hele tiden, men en par-tre dager er det minste man bør sette av.

I Havanna vil jeg anbefale minst noen timer på den gigantiske "terrassen" på Hotel Nationale. Her besøker du, etter mitt skjønn, en av verdens mest fasinerende hotell. En mojito i solnedgangen eller en svart god kaffe i soloppgangen, er ikke feil. Har du flust med penger og er litt lat, kan du ta hele oppholdet på Hotel Nacionale. Du kan til og med velge rom utifra hvilke kjendiser som har bodd der før deg. Vil du bo på suiten til Al Capone, rommet til Jean Paul Sartre eller Sophia Loren? Da spør du om det på forhånd. Internettforbindelsen er sånn passe, maten ganske god, svømmebassenget ganske romslig og servicen holder mål. Det som slår alle andre hotell er: Den utrolige utsikten og hotellets særegenhet. Her er alt gammelt, men godt bevart. Selv eksteriøret på heisene er av den gamle sorten. På kveldstid er det nesten som å være med i gangsterfilm. Bortsett fra at det er supertrygt. Det er bare åå skru tiden tilbake. Mafian var aktive her før Fidel Castro gjorde kort prosess. Det er en stund siden mafian herjet på Cuba. Den "nye mafian", altså Castroene, passer på turistene.

Familieferie? Kjærlighetstur?Guttetur?

Hvis man har to-tre små barn, vil jeg ikke anbefale Cuba. For det første bør man ha respekt for varmen. Den kan bli tøff for både unger og de aller eldste. Dessuten er det ikke lagt opp med all verdens aktiviteter for unger på Cuba. Det er mulig badestranden Varadero kan være et alternativ, men da har man som sagt kastet bort noen titusener på noe som man får utenfor stuedøra i Europa. Det finnes derfor bedre familieturer enn å besøke Cuba.

En kjærlighetstur vil på den annen side anbefales på det sterkeste. Er man to-sammen, er denne øya perfekt. Du kan finne egne private strender hvor du ikke ser annet enn hav og palmer. Man kan besøke de beste musikkbarer, eller man kan kjøre bil eller buss fra sted til sted. Bor man i Havanna vil jeg anbefale en tur innom "Casa del Musica". Her fremføres et uforglemmelig danseshow. Nesten hver kveld.

Er man en gjeng gutter, bør man være optimist. Muligheten for å finne en sensuell kvinne er ganske stor, om man ikke er svaksynt da. Damene på Cuba har danset siden de kunne gå. Derfor har de også en kropp som oppfører seg og ser ut som det.  I sentrum av Havanna er de fleste damene dessverre prostituerte. Derfor bør man være på vakt for å ikke la seg lure. Det sies at de vakreste damene kommer fra Guatanamo, og jeg er enig. Når det er sommer, kommer tusenvis av dansende damer inn til Havanna for å finne lykken. De har ikke lov til å besøke byen uten at de har fått skriftlig oppholdstillatelse, men de tar sjansen. Myndighetene nekter folk i å flytte til Havanna fordi det allerede er overfylt av fattige folk.

Ernest Hemingways residens- eller Floridita? Ja, takk. Begge deler!

Cirka 20 minutter med bil fra Havanna ligger Hemingways residens. Han er kanskje verdens beste forfatter  og han forelsket seg i Cuba. Det var gjensidig. Cubanerne elsket ham. Amerikaneren flyttet hit og bodde luksuriøst de siste 20 årene, før han valgte selv å gjøre det slutt. Huset, eller residensen, som er en bedre betegnelse, står akkurat slik han forlot det. Ikke en stol, ikke en bok skal være rørt. Du betaler kun 5 pesos, cirka 40 kroner, for å komme inn. Det vil si, inn får du ikke. Boligen er derimot full av vinduer og store terrassedører slik at du får full oversikt. De står åpne. Skrivemaskinen står der, effektene fra hans tid som krigsreporter er der, gjesterommet hvor Frank Zinatra brukte, er ryddig med malerier fra Hemingways eventyr i Afrika. En fantastisk opplevelse for alle som er glad i denne legenden. For de som ikke er så glad i å lese bøker, eller som gir seg katten i litteratur; ta en tur innom Floridita. Dette er baren hvor Hemingway vanket. Prisene her er som på Aker Brygge. De har lært seg å ta betalt. Baren ligger bare 100 meter fra parken, midt i sentrum av Havanna.

Kjøp sigar fra fabrikk - eller helst fra plantasjen!
Kjøp ikke sigarer på gaten! De er sannsynligvis ganske billige, men muligheten for at de er gode sigarer, er små. Skal du kjøpe sigarer, og være helt sikker på kvaliteten: ta turen til Pinar del Rio! Det ligger en par timers kjøring fra Havanna. Man kan dra med buss, leie en bil eller leie en sjåfør. Å leie bil er like dyrt som i Norge. Veiene er ganske greie, men jeg vil være litt forsiktig med å kjøre etter at sola har gått ned. Utfordringen er at det kan være noen hull i veibanen og de er ikke lett å få øye på i mørket. Gatebelysning er veldig uvanlig på Cuba, i alle fall  om man er et stykke unna de store byene. Utenfor de store byene er det hestekjerrer som dominerer veiene på kveldene. De er livsfarlige fordi man ser dem ikke før det er for sent.

Å leie en sjåfør som har egen bil, er en god løsning. Det vil koste deg cirka et par tusen kroner for et døgn. Da vil du ofte få en overnatting med på kjøpet. Skulle du velge å besøke en sigarplantasje i Pinar, ta et stopp i Vinales. Denne lille landsbyen er kjent for å være en av Cubas vakreste. Pittoreske, romantiske, små hus hvor det kryr av gode restauranter. Her kan du også velge å ta liten safari til hest, under trygge veiledere. Vinales ligger mellom Havanna og Pinar del Rio. Er du først kommet til Pinar del Rio for å kjøpe sigarer, bør du spørre etter plantasjen til "Hector Louis". Den ligger 15-20 minutters kjøring fra sentrum. Her vil du få kjøpe verdens beste sigarer til en rimelig penge. En sigar som du betaler 400 kroner for i Norge, vil du få for cirka 40 kroner. Prisen er en ting, men her vil du også få en omvisning "fra frø til produkt". De som er litt sigarkjennere, vil sammenligne Hectors sigarer med den beste vaniljesaus. Det er en slik nytelse å røyke sigarer fra denne plantasjen, at de som bare har røyket sigaretter i sitt liv, vil risikere å bli sigarrøykere. Hvilket selvsagt er mye smartere enn å røyke disse livsfarlige sigarettene, hvor all nikotin blir dratt ned i lungene.

Er det farlig på Cuba?

Jeg har reist jorda rundt, besøkt mer enn 50 land, bodd i store byer og noen ganger har jeg følt meg utrygg. Men på Cuba kan jeg telle på en hånd de gangene jeg har vært i nærhetene av trøbbel. Kriminaliteten forsvant med Fidel for 57 år siden. I Havanna f.eks. kryr det av politi så snart det er blitt mørkt. Turistene er hellige. De skal beskyttes for enhver pris. Skulle en cubaner være så dum at han stjeler solbrillene til en turist, kan han risikere ett års fengsel. Særlig hvis han har fått noen "prikker" fra før. Det merkelige er at turister kan vandre nattetid i Havannas gater, uten noen som helst frykt. Jeg har aldri opplevd å ha blitt ranet eller vært utsatt for noe mens jeg har vært på Cuba. Jeg har sikkert gått tusen netter alene i denne byen på vei hjem til hotellet eller til en privat bolig. Det kan selvsagt skje, men min følelse er at det er 100 ganger tryggere her enn i hvilken som helst storby i Europa. Man bør selvsagt holde seg noenlunde edru. Drikker man for mye, er man et lett offer, uansett hvor man er i verden.

Besøk andre steder en Havanna

Har man kun en ukes tid, er Havanna mer enn nok å utforske. Det samme kan man si om to uker, men da har man i alle fall muligheten til å røre litt på seg. En tur til Trinidad, som ligger en 4-5 timers busstur unna, er en kjempegod idé. Denne byen er en av Unescos utvalgte (verdensarveliste) og man blir ikke lei av å vandre gatelangs. Det er som å være minst 50-60 år tilbake i tid. Er man glad i å fotografere, blir man aldri ferdig i denne byen. Det er relativt rimelig å overnatte, særlig privat. Man betaler rundt 300 kroner for en dobbeltseng, og man bor både rent og pent. For de under 40 kan det være et tips å besøke verdens mest spesielle diskotek. Du følger en sti ut fra sentrum av byen i cirka 25-20 minutter, går ned et par hundre trappetrinn og havner i kjempediger grotte. Her er flere avdelinger av musikk. Levende musikk, diskotek, bar eller store åpne ganger. En sterk opplevelse. Her er det like mange turister som det er fastboende.

Cubas beste sandstrand?

Hvis du bor i Havanna og har veldig lyst på en sandstrand er det flere muligheter. Du kan velge en tur like utenfor Havanna. Det tar 20 minutter å kjøre og du betaler rundt 20 pesos med offentlig drosje. Eller du kan hyre en av de gode gamle amerikanske private bilene og bare betale halvparten. 1 pesos er verdt omtrent en dollar, eller litt mindre. Har du lyst å besøke en av Cubas flotteste strender, reiser du til Cien Fuego, retning Trinidad. En busstur på 2-3 timer. Stranden ligger et par mil utenfor sentrum og alle fastboende kjenner til den. Her vil du oppleve den fineste sand, vennlighet og bra mat. Det ligger et par eventyrhotell som er ganske dyre her, men booker du deg inn privat, får du overnatte nesten for skitt og ingenting. Jeg kaller det eventyrhotell fordi det er luksushotell som ligger "ute i havet". Et utmerket alternativ for rikfolk. Priser fra 1500 kroner pr.natt og oppover.

Santiago, Guantanamo eller Baracoa?

Har man lengre tid enn en par uker og er litt vagabond, bør man enten sykle fra syd til nord, eller ta bussen langt bort i fra Havanna. Skulle man ha muligheten til å besøke Santiago, Guantanamo, for ikke å snakke om Baracoa da har man fått noe ekstra ut av oppholdet. Sistnevnte ligger helt syd og er en perle på jord. Det var her Christopher Columbus kom i land første gang på "Amerikansk jord" i 1492. Han hadde aldri sett noe så vakkert. 

På Baracoa reiser også cubanerne på ferie. De som har penger. Det er ikke mange. Det er en par hundre mil fra Havanna, men det er verdt turen. Tre ganger har jeg kjørt strekningen Havanna-Baracoa. Det går med noen døgn, men så er det også spennende å stoppe underveis. Jeg får skrive mer om det neste gang.

God tur og gled deg til den tryggeste ferieopplevelsen du noen gang har vært med på. Du vil komme hjem som et rikere menneske. Reis før alle amerikanske biler er byttet ut med kjipe europeiske og japanske bilmerker.

 

Landeveien på Cuba er ikke som andre. 

 


Fra en sidegate i Havanna. Yosnai, som betrakter hundene, har jeg kjent siden han var 14 år. 

Nå er han 32. Sjakkspiller, judomester og altmuligmann. Alt jeg kan om Cuba, har jeg lært av ham.Denne karen har jeg truffet to år på rad, langs landeveien. Han går rundt med sine geiter, ikke så langt fra Vinales. 

Han kommer i godt humør når han får en sigar av meg. Penger vil han ikke høre snakk om.

KBK skremte Sandefjord og topper Obosligaen

Uglan fra Kristiansund kjørte over heiagjengen til Sandefjord. Foto:Geir Gerhard Greger

Kristiansund viste mental styrke i toppkampen mot Sandefjord. Til tross for 0-0 var det masse sjanser til å score mål. I slutten av første omgang og i løpet av 2.omgang hadde KBK en rekke store sjanser til å avgjøre kampen. Særlig i 2.omgang var KBK veldig gode. Med tanke på at dette var på bortebane mot divisjonens beste lag, er det imponerende av KBK og styre kampen. Men unntak av det siste kvarteret var det klasseforskjell på lagene. Ulvestad/Hopmark vant alle dueller mot Norges antatt beste hodespiller, Peter Kovács. (eks Strømsgodset).

Bamba var som vanlig farlig, men skjøt midt på keeper på et par kjempesjanser. Det bør legges til at Sandefjord hadde en kanon av et frispark som keeper reddet mesterlig. Det var forunderlig å se Sandefjord. Her hadde jeg ventet mer. Jeg kunne nesten ikke se profiler som kunne holde godt elitedivisjonsnivå. Når de er divisjonens nest beste lag(?), blir jeg optimistisk på vegne av KBK. En velspilt kamp av bortelaget, der særlig den defensive jobbinga var utmerket. Det ble lagt ned en enorm innsats foran de 3200 tilskuerne i sommervarmen. 

 

 

Skrubbsultne møringer på tokt


Tor Erik Torske og assistenttrener Ole Olsen i duell. Best uten ball sa Drillo :-) Olsen er med på oppvarmingene og holder seg i fin form. Høyrebacken hadde bra ballkontroll, mens Torske har blitt omskolert fra spiss til venstreback. Da han ble hentet fra fotballbygda Sunndalen, herjet han og scoret mål på hvert andre angrep :-)

Nervepress

EM i fotball må spille 2.fiolin på søndag! Da spilles nemlig toppoppgjøret i Obosligaen, Sandefjord mot Kristiansund. Kristiansund Ballklubb (KBK) har to ganger vært nær ved å rykke opp i elitedivisjon. Særlig i fjor var det mange som trodde at det kunne gå. Men det gikk ikke. I år topper laget fra klippfiskbyen Obosligaen, og søndag kl 13.00 skal de opp til årets første alvorlige eksamen.  Tåler de nervepresset?

Det er fortsatt 19 kamper igjen å spille. Det kan være 57 poeng. Likevel er det mange som mener at dette er årets viktigste kamp. For første gang i år skal Kristiansunderne bevise at de takler presset.  De vet at om de vinner mot favoritten Sandefjord, da har de et psykisk overtak. Derfor handler kampen om noe mer enn tre poeng.

Bambas språk: score mål

Sportslig har KBK kvaliteter som går utenpå de fleste lag i avdelingen. De har hatt flere gode spillere skadet, men hver gang det har kommet inn en erstatter, har han vært minst like god. Den jevne stallen er klubbens styrke. I tillegg har de flere utlendinger. Mer presist er det noen skrubbsultne afrikanere med ambisjoner. De er hevet over norsk landsbymentalitet og har bestemt seg for suksess. De jakter mål hele tiden. Det sies litt fleipete at fransktalende Daouda Bamba ikke forstår hva trenerne sier. Men det er ett språk den atleten forstår, det er fotballspråket. Bamba er toppscorer i divisjonen med sine 9 mål.

Klubben har ingen rik onkel som sine naboer i Molde. Her er det ingen Røkke som stiller opp med 100 millioner til storslått stadion og ny spillerstall. Her er det rett og slett et næringsliv som har gått med i et spleiselag. I front har de en daglig leder som er oppfinnsom og uslitelig; Kjetil Thorsen. I fjor var hovedstuntet at han gikk 25 mil, fra Dombås til Kristiansund. Det tok et par døgn. Han avsluttet sin spasertur ved å komme inn på stadion rett før kamp. Da hadde han samlet inn 400.000 kroner. For noen dager siden satte han i gang et nytt dugnadsløft: En KBK t-skjorte som skal gi noen hundre tusen. Med et budsjett på 20 millioner blir det mye dugnad. Skulle KBK rykke opp i elitedivisjon, stiller NFF nye krav.

Thorsen sier: "NFF krever et flomlysanlegg som koster 6-8 millioner. Jeg vet ikke helt hvordan vi skal få tak i de pengene, men jeg tror også det går."

For kristiansunderne er dette et snålt krav. Her går sola knapt ned, før den reiser seg igjen. Det er nemlig lyst hele døgnet fra mai til september. Strengt tatt kan man spille fotball på natten, uten et talglys.

Hvordan er det mentale nivået i KBK?

Solen skinner sterkere enn noen gang på KBK. Teknikkeren Tor Erik Torske, den eneste lokale spilleren som har vært fast på første-elveren i vår, er som resten av laget, i perlehumør:

"Vi spillere forstår ikke helt hva som foregår. Alt går vår vei. Vi spiller godt, vinner og de andre lagene, utenom Sandefjord, sloss seg i mellom."

Klubbens hovedtrener, Christian Michelsen, har vært toppscorer i Stabekk. Han mener hele spillerstallen er sugne på suksess: "Den som ikke har ambisjoner, enten som trener eller spiller på dette nivået, bør finne seg noe annet å gjøre."

Selv har han nettopp vær på en ukes trenerkurs med Dan Eggen og det lyser energi ut av øynene på den unge, og man må si uerfarne, treneren. Michelsens hjelpetrener, Ole Olsen, er vanskeligere å lese. Han har spilt 17 sesonger for CFK, er norgesmester i bryting og har jobbet noen tiår i Norges Bank. Med andre ord, ikke noe slinger i valsen. Olsen er mer kjent som tidligere trener for Ole Gunnar Solskjær. For de som lurer på hvorfor Solskjær ikke tar helt av i medgang: Foruten foreldrene har han gått i lære hos bankmannen. Olsens varemerke er nøkternhet, god moral og beinhard jobbing. Han er ikke den som vil selge noen bjørn før den er skutt. Han vil også ha den partert først. Da jeg spurte materialforvalter "Snæbbus", Ole R.Gregersen, om det går mot opprykk, svarte han: "Ole Olsen er opptatt av at vi skal få 35 poeng. Da er vi sikker på å ikke rykke ned en 2.divisjon. Vi er ni poeng fra første målsetting."

Det er dette som møter Sandefjord:

En målbevisst og seig hjelpetrener, en skrubbsulten hovedtrener, 11 spillere som ikke vet hva nerver er for noe - og en buss med ville supportere, som heller ikke forstår helt hva som foregår. Dessuten har laget med seg byens svar på Bjørge Lillelien. Lokalavisas journalist, Rune Edøy, kommenterer alle kampene "live". Mer "live" er det vanskelig å bli.  Man trenger ikke være interessert i fotball for å høre på Edøy. Hvert angrep til KBK er livsfarlig.

Så spørs det om dette er nok til å slå et lag som rykket ned fra elitedivisjon. Jeg tar turen og besøker hvalfangerbyen. En rapport vil foreligge etter kampen. 

SISTE NYTT: ÅRSBESTE AV KBK. SANDEFJORD SLAPP MED SKREKKEN. DET ENDTE 0-0.

 

 

Molde taper alt

Molde taper alt

8.juni 2016 ble en historisk dag. Da bestemte Stortinget seg for å støtte regjeringens forslag om at fylkeskommunene i praksis blir nedlagt. Man ønsker at landet blir delt opp i ti store regioner. Dette kan føre til et nervøst sammenbrudd hos flere. Deriblant Molde. De vil komme i dødens posisjon. Når Nordmøringene velger seg Trøndelag, vil Molde måtte godta å bli sendt sørover. Det er krise for Rosenes by. 8.juni 2016 besluttet også Stortinget at Nord- og Sør-Trøndelag fylke kan slå seg sammen til en region.

I løpet av det siste året har Kristiansunderne og andre deler av Nordmøre sagt ja til å skifte fylke.  Hvorfor vil den gamle fiskerbyen klippe snøret til Romsdalingene, og hvorfor er politikerne i Rosenes by nervøse for en slik beslutning?

Fylkeskommunen har i årevis behandlet Kristiansunderne med venstrehånden. Byen har blitt systematisk ranet for arbeidsplasser og har slett ikke blitt prioritert i nye tildelinger. Det er ikke måte på hvor mange ganger Byen ved Storhavet har blitt ydmyket. Som oftest til fordel for Molde, men også lengre sør. At Kristiansund tapte kampen om plasseringen av sykehuset, gjorde ikke forholdene med nabobyen Molde bedre. Det er faktisk så ille nå at man nesten ikke finner én Kristiansunder som vil ta ordet "Molde" i sin munn. 

Byene Kristiansund, Molde og Ålesund representerer hvert sitt "språk", hver sin kultur og det er ingen åpning for å finne løsninger for fellesskapet. Ser man det hele litt i perspektiv, vil man se noe barnslig og egoistisk. Her finnes ingen evner til samarbeid over bygrensene.

Molde med svarteper

Det er en grense for hva som kan fordøyes for den jevne nordmøring. Administrasjonen av fylkeskommunen, med cirka 140 arbeidsplasser, er plassert i Molde. Når det ene store tiltaket etter det andre, blir skjøvet ut av Kristiansund, er nok - nok. I en tid hvor det også er store utfordringer innenfor oljesektoren, har nesten ikke byen på de fire øyene noe valg. De vil snu nesen nordover.

Fylkesordfører for Sør-Trøndelag, Tore O.Sandvik, gikk ut i lokalavisen Tidens Krav, og ønsket Kristiansund velkommen. Og han la til: "Vi setter grensen ved Bremsnesfjorden". Og her ligger utfordringen for moldenserne.

Hvis Kristiansund blir enige med trønderne om å skifte fylke, vil Molde bli tvunget til å søke seg sørover i et nytt stort fylke. Her vil naturlig nok Bergen bli hovedsetet. Ikke nok med det. Ålesund vil fremstå som en klar nummer to- by. Dermed vil Molde bli sittende igjen med svarteper. Og den er svart den.

Ender Molde opp som et landsted?

Som nordligste by i et fylke fra Bergen til og med Romsdalen, vil Molde plutselig bli mindre enn lillebror. Dette er de fullstendig klar over. Det kan se ut som om de må klamre seg til sin årlige Jazzfestival. Fotballen kan de heller ikke stole på. Solskjærmagien er borte. Etter at han for første gang i sitt liv opplevde sportslig motgang med Cardiff i England, vinner ikke Molde hele tiden. En by kan dessuten ikke baseres på jazz og fotball. "Mollingene", som de kalles i Nordmørsbyen, kan derfor ende opp som et landsted. Slik var det også i gamle dager. For bare 60-70 år siden hadde Kristiansunderne hyttene sine på Hjelset og innover mot sentrum av Molde.

Det er derfor med en viss bismak og usikkerhet de nå forbereder seg på å bygge et stort sykehus, som i verste fall kan få problemer med pasienttilgangen. Før en Nordmøring besøker det nye sykehuset i Molde, vil han sannsynligvis dø. Nordmøringene vil søke seg mot St.Olavs Hospital, mens sunnmøringene allerede har et stort sykehus.

Derfor søker Nordmøre seg nordover:

 • De har ingen ting å tape. Etter å ha blitt behandlet som spedalske hunder av fylkeskommunen i Møre og Romsdal, kan det ikke bli verre enn det er.
 • Kulturelt er det ingen tvil om at Nordmøringen har mye mer til felles med Trondheim enn med Molde. Trønderne har humør og lynne som passer Nordmøringen mye bedre enn "finfolket" over fjellet.
 • Fylkesordfører  i Sør-Trøndelag, Tore O. Sandvik har allerede signalisert at de ønsker Kristiansunderne velkomne. Det samme kan man ikke si om samboerne i det nåværende ekteskap.
 • Rindal stilte ultimatum ovenfor Surnadal, Halsa og Aure om flytting til Sør-Trøndelag, dersom Rindal skulle bli med på en sammenslåing.
 • Universitetet i Trondheim er gull verdt for Nordmørsbyen. Skulle man finne på å si nei til invitasjon fra trønderne, kan man ikke se bort i fra at Hurtigbåten, som går mellom de to byene, også vil forsvinne.
 • Det ble servert salt i såret da Nordmøringene mente prosessen i sykehusstriden var uredelig. Det vil ta tiårsvis å lege dette. Og kanskje enda lengre tid om man fortsetter å la Molde være midtpunkt i fylket.
 • Folketallet på Nordmøre har ikke økt siden 1965! I løpet av de siste 50 år har folketallet økt med 39% i Norge I Møre og Romsdal er økningen vel 20%.  For Nordmøre er det 0%, Romsdal 23% og Sunnmøre 33%.
 • Innenfor olje og gass har Trøndelag utviklet en stor og kunnskapsbasert leverandørindustri. Reinertsen gruppen er en av de mest betydningsfulle leverandørene nasjonalt, både av utstyr og teknologi til oljeindustrien. NTNU har bred spisskompetanse og forskningskapasitet også innen petrokjemi.
 • Trønderske selskaper og NTNU er i ferd med å utvikle et tungt senter innen akvakultur på Frøya og Hitra. Dette er kommuner som Nordmøre historisk liker å bli nevnt sammen med. For lokale selskaper vil det være viktig å ta del i denne utviklingen
 • Regionsentret Trondheim er en vesentlig turistmagnet. Nordmøre bør utnytte dette.
 • Trønderne har ikke samme fogderistrid som eksisterer i Møre og Romsdal
 • Trønderne representerer en vinnerkultur. Særlig gjelder dette innenfor vinteridrett, men også i fotball har de en mentalitet som bør gjøre Nordmøringene godt.
 • Med fortsatt utbygging av Møreaksen, Langfjordtunnelen og kryssing av Halsafjorden vil Kristiansund være innen rekkevidde for over 0,6 mill mennesker innen 3 timers reise.
 • Nord- og Sør-Trøndelag besluttet i møte 27.april på Stiklestad å søke Stortinget om sammenslåing. Et historisk beslutning på et historisk sted. Stortinget behandler søknaden nå. Skulle det bli slik at fylkeskommunene får viljen sin, vil det bli en solid region å tilhøre. Fra før av er Kristiansunderne kalt reservetrøndere. Snart kan de bli med på A-laget.
 • Trøndersk næringsliv har en positiv holdning til Nordmøre.  Nordmøringen bør søke seg tilbake til sine røtter. Det er nærmest naturstridig å tro at man kan samarbeide med romsdalingene. Eksemplets makt har bevist det de siste 50 årene.

Alle som heier på Rosenborg  - til Trondheim

På næringsområdet er det særlig olje- og gassvirksomheten som de senere tiår har ført til tette næringsrelasjoner mellom Trøndelag og Nordmøre. Kristiansunderen Erling Bergh var med på utarbeidelsen av prosjektet som er i ferd med å føre de to fylkene Nord- og Sør-Trøndelag sammen. Etter to år er det laget en rapport, som litt humoristisk også nevner at alle som heier på Rosenborg, bør være med i det nye fylket. Molde heier ikke på Rosenborg. Og det er viktig. Som den tidligere rådmannen i Kristiansund, Anton Monge, sier:

"Det er viktig at ikke nissen følger med på lasset."

Det er et stort flyttelass som skal fraktes. Som alltid i lange ekteskap vil det være noe man må gi avkall på. Denne gangen tar Nordmøringene farvel med Molde. De fleste Kristiansundere mener at de har vært med på større tap.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KBK topper Obosligaen!

KBK topper OBOS-ligaen, slo Strømmen 3-1:

Arne Scheie heier på KBK!

KBK viste tidvis storspill mot Strømmen. De herjet periodevis med hjemmelaget. Kaludra er skadefri og finspilte som på sitt beste. Bamba virker ustoppelig og det er tydelig at laget har noe som mange andre ikke har: Spillere som kan score mål. Selv kunne jeg tenkt meg Tor Erik Torske lengre frem på banen. Men dette laget virker mer solid enn noen gang. Før 1.omgang var over, hadde Bamba og Diop scoret hvert sitt mål. I 2.omgang lot de Strømmen komme inn i kampen og etter redusering i det 81.minutt ble det nerve i kampen. Men så slo KBK tilbake da Diop scoret sitt andre et par minutter før slutt. Siden Sandefjord tapte, leder nå KBK 1.divisjon!

Arne Scheie fulgte landslaget denne kvelden, men  følger med fotball minst like mye som i sin kommentatortid i NRK. Han heier på KBK og synes det vil være utrolig morsomt om laget tok steget opp i elitedivisjon. Scheie har sett flere kamper av KBK i år.Han forteller på telefon at han er imponert over hvordan KBK har reist seg etter den svake starten mot Mjøndalen. Scheie har sine venner som informerer ham fra klippfiskbyen. Han vet navnet på enkeltspillere og snakker særlig varmt om lagets offensive raske spillere.  Så sier han:

 • Er Ole Olsen og ser på treningene til Molde også nå?

Da Solskjær trente Molde til suksess for noen år siden, var Ole Olsen fast gjest på treningene.  Den legendariske CFK-spilleren, som nå er assistenttrener for Christian Michelsen i KBK, fortalte undertegnede den gangen, at han lærte utrolig mye av treningene som Solskjær hadde. Det forundrer meg om ikke Olsen og Solskjær har tett kontakt.

Michelsen var innom sin stamkafe Dromedar i Gågata i går.  Her kunne han fortelle meg at det ser lovende ut og at han hadde tro på en veldig god sesong. På spørsmål om han har ambisjoner som trener, svarte den tidligere toppspilleren:Hvis man ikke har ambisjoner i dette gamet, har man valgt feil.

Den jordnære og sympatiske treneren avslører at han er skrubbsulten. Man skulle tro at hans assisten, Ole Olsen, ikke er mindre sulten. Olsen er mest kjent som Solskjærs trener før han dro til Molde. For dem som lurer på hvorfor Solskjær er av den jordnære sorten: ta en research på hans tidligere trener.

Pyskologien kan bli avgjørende. KBK har de to siste årene hatt muligheten til å kvalifisere seg for elitedivisjon, ikke minst sist sesong. Nå kan de i beste fall rykke rett opp, om de havner som nummer én eller to. Skulle de få en luke ned til det tredje laget, slipper de nervepresset, som etter min mening har knust tidligere muligheter. Neste helg står Sandefjord for tur. Man må ikke vinne den kampen. Men - skulle det skje - er det kun mentale utfordringer som gjenstår. Fordi stallen er god nok til å bli blant de to beste.

På gjensyn om en ukes tid. Hvalfangerne tar imot klippfisk.