hits

mai 2016

Norsk sjakksensasjon

Norsk sjakksensasjon av Aryan Tari

Aage G.Sivertsen,

forfatter

 

Aryan Tari (16), fra Vålerenga Sjakklubb, stod for en av tidenes norske sjakkbragder. I dag greide han å kvalifisere seg for neste års World Cup. Med sin 22 plass, i et råsterkt EM-felt, er dette den største sjakkprestasjonen siden Magnus Carlsens gjennombrudd.

Fem seire, fem remiser og kun ett tap var status etter elleve partier. Det betyr at han stiller i neste års VM-kvalifisering i Georgia i september.

Aryan Tari forteller på telefon i kveld at han drømte om dette på forhånd  - og forstod at det kunne gå en runde før slutt:

- Jeg  er overlykkelig. Min tidligere trener Axel Smith og min nåværende trener Evgeny Romanov, skal ha en del av æren for dette. Nå gleder jeg meg stort til å ta enda et steg i riktig retning.

Jon Ludvig Hammer var rangert blant de ti beste på forhånd. Han kom til slutt på 82 plass. Det sier noe om kvaliteten på Taris prestasjon.

Øystein Brekke, som har skrevet flere sjakkbøker og fulgt internasjonal sjakk i årevis, sier:

- Bare Magnus Carlsen gjorde noen bedre norske resultater som 16-åring, og Aryans resultat måler seg med det beste av Simen Agdestein på samme alder. En fantastisk prestasjon av Aryan Tari.

Tari spilte for Asker, men som 11-åring gikk han et helt år uten å ha noen særlig fremgang. Så fikk han tilbud om å spille for Kristiansund Sjakklubb. Det første året fikk han kyndig veiledning av klubbens trener, svensken Axel Smith. Tari gjorde bemerkelsesverdig fremgang og økte sin rating for hver måned som gikk. Da Kristiansund la ned sitt elitelag i 2012 begynte Aryan Tari i den nyopprykkede klubben Vålerenga Sjakklubb. Her ble han klubbvenn med blant andre Evgeny Romanov. Sistnevnte har inspirert unggutten til å utvikle seg videre. I 2012 ble han også valgt ut til "Dream Team". Syv av de mest talentfulle spillerne i Norge fikk Romanov som hovedtrener. Det siste året har han også vært elev hos Simen Agdestein (NTG) i Bærum. Det skal bli spennende å se hvor langt denne gutten kan nå. Selv kan jeg ikke se noen "sjakklige" grenser for ham.

Nicolai Getz var tredje nordmann som deltok. Han har hatt en formidabel formstigning siste året og gjorde en veldig god figur ved å bli nummer 84. 

For mer lesning, se matt&patt.no,bergensjakk.no og sjakknytt.no

BOKBAD i Kristiansund

BOKBAD I Kr.Sund

 

Aage G.Sivertsen

forfatter

 

Endelig er det tid for Bokbad i Kristiansund. En samtale mellom meg og ARKs Kjell Jul var nok. Etter et noen timer hadde vi landet:

To av Norges mest kjente forfattere.

Bestemt oss for lokaliteter, dato og tidspunkt.

Etter enda et par timer fikk vi med oss et profesjonelt kamerateam og fikk ordnet en avtale om livesending.  

Så kjære Nordmøringer, gled dere til byens første Bokbad!

Vi starter med to Bokbad på denne siden av året og håper på at det kan bli et fast innslag i byen i tiden fremover. Første Bokbad er satt til siste helg i november. All informasjon vil selvsagt bli lagt ut i god tid.

Skulle noen ha tips for å bidra til å utvikle konseptet, ta kontakt med undertegnede på mail: aag-siv@online.no

17.mai 2016!

Gratulerer med dagen!!

Særlig til de som bor i Kristiansund og på Nordmøre. Byen fikk en fabelaktig start på dagen da KBK slo Hødd og topper Obosligaen.

Byens representant på Eidsvoll i 1814 må vi anta var jøde, og den skammeligste paragrafen i grunnloven ble den gang innført : jøder nektes adgang til riket! Det måtte være en spesiell opplevelse for den styrtrike forettningsmannen. Det er tre byer jeg har et forhold til i Norge. Det er hjembyen, det er Byen mellom de syv fjell og det er byen Hamsun sultet i. I TIgerstaden er Karl Johan med overfylte bunader og norske flagg som peker mot slottet nesten uslåelig. Svenskene tåler ikke at vi kan ha det så bra denne dagen. Men Bergen slår Oslo. I Bergen er hele byen i rus på 17.mai. Særlig hvis Brann vinner på Stadion 16.mai og det gjorde de i går! Jeg bodde der i fire år og som globetrotter og eks.kollega i NRK Jens A.Riisnæs sa: Der finnes bare en by i Norge. Han tenkte på Hansabryggene, den vannvittige utsikt fra Fløyen og arkitekturen.Men har Riisnæs vært i Byen ved Storhavet på 17.mai? Denne dagen er alle som kan krype og gå, i sentrum. Laaaange tog trekker inn mot Kaibakken. Barnetog og borgertoget tar ingen slutt. Når de første nærmer seg mål, har ikke de siste startet. Det bor visstnok 17 000 på de fire øyene, men på 17.mai er alle på Kirklandet. Og nå er Frei en del av byen og de trekker også innover mot Oasen. Her får man årets første softis. Byen har hatt noen tøffe tider, men når det ser som mørkest ut reiser den seg alltid. Det råder allerede optimisme i Byen ved Storhavet. Jeg gleder meg til å blogge om en rekke godsaker fremover. De står i kø. Gratulerer med dagen. Vi sees i sentrum!

KBK banket Hødd - rykker opp!

t
En fantastisk stemning allerede før kampen startet! Her i KFK- hallen.Det var en fantastisk ramme rundt kampen på Kristiansund Stadion. 2402 tilskuere er ikke dagligdags. Forventningene var skrudd over skydekke. Med seier ville KBK toppe Obosligaen. Det endte 2-0.

Hødd åpnet best og hadde det meste av spillet i 1.omgang. Det var som å se KFK i gamle dager. De eide ballen, men kom ikke til de kjempestore sjansene og tapte vanligvis 1-0. Det var nedfelt i murene å tape 1-0 på Gressbanen, sa en gang Øystein Lian. Volleyballtreneren som vant alt i idretten som krever spenst og lange hender. Men nå har banen skiftet navn og murene har blitt tildekket slik at vi har et topp moderne anlegg. Her trenger man ikke investere en krone om det skulle bli spill i eliteserien. Bortsett fra et nytt lysanlegg til 7-8 millioner.

KBK lå lavt og ble delvis overspilt av en god sunnmørsk midtbane i første omgang. Backfirern og keeper virker derimot bunnsolid. Særlig keeper Conny Månson. KBK har noen klassespillere. I begynnelsen av 2.omgang kjørte de kampen. Kombinasjoner mellom Liridon Kalludra og Amidou Diop var en fryd å se på. Diop - som å se gode gamle Glenn Hoddle. En utrolig slepen teknikk og et herlig overblikk.

Daouda Bamba scoret i det 61.minutt etter at Hødd sovnet fullstendig på en corner. Dermed var Bamba toppscorer i 1.divisjon med sine 7 fulltreffere. Og i det 85.minutt puttet han inn enda en ball.

Her er årsaken til at jeg tror KBK rykker opp i elitedivisjon:

  1. De har en stall som er bunnsolid. Tross flere på skadelisten er de i toppen.
  2. De har flere klassespillere som er gode nok for elitedivisjon.
  3. De har et trenerteam som ikke har vunnet noe ennå - på høyere nivå. De er sultne.
  4. De har en god keeper. Har man en dårlig keeper er det nesten umulig å vinne serien.
  5. De har en høyreback, Aliou Coly, som har mye å gå på i forhold til dagens prestasjon - og i dag var han likevel god. De to i midtforsvaret er blant landets beste. Venstreback Tor Erik Torske er undervurdert på grunn av sine avgjørende offensive kvaliteter.

KICK OFF: KBK -HØDD

KICK OFF: KBK-HØDD

 

To timer før avspark mellom KBK og Hødd var det Kick Off. Levende musikk, stappfullt av rødruss, supportere med KBK-skjerf og noen til gjorde seg klar til kamp. Intervju av begge trenerne er standard 50 minutter før avspark. Hødd sliter og har kun fem poeng på 7 kamper hvilket er krise. De har skiftet trener i år. Hans Erik Eriksen kom fra Follo og er kjent for å like en teknisk spillestil. Det lover bra for en underholdende kamp!

Hjemmelaget er store favoritter og nå vet vi at Levanger tapte 2-1 mot Ranheim. Vinner KBK i dag, topper de tabellen på samme poengsum som Levanger! Dette kan være historisk. KBK har aldri ledet 1.divisjon etter 8 serierunder.

Alt annet enn seier i dag er dundrende nedtur. Nå har man sjansen til å vise mental styrke. Laget vet de er best. Tør de vise det...

Kan være justismord

TRIST: En nedtrykt Stein Bjørnsen møtte Gjengangeren
Sjakkspiller Stein Bjørnsen Foto: Martin Moland/Gjengangeren 

Øystein Brekke, sjakkautoritet støtter blinde Stein Bjørnsen:

"KAN være justismord"

Aage G.Sivertsen

forfatter

 

«Bjørnsen-saken» i norsk sjakk, er blitt en kjent sak. Den blinde Stein Bjørnsen ble nylig dømt av Norges Sjakkforbund for å ha jukset. Ifølge Sjakkforbundet skulle han ha hatt tilgang til et analyseprogram eller en computer. Øystein Brekke, også kjent som den som kan mest om norsk sjakk, er særdeles kritisk til grunnlagsmateriale i dommen. Brekke er betenkt over kildene som legges frem og antyder dermed at spilleren kan være uskyldig dømt.

Brekke har analysert 9 partier fra NM som er brukt som kilde. Han begriper ikke hvordan man ut ifra disse partiene kan konkludere med juks. De ni partiene i NM er en viktig del av forbundets bevis i saken. Den andre turneringen som ligger til grunn for dommen er fra Fagernes, hvor Bjørnsen også spilte 9 partier.

Brekke er selv en god sjakkspiller. Han har vært Internasjonal FIDE- dommer siden 1980 og mangeårig styremedlem i Norges Sjakkforbund. Dessuten har han vært leder og medlem av Reglementsutvalget, et underorgan i Norges Sjakkforbund(NSF). Det er de som skal behandle Bjørnsens anke.

Bjørnsen mener han er uskyldig dømt, og har bestemt seg for å anke dommen. Reglementsutvalget (RU)vil ta den endelige avgjørelsen. Her sitter tre personer som skal gå igjennom forbundets dokumentasjon, samt at de skal vurdere hva Bjørnsen har å legge frem. Skulle RU også komme frem til at han er skyldig, vil likevel ikke Bjørnsen gi seg. Han vil da gå til sivil sak i det norske rettssystemet. Dette forteller Bjørnsen i en samtale med undertegnede søndag 8.mai. Skulle Reglementsutvalget komme frem til at Bjørnsen er uskyldig, kan ikke saken unngå å bli omtalt som en skandale.

Nedenfor gjengis deler av et brev som Øystein Brekke offentliggjør, noen uker før Reglementsutvalget skal fatte sitt vedtak. Her bør det nevnes at Brekke kritiserer også FIDEs jobb i denne saken. FIDE er sjakkens øverste organ, men det er uklart hvilken rolle FIDE har i saken. I dommen henviser NSF til at de har fått rapport fra FIDE.  Men Kenneth Regan som har analysert partiene til Bjørnsen, sitter ikke i denne komiteen. Han er en selvstendig konsulent sier, Yuri Garrett, på telefon i dag. Garrett er sekretær i anti-juks komiteen til FIDE.

Siste nytt, se følgende to lenker: 

http://www.sjakknytt.no/viktig-parti-landsturneringens-klasse-2-2015/

http://mattogpatt.no/2016/05/11/oystein-brekke-oppsiktsvekkende-angrep-pa-stein-bjornsen-dommen/

Brekkes brev som vil bli brukt i ankesaken vil helt sikkert i sin helhet bli offentliggjort i ulike sjakkfora som sjakknytt.no og matt&patt.no. Her er et utdrag av Brekkes rapport, hvor det er kun selve partiene som ikke er med: 

 

Stein Bjørnsens partier i klasse 2 i NM 2015

En betenkning av Øystein Brekke

Med en viss undring og bekymring har jeg gjennom de første månedene av 2016 registrert utviklingen av «Bjørnsen-saken» i norsk sjakk, som har kulminert med en fellende dom fra Norges Sjakkforbunds sentralstyre på 2 års utestengelse fra spill og tillitsverv i norsk sjakk. Stein Bjørnsen, Horten Sjakklubb dømmes for å ha jukset seg gjennom turneringene Klasse 2 i Landsturneringen (NM) i Oslo 2015 og Gruppe B i TV2 Fagernes International 2015-16, med konsekvensen at resultatene hans fra disse to turneringene rett og slett skal fjernes.

Jeg føler å ha opplevd en sak der i realiteten noen sentrale, dyktige personer i norsk sjakkliv har gått ut offentlig med så skråsikre, sterke meninger at det er skapt et bilde som gjør at nærmest «alle» er enige om at denne juksemakeren må straffes hardt. Vi er alle, på bakgrunn av noen historier fra den store verden, naturlig bekymret over at moderne metoder for å jukse i sjakk skal gjøre inntog i norsk sjakk, og vet at dette kan skje når som helst og hvor som helst. Derfor er det grunn til å holde sansene åpne og også viktig å ta bekymringsmeldinger som kommer inn på alvor, og forbedre rutinene våre på å håndtere slik mistanker på en seriøs måte. Derunder må jo turneringsledere og andre klare å avbalansere dette mot risikoen for en unødig sterk mistankekultur i sjakklivet som kan gjøre turneringene til utrivelige arrangementer.

Som turneringsspiller i sjakk siden 1972, som turneringsarrangør siden 1974, som Internasjonal FIDE- dommer siden 1980, som tidligere redaktør av Norsk Sjakkblad i drøyt 7 år, som tidligere mangeårig styremedlem i Norges Sjakkforbund og også mange år leder og medlem av Reglementsutvalget i Norges Sjakkforbund blir jeg selvfølgelig trist og betenkt av en sak som denne.

Jeg har i noen kommentarer på nettet bedt folk besinne seg litt i det som uansett har vært en massiv forhåndsdømming fra første dag da saken ble lagt ut på sjakkbloggen som nå heter mattogpatt.no. Håndteringen av saken i norsk sjakk har ikke vært et vakkert syn. Sjelden har vi opplevd noen presentert som mer «skyldig til det motsatte eventuelt ble bevist». Jeg har til slutt ikke visst om jeg ville bli tristest og/eller sintest dersom det etter seriøse undersøkelser skulle vise seg at mannen er skyldig, eller uskyldig. Sannheten kan vel være bare være ett av to?

Hva er denne sannheten? Jeg kan ikke vite sikkert. Jeg har ingen direkte rolle i forhold til saken, og ikke alle sakens dokumenter og heller ingen ambisjon om å opphøye meg til mer enn sivilist og medmenneske, med en generell faglig bakgrunn og mer eller mindre kjennskap til alle de involverte sjakkspillere, pressefolk og tillitsvalgte. Men det ligger i at jeg skriver denne betenkningen om saken at jeg fortsatt har en ubehagelig følelse av at dette KAN være et «justismord» fra sentralstyrets side, selv om medlemmene hver for seg sikkert har gjort en samvittighetsfull beslutning.

Spørsmålet her blir vel om saksforberedelsene holder mål? Påstandene som også Norges Sjakkforbunds dom etter min vurdering bygger på, er i offentligheten enkelt beskrevet omtrent slik:
«Stein Bjørnsen er egentlig en svak sjakkspiller ? med en reell spillestyrke kanskje ikke mer enn cirka 1000-1200 ratingpoeng(?) ? som så fra en gang i 2015 har startet å jukse konsekvent i partiene sine gjennom å motta signaler før utførelsen av hvert trekk, slik at resultatene sensasjonelt raskt har utviklet seg til prestasjoner på et utrolig mye høyere nivå, bevist av 66 partier på rad spilt uten tap og trekk med så stort samsvar med sterke spilleprogrammer at han må ha fått formidlet trekk fra ett eller flere slike. Det har til og med vært beskrevet at Stein Bjørnsen har spilt som en sterk stormester og hatt like stort samsvar med sjakkmotorene som Magnus Carlsen.»

Da jeg så dommen fra Norges Sjakkforbund, var jeg mest spontant overrasket over å lese at spillet (partiene) til Stein Bjørnsen i klasse 2 i NM 2015 skulle være en del av en «juksehistorie» som beskrevet. Jeg hadde tidligere sett et par av disse partiene og ikke funnet dem eller Stein Bjørnsens spill mistenkelig

eller på et mesternivå. Jeg forstår at alle de ni NM-partiene hans har ligget greit tilgjengelig på nettet. Like før dommen falt, oppdaget jeg også at partiene hans i denne turneringen er lagt fram og gjennomgått med computerhjelp fra Stockfish på den utmerkede bloggen sjakknytt.no: http://www.sjakknytt.no/partier/liste/navn/Stein%20Tholo%20Bj%C3%B8rnsen

Jeg har etterpå lastet ned partiene og gått gjennom dem noen ganger med en egen vurdering supplert med analysehjelp mest fra sjakkmotoren Houdini 4 og med Fritz 11 løpende ved siden av.
Jeg har forsøkt å bedømme nøkternt hva som egentlig utspilte seg i partiene til Stein Bjørnsen da han vant klasse 2 i NM 2015 med det glimrende resultatet 8 poeng på 9 partier.

page2image6080

R.

Motspiller

Motspillers rating

Bjørnsens resultat

Antall trekk

Bjørnsens førstevalg Stockfish

Motspillers førstevalg Stockfish

1

Jan M. Svensen, uten klubb

ingen

1

44

18

18

2

Knut Abrahamsen, Nordstrand

1662

1

43

22

19

3

Bjørn W. Fosdahl, Stjernen

1642

1⁄2

54

26

24

4

Per Blikra, Stavanger

1692

1

page2image44800

37

22

page2image47512

11

5

Holger Lange, Follo

1596

1

page2image52760

39

22

page2image55472

16

6

Svein Erik Lurdalen, Kongsberg

1704

1

page2image60760

38

23

page2image63472

10

7

Bibek Liu, Lørenskog

1641

1

page2image68720

56

32

page2image71432

23

8

Eirik Søreng, Akademisk

1632

1

page2image76680

23

15

page2image79392

9

9

Andreas Skotheim, Tønsberg

1570

page2image85040

1⁄2

page2image86960 page2image87120

37

page2image88888

17

page2image90544

13

Ved gjennomgang av de 9 partiene vurderer jeg Stein Bjørnsens spill som både alminnelig menneskelig og temmelig normalt for en spiller som vinner eller kommer høyt opp i klasse 2 i Landsturneringen. Partiene er gjennomgående noenlunde jevnspilte, men noen av motspillerne gjør klare unøyaktigheter som gir Bjørnsen et visst overtak. I det eneste partiet som blir vunnet før 35 trekk, overser motspilleren hans en direkte sjanse til å vinne partiet.

Stein Bjørnsens spill i NM 2015 er slett ikke fritt for klare taktiske feil, slik det har vært hevdet på nettet fra svært kyndig hold, som sannsynligvis må ha uttalt dette uten å ha sett partiene. To av motspillerne ? Bjørn Fosdahl og Eirik Søreng ? fikk servert direkte sjanser til å vinne.....

HER ER BREKKES ANALYSER OG DIAGRAM KLIPPET UT DA DE IKKE LOT SEG GJØRE Å KOPIERE,MEN HER HENVISES TIL SJAKKNYTT:http://www.sjakknytt.no/stein-bjornsens-partier-klasse-2-nm-2015/ som har også lagt ut partiene.

 

De angitte kommentarene til disse fem partiene er ikke perfekt gjennomarbeidet, men kan gi et rimelig inntrykk av spill og sjanser, med Stein Bjørnsens taktiske feil og motspillernes ditto feil og muligheter som det sentrale.

Stein Bjørnsens ni partier viser etter min vurdering uansett en ganske god spillestyrke per juli 2015, kanskje tilsvarende en ratingstyrke 1850 ? 1900, som cirka gjennomsnittet av styrke og prestasjoner tilspillere på seierspallen i klasse 2 i landsturneringene. Pallen vil naturlig romme noen av de sterkeste spillerne i klassen og dem som ved denne anledningen har noen marginer på sin side.

Konklusjon: Etter gjennomgang av de ni NM-partiene hver for seg og samlet kan jeg ikke se noen rimelige tegn til at Stein Bjørnsen skal ha mottatt computerhjelp eller annen hjelp utenfra med å spille dem, som i realiteten er halvparten av dommen fra Norges Sjakkforbunds sentralstyre. Det er vanskelig å forstå at noen etter å ha sett partiene kan mene at Bjørnsens spill i klasse 2 i NM 2015 har vært basert på juks.

Hvis et analyseverktøy som FIDE disponerer, konkluderer med at Stein Bjørnsen sannsynligvis har jukset i gjennomføringen av partiene sine i klasse 2 i landsturneringen 2015, er dette analyseverktøyet neppe av tilstrekkelig kvalitet i alle fall til å vurdere partier på disse nivåene, og i tillegg «stilt inn» feil, altså med en forventning om feil styrkenivå. Partiene til Stein Bjørnsen i NM 2015 burde nok eventuelt vurderes etter antatt ratingstyrke 1850 eller 1900.

Det vi nå selvfølgelig må unngå, for hele sjakkmiljøets del, er å ha et «antijukse-verktøy» svevende i bakgrunnen som i praksis gir spillere i sterk framgang eller spillere i toppen av NM-klasser og lignende turneringer generell frykt for at ekstra sterke prestasjoner eller partier i seg selv gir protester for juks som på toppen av alt kan bli publisert lignende som i denne «Bjørnsen-saken».

Jeg har i denne betenkningen bare gått inn på Stein Bjørnsens ni partier i klasse 2 i NM 2015 og supplert med noen generelle kommentarer. Gjennomgangen min er ikke gjort på initiativ eller oppdrag fra andre enn meg selv, men den blir naturligvis gjort tilgjengelig for anken som Stein Bjørnsen har varslet til Norges Sjakkforbunds ankeinstans Reglementsutvalget, RU.

Åmot, 09.05.2016 Øystein Brekke 

Tålmodighet på frysepunktet

Tirsdag 10.mai 2016 vil politikerne i Kristiansund bestemme seg for om skøytebanen skal få tak over hodet. Det få tenker på er at beslutningen handler om noe langt mer enn et stort tak. Det handler om byens fremtid. Tålmodigheten er over. Vi tåler ikke flere dårlige valg.

Det er noe rart med Kristiansund for tiden. Selv på Facebook kan man registrere en viss resignasjon blant byens innbyggere. Det er ikke like mange som fryder seg over en tur på Freikollen lenger. Byen er i ferd med å gå inn i en depresjon. Arbeiderpartiets leder, Arne Grødahl, lurer på hva man gjør galt og om man ikke roper høyt nok. Det er ikke antall desibel som er det vesentlige.

Etter mitt skjønn er det mulig å komme ut av denne fordervelsen. Det første er da å innse at man ikke har gjort alt riktig. Det andre er å forsøke å endre på dette i fremtiden.  I en tid når alt ser mørkt ut, stilles det enda større krav. Rådmann Arne Ingebrigtsen har ikke som oppgave å bli populær. Hans jobb er å tenke økonomi. I denne saken går han riktignok utover sin myndighet. Han skrev nemlig et leserbrev for å forklare hvorfor han ville ha fotballbane istedenfor ishall. Det er høyst uvanlig at en rådmann skriver leserinnlegg for å dokumentere hva han mener. Noen dager etterpå gikk også Tidens Krav ut og støttet rådmannen- på lederplass. Nå er det ikke rådmannen eller Tidens Krav som bestemmer hvilke store valg som skal gjøres for Kristiansund Kommune. Men de er begge sentrale aktører med stor makt.

Her er 5 gode grunner til at vi sier ja til en fantastisk skøytehall:

  1. Unikt tilbud

En skøytehall, istedenfor en kunstgressbane, vil være utrolig positivt for byen. Tilbudet om å gå på skøyter i alle slags varianter vil bli unikt. Barn og ungdom har veldig behov for allsidig trening og aktivitet. Det halvåret den ikke vil ha skøyteis, kan den kunne brukes til ulike arrangement.

  1. Støttespiller i Braatthallen

Til og med daglig leder i "konkurrenten" Braatthallen, Kjell Otto Hoel, ønsker en skøytehall velkommen. Mannen som var kjent for å skyte cornere, er ganske presis også i vurderingen av en ny skøytehall. Han går midt i strupen på rådmannen og ønsker hallen velkommen. Vi som husker kampen om å få bygget Bratthallen og Badeland, vrir oss i stolen. Bratthallen hadde vi ikke behov for - fordi vi hadde idrettshallen. Badeland ble for dyrt - fordi vi kunne pusse opp den gamle svømmehallen. Ytterligere kommentar unødvendig.

  1. Mentalt

Hvis man i en tid, hvor alt ser mørkt ut for Byen ved Storhavet, også skal bytte ut en fantastisk skøytehall med nok en kunstgressbane, da vil man grave seg ennå lengre ned. Mentalt sett trenger byen et lysglimt. En skøytehall er rett og slett superpositivt. Moldenserne vil bli, slik de ble da vi fikk badeland, grønne av misunnelse. De vil også bygge skøytehall, men vi får et forsprang.

  1. Økonomisk

Man kan ikke bare bygge en ny hall fordi man trenger en opptur. Mine tall fra Stein Ohr, som er en edruelig person, sier at: verdien på skøytebanen i dag er cirka 65 milioner. Skal man da legge den brakk og bygge en kunstgressbane til 10 millioner?

Tak over skøytehallen koster cirka 37,5 millioner, hvorav cirka 28 millioner allerede er gitt som "gaver" fra tippemidler, fylket og staten. Man sitter igjen med en prislapp på cirka 9,5 millioner. FRP sier at "det vil være galskap å legge ned skøytebanen". Jeg mistenker at Ohr ikke alltid er enig med FRP, men her gir han dem medhold.

  1. Tiltrekker seg nye innbyggere

Både de som har vært borte fra byen noen år, og de som vurderer å flytte til Kristiansund, vil sette veldig stor pris på en innendørs skøytebane. Når Sterkoder i sin tid måtte nedbemanne eller permittere folk, var det dramatisk. Direktør Arnfinn Kamsvåg kunne fortelle meg at noe av det største problemet han hadde, var å få ingeniører, eller høyt utdannede arbeidsfolk til å flytte til Kristiansund. Politikerne bør innse at fotball ikke er alt. Et allsidig idrettstilbud vil være avgjørende for fremtiden. En skøytehall vil slik sett bli gull verdt.

Når Tidens Krav og rådmannen er så pågående for å bytte ut skøytebane med fotballbane, er det trist. Og til ettertanke - uansett resultat på tirsdag. Når lokalavisen for noen uker siden skiftet redaktør, burde det være tid for å tenke nytt. Være visjonær, tenke fremtid og bygge plattformer. Se muligheter. Hvilke muligheter gir det å lage enda en kunstgressbane når man har - er det ti fra før? Man kan si at den nye redaktøren, Ole Knut Alnæs, er på tynn is.

Kan man håpe på at næringslivet går over fra å være gjerrig, til å se det store bildet? Jeg tenker ikke på at flere store firma støtter KBK hvert år. Nei, jeg tenker på fundamentale investeringer som kulturhus, skøytehall og kanskje en høgskole? Javisst er dette statlige og kommunale oppgaver, men kjære nyrike Eirik Ohr, Leif Inge Karlsvik og Knut Olsen: Har dere evner til å se stort, på byens vegne? Da klokka var fem på tolv, forsøkte Knut Olsen og et par til, å redde Ello. Hva med en storstue av en Skøytehall som mangler noen skarve millioner? Kjell Inge Røkke ga Molde et fotballstadion. For en raushet! Kan vi  forvente at våre nyrike tenker i slike baner? Jeg har aldri blitt imponert over rike direktører. Det er først når de fordeler pengene og begynner å gi bort litt, at det står respekt av dem. Slik som Anne Kamsvåg har gjort i 20 år. Hvorfor er det ingen som tar etter henne?

Tidens Krav har vært inne i en dyp krise. På noen få år er antall ansatte redusert fra 74 ti 24 ansatte. Tidens Krav vant over Nordmørsposten. De kjøpte opp ei ukeavis og la den ned. De overtok også lokal-tv og nær-radio.

Men nå - nå er de ikke alene lengre. Nærradioen ble født på ny. Et lokal-tv kan oppstå. Ikke minst er det slik at nesten hvem som helst kan starte en ny avis. Papirutgaven til Tidens Krav er snart historie. Det erkjenner også redaktør Alnæs. Tar det ett år- tar det fem år? Det vet ingen. Forskjellen på den gangen TK kjøpte opp alt rundt seg og nå, er vesentlig. Nå kan alle starte avis. På nett. Man trenger bare noen journalister. Og man trenger ikke 24. Kanskje bare fire. Det er nok Tidens Krav klar over. Det er derfor med visse forventninger man setter krav til morgendagens media.

Skøytehallen er en viktig investering. Man må forvente at rådmann Ingebrigtsen og Tidens Krav forstår det. Det har dere ikke gjort så langt. Så spørs det hva de sier de som skal bestemme. Politikerne. Tålmodigheten er på frysepunktet. En skøytehall bør hverken nedstemmes eller legges på is. Fremtiden er nå. Den starter med et vedtak som kan være avgjørende for svært mye.

 

KRISTIANSUND OG MOLDE I KRIG

 

Det er bare noen dager igjen til rettssaken, som handler om sykehussaken i Møre og Romsdal. Molde og Kristiansund skal få et felles sykehus. Det er bestemt at det skal ligge i Molde:-) Kristiansunderne mener at det både er saksbehandlingsfeil og maktmisbruk. Det går derfor mot rettssak om noen dager. Jeg leste i kveld igjennom prosesskrivet fra Kristiansund Kommune til Inntrøndelag Tingrett. Kristiansunderen, advokat Steinar W.Sørvik, som bare er en entusiast i saken, har allerede tolket prosesskrivet. Han skriver på sin facebookside i dag at prosesskrivet er "et godt håndtverk". Jeg er ydmyk, men har noen spørsmål til Sørvik, eller de som føler kompetanse til å svare. Saksøker er Kristiansund Kommune og den saksøkte er Helse Midt-Norge.

Under punkt 3. Den gyldne time og fjernvitner

I prosesskrivet nevnes "den gyldne timen" hvor Romsdalingene får to akuttsykehus, innen en times avstand, (Ålesund og Molde), mens Nordmøre ikke får noen sykehus: Her burde det vel vært nevnt prosenten av befolkningen på Nordmøre som når Hjelset innen en time?

Ser at vitnene olejekspert Helge Hegeberg og politimester Per Sefland skal være fjernvitner. Når man legger ned millioner på en rettssak, så bør man vel koste på seg at alle vitner er tilstede i rettssaken. Særlig når de kan snakke så godt for seg som Hegeberg?

Under punkt 4. Bent Høie slipper å møte?

Høie skal heller ikke møte for retten, slik jeg forstår det. Særlig i saken om maktmisbruk, som kan bli et avgjørende punkt, så burde han vært tvunget til å møte opp. Når han ikke blir det, er det slik at staten i realiteten egentlig tar parti og overkjører lille David? Det som står under "Stikkord" virker vrient for Høie å komme seg unna? Jeg mener bestemt at han burde stått oppreist og svart for seg i rettssalen. Fristet til å si at det er en skandale at han ikke må møte.

Under punkt 5. Sviktet Jonas Gahr Støre også?

Selv om daværende helseminister Gahr Støre slaktes for ikke å følge loven, virker dette punktet svakt. Er du enig Sørvik? Er det derfor de ikke har brukt mer tid på punkt 5? Under samme punkt gjentas nøkkelordet "maktmisbruk". Hvis det skal være noen mulighet for Kristiansunderne å vinne denne saken, mener jeg også dette punktet bør vektlegges enda mer.

God sak, men er løpet kjørt?

Overflatisk sett virker det som om at Kristiansund har en god sak. Men er det ikke slik som i mange saker i rettssystemet: at løpet er kjørt på forhånd? Er dette en typisk sak i så henseende, hvor man angriper staten, som er ganske god venn med rettsapparatet?

Uansett resultat vil jeg tro at den som taper saken, anker dommen. Mens millionene ruller videre. Det bør legges til at undertegnede er vokst opp i Kristiansund og har fulgt saken nøye nok til å forstå at det er ugler i mosen. 

Her er lenke til prosesskrivet: http://www.kristiansund.kommune.no/Handlers/fh.ashx?MId1=1575&FilId=4496