hits

Ørneredet

Dette var det nærmeste jeg kom Ørneredet. Det hadde begynt å snø og de siste hundre meterne var stengt for sesongen. På toppen ser man Hitlers feriested. Det er mer populært enn noen gang. På min reise gjennom Europa måtte jeg innom den merkverdige og sagnomsuste ferieplasen til Føreren. 1835 meter over havet ligger Kehsteinhaus ved Berchtesgaden i Bayern - det som en gang var en uimotståelig festning for Adolf Hitler og hans utvalgte Eva Braun.

Det var en utfordring å finne stedet selv med en god GPS. Her var det ikke mange som kunne forklare meg hvor Hitler i første omgang leide seg et feriehus der han senere forskanset seg på toppen av et slott. Det var Martin Bormann som fikk Hitler til å kjøpe alle eiendommene i bygda. Mange boliger gikk i arv fra slekt til slekt og de hadde bodd der i hundrevis av år. De ble tvunget til å selge. Samme Bormann bestemte seg for å gi Hitler en praktfull 50-årsgave. Slik ble Ørneredet en realitet.

Hitler forlot Berghof for siste gang 14.juli 1944, noen dager etter D-dagen, invasjonen i Normandie. Han vurderte også å avslutte sine dager her, men valgte bunkersen i  Berlin.  Idag kan man spise middag i Hitlers Ørnerede. På veien opp ser man mange av de uksuriøse ferieboligene som var utgangspunkt for oppfolk rundt Hitlers.

Vakre stier og en fantastisk natur preger området. Det var også her Hitler skrev deler av "Mein Kampf". Riktignok litt lengre ned i dalen i et feriehus han hadde leid.

Eva Braun stortrivdes her og opplevde det som sitt eget usjenerte fristed. Selve Ørneredet skulle også ha vært bombet, men de allierte klarte ikke å treffe huset i 1945. Det ble også skånet i 1952 fordi tyskerne så de store turistmessige mulighetene. De fikk rett. I dag er området en turistmaskin. For dem som ennå ikke har sett filmen "Ørneredet": Anbefales!

Det var ikke lett å angripe Hitler når han holdt hus på toppen her.

På vei opp til Ørnredet ligger et luksuriøst SPA-hotell. Anbefales.

Et bilde fra Hamsun-filmen. En vei mot Dalen i Telemark fungerte ifjor som den strengt bevoktede veien til Adolf Hitlers fritidsbolig "Berghof" under opptakene til "Hamsun". Her med Max von Sydow i Hamsuns skikkelse. (NTB-foto: Terje Bendiksby).

 

 
Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar