hits

Norsk juniorverdensmester i sjakk

 

For et år siden skrev lokalavisa "Lierposten" at Aryan Tari nærmet seg verdenstoppen i sjakk. I dag ble han verdensmester for junior. En sjakkbragd av dimensjoner.

Det er en overlykkelig juniorverdensmester jeg har på tråden. 15 minutter etter at det var endelig klart at han hadde vunnet, sier han:

-Dette er den desidert største dagen i mitt liv. Jeg har mange å takke. Særlig trenerne Axel Smith, Evgeny Romanov - og selvsagt Simen Agdestein. Jeg gleder meg til å feire!

Sjakkspiller Aryan Tari (18) har tilhørt verdenstoppen i flere år i aldersbestemte klasser. I dag tok han det store steget, nemlig å bli verdensmester for junior. Magnus Carlsen ble aldri verdensmester for junior, mens Simen Agdestein var utrolig nær i 1986, men fikk sølv. Endelig skulle Norge også få en verdensmester for junior. Aryan Tari begynte å spille sjakk som 5-åring og har stort sett spilt sjakk hver dag. 

Lørdag 25.november 2017 i Tarvisio i Italia skulle Aryan Tari få oppleve noe av det største en sjakkspiller kan oppleve. Tusenvis av treningstimer og hundrevis av reiser og sjakkturneringer ga til slutt resultater. Selvsagt var det spenning fra start til mål. Før dagens 11. og siste runde hadde Tari 8 poeng og var i ledelse. Men rett bak fulgte 6 skrubbsultne unge sjakkspillere som alle hadde 7,5 poeng. Det betydde at alle som hadde et halvt poeng mindre enn Tari kunne bli verdensmester. Tari åpnet turneringen litt forsiktig med en remis, men spilte veldig god sjakk hele veien. Han beholdt roen mot de beste. Særlig i parti 6 mot den russiske GM Oparin Gregorli var det fest på brettet. Russeren spilte veldig aggressivt og Tari måtte bruke veldig lang tid på åpningstrekkene. Men etter å ha overlevd åpningen spilte han bare slik spillere med overnaturlig evner kan gjøre. Aryan Tari kommenterer partiet slik:

-Det var en vanskelig åpning, men etter at jeg hadde fått plassert hesten min på c4-feltet, følte jeg at jeg stod som en Gud.

Tari var inne på noe. Om ikke han stod som en Gud, så spilte han som en. Å vinne dette partiet med sort mot en så sterk spiller, var kanskje det avgjørende øyeblikket i turneringen. Mor og far til Aryan fulgte daglig alle partiene, trekk for trekk. Etter det sjette partiet var pappa Siamak Tari både rørt og lettet:

- Det var sterkt å vinne med sorte brikker og måten han gjorde det på gjorde oss alle glade. Dette var en stor dag for oss, fortalte Siamak på telefon.

I siste runde var det som nevnt fortsatt uklart om Aryan måtte vinne for å bli verdensmester. Ved lik poengsum er det en komplisert kvalitetsberegning som avgjør. Skulle flere spillere komme likt, var det kun to spillere som hadde bedre kvalitet enn Tari, før siste runde. Men dette kunne bli endret, slik at det var umulig å slå fast noe på forhånd. Etter at det var gått litt over to timer, så det ut som om at Aryan ville spille remis. De andre sultne løvene kjempet fortsatt en kamp om å ta et helpoeng. Computerne ga en liten fordel på litt over 1.0 hvilket vil si at man ligger en bonde over. Og med en bonde over, kan det bli dronning over. Spenningen var derfor intens og den bare økte for hvert minutt som gikk. Når 3 timer og 45 minutter var spilt, hadde to av Taris argeste motstandere vunnet sine partier. Dermed måtte Aryan spille minst remis for å bli verdensmester. Og selv om computeren sa 0.00, var det hele tiden vanskelig å trå riktig. Spillerne hadde en hest og fem bønder hver, hvor bøndene var fordelt på hver sin side av brettet, to og tre. Dyrisk spennende.

Arians motstander, Van Foreest Jorden, kunne også bli verdensmester om han vant mot Aryan. Ikke rart at Jorden spilte til siste slutt. På Facebook var Vålerengas interne gruppe glodvarm. En av lederne i klubben, som var med og sikret at Aryan ble spiller i Vålerenga, Bjørn Nytrø, er ekstra engasjert. Meldingene er nesten klare: Aryan trenger remis for å få tittelen. Etter 3 timer og 50 minutter blir det remis og man tror at Aryan Tari er blitt juniorverdensmester. Men helt sikker kan man ikke være, fordi man da vil ha tre spillere med 8,5 poeng. Det ville være en nedtur uten like om Tari skulle tape på kvalitet etter å ha ledet turneringen i de siste rundene.  Nå gjenstod bare å vente på den endelige resultatlisten. Ifølge sjakkekspert Tarjei J.Svensen er det 99 % sikkert at Aryan blir verdensmester. Men når klokka er 14.20, er det fortsatt ikke klart. Man må vente på den endelige resultatlisten. Og før den kommer det en melding fra Aryans pappa: Vi er i Bergen og tar flyet snart. Vinner han tror du? Hjertet stopper. Flyet letter, men klokka 15.55 var det klart. ARYAN TARI ER JUNIORVERDENSMESTER.

Norge stilte med tre spillere. De to andre var ungdommene Johan Salomon(20) og Johan Sebastian Christiansen(19). Sistnevnte er klubbkamerat med Aryan i Vålerenga og spilte en kort remis mot en GM på siste dag. En ny sterk turnering av spilleren som er mest kjent som lynsjakkspesialist. Christiansen er nå nummer 103 blant verdens beste lynsjakkspillere. Han satser på sjakk på heltid og skal selvsagt bli best i verden.

Hva er årsaken til at Aryan er så god, spør jeg Christiansen, en time før Aryan har spilt ferdig sitt parti: - Aryan har ingen svakheter. Han liker å spille når det er mange brikker på brettet og når spillerne må tenke selv. Altså, når man ikke lenger er inne i teori. Egentlig en komplett spiller.

Først og fremst er det familien og faren til Aryan som har vært hans største støttespiller. Ved siden av spilleren er det derfor Siamak som må få den største æren i Aryans suksess. Akkurat som hos familien Carlsen, hvor pappa Henrik må finne seg i å være nøkkelen. Siamak legger også vekt på at Aryan fikk to særdeles dyktige sjakktrenere:

- Axel Smith betydde mye for Aryan. Han gjorde store fremskritt under trening med Axel. Dessuten var også den russiske stormester Evgeny Romanov viktig for ham. Romanov er fortsatt en del av Aryans fremgang og vi setter stor pris må den sympatiske russeren. Begge disse spillerne ble hentet inn som trenere den tiden Aryan spilte for Kristiansund Sjakklubb. En takk til dem. Aryan ble medlem av Vålerenga Sjakklubb i 2012.  Særlig har de utenlandske GMéne som spiller for Vålerenga vært inspirerende, men det gode miljøet er også viktig for ham.

De siste to årene har Aryan gått på NTG, Norges Toppidrettsgymnas i Bærum, og vært under Simen Agdesteins sine vinger. Det er rart hvordan mange sjakkspillere tar det store steget ved å følge med på Simens timeplan. 

En ny eventyrlig norsk prestasjon med brett og brikker. Aryan Tari har tatt et nytt steg mot verdenstoppen i sjakk.

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar