hits

Klokka 19.00: KBK kan banke RBK


Slik så det ut sist KBK banket RBK sommeren 2008. KBK slo guttene fra bartebyen i 2.runde i cupen. Stillingen var 1-1 etter ordinær tid, men KBK vant på straffer. Hvordan kunne det skje og kan det skje igjen?

 • Tid: mandag 3.juli 2017. Klokka 19.00.
 • Sted: Kristiansund Stadion
 • Tilskuere: Stappfull stadion
 • Spillertips: Full gass fra første sekund.
 • Ugletips: Begynn ropingen i god tid før kampstart. Hold trykket fra dommeren blåser til KBK har vunnet kampen.
 • Trenertips: Med Bamba, Sørli og Hopmark på benken: Ikke vent for lenge med å bytte.

Klubben lå nest sist på tabellen etter vårsesongen i 2006. Jeg var aktiv som inspirator og sponsor i halvannet år i KBK. Etter at spillerne fikk bonuspenger for å score, for å være assist og for å holde bure rent, vant de fire kamper på rad. Plassen i 2.divisjon var så godt som sikret etter fire kjappe. Fra den tid og frem til den berømte cup-kampen mot Rosenborg et par år senere var det bygget seg opp en selvtillit i spillergruppa som var helt unik. Da jeg reiste til Oslo og hentet trener Geir Midtsian var grunnlaget lagt for en ny opptur i klubbens historie. Geir Midtsian fikk spillerne til å tro på at man kunne vinne mot Rosenborg 6.juni 2008. Og de gjorde det. Innstillingen til spillerne før straffekonkurransen var rå. Man ville vinne - og vant. Det hadde over tid bygget seg opp en selvtillit som var unik. Nå trodde klubben at den omtrent kunne gå på vannet - og det er vanskelig, særlig over litt lengre tid. Derfor gikk det nok litt til hodet på noen og enhver. Det er også den store forskjellen på den gang og nå: Midtsian kontra Michelsen/Olsen. Samt daglig leder Kjetil Thorsen den gang mot nå. Sistnevnte har ikke gjort alt riktig, men du verden har han vært ærgjerrig, sta og lærenem. I dag ser vi resultatet. Say no more.

KBK er selvsagt mye bedre i dag enn de var i 2008. Den gangen var man et godt lag i 2.divisjon. Nå er man et spennende lag i elitedivisjon som på gode dager er bedre enn de beste og på dårlig dager kan tape mot de som er i bunnstriden. Hvordan kan mandag 3.juli bli en god dag?

Rosenborg har flere supportere enn noen annen klubb i Kristiansund. Kanskje flere enn KBK. De fleste heier selvsagt på KBK, men det har vært en trøndervind i byen i tiårsvis og det er mange som ikke vet hvilket lag de skal heie på. De som ikke har noe spesielt forhold til RBK vil ikke forstå hva dette går i. Faktum er derimot at ganske mange holder med RBK, selv om de ikke tør innrømme det. De bør holde kjeft på mandag og helst holde seg hjemme.

Kan KBK vinne mot RBK på mandag? Selvsagt kan de det. Etter kampen mot Ålesund, hvor KBK ble utspilt, men kapret ett poeng, måtte det ha skjedd noe med både spillere og trenere. Noen minutter før kampen mot Stabæk fortalte en ivrig Christian Michelsen at laget ikke skulle stå med lua i hånda og håpe på et uavgjort resultat. Nei, han sa at istedenfor at KBK skulle forsvare seg, ville de heller angripe og forstyrre motstanderen. Hvis ikke ville motstanderne til slutt få en scoring eller to uansett, sa han. Hvor rett skulle han ikke få.

Det er sjelden ?mannen i gata? har rett når det gjelder taktikk og strategiske valg. Noe synes jeg likevel har vært berettiget overfor KBK. Publikum ønsker at ballen skal gå raskere fremover. Alle støttepasninger gir ikke trampeklapp. Etter at Kamer Qaka forsvant, endret KBK taktikk. Istedenfor å sende ballen via midtbanen og så tilbake igjen, gikk ballen mer direkte mot Stabæk. I løpet av kampen hadde Stabæk ballen 67 % av tiden mens KBK hadde den kun 33%. Likevel vant KBK ganske suverent 4-1. Dette forteller at man trenger ikke ha ballen mest for å vinne fotballkamper. Bare spør Drillo.

Ta selvtilliten fra en fotballspiller og ...

Rosenborg er ikke sterkere enn sitt svakeste ledd. Hvor er Rosenborg svakest akkurat nå? De er i ubalanse. Hele klubben. Altså er de svakest på det mentale plan. Det er uro i trønderbyen. Årsaken er enkel. RBK er ikke like suverene som før. Og når kvaliteten synker, synker selvtilliten. De vant siste hjemmekamp mot et redusert Sogndal-lag. Men før det var det dramatisk dårlige resultater. De har kjøpt noe som en gang har vært en klassespiss, men som ikke er det lenger: Nicklas Bendtner. Når trener Kåre Ingebrigtsen mister hodet og må beklage sin oppførsel og utsagn etter å ha tapt bortekampen mot Haugesund, ja, da er det noe som ikke stemmer. En seier mot Sogndal kan tilsynelatende virke som om trønderne er friskmeldte, men det er slett ikke sikkert. De må vinne mot KBK for å gjenvinne selvtilliten. Det er slik det henger sammen. Ta selvtilliten fra noen fotballspillere og laget ligger under før kampen har startet.

Her er mine råd til KBK:

 • Gjør som mot Stabæk: Vis at dere er skrubbsultne og gjør RBK nervøse før det er gått ett minutt. Her ligger nøkkelen til seier. Et bortskjemt gull-lag hater å bli pisset på av en bunnkandidat. La dem få den følelsen så tidlig som mulig.
 • Aasbak må markere Norges beste spiller Pål Andre Helland med cirka en centimers margin. Frimerke heter det.
 • Still med samme lag som mot Stabæk, men ikke vær redd for å sette inn Bamba. Det er greit at Mendy har sjokkert både seg selv, publikum og muligens trenerne, ved å storspille, men Bamba har et helt annet potensiale. Kanskje er det plass til begge to?
 • Uglan bør gi litt ekstra verbal støtte til den spilleren som har stått opp fra de døde. Det er Benjamin Stokke. La ham beholde den enorme selvtilliten han viste i kampen mot Stabæk.
 • Uglan bør sørge for å gjøre motstanderen usikker. Akkurat slik de stilnet Brann-supporterne. Dacapo!
 • For all del bør man beholde taktikken som man hadde mot Stabæk. Først og fremst mener jeg laget ikke er dyktig nok til å spille slik Barcelona gjør, nemlig ved å spille five a side rundt egen sekstenmeter.
 • Christian Michelsen har endret laget til hver kamp. Korriger meg om jeg tar feil og det finnes unntak. Denne gangen bør ?Never change a winning team? få leve.

Med andre ord: Rosenborg kan få bank på mandag. KBK gjorde en bemerkelsesverdig bortekamp mot Stabæk. Selv de største pessimister må begynne å få troen etterhvert som KBK viser gang på gang at de er blant de bedre lagene i eliteserien. For det er tilfelle. Etter at nesten halvparten av serien er over, har det vist seg at laget har spilt jevnt eller bedre mot alle unntatt Sarpsborg, Odd og Ålesund. Vinner man mot Rosenborg, kan man like gjerne gå for bronse. I så fall har KBK vunnet mot de to største gullkandidatene Brann og RBK. Hypotetisk? Slett ikke. Når man er god nok, gjenstår bare to ting: Man må bare bestemme seg. Og gjennomføre.

Tromsø slo RBK på Lerkendal for noen uker siden. Stabæk spilte uavgjort mot dem. Hva er man redde for? Som den legendariske engelske treneren Harry Game fortalte sine spillere og  kaptein Ole Olsen (CFK) for 38 år siden: ?The only fear is the fear itself.?

For de som ønsker å lese mer om kampen og Jan Erlend Kruses presise spillerbørs. Se ksu.no

Siste nytt: Helland er skadet og spiller ikke.

5 kommentarer

Hahahahohohoho, dette kommer til å bli en nedtur av dimensjoner for KBK, for mot selveste Rosenborg, lokomotivet i norsk fotball, vil de ikke ha en sjanse. For nå lukter Rosenborg gull, det blir en luke nedover til røkla etter dagens seier. Ikke glem at det er et poeng i seg selv at gullet skal sikres før potetene tas opp i Orkdal, slik at lokomotivet kan forberede seg skikkelig til gruppespillet i CL uten at forstyrrende hjemlige elementer skal påvirke. Da må kamper mot breddefotballklubbene vinnes, hele fotball-Norge forventer det. Og det gjør jo ikke noe for folk i Kristiansund heller når byens lag blir feid av banen, for som Aage selv sier holder egentlig innbyggerne selv med Rosenborg, akkurat slik som resten av landet gjør. Tenk på hva som er best for norsk fotball, jo det er alltid Rosenborg-seier, å hei og hei og hei og håååååååååå!

Offda, dere har troen 😂

Ja, ja, det var litt av et "lokomotiv", Bare Per! Dette lover bra for Champions League-kvaliken neste uke! KBK hadde fortjent seieren...

Trist for norsk fotball, noe jeg er sikker på toppfotballsjefen er helt enig i.

Norsk fotball er jo egentlig bare trist! :(

Skriv en ny kommentar