hits

Solskjær i dødens posisjon


Det er ikke årets siste kamp. Det er ikke cup-finale. Ingen av lagene rykker ned om de taper. Det er likevel den mest dramatiske og spennende kampen som har vært spilt i Kristiansund. Ikke siden krigens dager har det stått så mye på spill. Når dommeren blåser i fløyta lørdag 1.april klokka 18.00 er det ingen aprilspøk. Det er tvert imot dødsens alvor. Det er noen uker siden jeg snakket med Ole Gunnar Solskjær, men situasjonen er åpenbar av det urolige slaget.

Det er en sinnssyk stemniing i Kristiansund om dagen. Byen har vært sulteforet på toppfotball i tiårsvis. Årets første eliteseriekamp spilles på Kristiansunds nye stadion. Vi må få kalle det nytt fordi her er det kostet på nye tribuner - og bare flomlysanlegget hadde en prislapp på 10 millioner kroner. Entreprenører jobber febrilsk med å gjøre klar tribuner og banen før avspark. Krigen som skal utøves på den intime banen, er som alle forstår langt mer enn en vanlig fotballkamp. Det er et hatoppgjør mellom to byer. Bakgrunnen for hatet ligger ikke årevis tilbake i tid. Nei, det er kampen om det nye sykehuset som har satt sinnene i kok. To lokale sykehus skal bli til ett fellessykehus. Det er bare en hake ved den beslutningen: Det skal ligge i Molde. Kampen om sykehuset har derfor eskalert til nesten uforståelige høyder. Det sies at om det nye sykehuset blir bygget i Molde, så vil kristiansundere heller dø, enn å reise over fjellet til behandling. Så ille blir det kanskje ikke, men en historie fra lokalavisen bekrefter at ikke alt er som det skal. En innbygger fortalte i fjor at han skulle kjøre sin mor til sykehuset i Molde pga en spesiell operasjon som man ikke kunne utføre på Kristiansund sykehus: Jeg kjørte henne til Batnfjorden. Jeg fortalte henne at derfra måtte hun ta bussen. Jeg vil aldri innom Molde Kommune.

Det siste som har skjedd er at Kristiansund Kommune nekter å gi seg. Etter at de i fjor tapte rettssaken om å omgjøre sykehusvedtaket, har de anket saken til lagmannsretten. Om noen måneder vet man det endelige resultatet.

Men denne kampen er ikke bare spesiell på bakgrunn striden om et sykehus. Trener for Molde, er som man vet, kristiansunderen Ole Gunnar Solskjær. Byens desidert største fotballspiller gjennom tidene, byens ikon er trener for laget som - skal vi si - hele hans hjemby ikke liker. Solskjær innrømmer å være i dødens posisjon:

"På den ene siden vet jeg hvor viktig det er for KBK å få en god åpning på sesongen. På den andre siden må jeg selvsagt tenke på mitt eget lag og sørge for at vi vinner", sier den sympatiske Solskjær.

Sammenligner man fjorårets Molde med dagens, så ønsker Solskjær å påpeke én vesentlig ting:  "Mark Dempsey(trener) er kanskje den viktigste brikken vi har fått."

Dempsey var en del av den ekstreme suksessen Molde og Solskjær opplevde da han ble trener for klubben første gang. Kristiansundere bør ikke glemme én ting. Uten KBKs samarbeid med Molde Fotballklubb, ville laget aldri vært i elitedivisjon. De siste årene har det vært et nært samarbeid mellom de to klubbene og særlig har Solskjær vært positiv. En rekke spillere har vært på utlån og det er ingen tvil om at disse har hevet KBK fra det middelmådige til noe som ligner toppfotball. I fjor ble f.eks Senegaleseren Amidou Diop utleid fra Molde. Diop stortrivdes og spilte magisk fotball. Han var med å legge grunnlaget for opprykket til elitedivisjon. På høsten ble han tilbakekalt til Molde. Den siste tiden har han vært skadet. Nå må det legges til: Hva hadde Molde vært uten tilførsel av Solskjær, to bla Stavrum, Trond Andersen, Jan Erlend Kruse, Øyvind Leonardsen ...osv. I minst én landskamp spilte Leo, Andersen og Solskjær samtidig på A-landslaget, bare for å ha nevnt det.

Kampen er ikke bare viktig for KBK. Solskjær trenger ikke å ha god hukommelse for å huske hva som skjedde i 2016. I en periode tok Molde ett poeng av 18 mulige. Media og supporterne hadde begynt å tvile for alvor. Da laget spilte 2-2 mot Start og ikke lenge ettterpå såvidt vant 3-2 mot Bodø-Glimt, var det nesten for tomme tribuner. Jeg skriver såvidt 3-2 fordi i siste spilleminutt ble Bodø-Glimt snytt for et ganske opplagt straffespark. Jeg er redd for at Solskjær har måttet forlate Røkkeløkka for godt om ikke fru Fortuna var med dem i den viktige seieren over Bodø-Glimt. Det betyr minst en ting, Rosenes by, supporterne, tilskuerne har skyhøye ambisjoner. De vil slå Rosenborg, de skal ut i Europa igjen. Alt annet enn topp tre, er krise. Det betyr at laget ikke tåler å tape mot en av divisjonens dumpekandidater, KBK. Og får Molde en dårlig start, vil det neppe gå lang tid før hylekoret er i gang. Solskjær trenger ikke spørre hva som skjedde med Arild Stavrum den gangen han var trener i Rosebyen. Solskjær kan bare skru tiden tilbake i 6-7 måneder.

KBK og Molde spilte en privatkamp i fjor sommer. En jevn kamp endte 1-1 hvor banens beste var KBKs yndling, Kamer Qaka. Også kåret til 1.divisjons beste spiller i 2016. Vi får se om han og resten av lagkameratene vil tåle presset på hjemmebane i århundrets fotballkamp for Kristiansund sin del.


Trener for KBK Christian Michelsen blir intervjuet av Yngve Kruse på Christian Bar. Det er en spent trener for KBK som kan fortelle at laget er i rute og har gjort fremskritt i løpet av vinteren. Han vet at det er en trener på andre siden av fjellet som har dobbelt så stort press på seg denne helga. Til venstre for den dyktige konferansier Kruse ser vi keepertrener Trond Hjelle.

Alt taler for en jevn kamp. 0-0, 1-0 eller 0-1 ligger på lur, men siste dagers treninger hos KBK gir signal om at det er noe uforløst hos Michelsens menn. Vi så hvordan Coly hamret inn sitt mål mot Sandefjord i siste kamp i 2016. Og vi glemmer ikke hvordan Bamba scoret det avgjørende målet og sikret seriemesterskapet, fire minutter på overtid. I løpet av vinteren har ikke sulten blitt mindre. Psykologien avgjør derimot det første oppgjøret. Hvem holder hodet kaldt? Mitt tips er 3-0. 

Ps: Få med deg Fotballbad med Arild Stavrum fredag 31.mars kl.20.15, live på Nettavisen, Ksu.no, Tk.no og Rbnett.no.

3 kommentarer
Egil Dille Olson

Egil Dille Olson

Byens desidert største fotballspeller gjennom tidene? Jeg veit nå ikke helt...jeg vil nå heller si at det er n'Leo. Med sin løpskapasitet var 'n en av dem viktigaste spellerane på landslaget på den tida vi var gode nok tel å vinna VM. Det var vel strengt tatt bare n'Josjtein som var bedre enn det n'Leo var. n'Leo var en av bærebjelkane for den spellestilen som gjorde oss tel et av verdens beste lag, om ikke det beste. Så jeg vil trekka fram han som byens største speller istedet, i hvert fall om det er spellestil som ska ligga tel grunn.

Æ skjønn itj at Kristjansoind ska samarbeid med Måille når dæm hæller kain samarbeid med dæm bæstan: Troillongan! Det må jo vårrå mykj beir fer dæm å sælg dæm bæstan spælleran sín bille' te n'Kåre (te rÆma1000 prisa) og få nå'n spællera som itj e god nok fer Troillongan tebars, på lån. Akkurat som dæm kain samarbeid med trønderan om sjukhus og reggionpolitikk, så e det ein mykj beir løsning å gjær det samma i fotbaill'n 'å.

Tror absolutt Kristiansund bør kunne klare seg, selv om Molde nok vil gjøre det bedre pga treneren. Tror på følgende tabell:

1. Hele Norges Rosenborg

2. Odd Eilev

3. Solskjær

4. Ålesund

5. 08

6. Vrak-Godset

7. Diftonggadn

8. Samene

9. Uglan

10.Sandefjord

11.Viging

12.VIF

13.Haugasond

14.Stabukk

15.Pip-pip-ene

16.Brann

Skriv en ny kommentar