hits

Nervene avgjør VM-matchen

kommentarer


Hviledager må utnyttes. Før det 10.partiet, hvor Magnus forvandlet sjakk til kunst, hadde jeg med meg sikkerhetssjef Bjørn Gunnar Nesse på en morgentur. Lenge før resten av Team Carlsen hadde våknet tok vi fergen over til Staten Island. Måsene var tamme som duer og spiste potetgull fra hånden min. Hvordan forbereder Magnus seg for de to sist partiene i New York?

Etter det tiende partiet, hvor Magnus tynte sin motstander til døde, var han gladere enn kanskje noen gang. VG´s glimrende reporter Ole Kristian Strøm har fulgt Carlsen ringside i årevis og kan ikke huske å ha sett ham så glad. Ikke en gang da han ble verdensmester i Chennai i 2013. Med andre ord var det en kolossal lettelse at han endelig greide å vinne ett parti mot Sergej Karjakin. Dagen etterpå, i går, var det fridag. Vanligvis står det sport på agendaen på alle fridager, men denne dagen ble et unntak. Magnus valgte å gå seg en lang tur og lot basketball, fotball og bordtennis få en time-out. Det tar på å spille 6-7 timer sjakk. Dessuten står det mye på spill. Penger. Berømmelse. Ære. Makt. I all viraken har Magnus en egen liten ambisjon. Han har lyst å slå Garry Kasparovs rekord. Kasparov forsvarte VM-tittelen 5 ganger. I så fall må Magnus forsvare VM-tittelen fire ganger til - etter å ha slått Sergej Karjakin. For å gå forbi Kasparov.

Denne matchen har vist at det er den som holder nervene i sjakk som vinner. For her har feiltrekkene florert. Gang på gang har spillerne gjort relativt svake trekk. Særlig siste del av matchen har vist at spillerne ikke er noen overmennesker. Magnus har faktisk kollapset et par ganger før i karrieren. Da han spilte kandidatturneringen i London i 2013, fikk han ikke sove foran et viktig parti, og på slutten av turneringen mistet han all kontroll. Til tross for dette presterte han å vinne hele turneringen fordi hans sterkeste motstander, Vladimir Kramnik, trodde at han måtte vinne det siste partiet. Og dermed tapte han mot en av de største sjakkgeniene, nervebunten Vassily Ivanchuk. Det var slik Magnus kvalifiserte seg for å spille om VM-tittelen i Chennai høsten 2013.

I fjor opplevde Magnus nok en gang å miste all selvtillit. Etter å ha blitt verdensmester i hurtigsjakk, gjorde han seg klar for VM i lynsjakk. Normalt sett er Magnus Carlsen helt suveren i lynsjakk, uansett motstander. Selv de som er nest best i verden taper så det synger mot ham. Men rett etter at han hadde blitt verdensmester i hurtigsjakk, opplevde han at ingenting stemte. Han ledet riktignok etter første dag, men så tapte han en rekke parti i siste del. Han kollapset. Ingenting fungerte. Årsaken var at han ergret seg så mye over det siste partiet på den første dagen av VM i lynsjakk. Da tapte han. Mot hvem? Jo, mot Sergej Karjakin. Det førte til at han ikke fikk sove, og dagen etterpå spilte han svakere lynsjakk enn noen gang. Det ble ikke en gang medalje. Vladimir Kramnik tok bronsemedaljen. En spiller som Magnus ville slått 9 av 10 ganger om det var nødvendig. Men nervene var ikke under kontroll. Og da kan alt skje.

Normalt sett er Magnus fornøyd med en remis i kveld fordi han har sorte brikker. Det er derfor en viss fare for at vi får et parti uten de store krumspring. Karjakin er dog klar over at hans sjanser neppe blir større om matchen går over i hurtigsjakk. Stillingen er nå 5-5. Det er to kamper igjen. Hvis det blir to remiser, vil det gå til hurtigsjakk. Her vil Magnus være en enda større favoritt, mener jeg. Det tror jeg også det russiske teamet er enig i. I så fall vil de forsøke å vinne i kveld. Alternativt er at de bygger sin strategi på at Magnus slites ut mentalt, og at Karjakin slår ham til slutt - enten i hurtigsjakk, eller om det skulle gå enda et steg videre - til lynsjakk.


Sergej Karjakins manager (t.v) er blitt superpopulær i Norge. På sin fanside på facebook fikk han 5000 norske venner i løpet av noen dager. Han var 25 kilo tyngre og glad i det søte liv for et halvt år siden, men da Karjakin kvalifiserte seg for å spille om VM-tittelen, bestemte han seg: "Jeg ville leve sunnere og sluttet helt å drikke alkohol", fortalte han meg for to dager siden. Til høyre på bilde har vi Magnus Carlsens kamerat. En av verdens beste spillere, på folkemunne kalt "Nepo". Mange tror han jobber som sekundant for Karjakin, men det benekter han selv.

Et fantastisk bilde og et historisk øyeblikk. Disse to herrene dukket opp for å se på matchen mellom Carlsen og Karjakin. Til venstre ser vi ingen ringere enn Bobby Fischers sekundant, William James Lombardy, og til høyre har vi Mr.Sjakk - Øystein Brekke. Lombardy fortalte Brekke at han var 17 år første gang han møtte Bobby Fischer, som den gang i 1954, var 11 år. Lombardy spurte Fischer første dagen han så ham om gutten hadde ambisjoner. Fischer svarte at han skulle bli verdensmester. Da må du lære deg sluttspill da min lille venn, svarte Lombardy. Noen dager senere traff han den unge gutten igjen. Da hadde Fischer fullstendig kontroll over alle sluttspillbøkene i Manhatten Chessclub. 

Foto: Bjørn Gunnar Nesse.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar