hits

Sjakk-VM: Her vil det flyte blod

kommentarer En kommentar


Team Carlsen med sikkerhetsansvarlig Bjørn Gunnar Nesse(t.v), pappa Henrik Carlsen og doktor Brede Kvisvik på vei til lunsj. Bildet er tatt noen timer før det dramatiske partiet som endte med seier til Karjakin. Noe tilsynelatende uforklarlig skjer for tiden i New York. Magnus spiller ikke på det nivået han pleier. Hvorfor?

De første 7 partiene i VM-matchen mellom Magnus Carlsen og Sergej Karjakin har ikke vært underholdning på øverst hylle. Tvert imot. Tv-serien "Hurtigruten minutt for minutt", fremstod som en klar konkurrent. Direktøren bak "Isklar", en av de store sponsorene til Magnus, følte seg ganske skyldig helt til i forigårs. Han er nemlig av fransk opprinnelse og bærer fornavnet "Remis". Om han følte en lettelse etter at Magnus tapte i 8.runde, vet jeg ikke. Mer lettelse var det nok å spore i den russiske leiren.

 
Karjakins manager Kirill Zangalis(t.v.) og Ian, med det umulige etternavnet Nepomniatchchi, var i sjokk etter at Magnus tapte det 8.partiet. De første to-tre minuttene etter at seieren var et faktum gikk Zangalis rundt og bare sa ett ord: unbelievable. Zangalis fortalte meg tidligere på dagen at de var fornøyd for hver remis som ble spilt. Han husket godt vår samtale for to år siden. Det var på dagen for to år siden i Sotsji at han fortalte at Magnus ville forbli verdensmester i minst ti år. På mandag, før det 8.partiet, hadde vi denne samtalen:

- Hvem tror du vinner?

- Vi er mer enn fornøyd med å ha kvalifisert oss for dette. Vi tror nesten ikke det er sant at Karjakin spiller for VM-tittelen. 

- Men han holdt på å vinne i det femte partiet?

- Ja, vi kan håpe på et mirakel, men er fornøyd for hver remis som dukker opp.

Et par timer etterpå hadde Magnus presset for hardt på vinst og Karjakin kunne til slutt vinne - med de sorte brikkene. Dette er ikke så uvanlig i sjakk, uansett nivå: I en lik stilling hvor en av partene forsøker å vinne, er det som regel den andre som vinner.  Når Magnus gjorde en kjempebrøler i tidsnøden, så ikke Karjakin blunderen. Da var det uro i den norske leiren. Det er ingen tvil om at det er Magnus som har vært den som har forsøkt å vinne, forsøkt å få den første seieren. Karjakin har, med sitt spill, sagt: "Bare kom å ta meg", for så å vente på den lille kontringssjansen. Den oppstod i det femte partiet og den oppstod på mandag. Som en slu pytonslange, ikke som en russisk bjørn, inviterer han en sulten krokodille på en runddans. Når krokodillen har gått rundt seg selv og blitt svimmel nok, angriper den og tar kvelertak. Det har vært taktikken. Så langt.

Noen minutter før avgjørelsen i det 8.partiet laget NRK-dagsrevyen en reportasje om hvor flink Magnus har blitt overfor media. Ellen, som selv er en gave til media, smilte og sa seg enig i at Magnus har forandret seg mye på det feltet. Mads Støstad og Emil Gukild som laget reportasjen for NRK, og Ellen måtte le litt ekstra den kvelden. Magnus var tilbake til sitt gamle "jeg" og forsvant fra pressekonferansen. Endelig, tenkte jeg, kom det en reaksjon som kan føre til at Magnus kommer seg inn på sporet igjen. Så får bare moralistene rope så høyt de vil. Selvsagt skal en utøver følge reglene. Ikke minst en nordmann må jo oppføre seg. Men Magnus tok en "Northug" og en verdensmester i sjakk gjør ikke alltid slik mora di sier. Bare spør Ole Paus.

Etter mandagens sjokk dro Team Carlsen til middag. Man skulle tro det var en trykket stemning, men ifølge manager Espen Agdestein var det veldig god stemning rundt bordet denne kvelden. Magnus har alltid hatt evne til å slå tilbake. Hvis Karjakin skulle holde Magnus til remis de siste fire partiene, eller hvis han greier å vinne enda ett parti, da fortjener han å bli verdensmester. Nok en gang, som så mange ganger før, er det psykologien og spillet som foregår utenfor brettet som blir avgjørende. For - det er ingen som helst tvil om at Magnus er den beste sjakkspilleren. Det som gjenstår å se, er om Magnus behersker den ekstraordinære situasjonen som har oppstått. For de som synes "Hurtigruten minutt for minutt" var bedre underholdning: Nå lover jeg et drama utenom det vanlige. Magnus MÅ vinne. Det kan bare bety en ting: Publikum vil få noen dirrende timer foran skjermen. For deg som har gått til sengs før midnatt: Det kan du glemme nå. Som Kasparov sa etter det fjerde partiet i Chennai i 2013: Her vil det flyte blod.

 

 


 

Ã?n kommentar

Bare Per

23.11.2016 kl.16:11

Jada. Jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaada!!! Det er i de siste partiene at de rette toppidrettsegenskapene vil komme til sin rett. Det er nå Magnus sin kondisjon, styrke og løpskapasitet vil bli avgjørende. I en konkurranse som avgjøres i spurten er det ingenting som betyr mer. Med 4 partier igjen å spille får vi virkelig håpe at det står 4 helflasker med tran klare på hotellrommet for Magnus når han står opp lenge før fuglene fiser, det er som kjent det samme som skal til i all slags toppidrett. Jeg gleder meg så jeg nesten ikke kan vente, for her kommer det til å bli norsk! Det blir norsk!! Det!!! Blir!!!! Norsk!!!!! PS: Husk at det er vi som er best, jeg bare nevner det.

Skriv en ny kommentar