hits

Magnus Carlsen med en fot i kvikksand

kommentarerHer sitter jeg og forklarer Henrik Carlsen hvordan Magnus vil presse Karjakin, som om det skulle være de siste dråpene ut av en citron. Jeg forteller at russerne garantert vil bruke absolutt alle midler som finnes for å forsøke å vinne. Romavlytting, telefonavlytting,hacking osv. Har du sett filmen om Snowden?, spør jeg. Henrik lo godt underveis, men synes muligens underholdningsverdien var såpass stor at han spanderte lunsjen på Holmenkollen Restaurant. Noen dager før avreise. 

Sist gang Magnus spilte for å forsvare VM-tittelen, i Sotsji 2014, fulgte jeg Team Carlsen under hele turneringen. Det utviklet seg til å bli et psykologisk drama hvor Vishy Anand til slutt knakk sammen. Anand sa det selv: "Jeg var den som mistet kontrollen over nervene". Etter min mening er styrkeforholdet mellom Magnus og Karjakin større enn hva det var mellom Magnus og Anand. Magnus vet at han er en mye bedre sjakkspiller enn russeren. For alle oss som ikke forstår sjakk på dette nivået, så merkes det tydeligst på hva spillerne sier etter partiene.

I Sotsji samtalte jeg endel med Karjakins fargerike manager, Kyrrilos Zangalis. Det var en god stund før Karjakin var aktuell som VM-utfordrer. Zangalis fortalte hvilken enorm respekt alle i Russland hadde for Magnus. "Han er nesten uslåelig. Han har holdningen, kunnskapen,djevelskapen og arrogansen i seg. Jeg kan ikke se hvem som kan slå ham, "sa han. "Ikke Karjakin heller", spurte jeg. "Nei, han har for mye utenomsjakklige ting å tenke på", svarte Zangalis. Ting har forandret seg litt siden den gangen. Karjakin sjokkerte både seg selv og en hel sjakkverden ved å kvalifisere seg til denne VM-matchen. Og etter det forstår de fleste at nå handler dette om mye, mye mer enn om noen sjakkparti. Først og fremst er det Putin og Russlands mulighet til å gjenerobre den intellektuelle høyborg. Og da settes alle ressurser inn. Når det ble klart at Karjakin var klar til å møte Magnus Carlsen om VM-tittelen, ble alle ressurser satt inn. De beste trenerne, profesjonelle treningsleire, psykologisk trener på høyeste nivå, ja, her ble ingen verdens ting overlatt til tilfeldighetene. Derfor er Zangalizs utsagn om utenomsjakklig fokus historie. Nå står det om ære og makt. Det står om livet.


To sterke sjakkspillere som har grunnlag for å si noe adekvat om styrkeforholdet mellom Magnus Carlsen og Sergej Karjakin. Borki Predojevic(t.v) var en av verdens største sjakktalenter, vant mot Magnus i 2002, og kjenner ham gjennom felles venner i Vålerenga Sjakklubb. Det samme kan sies om Evgeny Romanov, som har vært verdensmester for aldersbestemte klasser både som 10-åring og som 12-åring.

De to representerer Vålerenga Sjakklubb. På en frokost for noen uker siden gjorde de en vurdering av VM-spillerne, som de begge var veldig enige i. De hevder at Magnus er en mye sterkere sjakkspiller enn Karjakin. Særlig i midtspillet. Her er han Karjakin helt overlegen. Karjakins lille mulighet ligger i åpningsforberedelsene og muligens nervepresset. Dessuten er han veldig seig og har en utrolig evne til å overleve "tapte" stillinger. Men i en match på 12 partier vil det være nesten utrolig om Karjakin skulle vinne.

Etter at man er halvspilt, er det liten tvil om at de to stormestrene har hatt rett i sine vurderinger. Magnus har vært i førersetet i alle parti. Han tynte Karjakin nesten til døde i parti fire og selv med de sorte brikkene har han hatt kontroll. Bortsett fra i ett parti. Da presterte Magnus å rote med noteringsskjemaet, slappet av ett sekund og gjorde et slapt trekk. Det var nok til at han kom i kjempetrøbbel og var i ferd med å tape. Han berget remis. Det var en statsmann som en gang sa under 2.verdenskrig: "Hvis jeg slapper av ett sekund, står jeg med en fot i kvikksand."

Det utsagnet gjelder i enda høyere grad motstander Karjakin. Siden det etter min mening er klasseforskjell på spillerne, vil det til slutt gi resultater. I løpet av de neste 2-3 partier vil Karjakin gjøre som Anand: Knekke sammen. Han vil ikke falle sammen eller kollapse, men hjernen er ikke i stand til å holde dette presset på avstand. Russerne kan håpe på et under, og ballen er også rund i sjakk. Det gjenstår å se hvor rund den er. Partiet hvor Magnus lot hjernen ta ett sekunds pause, gjorde ham godt. Det skjerpet ham. Men Karjakin har kanskje hørt om Anne Grete Preus: En millimeter er nok.

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar