hits

Café Ibsen: Et eventyr


Anita Nicolaysen er både eier og daglig leder av Café Ibsen. Det er ikke uten grunn at den har vært kåret til Norges koseligste café. Tenk at Henrik Ibsen bodde på andre siden av gaten, og at han frekventerte i disse bygningene! Ibsen både bodde og jobbet 15 meter herfra. Den gangen var det også café her. I dag er det både café og muligheter for overnatting. Ibsens nærvær, de gamle bygningene, den driftige, men særdeles hyggelige Anita, gjør hele atmosfæren eventyrlig. I Oslo oppkalte de et parkeringshus etter verdens største dramatiker, ved siden av Shakespeare. Fy skamme seg! I Grimstad er alt bevart. Det er nesten for godt til å være sant.

Å drive café og overnatting, krever at man er tilgjengelig 24 timer x 7 dager i uken. Anita gjør klar dagens smørbrød. Jeg må si det som det er: Hvor fint er det ikke at det finnes noen mennesker som gjør det de har mest lyst til. Anita kan fortelle: "Samtalene med kundene er hva jeg synes mest om. Gode tilbakemeldinger er viktigere enn kroner i kassen."

Da jeg besøkte Café Ibsen hører jeg damen til høyre si på ekte bergensdialekt: "Nå må eg bare få denne fantastiske brocollien. Eg kommer faktisk innom hit hver gang eg er i Grimstad og kjøper brocolli". Hun heter Linn Siri Sælemyr og skryter hemningsløst av hvor koselig det er å komme innom. Man skulle nesten tro den var en del av "Bryggen i Bergen". Sælemyr bor i Byen mellom de syv fjell, men holder kurs i Grimstad og kommer alltid på besøk hos Café Ibsen når hun er i byen.

Anita viser stolt frem det eldgamle kassa-apparatet. Man vet ikke med sikkerhet om noe av Ibsens lønn gikk i skuffen på denne flotte maskinen, men det er sannsynlig. Klenodiet står i oppgangen til værelsene som er en trapp opp. Å vandre opp en knirkende trapp til andre etasje, gjennom en liten entre og inn i en av de ærverdige rommene, er som å skru tiden tilbake til Ibsens tid. Bygningen er fra 1812 og møblene ser i hvert fall ut til å være i samme tidsånd. Man kan velge rom. Hva med "Nora"?


Å overnatte her, det er rett og slett en fryd. Tenk å bo i samme hus som Henrik Ibsen vanket?! Spise frokost med Ibsen i veggene. Og se på de møblene. Dette er bedre enn hvilket som helst 5 stjerners hotell. Jeg har reist nok til å vite føle meg trygg på det. For en person med den minste interesse for litteratur, kultur og historie, må jeg si at du skal lete lenge etter et mer inspirerende sted å bo. 


Noen få kilometer fra Grimstad sentrum ligger Nørholm. Min favorittforfatter Knut Hamsun gikk inn til sentrum og postet sine brev. I dag bor ett av barnebarna her. En fantastisk flott eiendom. For deg som tar en overnatting hos "Café Ibsen", kjør deg en tur og få en ny kulturopplevelse. Bare synet av Nørholm er god nok grunn til en Sørlandstur. Ti minutters kjøring fra Grimstad. Hamsun er fortsatt omdiskutert og er på ingen måte helt akseptert blant folket i Grimstad. Derfor er det ikke all verdens festivitas rundt hans navn. Dessverre. Men jeg prøver meg på et innspill: Når vi har Hamsundagene og et levende flott museum i Hamarøy, da bør man også markere Hamsun i hans "hjemby". Dessuten. Den gangen det het "Ibsens Parkeringshus" i Oslo, foreslo jeg på et møte med hele bystyret tilstede at det ble skiftet navn. Det var en skam, mente jeg. Det utrolige var at de hørte på meg og tvang igjennom et navneskifte. Uten sammenligning forøvrig: Grimstad Kommune bør forstå at Henrik Ibsens bolig og arbeidssted, som i dag er museum, bør holde åpent utover sommermånedene når det er turister. Noe må gjøres. Blir jeg hørt en gang til?
 


 

4 kommentarer
Indigo Gullars

Indigo Gullars

Ækte Bergensdialekt??? Hallaien? Tror du det heter "kjem" på ækte Bergensdialekt? Da e du pigedemeg helt nisseleif. "Kjem" e nynorsk, og det liker'sje vi i landets enæste by. Dæssutten heter det "No må eg bare få..." Eg tror du trænger å bo noen år i Byen mællom de syv fjæll selv noen år, eg, for å lêre deg dialekten. Vi kan sikkert finne et spann med plass til deg i, så det skal isje vêre nokke problem.

Aage Georg Sivertsen

Aage Georg Sivertsen

Den ble rettet den "kjem"én :-) Ska kje tulle med bægensdialekt.

Indigo Gullars

Indigo Gullars

Ja, no ble eg glad :)

Linn Siri Sælemyr

Linn Siri Sælemyr

Kjempe bra artikkel Aage ! :-) Like god som broccoli salaten! ;-)

Skriv en ny kommentar