hits

Smølabonan viser vei

Foto: Wigdis Wollan

Inger Lise Bøe Bævre og Smøla Janitsjar representerer det beste av Smølabonan. For 15 år siden hadde den lille øykommunen ytterst i havgapet 50 gjestesenger. I dag har den 750. Øya står på hodet nesten hele året. Her er festivaler, Gurispelet, konserter og ser man i Kulturkalenderen for 2016 finner man det ene arrangementet etter det andre. 90 % av barna går på kulturskole. Her er intet overlatt til tilfeldighetene. Hvordan er en slik suksess mulig?

Foto: Wigdis Wollan
Asgeir Gjøstøl er et av Smølas musikkgenier. Han synger, lager tekster og spiller på flere instrumenter. Han har vært med i Smøla Janitsjar i 20 år. Det var han som komponerte musikken til Fru Guri i 1990. Sist helg inntok Smølabonan Kristiansund. Her ser vi ham på scenen i Braatthallen, sammen med kordamene og resten av orkesteret. 1100 tilskuere, mange av dem langveis fra, fikk høre musikk på høyt nivå.

Foto: Wigdis Wollan
Slik ser det ut i Gågata i Kristiansund når Smølabonan kommer på besøk. Her selges den berømte Smølagulrota og alt av havets delikatesser. Det er 17.mai og julaften på samme dag. Bildet er tatt sist lørdag da bonan inntok byen. De viser vei og ser seg ikke tilbake. Kristiansunderne forstår ikke helt hvordan det er mulig. Det er Smøla som har regien fra A til Å og det er de som står for utgiftene. For 14.året på rad laget de liv i byen.

Foto: Wigdis Wollan
Mannen med solbriller er Egil Holberg. Han synger, er dirigent og tar gjerne frem gitaren om det passer. Hele Smøla er ham stor takk skyldig. Energien er ustoppelig og han tenker positivt hele tiden. I den grad man kan si noen lager gull av gråstein, er det Mr.Holberg. Det er ikke rart at nabokommuner blir misunnelig på slike musikalske sjeler. Batteriet ser aldri ut til å gå tomt.

Foto: Wigdis Wollan
"Ska vi laga litt fest i na byn her?" Einar WIkan er den største bonen av alle på Smøla. Han har vært med på en 30 år lang fest i øykommunen, og sammen med Egil Holberg har de vært ansvarlige pådrivere for en utrolig aktivitet. Her ser vi ham på scenen i Gågata i Kristiansund. Wikan roser Smølas engasjement og dugnadsånd. "Det er ikke noen få som står bak denne drivkraften", sier han. "Sist vi arrangerte Gurispelet brukte jeg 1 time og 20 minutter på å skaffe 28 frivillige. De som ikke kunne være med var lei seg for at de måtte på reise bort den uka." Det er bare å bøye seg i støvet. Kommuner som sliter med økonomien, humøret eller evnen til å kommunisere; ta kontakt med Wikan eller Holberg.

Smøla Kommune er den absolutt største bidragsyter til alle arrangement. Heldigvis kan Kristiansund skryte av å ha Sparebank 1 og en mann ved navn Anton Slatlem. De sørget for at konserten sist helg var mulig å gjennomføre. Det skulle bare mangle at de ikke fikk oppmerksomhet. 

Tusen takk til deg Wigdis Wollan, for fantastiske bilder. De som vil se litt mer av Smøla: wigdiswollan.no, bedre naturbilder skal du lete lenge etter.

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar