hits

Norges beste barneskole foreslås nedlagt

kommentarer 2 kommentarer

 

 Denne plakaten ser du på veggen til en av landets beste barneskoler. Innlandet Barneskole i Kristiansund kom i 2014 på 2.plass i testen over beste barneskole for 5.trinn. De ble bare slått av en privatskole. Nå er det planlagt nedleggelse, og elevene skal  tvinges til en stor skole som havnet på 904 plass i samme test. I 1988 forsøkte også politikerne å legge ned skolen. Den gangen gikk det 59 elever her. Nå er det litt over 100. Innlandet, eller Tahiti som det kalles, er et populært sted å bo. 5.oktober går høringsfristen ut og det hele skal avgjøres 8.november.

De siste årene har Innlandet barneskole vært blant de beste i landet. Av 2375 barneskoler kom Innlandet for eksempel på en fjerdeplass i 2015. Dette kommer frem av resultatlisten over nasjonale prøver. Nå kan skolen bli lagt ned - muligens av ren misunnelse. Skolen tilhører et lite miljø på den minste av byens fire øyer, og resultatene er selvsagt ikke tilfeldige. Men slike skoler vil ikke byen ha. De andre 8 barneskolene i byen er dog ikke i nærheten av å oppnå tilsvarende resultater. Man vet av erfaring at suksess ikke tåles i Norge - og Kristiansund er ikke  noe unntak. Kan det virkelig være så ille?

Noe av årsaken til at flere Kristiansundere har flyttet tilbake til byen ved storhavet er nettopp den unike barneskolen. Innlandet er mer kjent som Frode Alnæs sitt "Tahiti". Øya er kjent for å ha et av byens beste boligstrøk , og det er her Ole Gunnar Solskjær slo seg ned når han kom tilbake fra England. Familien ønsket en trygg og god skole for sine barn. Barneskolen ble bygget samtidig med at øya fikk fastlandsforbindelse i 1963. Den har siden vært øyas hjerte og samlingssted.

Det er ikke første gangen politikerne forsøker å smadre det kjæreste man har. Høsten 1988 skulle kommunen spare penger. Også den gangen mente politikerne, med rådmann i spissen, at barneskolen på Innlandet skulle legges ned. Foreldrene gikk derimot til sivil ulydighet, og én av dagene holdt de til og med barna hjemme fra skolen. Arbeiderpartiets ordfører, Øyvind Jensen, møtte opp til fellesmøte og nervene stod i høyspenn. Den gangen var det en uerfaren politiker, Asgeir Jordahl på 24 år, som talte sin egen ordfører midt imot:

"Jeg vet egentlig ikke hva som gikk av meg. Uten å tenke særlig på konsekvensene gikk jeg på talerstolen og fortalte at det var mulig å spare noen kroner både her og der, på andre poster. Det ble mottatt med øredøvende applaus og resultatet endte til slutt med at skolen ikke ble lagt ned. Jeg var medlem både av skolestyret og Arbeiderpartiet", kan Jordahl fortelle. Det kan se ut som om Arbeiderpartiet nok en gang kan ha behov for en Jordahl, som tør lage litt uro i eget reir. I motsetning til i 1988 har kommunen denne gangen laget en utredning på 64 sider. Det er dette som er grunnlaget for forslaget om legge ned Innlandet barneskole. Her finnes detaljert teoretisk informasjon, særlig i et økonomisk perspektiv.

Skolens ekstremt gode resultater de siste årene er ikke spesifisert. Heller ikke årsakene til at den fenomenale rektoren Gerd Inger Endreseth, ja vi må få lov til å kalle henne det etter en researchrunde. Hennes mange lærere er også en viktig del av årsaken til at ikke bare skolen gjør seg bemerket i tester; her prioriteres et godt miljø. I et eget brev til kommunen skriver aksjonsgruppa for skolen: (Brevet er redigert av undertegnede):

Skolen har økt kompetansen i personalet de siste 10 årene og systematisk hevet læringsstrategiene i basisfagene. Innlandet skole bør bestå fordi de har bygget en pedagogisk grunnmur hvor de kan dokumentere gode resultater uavhengig av klassestørrelser. Skolen scorer også høyt på medarbeidertilfredshet, 5.4 på siste undersøkelse. Dette er langt høyere enn snittet i kommunen som var 4.5 og blant skolene i Norge, hvor det er 4.7. Selv om enkelte skoleledere ikke tror motivasjon og trivsel påvirker kvaliteten, burde kvaliteten ved Innlandet skole skapt nysgjerrighet i stedet for å hige etter en skolestruktur, hvor løsningen til kvalitet blir store enheter på mer enn 450 elever. Det er ingen dokumentasjon som viser at store skoler vil score bedre på kvalitet enn små skoler, noe også utredningen selv nevner.

I rapporten står det svært lite om hvilken betydning en slik skole utgjør i nærmiljøet. Det kan med andre ord se ut som om at de viktigste faktorene for å ha det bra som barn, er utelatt. I alle fall er de sterkt undervurdert. De som står for utredningen burde virkelig vært nysgjerrige på hvorfor Innlandet barneskole gjør det så uvanlig bra. Som i september 1988 er argumentasjonen for å legge ned skolen, myntet på økonomi. Utredningen er laget med akademisk penn, og har noen vurderinger som kan være til nytte. Men mangelen på å tenke helhetlig gjør den usmakelig. Det er noe råttent over den. Arbeiderpartiet er fortsatt det største partiet i denne byen, slik det var det i 1988. En må be dem om å ta til vettet, slik de gjorde for 30 år siden. For noen uker siden gikk Senterpartiets leder og forlangte at Innlandet barneskole ikke ble nedlagt. I samme artikkel kunne man lese at Arbeiderpartiet ville vente med ta en avgjørelse. Istedenfor å benytte utredninger som utelater viktig informasjon, burde byens politikere brukt den unike barneskolen i sin markedsføring. Skrytt den opp i skyene. Hva med: "Flytt hjem til Kristiansund! Vi har en av verdens beste barneskoler!".

Istedenfor å fremelske en av landet beste skoler, gjør man det motsatte. I utredningen legges det opp til at Innlandet barneskole skal bli en del av en stor skole i sentrum av byen. Hvis man søker resultater for nasjonale prøver i 2014, ser man: Innlandet Barneskole ligger på 2.plass, kun slått av en privat skole. I realiteten må man da få lov å si at man er landets beste. Den store sentrumsskolen ligger på en 904 plass. Det kan legges til at sentrumsskolen har et fantastisk uteområde og slett ikke er noen dårlig skole. En 904 plass forteller nemlig ikke alt.

Fra en undersøkelse, som ble publisert i Nettavisen, kan man  lese resultater for de nasjonale prøver for 5.trinn i 2014: På topp av resultatlisten er privatskolen Childrens International School i Fredrikstad i Østfold. Legger man sammen resultatene for prøvene i lesing, regning og engelsk, får skolen et gjennomsnittlig resultat på 61,3. Like bak havner Innlandet skole i Møre og Romsdal, som får et snitt på 60,3, Korsvoll skole i Oslo (60), Krapfoss skole i Østfold (59,7), Slemdal skole i Oslo (59,3), Saksvik skole i Sør-Trøndelag (59,3), Bestum skole i Oslo (59) og Smestad skole i Oslo (59). Se http://www.nettavisen.no/dittoslo/her-er-de-50-beste-barneskolene/8519702.html

Resultatene av de nasjonale prøvene trenger ikke være et bevis på at en skole er "bedre" enn en annen. Likevel må man anta at de nasjonale prøver ikke er laget for moro skyld. Man er nesten tvunget til å ta hensyn til dem, hvis ikke blir det meningsløst. Det må vel også legges til at resultatene for Innlandet barneskole er fantastiske. Når de nasjonale prøvene knapt nok er nevnt i rapporten, svekker det troverdigheten.

Onsdag 5.oktober er datoen for høringsfristen. Alle som ønsker å si noe om denne saken, bør si fra før det. 8. november skal det hele avgjøres. De politikerne som stemmer for å legge ned denne skolen, tror jeg kan finne seg noe annet å gjøre etter neste kommunevalg. Høyres Dagfinn Ripnes kan fortelle at "nedleggelse skal ikke skje, det blir i så fall over mitt lik." Rødt og FrP har også vært tydelige på at de ikke ønsker en nedleggelse. Det betyr at man venter på Arbeiderpartiet. Man vet heller ikke at alle representanter fra de øvrige partiene vil gå imot en nedleggelse. Derfor er det med hjertet i halsen at 107 elever, deres foreldre og noen lærere venter på D-dagen.

Sørsundbrua er det som knytter Innlandet til sentrum av byen. I storm og kav er det ikke ufarlig å ferdes her. Dessuten er brua bygget for noe helt annet enn dagens trafikk. En av beboerne sendte nylig en bekymringsmelding, en forespørsel til Vegvesenet i Møre og Romsdal som ga følgende svar: "Vi ser (for øvrig) ingen muligheter til å etablere en god trafikksikkerhetsmessig løsning for myke trafikanter med de begrensninger dagens bru har i forhold til bredde." Brevet er signert Stig Svenøy. Trafikkforholdene bør absolutt være et moment når mer enn 100 skolebarn, i alderen 6-13 år, skal ferdes over brua. 

Politikerne som ønsker å legge ned Innlandet barneskole har snakket seg i mellom, de har også engasjert flere personer som i månedsvis har laget en detaljert, men ufullstendig utredning. Denne vil rådmann, Arne Ingebrigtsen, bruke som sitt fremste våpen for at debet og kredit skal harmonere. Med bakgrunn i rapporten som er laget, vil rådmannen foreslå nedleggelse av Innlandet barneskole. Rådmannen er forøvrig styreleder i "Kristiansund International School". En tiltenkt kommende privatskole. I disse vanskelige tider for oljeselskapene er kanskje ikke privatskolen like aktuell, hva vet jeg. I tillegg er han styreleder i Notar A/S. Det er ikke sagt med ett ord her at den tiltenkte privatskolen kommer i konflikt med nedleggelsen av en kommunal skole. Det er heller ikke nevnt med ett ord - og jeg har ingen informasjon som tilsier at meglerfirmaet Notar vil bry seg om tomme nedlagte barneskoler. Rådmannen er mest vant til å gi råd. Denne gangen kan han få ett: Hold tunga rett i munnen.

Til slutt skal politikerne forsøke å finne ut av alle alternative løsninger. Hvis alt annet slår feil, prøv med sunn fornuft.

Resultater for nasjonale prøver: http://www.nettavisen.no/nyheter/innenriks/sk-her-er-de-beste-barneskolene-i-landet/3423166122.html

  

2 kommentarer

Hege W J

03.10.2016 kl.10:54

I et land der det er viktig at alle blir like, og der det "multikulturelle" SKAL være fremherskende, har denne skolen ingen plass.

Ketil Moslet

03.10.2016 kl.12:33

Men du må da skjønne at det e' veldig veldig viktig å legge ned den skolen som skape' altfor gode resultata, og heller slå han sammen med en dårligere skole så det blir bra middelmådig resultat! Det e' jo akkurat som vi gjør med gruppearbeid i skolen, vi kan jo ikkje ha noen gode eleva i gruppe med andre gode eleva, vi må ha de gode i gruppe med de dårlige, så det blir bra middelmådig arbeid.

Skriv en ny kommentar