hits

Åpent brev til NRKs sjef

kommentarer 6 kommentarerKringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen og daværende kulturminister Thorhild Widvey. Bildet er tatt 19.juni 2015 etter presentasjonen av Stortingsmeldingen om allmennkringkasting. Meldingen heter Open og opplyst - allmennkringkastning og mediemangfold. I gårsdagens distriktsending fra Møre og Romsdal fikk man et bevis på at NRK hverken er åpne eller opplyste. Det var betenkelig journalistikk som ble presentert.

Thor Gjermund Eriksen,

Kringkastingsjef.                                                    Oslo 28.9.2016

 

Denne høsten er mer dramatisk for enkelte fylker og kommuner enn normalt. Dermed er også denne høsten mer dramatisk for det enkelte menneske enn de fleste er klar over. For noen fylker står det faktisk om et være eller ikke være. I den tilspissede debatten om regionreformen, som har sin klare målsetting om å redusere antall fylker fra 19 til cirka 10 regioner, avslører både politikere og journalister seg. I går var det NRKs tur til å trampe i salaten. Avslørende, ikke desto mindre alvorlig.

Gårsdagens hovedoppslag på NRK Møre og Romsdals nettside ble kalt "Nordmøre er velkommen, men for sene". I den påfølgende tv-reportasjen er hovedbudskapet at Nordmøre ønsker seg mot Trøndelag, men at de er alt for sent ute. For sent ute for hva? Som det fremgår i reportasjens siste del er reportasjen tendensiøs og direkte misvisende. NRKs ekspertkommentator, Trond Vestre, sier at det er mye som nordmøringene kan forhandle seg til i et samarbeid med Trøndelag. Vestre berger stumpene i reportasjen, men langt fra nok til at man kan lene seg tilbake og si at dette var helt ok journalistikk. For det var det ikke.

Jeg har fire spørsmål:

1.  Journalisten som presenterer reportasjen, Ann Eli Nøsen, er bosatt i Molde.  Fra før er det kjent at det sannsynligvis er krise for Moldenserne om nordmøre velger seg nytt fylke. Kan det være at hun fremlegger saken til det beste for sin by? (I så fall burde NRKs redaktør i Møre og Romsdal,Hallstein Vemøy, tatt jobben på alvor og ikke tillatt den fremstillingen som seerne ble presentert.)

2. Hvis Nordmøre søker seg til Trøndelag, vil Møre og Romsdal slutte å eksistere. Det betyr at Romsdal - og selvsagt også Sunnmøre - må finne nye venner. Dette er dramatiske konsekvenser. Er det slik at NRK Møre og Romsdal med hovedkontor på Sunnmøre også er redde for at fylket smuldres opp og dermed gjør sitt for å forsvare det?

3. Det kan virke som om de lokale aktørene som styrer NRK Møre og Romsdal ønsker at fylket skal bestå. Kan du som sjef love å ta en alvorsprat med dine ansatte på Nordvestlandet ?

4. Kan NRK beklage reportasjen og innrømme at dette var svak journalistikk?

På Nordmøre og særlig i Kristiansund er folket opprørte på sosiale media etter denne reportasjen. Man kan også se på Tor O.Sandviks kommentar at han er overrasket over hva som ble laget på tv i går. Han skriver på sin Facebookside : "Fascinerende vinkel fra NRK...". Man skal ikke ha mye fantasi for å forstå hva fylkesrådmannen mener om reportasjen. I alle fall er ikke Arbeiderpartiets nestleder, Arne Grødahl,  i Kristiansund i tvil. Han skriver i dag en kommentar under Sandviks tidslinje:  "NRK Møre og Romsdal er en aktør i denne saken og mindre et uhildet presseorgan. Spesielt gjelder dette kontoret til NRK i Molde..."

Denne reportasjen er bare et lite eksempel på de utfordringene som både NRK og øvrig norsk presse står overfor. Da intensjonsavtalen om at Vestlandet ønsket å bli en region for noen uker siden, ble det slått opp som en hovedsak i NRK. Både på nettsiden og i nyhetene. Men i Romsdal Budstikke og i Sunnmørsposten skulle det gå et døgn før det ble nevnt med en bokstav. Neppe helt tilfeldig.

Hilsen Aage G.Sivertsen,

forfatter og blogger for Nettavisen.

Kopi: Hallstein Vemøy, redaktør NRK 

* For de som ikke har sett innslaget: https://tv.nrk.no/serie/distriktsnyheter-moere-og-romsdal: 

Reportasjen påpeker at fylkeskommunale arbeidsplasser er fordelt og det blir ikke noe omkamp om dem. Det betyr at spørsmålet om Møre og Romsdal fylke skal slå seg sammen med trønderne er uaktuelt. Men det betyr selvsagt ikke at nordmøringene ikke kan søke seg nordover. Slik det er i dag har ikke Kristiansund noen arbeidsplasser som er tilknyttet fylkesadministrasjonen. Man går fra 0 til 0, men det er mange andre utfordringer som nordmøringen ser som fordeler av å søke seg nordover. Til tross for at ingen har foretatt en holdbar meningsmåling på Nordmøre, er det ikke måte på hvor mange som ytrer seg til fordel for Trøndelag på sosiale media.

6 kommentarer

Ketil S. Andersen

28.09.2016 kl.15:57

Bra brev! Tilsvarende har vi sett i sykehussaken også, f.eks. i Aftenposten gjennom dekningen til moldenseren Robert Gjerde.

Bernt-Olav Simonsen

28.09.2016 kl.20:47

Kjempe bra, såvidt jeg husker så var samme journalist, Ann Eli Nøsen som kjørte mye av dekningen av spillet rundt sykehussaken. I en av mailene fra leder i Molde næringsforum til ordføreren i Molde, sto det noe slikt som: Jeg har kontroll på Ann Eli, slik at vi får riktig vinkling.

Terje Hals

28.09.2016 kl.22:33

Flott Aage! Det var flere av oss som ikke hadde emalje igjen på tennene etter å ha sett innslaget på Vigra Lokal.Det var først når Sandvik fikk spørsmålom Romsdal kunne bli med at det ble "krevende",

Hallstein Vemøy

29.09.2016 kl.10:30

Jeg viser til ditt innlegg med overskriften "Slett journalistikk", sendt til kringkastingssjefen, og takker for ditt engasjement og synspunkt om journalistikken i NRK!

Redaksjonelle spørsmål og klager i enkeltsaker blir håndtert av den respektive avdeling i NRK, og det er derfor mitt ansvar som distriktsredaktør i NRK Møre og Romsdal å svare på brevet ditt.

NRK Møre og Romsdal har følgt diskusjonene om kommunesammenslåing og fremtidig regioninndeling tett siden disse prosessene startet. En del saker er dekt på våre nettsider, noe er dekt i nyhetssaker i våre radiosendinger og noe er dekt i våre regionale tv-sendinger og egne sendinger i nett-tv. Du ser en del av sakene på disse samlesidene: https://www.nrk.no/emne/nye-regionar-1.249120 og https://www.nrk.no/emne/kommunesamanslaing-i-more-og-romsdal-1.11203889.

Enkeltsaken du reagerer på var del av en nyhetspakke i vår tv-sending 27. september. Essensen i saken var at trøndelagsfylkene ønsker Nordmøre velkommen i det nye storfylket sitt. Fylkestoppene vi snakket med mente også at nordmøringene kom sent inn i prosessen og at Trøndelag hadde lite å tilby. I pakken i tv-sendingen hadde vi med Ola Rognskog direkte fra Halsa, der han representerte Orkide, ordfører- og rådmannskollegiet på Nordmøre og fikk kommentere uttalelsene fra Trøndelag. I tillegg hadde vi en analyse fra vår reporter Trond Vestre, som er den journalisten som har følgt prosessen med kommune- og regionsammenslåinger mest i vår redaksjon. Vi laget en nettsak fra tv-pakken og her kom ikke uttalelsene fra Orkide med ? heller ikke analysen fra vår reporter Trond Vestre. Dette var en utilsiktet glipp fra vår side, uttalelsene skulle selvsagt ha vært med i nettsaka også for å belyse saken fra ulike sider. Dette er i ettertid rettet opp.

Så til spørsmålene du reiser:

1)Nei. Verken enkeltjournalister eller vi som redaksjon fører bestemte interessers kamp eller skal la oss påvirke av slike. Våre journalister følger de etiske retningslinjene som Vær Varsom Plakaten og NRKs egen etikkhåndbok angir, uavhengig av kontorplassering eller bosted.

2)Nei. Vi har ikke på redaksjonell lederplass tatt et standpunkt for hvilke vei eller veier regionen bør ta i framtida, og tilstreber å belyse de pågående prosessene fra ulike sider.

3)Ja. Vi diskuterer fortløpende vår journalistiske dekning både av dette spørsmålet og andre tema vi vet engasjerer folk, for hele tiden å utvikle innholdet vårt til å bli bedre.

4)Både ja og nei. Jeg beklager at de ulike uttalelsene vi hadde i nyhetspakken i tv-sendingen, ikke kom med i nettsaken vi publiserte senere på kvelden. Jeg finner derimot ikke grunn til å beklage at vi stilte spørsmålet om hvordan flere fylkestopper i Trøndelag ser på at mange på Nordmøre ønsker seg nordover.

Mvh Hallstein Vemøy

Distriktsredaktør i NRK Møre og Romsdal, og del av NRK Region Midt sammen med NRK Trøndelag og NRK Hedmark og Oppland.

Aage G. Sivertsen

29.09.2016 kl.15:01

Kjære redaktør Vemøy!Det er ikke ofte man får skriftilige beklagelser fra journalistisk hold. Det liker vi. Du skriver: "Essensen i saken var at trøndelagsfylkene ønsker Nordmøre velkommen i det nye storfylket sitt." Min kommentar er: Hvis det var essensen, så må jeg si fremstillingen ble laget på en slik måte at nordmøringene var ønsket til Trøndelag, men var idioter om de kom. Den store saken, etter mitt skjønn, er hva i alle dager som vil skje med Møre og Romsdal fylke hvis nordmøringene søker seg nordover. Det synes jeg man bør legge ned arbeid på å finne ut av. Mitt brev er av almen interesse da regionutfordringen på ingen måte er noe sært for M&R eller nordmøringer. Kanskje kunne man innrømme at objektiv journalistikk ikke finnes, og at de fleste har en agenda. Dette er vanskelig å innse, aller minst å innrømme.

Noexit

30.09.2016 kl.00:43

Det er nesten gøy å se Aage S. anklage andre for å konstruere sannheter og å vri fakta til sin fordel.

Jeg har lest de fleste blogginnleggene som omhandler Aages spådommer om Romsdalens urolige fremtid med lett hoderisting.

Når Sivertsen skriver Nordmøre, mener han da HELE Nordmøre? Har han spurt Eide, Gjemnes, Sunndal, Averøy og Tingvoll om de ønsker å gå til Trøndelag?

Det blir ikke fred i regionen før Kristiansund fysisk flytter seg bort, men så heldige er ikke vi andre nordmøringer.

Sannheten er at desperasjonen etter å ha spilt bort sykehuset ved å gå all inn med elendige kort har ført til at Tidens Krav godt hjulpet av diverse bloggere og nettkommentarorer har gått fullstendig av skaftet.

Jeg kjenner ingen i min omgangskrets som vil bli trøndere og som nordmøring vil jeg ha meg frabedt å bli satt i bås med den hysteriske gjengen i Kaibakken.

Møre og Romsdal bør bestå, og om vi skal søke noen vei bør det være mot Oppland. Da vil vi ha de tre byene i nord og Lillehammer i sør. Dombås kan være sete for fylkeshuset.

Og til slutt vil jeg snakke om reportasjen. Tore O Sandvik skyter fra hofta titt og ofte, så også i denne saken. Bare sjekk Twitter. Sannheten er at Nord-Trøndelag ikke ønsker de delene av Nordmøre som ønsker det inn i sitt område. De fikk det som de ville i forhandlingene med Sør-Trøndelag og de vil selvsagt ikke ha et kravstort folkeslag som kommer susende inn fra andre siden.

Enhver som har fulgt Kristiansunds oppførsel de siste 30 årene vet hvor urimelige de er og hvor dyktige de er til å dytte skylden for egen udyktighet over på nabobyen. Gang på gang på gang. Hvem med vettet i behold ønsker slike naboer inn i nærområdet?

Som jeg sa tidligere. Det beste for alle hadde vært å skyve øyene i Kristiansund ut i havet godt utenfor Grip så hdde vi andre fått litt ro, og kanskje vi kunne fått åpnet avisa og lest om noe annet enn sykehussak og flytting til Trøndelag. Og nå invaderer man riksavisene med dette tullet også? Kjære vene. Om man ikke skjemmer oss ut ved å omtale oss som et samlet fogderi i hjemfylket så skal man skjemme oss ut for hele landet?

Nå må det bli slutt på tull! Ikke bland meg mer inn i dette.

Skriv en ny kommentar