hits

Per-Mathias Høgmos ørkenvandring


Tom Nordlie var "optimist" og mente muligheten for norsk seier var rundt 5 %. Etter at Tyskland ledet 2-0 til pause, hadde prosenten gått ned til 1 %, mente han. Det var mange som var av samme oppfatning. Når hverken spillere, trener eller publikum har helt troen, er muligheten for seier på frysepunktet. I går ble Per -Mathias Høgmo spurt om hva han synes om sine tre første år som landslagstrener. Han svarte: Vi har et av Europas yngste lag. Resultatene vil derfor variere. Problemet er at resultatene varierer ikke noe særlig. De er stabilt svake. I kveld ble det 0-3. Prøv å gjør noe du ikke har tro på og vær helt sikker på at det ikke går. Hvor lenge skal han få holde på?

Søndagens forestilling bød opp til dans. Alt lå til rette for en stor fest. Det var knapt et sete som var ledig, Til og med været var godt. Det var bare en liten ting som manglet. En detalj: Selvtillit. Allerede før kampen kunne man merke det. Det virket som om hverken publikum eller pressen hadde helt troen. Heiaropene var  der bare det første kvarteret. Allerede tidlig i første omgang var det et par tusen tyske fans, som overdøvet stadion med Deutschland, Deutschland. Noen hundre norske supportere holdt ut, som på trass, og må få ros for det, men tyskerne dominerte. 

Når Joshua King fikk sin store mulighet til å score ganske tidlig i omgangen, så det ut som om han satset alt på å treffe ballen, skyte den så hardt at han aldri fikk se den mer. Fra rundt 16 meter dro han til. Kula føk over tverrliggeren. Han hadde tid til å spille den til en bedre plassert Berisha, eller han kunne gjort som Solskjær gjorde, styrt den til siden for keeper. Men hverken Joshua eller de andre spillerne, hadde troen på å vinne.

En treners aller viktigste oppgave er å overføre selvtillit til spillerne. Mister han, eller mangler han denne egenskapen, merkes det først blant spillerne, så hos pressen og til slutt hos publikum.  Nettavisens redaktør, Gunnar Stavrum, savnet i forkant av kampen, supporternes entusiasme. Prøv å spill sjakk etter at du har mistet dronningen, Gunnar!  Spillerne, hjelpeapparatet, supporterne, publikum - de må ledes. Mister du dronningen, mister du alt. Det er som en båt uten ror. Når Drillo ledet dette laget i storhetstiden, trodde spillerne at de kunne gå på vannet. Spør Rune Bratseth og han vil si: Vi trodde vi kunne slå absolutt alle. Spør Island om hvorfor de slo England i EM. Spør hvilken som helst idrettsspsykolog om hvorfor Vålerenga begynte å vinne når spillerne fikk vite at Ronny Deihla skulle bli lagets neste trener. 

Det handler om lederskap. Høgmo har hatt suksess om fotballtrener i andre klubber. Han har også på sine tre år som landslagstrener avslørt at han ikke behersker det han holder på med. Norge har ikke råd til å vente å se om man greier å kvalifisere seg for VM. Høgmo har ikke personligheten til å si fra selv. Noen  i fotballforbundet bør innse litt av denne virkeligheten. Finn en autoritet som kan få Joshua King til å senke skuldrene. Alternativet er å stresse videre, la Høgmo fortsette sin ørkenvandring og vente til at det stopper av seg selv.

4 kommentarer
Ketil S Andersen

Ketil S Andersen

Resultatet fra treninskampen sa vel sitt. Når han etter tre år venter på at forsvaret skal få 'satt seg', da er noe riv, ruskende galt. Noe nytt må prøves!

Når du har god lønn og mangler selvinnsikt blir man sittende til man blir jaget. Målet er å bli Nr. 100 på rankingen?

Æ så det va mye dybde i chelasjonan og æ synst gutan hadd en positiv utvikling i både fechdighetsdimensjon og kapasitetsdimensjon. Med en vel gjennomføcht blokkføchflytning og mindfulness i kunnskapsdimensjon kan vi væch godt føchnøyd med innsatsen. Potensialet i sideføchflytningsdimensjon ska som kjent ikkje undechvuchdeches. Alt i alt va den hech kampen en bcha echfaching føch gutan. Vi hadd litt utuch fochan mål, men bochtsett fcha det e det vel gjennomføcht. Og husk at med Euchopas yngste lag må vi føchvent litt vachiechandes chesultata, men med fullt fokus på kunnskapsdimensjon e æ ikkje i tvil om at dem vil bli beich, og målsettinga om medalje i VM ståch dechføch ved lag.

Glimrende presentert og formulert.

Skriv en ny kommentar