hits

Dommerskandale gir trolig omkamp

kommentarer 2 kommentarer

KBKs venstreback forstod ingen verdens ting da han ble utvist i kampen mot Sandnes Ulf. Han var ikke i nærheten av situasjonen som skulle gitt en annen spiller, Kamer Qaka, gult kort. Istedet fikk Torske det gule kortet. Da han hadde gult fra før, førte det til marsjordre. En dramatisk avgjørelse som snudde opp ned på kampen. KBK ledet 2-1 til det røde kortet dukket opp i det 71. minutt. Da kampen var ferdig hadde Sandnes Ulf vunnet -3-2. Publikum var i sjokk.

I en særdeles viktig fotballkamp i Kristiansund i kveld fikk publikum oppleve en dommerskandale som de aldri vil glemme. Dommer, Kim Rune Borgersen, valgte å la spillet gå videre etter en stygg tackling utført av en Kristiansund (KBK) spiller. Etterpå ga dommeren et gult kort for forseelsen, men han ga det til feil spiller. Tor Erik Torske hadde gult kort fra før av og fikk dermed marsjordre. Tross protester og samtaler med linjemann og fjerdedommer stod dommeren på sin avgjørelse. Dermed fikk Torske feilaktig rødt kort. Hadde Kamer Qaka fått det gule kortet, ville ikke det ført til noen utvisninger på KBKs lag. Fordi Qaka ikke hadde gult kort fra før.

Frem til denne famøse avgjørelsen ledet KBK kampen 2-1, de hadde spilt årsbeste og hadde kampen i sin hule hånd. Etter dommerskandalen mistet hjemmelaget fullstendig grepet. Sandnes Ulf rullet opp det ene angrepet etter det andre, og de scoret også to mål før kampen var over. Dommertrioen måtte ha eskorte ut av banen, og publikum var ikke nådig i sin dom. 

Hvis en dommer gir feilaktig rødt kort for en tackling eller lignende, vil en protest og påfølgende omkamp ikke komme på tale. Men i en situasjon hvor dommeren rett og slett viser ut en spiller som ikke har gjort noe galt, bør det være grunnlag for protest. Med tanke på at KBK kjemper om opprykk til elitedivisjon, vil det ikke være unaturlig å sende en klage. 

En lignende dommerskandale, med en spiller som fikk to gule kort uten å bli utvist, skjedde mellom Fram Larvik og FK Tønsberg i 2. divisjon tidligere i sommer. Etter protest måtte kampen spilles på nytt. Denne dommerfeilen ligner veldig. Jeg vil tro det finnes flere eksempler som gir presedens for hva som blir utfallet i denne saken. 

Sportslig leder i KBK, advokat Kenneth A.Leren, vurderer å legge inn protest. Noe annet vil være rart. Når klokka er 22.45 sitter fortsatt KBKs ledelse i møte for å vurdere hva de skal gjøre. Laget hadde før denne kampen vunnet 8 kamper på rad. Det kan virke litt puslete å kreve omkamp for en feil dommeravgjørelse, men det som skjedde her var så spesielt at om laget velger å ikke legge inn protest, vil det vekke oppsikt. 


Publikum i Kristiansund var sjokkert. Kampen vil gå over i historiebøkene. En uforglemmelig dommeravgjørelse.

Da de fire dommerne gikk av banen, måtte de ha fått en mistanke om at noe ikke var som det skulle være.

Oppdatering: KBK har besluttet å sende inn protest. Sannsynligvis viser de til NFFs lover § 5-3.Grunnlag for protest punkt c og e.

c) grove feil ved dommerens forståelse av regelverket, men ikke feil i dommerens skjønnsutøvelse,
e) andre vesentlige forhold som har ledet til at kampen ikke ble avviklet på sportslige vilkår.

Samt  § 5-12.Avgjørelsen av protester på grunnlag av dommerfeil

Finner avgjørelsesmyndigheten at det er begått slike feil av dommeren som nevnt i § 5-3 (1) bokstav c skal kampen spilles på nytt dersom avgjørelsesmyndigheten finner det overveiende sannsynlig at feilen har påvirket kamputfallet. I øvrige tilfeller skal protesten forkastes og kampresultatet opprettholdes.

Klippet fra Aftenbladet: "Det eneste riktige her vil være omkamp. Jeg tror dommer Borgersen kommer til å innrømme feilen. Alle ser jo hvor avgjørende denne feilen er for kampbildet, så jeg tror dette blir omkamp, sier tidligere toppdommer og nåværende dommerekspert i TV2, Per Ivar Staberg til Aftenbladet.

Han begrunner dette med at avgjørelsen til Borgersen ikke handlet om en skjønnsmessig vurdering ? men rett og slett var riv, ruskende gal."

Kommentar til Aftenposten og lokalavisen TIdens Krav: Aftenposten skriver at dommerene utviste feil spiller. Dette utsagnet blir veldig feil. Hadde han gjort det, ville grunnlaget for en omkamp vært mye mindre. Poenget var at Torske hadde gult fra før av og fikk med to gule, rødt kort. Spilleren som skulle hatt det gule kortet, Kamer Qaka, hadde ingen gule fra før av i denne kampen og ville ikke blitt utvist. Det har skjedd flere ganger at feil spiller har blitt utvist, men det er ikke tilfellet her - fordi ingen spiller burde vært utvist.

Lokalavisen Tidens Krav skriver at 2500 tilskuere så det som ikke dommeren så. Jeg vil tro at det var et fåtall av tilskuerne som forstod noe som helst da dommeren ga det gule kortet. Spillet ble ikke stoppet før det hadde gått en god stund, og det avventende gule kortet var ikke så lett å se uten at man fikk se hendelsen i reprise på tv. Og det fikk ikke tilskuerne. I den grad man kan forsvare dommeren, hadde han ikke noe valg med å utvise Torske siden han hadde gitt ham gult kort tidligere i kampen. De tre andre dommerne, eller de to som stod på den siden av banen, hadde heller ikke sett det som "alle" hadde sett. Dermed gjorde dommeren en tabbe som man må si var høyst menneskelig. Hadde man hatt videodømming, kunne han også dommeren sett hendelsen i reprise. Det fikk han ikke. 

Fjerdedommer på ferietur. I kampens hete, før dommeren hadde satt spillet i gang, hadde fjerdedommeren bekreftet at det var Tor Erik Torske som skulle ha det gule kortet. Han stod så godt plassert at han i det minste kunne sagt at han var usikker. Det gjorde han ikke. Dommeren vil få en karantene etter denne kampen, men det bør i så fall fjerdedommeren også få. 

Bengt Sæternes, trener hos Sandnes Ulf, forteller til Tidens Krav at det kan ikke bli omkamp hver gang en dommer gjør feil. Han henviser til at det andre målet til KBK burde vært annulert fordi spilleren som scoret dyttet sin motspiller i forkant. Dette er det som det siktes til i NFFs lover i paragraf 5-3 c om skjønnsutøvelse. Således vil aldri en slik protest føre til omkamp.

Det kan ta uker før en endelig avgjørelse er klar i NFF. Dommen i Fram-Tønsberg-saken tok åtte uker før den var ferdigbehandlet i ankeutvalget.

Tidens Krav snakket onsdag 17.august med samtlige klubber på nivå to i norsk herrefotball. Bortsett fra Levanger-trener Magnus Powell, som hevdet han ikke hadde sett hva som foregikk på Kristiansund stadion mandag, var alle klar på at kampen bør spilles på nytt.

Fredag 26.august bestemte NFF at det blir omkamp. Beslutningen var enstemmig. Men Sandnes Ulf har muligheten til å anke avgjørelsen og det vil de gjøre. Sannsynligheten for at det blir omkamp er dermed blitt mye større. Skulle det bli omkamp og skulle KBK vinne denne, er det nesten bare teoretiske muligheter for at laget ikke vil havne blant de to beste i avdelingen og dermed rykke opp i elitedivisjon. Men det er et hvis her. Psykologien gjør sin inntreden for alvor i de siste 7 kampene. Det er lov å komme å forsøke seg med en analyse. Med omkamp har KBK 8 kamper igjen å spille. Sier vi 3 seire, to uavgjorte og to tap, tror jeg det vil holde. Da bør jeg legge til at 11 poeng på de 8 siste kampene er å regne som en kriseavsluttning for KBK. Sandefjord var så dårlige når de spilte mot KBK i sommer at jeg nesten ble sjokkert. Like sjokkert er jeg ikke over at de har begynt å tape kamper. Jeg tror derfor ikke troen på dem. Jerv presterte å tape mot Sandefjord, men jeg mener de avslørte seg i den kampen og jeg skrev allerede den gangen at de ville bli blant de to beste lagene. Dessuten skal Jerv og Sandefjord møtes. Begge lagene kan umulig vinne den kampen:-) Den store overraskelsen er Levangers kollaps. De er det eneste laget som faktisk har utspilt KBK på deres egen hjemmebane. Men i dag hadde de sin siste sjanse for å ta igjen KBK og den benyttet de ikke. Kanskje kan de likevel finne på å bli nummer to? Jeg vet ikke hva som foregår i Levanger, men noe rart er det. Det som jeg vet er at innspurten blir dyrisk spennende. KBKs brede stall bør avgjøre dette. Jeg liker ikke at Torske er satt på benken. Hans offensive kvaliteter har gitt en masse mål. Men nå har laget tre spillere på benken som kanskje er vel så gode som de 11 som startet dagens kamp. Jo, det går veien. Man må bare holde hodet kaldt. Og så må man lære seg at ikke verden går under om man leder 1-0.  Kampene mot Sandnes Ulf og Kongsvinger ga noen mistenkelige mentale avsløringer. I begge kampene ledet man ikke bare med ett mål. De hadde lekt seg med motstanderen helt til det gjenstod cirka 20 minutter. Men i begge disse kampene sviktet de radikalt. Selv i den første kampen hvor det endte med ti mann, var det utilgivelig å se hvordan hele laget nærmest ble lammet. De får lære seg å sette inn et par, tre mål. Marginene vil ikke hele tiden være på KBKs side. Slik det var tilfellet nesten i hele vårsesongen. Tvi, tvi:-)

Torsdag 8.september: Sandnes Ulf anket saken og fikk i dag medhold. Dermed blir det ikke omkamp.

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

2 kommentarer

Bare Per

16.08.2016 kl.10:42

Omkamper er en uting! Istedet burde resultatet i kampen fastsettes av forbundet i et møte, slik praksis er i Den Moderne Fotballen®. Da kan vi være sikre på at det resultatet som blir vedtatt vil være det beste for norsk fotball som helhet. Med all den suksess NFF har hatt med denne praksisen tidligere er det bare merkelig at de skal foretrekke omkamp istedet. Nei, sett resultatet til 3-0 til et av lagene, og la det være med det, NFF!

Bare Tull

16.08.2016 kl.14:01

Det sier seg selv at det må bli omkamp her, noe annet vil jo være en aldri så liten skandale! Hendelsen føyer seg fint inn i rekken av norske dommeravgjørelser i det siste...

Skriv en ny kommentar