hits

ADHD - Galskap uten grenser

kommentarer 10 kommentarer


I 2007 skrev Joar Tranøy og undertegnede denne boka. Diagnosen ADHD er en synsediagnose som har mange hemmeligheter. Er barn hyperaktige, skal de medisineres. Og er de for rolige, skal de også få tabletter. 

I 1935 ble en gris lobotomert i Italia. Den var hysterisk og de måtte få den til å roe seg ned. Etter operasjonen viste det seg at den ble svært rolig og medgjørlig. Da tenkte man at dette kunne man også gjøre med mennesker. Titusenvis av personer med forstyrrelser - og som ikke var helt som de skulle være, ble lobotomert.

Noen år senere i 1949 fikk legen Egas Moniz Nobelprisen i medisin. God forskning innenfor lobotomering med begrunnelsen om at han hadde løst et pleieproblem innenfor psykiatrien. Det ble et gjennombrudd for psykiatrien. Pasientene ble som grisen, snille som lam. At de mistet evnen til å le, glede seg, inspirasjon eller enkelt sagt at de mistet sin personlighet var ikke så nøye. Det viktigste var at de ble rolige.

Skammens historie

Den siste lobotomering i Norge ble foretatt i 1974. Ikke fordi det ble forbudt, men fordi folket til slutt mente det var en ufin metode. I dag kan man ikke begripe hvordan slike barbariske metoder ble brukt med loven i hånd. Dessverre skjer barbariske overgrep i dag i enda større skala enn tidligere. Som mye annet blir det derimot ikke oppdaget før det går noen tiår, før skadeomfanget er avdekket. Pussig nok reagerer ikke de medisinske ekspertene før den vanlig mann i gata reagerer. For et par år siden ble det skrevet en bok med tittelen "Skammens historie". Denne viser hvor slapp og blind samfunnet er for det som noen tiår etterpå vurderes som groteske overgrep.

En  skjult industri

Om noen år vil diagnosen ADHD, Attention Deficit Hyperactivity Disorder, være en del av skammens historie. Det vil gå alt fra 10 til 40 år, antar jeg. Men en dag vil alle forstå at å medisinere, eller rettere sagt, å dope ned barn med tabletter for at de skal oppføre seg slik systemet ønsker, det er et overgrep. Og når alle forstår det, vil også legestanden forstå det, og gi etter. Ingen får straff. Fordi legen, som for eksempel skriver ut Ritalin, (amfetamin) til et 4 års gammelt barn, har ikke bare lov til det. Han har plikt til det. Nekter legen, kan det få konsekvenser for ham. Hvis barnet allerede har fått en diagnose, skal det mye til at legen ikke følger opp og åpner døren for et liv inn i et pillehelvete. For man blir avhengig av disse pillene, og de gir både virkninger og bivirkninger som ikke leger eller foreldre tar innover seg.  

Den farmasøytiske industri er et eget kapittel i populariseringen og den enorme markedsføringen av ADHD-diagnosen. De som produserer tabletter, og de som selger dem blir styrtrike. En dag blir diagnosen avslørt til å være det den er: Noen meningsløse bokstaver som skal hjelpe systemet, barnehagen, skoleverket, foreldre, idrettslag osv. I 1963 var det ingen i hele verden som hadde diagnosen ADHD. Noen år etterpå i 1967 kom gjennombruddet. I USA gikk de inn for å teste urolige og ukonsentrerte barn på ghettoskolene i Baltimore. De ble tvunget til å ta det narkotiske stoffet Ritalin. Det ble en suksess og i dag vet vi resultatet. Fra USA har hele den vestlige verden tatt imot diagnosen med åpne armer. Men noen land er mer kritiske enn andre. F.eks har Frankrike vært svært strenge. Norge er blant de land som er flinkest i å lage diagnoser på barn. Salget av ulike tabletter, ikke bare Ritalin, har eksplodert. Til farmasiens store begeistring.

Galskapen sier stopp - en dag.

I 2007 skrev jeg en bok sammen med forfatter og psykolog Joar Tranøy. Den har tittelen ADHD-piller på avveie. På samme tid var jeg i debatt i TV2. Her var lederen for ADHD-foreningen i Norge tilstede. Han kunne fortelle om sitt barn, som heldigvis fikk medisinering allerede da han var tre år. Denne galskapen, ja, jeg kan ikke finne et bedre ord for det, vil en dag bli tatt på alvor. Men det vil sannsynligvis gå enda noen tiår. Alle de som overlevde lobotomeringen i Norge fikk, etter mye kamp, 100.000 kroner i erstatning fra staten i annen halvdel av 1990-tallet. Noen unnskyldning fra psykiatrien, eller staten fikk de aldri. Om noen år er det hakk i plata. Den kamuflerte kjemiske lobotomeringen sier stopp en dag. Alt som er galt sier stopp.

Jeg vil legge til at jeg er helt overbevist om at både barn og voksne har utfordringer som krever oppfølging. Noen av dem må også få medisinering. I dag er det slik at er man for urolig, er det galt. Og er man for rolig, er det også galt. Begge deler fører til at man ofte får diagnose. Men diagnosen ADHD er ikke noe som kan bevises gjennom en blodprøve. ADHD er en synsing basert på amerikansk farmasøytisk industri.  Man kan ikke stole på det som kommer fra USA, aller minst hvis det er tabletter. 

 

 

 

10 kommentarer

Kay

30.07.2016 kl.15:06

Spot on. Dog, er det greit å anerkjenne at enkelte barn og voksne har adferdsavvik. Noe av dette er innen "normalen", mens medisinering noen ganger kan gi bedre livskvalitet. Men, volumet med ADHD diagnoser sier i seg selv av vi må omdefinere "ADHD pasienter" til å være innen normalen.

Roar

31.07.2016 kl.14:20

Helt enig.

Her fortjener du ros.

Det krever mot å skrive en slik artikkel.

ADHD er selvfølgelig bare en kvasidiagnose, den har ingenting med legevitenskap å gjøre, og medisineringen av den burde vært forbudt. Slik lobotomi i dag er forbudt.

Forbudet vil nok komme en dag, men inntil det skjer vil dessverre hundretusener av barn, og voksne, bli ødelagt for livet av legemiddelindustriens kjemiske galskap og psykiatriens livsfarlige mørkemenn.

31.07.2016 kl.18:10

Dette er bare trist lesing for alle oss som lever med adhd.

31.07.2016 kl.22:14

Mitt fokus er først og fremst myntet på medisinering av barn i svært ung alder. Jeg har respekt for at det er mange som ikke helt vet hva som er galt, og at man dermed får en diagnose. Jeg har erfaring med så mange venner, bekjente som har dårlig erfaring med bruk av særlig Ritalin at jeg velger å si fra. Det betyr ikke at noen kan ha nytte av den type medisin eller andre - i kortere perioder. Hvis barn begynner med dette i 3-4 årsalderen og skal medisineres daglig livet ut, er jeg redd det ikke er bra. Fin om dere som kommenterer legger ved navn.

fredrik berentsen

31.07.2016 kl.22:16

Arrogant og kunnskapsløst vrøvl. En En suppe av håpløse sammenligninger og konspirasjonsteorier.ADHD er en konsentrasjonslidelse.Alternativet til medisin har ofte langt større konsekvenser for et liv. Vær så snill, ikke vær så bastant på noe du ikke har greie på. Ha respekt for mennesker som faktisk har fått et godt liv pga.dette. langtidsvirkningene har heller ikke du oversikt over. Ps: Ritalin er ikke amfetamin.Ritalin er ikke vanedannende. Det er groteskt å sammenlikne lobotomi og behandling av ADHD.I beste fall spekulativt.All støtte til foreldre som ønsker det beste for barna sine. En ganske unison legestand støtter dere. Alt godt!

31.07.2016 kl.23:05

Har forfatter her observert Adhd barn med og uten medisiner? Forøvrig ikke uenig i at man skal være forsiktig med medisiner.

31.07.2016 kl.23:44

Sluttpoenget hadde vært et halvt hakk bedre om ikke forfatteren hadde plassert Sveits i USA. Ritalin kommer ikke fra et amerikansk selskap.

01.08.2016 kl.01:25

Mange bra poeng her! Mange barn blir unødvendig medisinert. Biter meg forøvrig merke i at de som er negative til innlegget, er gjerne de med positiv erfaring av ritalin. Ser bl.a. at det blir kommentert av Fredrik Berentsen: ritalin er ikke amfetamin og det er ikke vanedannende -en skremmende påstand! Det finnes flere tilfeller hvor personer bruker ritalin til å ruse seg på, det har jeg selv vært vitne til. De får ritalin pga ADHD, pillene samles opp til helga og en uke med piller tas sammen med alkohol. Hva er effekten? En rus som kan sammenlignes med speed -altså amfetamin. Ikke vanedannende? Hvordan forklarer du da at ritalin også går under navnet "fattigmannskokain"?

Tilbake til selve innlegget.

Dette er en sak med flere sider. Det finnes mange tilfeller hvor medisinering av barn er unødvendig, ja til og med uforsvarlig! Skal si meg enig at i enkelte tilfeller er medisin nødvendig -og det sier jo også forfatteren. Men å medisinere små barn, så små at de ikke kan uttrykke selv hvordan de egentlig har det/føler seg, det er skremmende. ADHD er ikke en diagnose man kan testes for via blodprøver o.l, man må stille diagnosen via diverse muntlig/skriftlig kartlegging. Med det i bakhold vil jeg tørre å påstå at det er lett å feilmedisinere små barn.

Adele H.

01.08.2016 kl.09:12

Verden vi lever i er syk,og den ønsker å sykeliggjøre alle.Nye diagnoser blir oppfunnet hver dag,slik at legemiddelindustrien skal få nye oppdrag.

fredrik

01.08.2016 kl.14:13

Selvsagt kan alle medisiner misbrukes og det sier seg selv at det aldri bra for noen. Jeg snakker ikke om dette som rusmiddel for de som ikke trenger det. Jeg snakker om medisin til folk som trenger det i form av sine konsentrasjonsvansker. Det er tross alt det det er som er utgangspunktet - som medisin. De som ønsker å ruse seg finner en måte til målet om det så er snakk om gjæret frukt eller å stå på hodet. Det er ikke de vi snakker om her. Vi snakker om folk som mister sin mestringsevne fordi de ikke klarer å konsentrere seg. Jeg har sett mange som en periode har hatt stor nytte av denne medisinen for så å avslutte behandlingen. Det må gå an å se det store bilde her og ikke svartmale all behandling med medikamenter fordi noen misbruker det. Ubehandlet ADHD fører dessuten ofte til selvmedisinering med helt andre typer stoffer. I en perfekt verden hadde vi ikke trengt disse medisinene. Verden er ikke perfekt og noen trenger litt drahjelp i perioder. Benytter en person som ikke har ADHD medisinen vil den ha motsatt effekt. Jeg tror at veldig mange har opplevd at de har fått et nytt liv med kontrollert behandling. Jeg er fryktelig lei av tabloide, overfladiske "korrekte" ytringer om dette (industrien, USA og andre usakligheter). Vi snakker om noen mennesker som får det bedre - kan du se at det er et poeng som drukner i slike innfallsvinkler som presenteres her. Jeg håper Sivertsen holder seg til å skrive om sjakk hvis han ikke klarer å nyansere dette noe bedre. Alt godt

Skriv en ny kommentar