hits

7 råd til Solskjær & Molde

kommentarer 8 kommentarer

Ole Gunnar Solskjær og hans Molde spilte mot KBK i går. Litt før kampen snakket han med lokalavisas journalist Trygve Strand Joakimsen. I neste kamp mot Vålerenga kan han vente seg større mediainteresse. Det kan se ut som om at Moldensere tror Ole Gunnar skal trylle. Det kan han ikke.

Gårsdagens privatkamp mellom KBK og Molde endte 1-1.  Kristiansund beviste at det ikke er tilfeldig at laget topper Obosligaen. Banens desidert beste spiller var KBKs midtbanespiller Kamer Qaka. Fortsetter spilleren fremgangen han har hatt, bør gutten være klar for større oppgaver. Dessuten fikk man se et av de flotteste målene som er scoret i denne byen. Ballen gikk som trommestikker inntil KBKs Liridon Kaludra hamret den i mål. Molde hadde nok ballen mest, men hva hjelper det?  Mot Sarpsborg var det bare ett lag på banen i 2.omgang. De tapte. Som jeg skrev for en måneds tid siden, magien er borte. KBK kan prise seg lykkelig over samarbeidet med Molde, og de gjør det. I den klubben opplever de det motsatte av hva som skjer hos de blåhvite. Her er spillerglede, troen på å lykkes, sulten og flaksen på rett side av stanga. Hvis man tror at det er Solskjær som alene skal endre atmosfæren i Molde Fotballklubb, tar man feil. Her er 7 råd.  Noen til Ole Gunnar Solskjær, noen til de som står rundt ham.

1. Hent en spiller som kan skyte fra mer enn 7 meter.

Før overgangsvinduet er stengt 18.august bør Solskjær få inn minst en spiller som kan skyte ballen i mål fra mer enn en distanse på 16 meter. Spillere fra sydligere breddegrader har en genetisk tendens som får oss til å tro at de er lært opp til at målet ikke er 2,4 meter høyt, men 24. Faktum er at de er trenet opp til å drible seg helt inn til der målet står før de avslutter. Nå vet man også at Molde har gitt fra seg et par spillere som kunne skyte fra distanse.

2. Mido Diop - la ham bli stadions yndling.

Diop har nesten drevet sin egen idrett denne vårsesongen. Den elegante midtbanespilleren har vært på utlån til KBK. Sist kamp kom han inn i 2.omgang for Molde mot Sarpsborg. Dette er en av landets beste fotballspillere. Dessuten er det en fryd å se på ham. En slags antilope med ballfølelse.

3.Thompson Ekpe - til leie eller salg.

Midtbanespilleren fra Nigeria, nå Molde, spilte denne kampen for KBK. Han er aktuell for Oboslaget denne høsten.  Det er ingen tvil om at spilleren pr. i dag ikke har noe å gjøre på et topplag. I løpet av kampen mistet han ballen fire ganger, og hver gang førte det til livsfarlige sjanser for Molde. Gutten trenger trygghet og oppmuntring. Det får han ikke slik situasjonen er i Molde for tiden. Det er ikke noe å tenke på. KBK neste stopp. Qaka bør lære ham hvordan man skjermer ballen før han får fast plass på laget.

4.Psykologien avgjør

Solskjær har selv forstått det, og har selv fortalt flere ganger at nå sitter det ikke i beina, men i hodet. Det er nesten sant. Salget av flere toppspillere fører til at dette ikke bare handler om psykologi. Men når laget blir svakere, følger også selvtilliten med på kjøpet (eller rettere sagt salget). Man er derfor avhengig av at laget, ja at hele klubben, hele byen, tar et løft. Det har spredt seg uro i Rosenes by.

5.Publikum - slutt med buingen.

Etter de siste kampene har publikum i Molde gitt laget en pipekonsert etter kampslutt. På søndag spilte de Sarpsborg trill rundt i 2.omgang, hadde 3-4 megasjanser og alle ventet bare på en scoring. Likevel presterer publikum å pipe etter kamp. Hvis man ønsker Solskjær sendt hjem og ikke ønsker at laget skal vinne flere kamper, kan moldenserne fortsette å pipe. For oss mer nøytrale tilskuere var det merkelig at hele stadion reagerte slik etter kamp. Når publikum piper etter kamp, er det normalt sett et signal på at man ønsker trenerskifte. Det neste steget er at supporterne slutter å gå på kamp. Da har ikke klubben noen valg, men er man kommet allerede dit i Molde? Spiller man svakt og ikke får målsjanser, er det fotballens språk å si fra. Men når laget er inne i en svak periode, bør man ikke bryte laget ned i gjørma. Hvis man går inn for å ikke lykkes, skal jeg garantere at man oppnår hva man ønsker.

6.Klubbledelsens ansvar

Solskjær kunne omtrent trylle med ballen. Ja, av og til trodde man nesten ikke det man så. Som manager var han også magisk de første årene i Molde. Moldenserne må innse at denne tiden er forbi. Solskjær kan ikke trylle. Han trenger rett og slett bistand. Før kampen mot KBK i går fortalte han meg : Vi begynner snart å score mål. Jeg er ikke bekymret for det.  Det er klubbledelsens ansvar å bidra til at forholdene ligger til rette for at Solskjær fortsatt kan beholde den troen. Den dagen han mister selvtilliten, er det hele over. Sånn er lagspill. Det krever en leder med klokketro. Å besøke Molde Stadion, som journalist eller gjest i 4.etasje, er en sann fornøyelse. Her blir man møtt av gjestfrihet og fasiliteter som bare et fåtall lag i Norden kan drømme om. De har selvsagt erfaring med å legge forholdene til rette. Denne atmosfæren må spres til garderoben, blant spillerne og treneren. I en klubb som kjøper og selger fotballspillere som om det var tomflasker, er det ikke like lett å skape en hyggelig stemning. Og det siste er den mest avgjørende faktoren for å få frem vinnertyper. Se reprise av dokumentarfilmen som er laget om Rosenborg. Skal man lykkes på dette nivået, må man ville hverandre godt og gjøre hverandre gode. Da Mini Jacobsen ble benket mot århundrets kamp mot AC Milan, var han som reserve den som jublet mest for seier. Har Molde og andre klubber noe å lære av disse trønderne? Klart de har. Og det er ikke Solskjær sitt hovedansvar. Han trenger konkret hjelp i den situasjonen klubben er i.

7.Flaks

Flaks kommer ikke av seg selv. Skal man få stang inn, må man hjelpe til. Gustav Vigeland sa en gang: Jeg gikk og gikk i Københavns gater, men ble aldri oppdaget. Flaksen står den kjekke bi. Den som vil noe. Må man gjøre noe ekstra for at ballen skal gå stang inn. Flere enn Solskjær må ville det. Hele laget må ville det. Hele klubben. Hele byen. Min siste bok var en fortelling om verdens beste sjakkspiller, Magnus Carlsen. Når han har vært nede i bølgedaler og innimellom spilt elendig, har han hatt et apparat rundt seg som har støttet ham. Særlig familien. Familien til en trener i Molde Fotballklubb er lederne i klubben og byens befolkning. Det er derfor nødvendig at de forstår det, og støtter sin utvalgte leder. Uten slik støtte vil flaks være et lysår unna.

Derfor kjære moldensere, som jeg har vært så kritiske til denne våren. Ole Gunnar er Kristiansunder. Siden han laget mål ut av ingenting i en av verdens største og beste fotballklubber, har jeg vært stolt av å være fra samme klubb, og fra samme by. Hvis dere vil ham godt, bør klubben og Molde by gi ham den støtten han fortjener. Den som gir pleier å få noe tilbake. 

8 kommentarer

Geir Gerhard Greger

27.07.2016 kl.15:53

Flott kommentar/ analyse. Viktig at våre naboer over fjellet backer opp sin fotballklubb, slik at de unngår nedrykk, og at de neste år forhåpentligvis kan spille mot KBK I elitedivisjonen

Geir

27.07.2016 kl.17:06

Sukk.. enda en Kristiansunder som skal "mene" noe om Molde FK, Molde by og Moldensere. Og som i samme slengen ikke makter å se forskjellen på de tre.

Kanskje på tide å slutte å demonisere, feiltolke og kritisere oss og konsentere seg utelukkende om hva som skjer på deres side av "fjellet". Så lar dere oss være i fred. Det holder nå.

Bare Per

27.07.2016 kl.17:21

Ole Gunnar trenger bare ett råd: Slutt å tro du kan holde følge med hele Norges Rosenborg, for det er det ingen andre som kan heller. De neste 100+ årene kommer det til å være Rosenborg på toppen, så ingen, så ingen, så...ingen der heller, og så først kommer resten av lagene halsende et hav av poeng etter. Det er bare å glemme både seriegull og cupgull for både 2OLEgend, Fagermo og alle andre tippeligatrenere, unntatt Kåre selvsagt, og dem som etterfølger ham som RBK-trener. Og først da kommer vi til det andre mulige rådet vi kan gi: Ole Gunnar må dra tilbake til Manchester igjen og jobben som trener for reservelaget til United, der vil han oppnå mye mer suksess enn i noen annen norsk klubb enn hele Norges Rosenborg. Så enkelt er det!

Rodgeir

27.07.2016 kl.20:26

Bare Per: Dette ble Bare Vås. MFK er oppe i nærheten av RBK allerede neste år. Med OGS som manager. Trøndersk arroganse skal snart bli RBK sin bane. Atter en gang.

Kurt

27.07.2016 kl.20:32

Nok en intetsigende kommentar der folk i Molde får høre hvordan de er og skal være fra denne bloggeren.

Hakk i plata er ikke dekkende.

Sykelig opptatt av nabobyen, oh YES!

Nå leder KBK OBOS og da skal du komme å fortelle oss hvordan vi skal oppføre oss?! Vi buer akkurat når vi vil og om Ole ikke tåler det så får han holde seg på Innlandet.

Men jeg tror Ole skjønner at fansen ikke lenger kan se på at han trener laget til pisis. For hver dag Ole har vært bak roret denne gangen har Molde blitt dårligere.

Erling Moe spilte ikke i PL, ikke en gang i TL. Men han fikk Molde til å fremstå som et vinnerlag, ikke som en gjeng tapere som ikke tåler å ta bussen.

Trond

27.07.2016 kl.21:05

Bare tull på han "Bare Per".

Egil

28.07.2016 kl.12:51

Første runde da Solskjær var i molde, så kan man ikke mene alt for mye om trener prestasjoner, da klubben kjøpte alt av gode spillere som var å få tak i. Med det laget de hadde ville bestemuttern blitt genierklært....

Bjørn

29.07.2016 kl.12:57

God analyse.

Jeg har selv tatt meg i å bli oppgitt over OGS sine disposisjoner denne sesongen (hovedsaklig for mye rotasjon, og bruk av Pape). Det er sånn at man må se bak resultatene, som Drillo gjorde til et uttrykk på 90 tallet. Da ser man at MFK gjør mye bra, men at de også sliter med de samme feilene i kamp etter kamp. (Konsentrasjonssvikt, unødige balltap, manglende besluttsomhet). Det er disse faktorene, samt manglende erstatter for spillere som forsvinner som utgjør min frustrasjon. Forrige OGS periode erstattet man spillere før de forsvant, nå virker det ikke sånn, og det bekymrer.

Det var gledelig at OGS og klubbledelsen møtte fansen i går, så får vi satse på stemninga (og resultatene) snur snart.

Til sist vil jeg si til MFK patrioter som slenger drit om innlegget her, at de faktisk må lese hva som står... Man trenger ikke blande fogderistrid inn i ethvert kommentarfelt.

Hilsen Nordmørsk MFK patriot

Skriv en ny kommentar