hits

Dagens kystperle: Grip

kommentarer 2 kommentarer

Ferietur på Nordvestlandet? Nordmøre med 20 grader og sol gjør sydenturer meningsløse. For noen uker siden besøkte jeg Veiholmen. En øy ute i havet som man kan kjøre bil til via Smøla. Denne gangen har jeg besøkt noe som er enda mer ekstremt, nemlig Grip. Helt frem til 1964 var dette Norges minste kommune. Med sine 47 hus, som står der fortsatt, kan man bare tenke seg hvordan det var å bo her. Når stormene herjet, følte man seg neppe helt trygg. Familien Johnsen inviterte på et glass rødvin i sin lille oase. Gjøran Johnsen kjøpte tilbake det lille huset som hans far bodde i. Hver helg siden påske har familien besøkt Grip. Her ser vi fotballentusiasten Gøran i rød drakt, sammen med gjester i Griphaven. Trøndernes svar på Palmehaven. Den er godt påpasset av Norges minste stavkirke, hvor det fortsatt er gudstjenester. Til venstre står dr.Scheide som er i stuss på om han skal ta sjansen på å lure seg inn porten.


Bodde man på Grip var det dårlig med sosialtrygd og sykepenger. Her måtte man jobbe for føden. Tiril og Marte ser heller ingen fremtid i å Nave. De har derfor startet sitt eget utsalg, og Marte har full kontroll over hva varene koster. To ganger om dagen kommer turistene på besøk. En ekte krambod.


I sterk konkurranse med den mer naturskjønne Kramboden har vi Gripkroa. Noen minutter før båten til Ole Tønder legger til kai, ringer man for å høre om hvor mange turister som er med. Da kan man forberede seg litt på kjøkkenet. Gripkroa har eksistert i 40-50 år. Her tilbyr man også overnatting.
 


De eneste fastboende på Grip i dag er måsene. Her er det tre måsunger som tripper smånervøse på nakne berg. Det vi ikke ser er 15-20 Stormåser som flyver rett over hodet på meg. De var redde for barna sine og var ikke i godt humør. 


Man stresser ikke i solveggen. For dem som har skarpe øyne: Det er alltid en Thomassen på Grip.


Norges eneste ekte dekkhotell! Når Tønder legger til kai, er det dette synet som møter turistene. Her har måsen laget reir i bildekkene, og her kan man se at eggene ligger godt beskyttet. Ifølge Gripelsker Petter Ingeborgvik, er dette Krykkje. Begge kjønn deltar i ruging og mating av ungene. Under næringsjakten lagrer de maten, og når de skal mate, gulper de den opp til ungene. Ungene har tett dundrakt ved klekkingen, og går litt omkring så snart de er blitt tørre, slik som vi ser på bildet lenger opp. Jeg stusser på hvordan den første spaserturen foregår. Plumper de rett ned i vannet eller blir de flydd direkte på bergan? Ole Tønder fortjener ros, omtale og all den støtte som finnes. Han gjør en jobb for seg selv, men ikke minst for kommunen. Stolt skipper og henrykte turister. Daglige avganger kl 10.30 og 14.30, fra Piren i Kristiansund. En tidligere redningsskøyte gjør den halvtimes sjøreisen til en nytelse. Er Kristiansunderne flinke nok til å støtte ham?

 

2 kommentarer

Marianne

20.07.2016 kl.18:36

Nydelig reisereportasje om vakre Grip - alle burde ta en tur dit!

(Ps EVO-reklamen ødela halve siden, får ikke lest all teksten!)

Christian Bendixen

21.07.2016 kl.07:47

Bra jobbet Ole!

Skriv en ny kommentar