hits

Molde og Solskjær: Magien er borte

kommentarer 15 kommentarer

Da Ole Gunnar Solskjær ble trener for Molde for fem år siden, gikk alt riktig vei. De ble både seriemestre og cup-mestre. Jevne kamper ble vunnet. Det var noe magisk over det. I mellomtiden har Solskjær vært med på livets brutale skole i Cardiff. Før dagens runde ligger Molde på 7.plass, eller seks plasser under det som var planlagt. Supporterne er allerede fly forbanna. Hva er det som skjer i Rosenes by? 

Et eventyr fra virkeligheten

Ole Gunnar Solskjær er et eventyr fra virkeligheten. Jeg husker godt tegneserien Benny Gullfot. Han scoret bare når han hadde på seg de rette fotballskoene. Historien til Ole Gunnar ligner, og er nesten for god til å være sann. Før gutten fikk tilbud fra Molde, spilte hans moderklubb Clausenengen(CFK), i 2.divisjon. Her møtte de 2.laget til Rosenborg, lå under 2-0, men så scoret Ole Gunnar tre mål. Klart han fikk tilbud fra andre klubber, og Molde kjøpte han for 200 000 kroner. Mye penger for en liten klubb som CFK. Han fortsatte å score mål både i Molde, Manchester United og på landslaget. Allerede på den første treningen i United imponerte han manager Ferguson. På oppvarmingen la han ballen på 20-meter, og dunket den i krysset. Det irriterte keeperlegenden Schmeichel, som tok på seg hanskene, og lot ham få en ny sjanse. Det neste skuddet sendte Ole Gunnar i motsatt kryss, med Ferguson som tilskuer.

Har Solskjær lest Stavrums roman?

Gutten fra Kristiansund fikk legendestatus, riktignok ikke i sin hjemby, for der er det ikke lov å ha slike tanker, men han fikk det i Manchester. Etter at han scoret det uforglemmelige målet i Champions League i 1999, skrev jeg et lite leserinnlegg i lokalavisen, Tidens Krav. Jeg foreslo at de burde sette opp en statue av Solskjær. La turistene valfarte som om det skulle være Nidarosdomen, mente jeg. Når John Arne Riise får en statue, bør det være rom for ganske mange. Statuen av sunnmøringen utenfor Color-Line Stadion, er et bevis på at man ikke har kriterier utover at man er en glimrende fotballspiller. Forslaget om Solskjærstatue ble bombardert av negative motforestillinger. Slik skulle man ikke ha noe av. På fleip sies det at det kommer en statue av en fotballspiller også i Kristiansund, men det blir i så fall av Arild Stavrum. Han trente som kjent Molde ned til 1.divisjon, og slikt setter nabobyen pris på. For dem som ikke forstår bakgrunnen for hatet mellom de to byene, kan mye forklares i kampen om sykehussaken. Det er bestemt at byene skal ha felles sykehus. Det skal ligge i Molde, men Kristiansunderne gikk til rettssak. Her vant Molde første runde. Signalene er at den saken blir anket.

Jeg er litt nysgjerrig på om den mer berømte Solskjær har lest Stavrums roman, "30 år på gress". Det burde han. Her forteller Stavrum i begynnelsen av boka at det å bo i Molde er helt jævlig 51 uker i året. Den siste uka er det Jazzfestival, og da er det enda verre. Det er tydelig at Stavrum ikke fant seg helt til rette, hverken som spiller eller trener. Det er ikke måte på hvordan han mistrivdes. Man kan lese at det ikke er leiligheten han bor i som det er noe galt med. Den hadde tilsynelatende de tre meglerkravene om beliggenhet, beliggenhet og beliggenhet. Men bare tilsynelatende. Den lå i sentrum, den lå ved vannet, men den lå fortsatt i Molde.

Molde et springbrett

Solskjærs retur til den vakre byen, som er omringet av fjord og fjell, kom som et sjokk. Etter noen katastrofale måneder som trener i Cardiff, dro han og familien tilbake til hjembyen Kristiansund. Men så gikk det ikke lang tid før han nok en gang slo til på et tilbud på andre siden av fjellet. Nedturen i Cardiff ga ikke nye interessante nok tilbud. Han måtte ta til takke med Molde. Det er vanskelig å tolke det annerledes.

Molde Fotballklubb var et springbrett, slik at Solskjær kunne bli manager i England. Det er det fortsatt. Molde er et springbrett. Han har nemlig ambisjoner som trener. Men hvis Molde ligger på 7.plass på tabellen, er det ikke mange storklubber som fatter interesse for ham. Solskjær må prestere. Det er dette det handler om. Solskjærs liv begynner derfor å normalisere seg litt som hos andre mennesker. Vi har både opp- og nedturer.  Det som skjer i Molde er nesten dømt til å bli en nedtur. Både for Molde og Solskjær. Målet var sannsynligvis å vinne både cupen og seriemesterskapet. I alle fall er det viktig å komme blant de tre beste i serien slik at man kvalifiserer seg til spill i Europaleague. De røk ut av cupen mot Stjørdals Blink, et lag som forsøker å unngå nedrykk til 3.divisjon. De er sjanseløse på å vinne serien, og muligheten for at også topp tre ryker, er ganske stor. For nå er magien borte.

Når en hel by tviler

Etter tapet mot Sogndal sist helg fortalte Solskjær at spillerne hadde mistet selvtilliten. Man kan si det slik at, for å være helt sikker på at et lag mister selvtilliten, så kan man fortelle dem det. I går bekreftet kaptein Joona Toivio det samme i et intervju i Romsdal Budstikke.  Det handler om det mentale, sier han. Sist gang Solskjær trente Molde tapte de også noen kamper, men den gangen var det en annen Solskjær som trente laget.  Stemningen var ikke slik den er i dag.

Det mentale henger sammen med hvor dyktig man er. Er man veldig gode, gir det økt selvtillit. Men spillerne i Molde er ikke veldig gode. De har i tillegg valgt å selge noen av sine beste spillere. Skal Molde komme blant topp tre, må noe skje. Hvis man ikke innser det, vil det få konsekvenser.

Det har spredt seg en usikkerhet i Rosenes by. Ikke bare rundt fotball-laget. Når nabobyen Kristiansund sannsynligvis velger å dra mot Trøndelag, i den nye regionsamlingen, vil romsdalingene bli tvunget sørover. Sunnmøringer og bergensere har andre kommuner enn Molde øverst på gjestelisten. Slike realiteter gir ikke selvtillit. Og når byens stolthet begynner å tape fotballkamper, speiler det resten av samfunnet. Det er ikke bare elleve spillere og en trener som tviler. Det er en hel by. Dagens kamp mot Start vinner de. Alt annet vil være en katastrofe. Det er et sterkt ord, men berettiget. En fotballtrener, også ved navn Solskjær, er avhengig av resultater.

 

15 kommentarer

Fotball

17.07.2016 kl.15:46

Helt enig, plutselig er Solskjær bare en vanlig Kritiansunder.

Når han kom tilbake til Molde så var han VEEEELDIG opptatt av å understreke at han måtte tenke seg veldig nøye om han var MOTIVERT til å begynne å trene igjen.

DET er et dårlig utgangspunkt for en trener i eliteserien.

Kenneth

17.07.2016 kl.17:13

Solskjær magien har vel egentlig aldri vært der. Han tok over et lag som spilte som en seriemester allerede under Uwe Rösler sitt vikariat og da forsterket Molde laget kraftig pga Røkke/Gjelsten sine lovnader når Solskjær kom.

Dette skjedde samtidig som RBK mistet mange av sine profiler og fikk noen økonomiske utfordringer i likhet med resten av Tippeligaen.

Dette gjorde at Molde kunne hente de beste spillerne til rivalene i Tippeligaen for småpenger og hadde det desidert beste fotballaget på papiret som Solskjær klarte å vinne ligaen med.

I Cardiff og nå i Molde der noen av motstanderne har kommet tilbake på et godt nivå ser man hvor begrenset han egentlig er som trener.

Tor

17.07.2016 kl.17:14

Interessante betraktninger, men det som undrer meg er hvorfor du drar inn sykehussaken i hvert eneste innlegg du skriver. Hva har det med Molde FK sin situasjon å gjøre? Det blir i mine øyne patetisk, og ikke så rent lite påfallende at du skal trekke inn det og Nordmøre til Trøndelag.

Erling Magnus Olsen

17.07.2016 kl.19:34

Si meg Åge G. Sivertsen, hvorfor "hater" du din hjemby, Kristiansund? Vi som bor i byen hater ikke Molde, men vi er lei av å bli behandlet som leilendinger av mollemafian og nå vil vi gjerne skifte fylkestilhørighet, M&R er ikke vårt fylke og kommer heller ikke til å bli det.

Bjørn-André

17.07.2016 kl.20:32

Nå har vel MFK en del spillere i bakhånd som blir klar fra og med neste runde. Joshua Gatt er tilbake med sin løpsstyrke, i tillegg har dem handlet inn Brustad og Sigurdarson. Diop er vel også hentet tilbake fra KBK. MFK scorer mye mål, men slipper også inn en god del. Jeg tror det bare skal noen justeringer til, før MFK er på rett spor igjen.

Når det gjelder den famøse sykehussaken, er vel den opp og avgjort etter det jeg har fått med meg. Jeg skjønner dog ikke hvorfor den saken blir nevnt i denne sammenheng.

Ketil S. Andersen

17.07.2016 kl.20:41

Det er blandede følelser i Krsund når det gjelder Molde. Mange hater Molde, mens andre ser ikke ut til å bry seg. Jeg synes alt henger sammen med alt. Du reiser ikke på fisketur sammen med en som har stjålet bilen din. Når man er inne på fotball vil jeg fortelle hva som stod i avisene (og hva Ole Stavrum fortalte) etter avgjørende kamp mellom CFK og Molde mhp opprykk i (ca) 1974. CFK vant hjemmekampen 3-0 (Stavrum scoret alle tre). Bortekampen i Molde var avgjørende. Molde vant 2-1 (?), men det motbydelige var at flere CFK-spillere fortalte at moldespillerne hadde spyttet på dem. "Du gikk der ute og forsøkte å konsentrere deg om kampen, så fikk du plutselig en spyttklyse midt i ansiktet." Same old Molde. Always cheating.

Ripnes

17.07.2016 kl.20:53

Litt bitter, Andersen? En ny og mer erfaren advokat gjør vel susen tenker jeg. Så blir det en ny runde med litt optimisme og tro på at saken kan vinnes, før dere nok en gang står der med skjegget i postkassa og hinter om at også lagmannsretten er korrupt. Lykke til :)

MortenK

17.07.2016 kl.21:31

Alle opplever motgang innimellom. Man må ikke være så raske med konklusjoner.

Det er pga værhaner som Sivertsen at så mange klubber ikke får kontinuiteten de trenger.

Per

17.07.2016 kl.21:58

Rart med det når pengestrømmen blir borte. Alle kan jo kjøpe seg til suksess.

Ketil S. Andersen

17.07.2016 kl.22:34

Jeg er ikke bitter. Jeg er forbannet. Episoden fra 1974 hadde gått i glemmeboken, likedan stadige rapporter om at den og den stillingen hadde blitt flyttet til Molde. Og jeg gledet meg da MFK tok gullet og cup'en. Og at Ålesund vant cupen også, for den sakens skyld. Fram til 4.des 2014. Man jukser ikke med slike ting.

E Jordahl

18.07.2016 kl.02:07

Du er magi Ole . Ydmyk , full av selvinnsikt . Innrømmer nederlag , det er et lagspill og en kabal som skal gå opp , iblant gjør den bare ikke det .Det betyr ikke at magien er over , bare så enkelt at den går ikke opp ! Ingenting er konstant . Dette er sikkert bare noe du som et menneske må igjennom som alle andre for så gå enda 1. skritt opp , mulig du bare er på feil plass ,og det må du lytte til 🤔 Du har mye og være stolt av . Jeg er stolt av deg ! Gleder meg å se ferden din videre . Etter regn kommer sol 😉 .b Blessed blessed . Dette tror jeg du vet selv . Motstand får vi alle iblandet. Never ever giver up!

Jan Rune Haukvik

18.07.2016 kl.11:24

Smått utrolig at sykehussaken skal trekkes inn i alt. Men siden den allerede er trukket inn av bloggeren, kan jeg ikke la være å spørre Ketil Andersen. Du skriver at du kunne glede deg over både det ene og det andre for Molde - frem 4. des. 2014.

Såvidt jeg husker, var det dagen Astrid Eidsvik sa opp i HMR. Om jeg kikker i almanakken, skjedde sikkert andre ting også. Men jeg er usikker på om jeg finner noe som moldensere eller romsdalinger kan klandres for. Er det slik å forstå at Andersen klandrer moldensere for at Eidsvik forlot skuta? Hennes "klinsj" var vel med HMN? Det er vel strengt tatt gutta i Stjørdal du skulle lagt for hat.

Nei, sorry... De er jo trøndere...

Kai

19.07.2016 kl.02:49

Det har spredd seg en usikkerhet i Molde by sier bloggeren.

Dette er vel det tredje innlegget fra samme mann der dette dukker opp.

Fokuset på fotball er bare et skalkeskjul for å kunne fortsette denne agiteringen om hvor bekymret vi er i Molde.

En løgn blir ikke mer sann av at den gjentas flere ganger. Kanskje en floskel, men likefullt mer enn passende til Sivertsens forsøk på å konstruere et problem som ikke eksisterer.

I Molde er det stor positivitet og optimisme. Vi frykter ikke at hele Nordmøre vil rømme til Trøndelag. Se på Gjemnes. Skal de slå seg sammen med en by er det ikke Kristiansund. Eide trekker sørover. Averøy vil ikke til Trøndelag, Tingvoll vil ikke til Trøndelag, Sunndal vil absolutt ikke tll Trøndelag.

Ønsketenkning. Kun ønsketenkning Sivertsen.

Og du har fulgt med på fotball i så mange år du også. Og du vet like godt som meg at nedturer og svake sesonger er en del av fotballen. En evig opptur er ikke noe å trakte etter. Da kjenner man ikke på gleden over å vinne.

I tillegg er du prototypen på en Kristiansunder. Du fokuserer ikke på KBK og suksessen der. Du gleder deg heller over at det går dårlig med Molde.

Dere er deres egen verste fiende på Nordmøre, men dere ser det ikke selv. Det er ikke Molde som har stjålet sykehus eller arbeidsplasser. Det er dere selv som har rotet bort muligheten fordi fokuset er på hvor godt naboen lykkes og hvor galt det er.

Man klager på en råtten prosess når Eidsvik trakk seg, men lukker øynene for den tidligere ordførerens skitne spill noen år tidligere.

Nei du Sivertsen, Molde kommer til å slå tilbake, og snart kommer sykehuset.

Hold Brillan

19.07.2016 kl.13:51

Nååååååååååå, æ e itj no' enig i hain så skriv over mæ, sjø. Ein evig opptur e jo akkurat det som e no' å trakt ætte', sjø. Bærre sje på oss i heile Norges Rosenborg, vi vijnn kamp ætte' kamp ætte' kamp, og særiegoill ætte' særiegoill, og læll så glæ æ mæ som fan te vi kjæms te å vijnn dejn næste kampen 'å og ta næste særiegoill og køppgoill. Det at vi ta kver ein tittel med eit skoildertrækk bety itj at vi itj glæ oss, nei, og det e no bærre så det e, det.

olaf

19.07.2016 kl.20:26

Det er mange egenskaper som er viktige for å bli en vellykket fotballtrener. Dessverre for Solskjær holder det ikke å ha en viss målteft og å ha spilt på gode lag under gode managere, man må være en hærfører, slik Ferguson var det, og slik Mourinho er det.

Man må være en fighter og en personlighet som samler troppene under seg og som folk vil ofre alt for i hver eneste kamp.

I Norge lever vi under den misoppfatningen at en god spiller sannsynligvis også er en god trener, eller at en hvilkensomhelst person med noen kurs fra NFF kan bli en god trener, men dette er byråkratiske drømmerier.

Du må være en naturlig leder som oppildner folk til daglig innsats og samtidig en slu og innsiktsfull fotballstrateg.

Fyller Solskjær disse kriteriene? Det er dessverre lite som tyder på det. Han var en god spiller, men i rollen som trener har han ikke akkurat briljert. Han vant serien etter enorm økonomisk backing og i en periode hvor andre kandidater var i en slags dvale.

Det er jo like sannsynlig at lagets innbytter på venstre back kan blir en god trener, som at lagets toppscorer blir en god trener. Ronny Deila er jo et godt eksempel på det. Det har mer med personlighet å gjøre enn fotballteknikk.

Så når det gjelder Molde VS Kristiansund:

Korrekt observasjon når det gjelder legendestatus i Kristiansund. Dette er jo jantelovens episentrum. Det spiller ingen rolle hva du har fått til - du skal gfretre nøyaktig slik du ville ha gjort om du har feilet på alle områder.

Slik skapes personligheter som Solskjær, med suksess internasjonalt, en internasjonal kjendis, men står med lua i hånda og er "jordnær" og "ydmyk" her hjemme. Mange nordmenn elsker jo slikt. Man kan jo risikere å støte noen om omgivelsene blir minnet på at han faktisk har gjort det godt både sportslig og økonomisk.

Det er jo ikke alle andre som har gjort det like godt, og disse andre blir jo da litt såre.

Dette er et fenomen som gjør seg spesielt gjeldende i småbyer som Kristiansund med sine sosiale lag, sine sosiale strabaser og klatring, sin baksnakking, sine sanksjoner mot de som ikke føler seg tilstrekkelig fanget av den båsen de har blitt satt i.

Dette er samfunn på vakt, for om man lar en person klatre høyere i hierarkiet, så innebærer det jo at en selv sakker akterut.

Slik er det i gjennomsiktige små samfunn som Molde og Kristiansund. Man tviholder på sitt vesle trappetrinn i tilværelsen og slipper ikke andre forbi uten kamp. Og kampen består som vanlig i nedrakking og baksnakking for å senke folk ned tilbake til sitt "naturlige" nivå.

Likevel er det stor forskjell på de to samfunnene Molde og Kristiansund: Molde er et tradisjonelt bondesentrum som har fått flere injeksjoner med anabole steroider i form av statlige overføringer til Fylkesadministrasjonen og til Høyskolen, Jazzfestival og Bjørnsonfestival.

Kristiansund er en gammel fiskerby med sine gamle væreiere og klippfiskadel, hvor kun få var rike og de mange var fattige arbeidere.

Hvordan påvirker så disse historiske forholdene den kollektive psyke i de to byene?

Jo, Modensere er konservaitv og forsiktig som jordbrukere flest. Skeptisk til endringer og skeptisk til alt som er nytt, inkludert nye folk. Jordbruk drives ved å lære av forrige generasjon. Som utenbys person blir du ikke kjent med nye folk på pub i Molde en fredags ettermiddag. Du vil bli betraktet med skepsis. Moldenseren (Jordbrukeren) ønsker ingen uregelmessigheter, ingen overraskelser. Ingen plutselige nye folk. Han kjenner dem han kjenner, og de andre er kun potensielle uromomenter.

Kristiansunderen er annerledes. Som fisker i en fiskerby er han vant til nye folk, faktisk avhengig av nye folk, som kommer med båter og potensiell hyre, potensiell fangst som kan omsettes, osv, osv. Han er åpen mot nye folk. Sett deg på en pub i Kristiansund og prat med sidemannen, og du vil som regel ikke bli møtt med en kald skulder, men med interesse og nysgjerrighet. Men viser du tegn til å være fornøyd med deg selv, enten personlig eller yrkesmessig, så bør du ikke bli forundret om du blir utfordret til fysisk kamp.

Slik er fiskeren.

Det er tre byer i Møre og Romsdal og hver by har sitt eget personlige pronomen: I Molde sier de "I", I Kristiansund sier de "Æ", og i Ålesund sier de "Ei".

Og det er kun en times kjøretur fra den ene byen til den andre.

Det sier vel sitt....

Skriv en ny kommentar