hits

Tyskland-Frankrike: Historien avslører alt

kommentarer 8 kommentarer

 

 

"Tragedien i Sevilla" er den blitt kalt. Tidenes styggeste takling. Keeperkjempen Harald Schumacher var regissør.

 

Frankeriket, som det het den gangen, ble opprettet av Karl den Store 25.desember i år 800. Førtitre år senere ble riket splittet, og den østlige delen fikk navnet Det Tysk-Romerske riket. Siden den gang har de to landene kriget og kjempet om å  være sjef over det som i dag heter Sentral-Europa. Det som så ut til å ebbe ut i noe som lignet på vennskap, fikk en bråstopp i 1982. Tragedien fra Sevilla, som den er blitt kalt, endret fransk fotball. 

I kveld klokka 21.00 spilles semifinalen i Europamesterskapet. Her får du innsyn i den evige rivaliseringen som er mellom de to nasjonene.

Krig, krig og krig

Begge land har hatt et selvbilde på øverste hylle. For Frankrike toppet det seg på 1600-tallet under Solkongen Ludvig 14. Han oppførte seg som om han skulle være Gud. En av hans sitater var: Staten, det er meg.  Hvis du ikke har besøkt slottet i Versailles, like utenfor Paris, ta en tur. Da forstår du mer av bakgrunnen for den franske revolusjon. Da Napoleon kronet seg selv i Notre Dame i 1803, var ikke selvbilde så mye mindre. Tross nedturene har Frankrike beholdt troen på at de er noe utenom det vanlige. De snakker engelsk like dårlig som en nordmann snakker dansk, og turister liker de egentlig ikke. Og de blir ikke bedre. Hovmod står ikke alltid for fall.

Tyskernes historie er mindre glamorøs. Den totalitære perioden fra begynnelsen av 1930-tallet og ut krigen, fikk en hel verden til å hate dem. Etter krigen bygget de opp selvtilliten, bokstavelig talt sten for sten. Tyskerne har til tross sin epoke med nazisme kommet tilbake. Kanskje sterkere enn noen gang. Man kan si det slik: Tyskerne er best i det meste, men franskmenn nekter å innse det.

I moderne tid er det tre kriger som stikker seg ut: Den Fransk-Tyske krig i 1870-71, samt 1.og 2.verdenskrig. I 1870-71 var tyskerne helt overlegne. Under 1.verdenskrig kjempet man i skyttergravene i fem år, hvor Tyskland til slutt valgte å gi seg. Da tyskerne angrep Frankrike under 2.verdenskrig var det hele over på 5-6 uker. Franskmennene la seg på rygg. De lot seg voldta. Indre strid preget fransk ledelse. Hadde Hitler bombet Paris, ville vennskapet mellom de to landene vært ødelagt for evig tid. Heldigvis gjorde han ikke det. Når man kjenner historien til disse to store fotballnasjonene, utenfor fotballbanen, forstår man hvorfor det kan gå ganske lang tid før de blir venner. Man vet ikke helt om det noen gang kommer til å skje.

Den tilsynelatende evige rivaliseringen mellom de to landene kan sammenlignes med Norges forhold til Sverige. Etter at vi ble tvunget i union med Sverige i 1814 var det et tidsspørsmål før vi kom oss ut av elendigheten. Det bygget opp til krig i 1905, men det var først under 2.verdenskrig at svenskehatet fikk fotfeste. Da Johan Nygaardsvold var i ferd med å rømme over til Sverige i aprildagene 1940, fikk han melding om at de var uønsket. Det var etter dette at den trauste statsministeren skrev i brev til sin minister Frihagen i Sverige: Det er ingen, ingen, ingen jeg hater så flammende og vilt som Sverige.

Frankrike = indre strid og kaos

Indre strid er noe som har preget det franske fotball-landslaget siden fødselen. Se på dette lille historiske tilbakeblikket:

I OL i 1908 stilte Frankrike med to lag. B-lag tapte 0-9 for Danmark, mens A-laget tapte hele 1-17 for Danmark, etter 10 mål av Sophus Nielsen. Dette sjokkerte Frankrike så mye at de trakk A-laget fra bronsekampen.

I OL i 1920 tapte Frankrike 1-4 mot Tsjekkoslovakia. Frankrike var dermed slått ut i semifinalen, og flesteparten av lagets spillere dro hjem. Da Tsjekkoslovakia ble diskvalifisert i finalen etter å ha gått av i protest, skulle Frankrike ha spilt omspill om sølvet. Men Frankrike manglet mange spillere, og nektet å spille. De fikk dermed fjerdeplassen.

I moderne tid husker vi stjernespillerne Cantona og Zidane. Cantona trakk seg fra landslagsspill etter at han som Manchester-United spiller angrep en tilskuer på Selhurst-Park. Zinedine Zidane, en av verdens beste spillere gjennom tidene, stanget hodet i brystkassen på Marco Materazzi i VM-finalen mot Italia i 2006. Han fikk ikke bare rødt kort. Fotballkarrieren var over. Perioden etter Zidanes brutale reaksjon ble fulgt av splid og uro på landslaget.

Mesterskapet som tar kaka, hva indre uro gjelder, er Nicolas Anelkas oppførsel i VM i Sør-Afrika i 2010. Da han ble hjemsendt og fikk 18 kamper karantene, ble hele nasjonen gjort til latter. Når alle disse fadesene er nevnt skal man ikke glemme:

Frankrike slo Spania 2-0 i 1984 og ble Europamestre. To måneder etterpå tok de OL-gull.

I 1998 var det VM på hjemmebane. I finalen var Brasil var favoritter, men etter at Ronaldo fikk et anfall før kampen, så det ut til at lufta gikk ut av ballongen. Frankrike var det dominerende laget, vant 3-0 etter scoring av Petit og to av Zidane. Frankrike ble for første gang verdensmestre, og merk dere: på hjemmebane.

I EM i 2000 møtte de Italia i finalen. Italia ledet til siste spilleminutt, da Wiltord utliknet. I ekstraomgangene scoret Trezeguet vinnermålet for Frankrike, og ble Europamestre.

Tragedien som endret fransk fotball

Tyskland har fått mange tilhengere på grunn av måten de spiller fotball på. Etter krigen var det vanskelig for laget (og landet) å få internasjonal sympati. Dette ble bedre med årene, men en episode som fortsatt sitter i hodet når disse lagene spiller, er det som er blitt kalt Tragedien i Sevilla. I semifinalen i VM i 1982 ble man vitne til den styggeste fotballtakling gjennom tidene. Tysklands keeperkjempe Harald "Toni" Schumacher overfalt den franske angriperen, Patrick Battiston. Tacklingen var så stygg at sistnevnte ble en kort stund liggende i koma. Han påførte Battiston brukket kjeve, tre ribbeinsbrudd og tre utslåtte fortenner. Schumachers reaksjon, ved at han ikke brydde seg om Battiston mens han lå nede, og hans uttalelser like etter kampen, har ikke vært god reklame for det tyske laget. Keeperens utsagn til pressen etter kampen førte til raseri i Frankrike. Han sa: 

"Var det alt? Jeg får vel betale for kronene til tennene".

Både Schumachers overfall av Battiston og keeperens uttalelse, førte til raseri i Frankrike. Sentralbordet til sportsavisen L'Equipe kollapset fordi det var så mange franskmenn som ringte for å fortelle hva de syntes om tyskerne. Biler med tyske registreringsnumre ble ramponert. Schumacher ble utropt til tidenes verste tysker, med god margin ned til nummer to - Adolf Hitler. I et halvt år måtte to livvakter passe på keeperen og hans familie.

Stemningen var så opphetet at den tyske kansleren, Helmut Schmid,t sendte et åpent brev til Frankrikes president, François Mitterrand, for å roe ned gemyttene. Det er lenge siden, men slike episoder blir ikke glemt.

Det mentale avgjør

Tyskland har en merittliste som slår Frankrike. Men de har ikke for vane å vinne EM og VM. Siste kamp mot Italia avslørte også en liten, men kanskje ikke uvesentlig detalj. De bommet nemlig på straffespark som om det skulle være førstereisgutter. Kapteinen skjøt en elendig straffe og av de fem første, bommet de på tre. Det forteller at ikke alt er som det skal. Tyskerne vil ikke få denne straffekonken ut av hodet med det første, selv om de vant den. Det betyr at de vil gjøre alt de kan for å avgjøre kampen fremfor at laget utsettes for en ny mental terrortest.

I kveld er ikke nervepresset noe mindre for hjemmelaget Frankrike. Trener Didier Deschamps' siste kamp som spiller, var i EM for 16 år siden. Den gangen var han kaptein, og de ble Europamestre.

Før kampen Frankrike-Island skrev jeg at når to lag har like sterk psyke, er det nesten alltid det beste laget som vinner. I kveld tror jeg psyken kan avgjøre. Det laget som takler nervepresset går til finalen. Vinner av dette oppgjøret tror jeg også tar hjem pokalen.

 

 

 

 

 

 

 

8 kommentarer

Bare Per

07.07.2016 kl.15:37

Pøh, dette er da ikke noen takling å skrike høyt om. Helt dagligdags i PL, dette. En fair kamp om ballen og dommeren gjør helt rett når han så korrekt, så korrekt dømmer utspill. Husk at fotball skal være en kontaktsport, jeg bare nevner det. Tyskland vinner forresten EM slik det har blitt, ingen av de andre gjenværende lagene er gode nok mot den tyske maskinen. Det ville blitt noe helt annet med selveste Wales som motstander.

bolla

07.07.2016 kl.18:56

" Den totalitære perioden fra begynnelsen av 1930-tallet og ut krigen, fikk en hel verden til å hate dem"

Feil

Propaganda propaganda propaganda.

Steinar

07.07.2016 kl.22:00

Siden når har denne keeperen hatt fornavnet Harald?

Toni

07.07.2016 kl.22:07

Det har han hatt siden 1954

Morten

07.07.2016 kl.22:27

Steinar: Siden 1954 ;-)

Steinar

07.07.2016 kl.22:37

Men hvem er da Toni Schumacher?

Morten

07.07.2016 kl.23:02

Det er samme mann. Harald Anton "Toni" Schumacher.

Peter

08.07.2016 kl.08:21

Flink å tippe du "Bare Per"; tippet alle kvart- og semifinalene feil...

Skriv en ny kommentar