hits

Slik fikk jeg 100 000 lesere

 

 

 

En blogg fungerer som en liten avis. Og avisbransjen er i fritt fall. Papirutgavene er straks historie. 

I slutten av januar opprettet jeg en blogg. Istedenfor å sende kronikker til ulike aviser, for så å vente på om de ville ha det på trykk, kunne jeg publisere alt jeg ville, på mine egen "avis". En blogg. Det tok meg fem minutter å opprette en profil på blogg.no

For noen år siden skrev jeg kronikker i VG, Dagbladet og Aftenposten. Men nå er det trangere om beinet. Jeg har inntrykk av at både de store og små avisene har mer enn nok å tenke på. Opplaget på papirutgavene i 99 % av landets aviser faller som, ja , det ser ut som om de fleste bare venter på at "Mannen" i Romsdalen skal kollapse.  

Det går den veien høna sparker

Dagens faktum, som nesten ingen aviser vil innse, er at dette går ikke bra. Når opplagstallene blir offentliggjort en gang i året, i slutten av februar, stuper strutsen nesetuppen i sanden og sier: Vi har økt antall lesere! I mange tilfeller stemmer dette, men hva har skjedd: Leserne forlater papirutgaven. Mange av dem går over til nettutgaven og noen abonnerer på nettutgaven. Slik opprettholder "avisa", om vi skal kalle den det, antall lesere. Til og med er det flere som øker antall lesere. Men det er et kjempestort MEN her: Å abonnere på en nettavis er langt billigere enn en papiravis. Dessuten er annonseinntektene bare mellom 10 og 20 % sammenlignet med en papirutgave. Inntektene for en avis kommer via abonnenter/løssalg og annonser. Konklusjonen: Dette går den veien høna sparker.

Og det går fort. Mye raskere enn man tror. VG og Dagbladet er fortsatt i stupet. Aftenposten henger på hjul. Det er ikke uten grunn at interessen for å utdanne seg som journalist følger samme kurve. For hva skal man med en grundig og god utdannelse i journalistikk hvis gullroten ikke eksisterer lengre? I beste fall kan noen av dem få jobbe i en liten nettavis, lage noen overskrifter og små artikler som forsvinner før man har rukket å drukket sin kopp med kaffe. Denne omstillingen er det noen få aviser som har tatt på alvor. Min spådom er at de andre trenger ikke tenke så lenge. Det kommer til å rase med konkurser og nedleggelser i mediebransjen.

Sosiale medier og nettsteder som Facebook, Twitter, Google etc stjeler annonsekroner og oppmerksomhet som ravner i dagslys. Her er ingen redaktør, ingen vær varsom-plakat, intet ansvar. Her er noen faktaopplysninger som er verdt å ha i bakhodet:


I 1995 leste over ni av ti en dagsavis hver dag. I 2015 var fem av ti. 

I 1995 leste gjennomsnittet to aviser om dagen. I 2015 var tallet 0,8.

I 1995 var det ingen som hadde internett. I dag har alle det, eller nesten alle.

63 prosent av oss bruker daglig mobilen til å finne innhold på nettet.

TV 2 har kjempeproblemer og gir alle en sluttpakke. NRK vet ikke helt hva de skal gjøre med sin lisens. Fra en topp på godt over 80 prosent, har bruken falt til 71 prosent.

I 1997 hadde Dagbladet en million daglige lesere/brukere. Nå er tallet rundt 1,5 millioner.

Med utgangspunkt i den siste opplysningen: Dagbladet har en halv million flere leser i dag enn i 1997. Likevel blir det færre ansatte, papirutgaven fortsetter salgsnedgangen, papirutgaven kommer ikke ut på søndager og økonomien i bedriften kan neppe berges.

Fra 170 til 17000 lesere over natten

Da jeg skrev mitt første blogginnlegg, la jeg det ut på Facebook. Det fikk 170 lesere. Jeg var ganske stolt over det. Men så leste jeg at flere bloggere hadde daglig rundt 40-50, ja 60 000 lesere. Altså måtte jeg finne på noe. Jeg valgte å skrive en artikkel om hvordan Fotballforbundet brukte penger som fulle sjøfolk. Den ble også lagt ut på Facebook, men noen hadde i tillegg tipset Nettavisen. Dermed fikk den plutselig 17 000 lesere. Så viste det seg at de neste artiklene var av og til så interessante at flere aviser snappet dem opp. For noen uker siden skrev jeg en kontrakt med Nettavisen og dermed kan du nå lese det jeg har på hjertet her. Det var slik jeg fikk mine 100 000 lesere. 

Har du en journalistdrøm i magen, kan du gjøre som meg. Lage din egen blogg, den fungerer nesten som en liten avis. Jeg har ingen ansatte, ingen kontorleie, ingen strømutgifter. Alt jeg trenger er en mac. Siden jeg både skriver på en ny bok og underviser hos NKI, blir det ingen daglig blogging. Men siste måned har jeg hatt i underkant av 2000 lesere hver dag. Nå har det vært mye fotball på grunn av EM. Men på søndag er det finale. Etter det skal vi grave frem nye artikler :-)

 

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar