hits

Frankrike-Island: En psykologisk thriller

kommentarer 3 kommentarer

 

Kan man vinne fotballkamper ved å tro på at alt er mulig? Hva er det egentlig som ligger bak det Islandske miraklet?

Før kampen mot England sist mandag skrev jeg hvorfor Island kunne slå England: Sagaøyas samhold, troen på egne krefter, noen gode spillere samt at de hadde hele folket i ryggen. Kampen mot Frankrike i kveld, klokka 21.00, har de samme forutsetningene. Men det er noen vesentlige forskjeller.

I 2012 var Island på 132.plass på FIFA-rankingen. Når dette EM er ferdigspilt vil de ligge blant de 30 beste nasjonene i verden. Det som har skjedd med Islandsk fotball, er et fotballmirakel. Enten Island vinner eller taper mot et råsterkt fransk landslag i kveld, må det gå opp et lys for mer etablerte fotballnasjoner: Psykologien avgjør.

Barna får konkurrere på Island

Vi får bla litt bak resultatene. I Norge har man har en trist regel som sier at barn ikke skal konkurrere før de er 12-13 år. Islendingene lar de beste barna, allerede fra 6-årsalderen, leke med hverandre. Hvis en klubb i Norge har 35 guttespillere i 10-årsalderen, er det høyst vanlig at man skal fordele de beste spillerne på tre lag. Ja, jeg tror det er ulovlig å toppe laget. På sikt er dette en meningsløs strategi. I alle fall om man ønsker å bli best mulig. Men selvsagt er det også upopulært å ha en mening som går i mot det "sosialistiske" systemet. Dette er en av de viktigste årsakene til at norsk fotball vil være sjanseløse i fremtiden. Det er verdt å nevne at Norges Sjakkforbund lot være å søke om medlemskap i Norges Idrettsforbund, nettopp på grunn av regelen om at barn under 12 år ikke skal få lov å konkurrere. Magnus Carlsen var i verdenstoppen som 12-åring, så er det nevnt.

Lars Lagerbäck- betyr han noe?

Øya som har verdens korteste sommer, hvor gress ikke trives, men hvor barna får lov til å konkurrere fra de er små, har en svensk trener som sprer selvtillit. Hvor ofte hører man ikke, etter at et lag gjør det dårlig, at det er spillernes skyld. Man skal ikke klage på treneren. Men så viser det seg at enkelte trenere har evnen til å få frem det beste i spillerne, evnen til å få spillerne til å jobbe for hverandre. Dette var Drillos styrke. Han hadde en bemerkelsesverdig selvtillit. Spillerne trodde de kunne gå på vannet. Slik er det også med det Islandske landslaget. De har en svensk trener som fremstår som et trenergeni. Med slike trenere finnes det ingen grenser.

Forskjell på Frankrike og England - mentalt.

På mandag møtte de et engelsk lag uten selvtillit. England hadde nettopp sagt nei til EU og det var knyttet stor spenning til hvordan spillerne reagerte på den merkelige beslutningen om å forlate fellesskapet. Til tross for at de ledet 1-0 etter 3 minutter, greide de ikke vinne mot EM´s antatt svakeste lag. Man skulle tro Island fikk seg en psykisk knekk etter en slik åpning av kampen. Jeg tenkte derimot at landslaget til Island er så vant til å få scoringer i mot at det nærmest var en lettelse å slippe inn en tidlig goal. Det skulle da også vise seg at de ga seg blaffen i den dårlige åpningen, slo tilbake og ikke bare vant de 2-1. Det var fullt fortjent! Den engelske treneren, Hodgson, presterte til og med å trekke seg som landslagssjef før kvelden var omme. Det sier noe om hvor lite man trodde på avansement. Man forbereder seg ikke på en plan B når man spiller avgjørende fotballkamper.

Frankrike er mer sulten enn noen gang på suksess. I VM i 2010 var det opprør i den franske troppen og de spilte elendig fotball. De røk ut i innledende runder og mentaliteten, samholdet var helt forferdelig. Spillerne ga treneren skylden. Men folket slaktet sine egne spillere. Frankrike kom til VM i Sør-Afrika, men ble utslått i innledende runder etter intern krangel. Og det var ikke måte på. Anelka ble sendt hjem før turneringen var ferdig. Dagen etter at Anelka ble utestengt, protesterte resten av laget, og uteble fra treningen, mens treneren måtte lese en pressemelding fra spillerne til pressen.Anelka fikk 18 kampers karantene. Både han og resten av laget ble i pressen fremstilt som umodne og barnslige.

Jeg husker ukene like etter denne fadesen. Restauranter i Paris hadde hengt opp bilder av 22 spillere med overskriften: 22 idioter. Siden har det rettet på seg. Men det er ikke helt glemt. Laget og landet ønsker å heve seg. Ny trener har overtatt og de spiller på hjemmebane. Man kan si at presset er enormt, men fotballhistorien viser at hjemmebane i store mesterskap er en fordel.

Frankrike - Island, psykologi fra a til z, men ikke å.

Islandsk seier over England blir sett på som en bragd. Mentalt sett er det veldig vanskelig å nullstille seg etter en slik seier. Selv Islandske spillere og ledere må lade batteriene. Før kampen mot England var spillerne skrubbsultne. Ved å vinne mot en av fotballens storheter, fikk de en overdose av næring. Det skal noe til å "restarte" mageregionen. Island har hele nasjonen, hele folket i ryggen. Ja, sannsynligvis enhver Islending, som har synet synet i orden, vil se kampen. Denne entusiasmen er derimot ikke noe særlig mindre rundt det Franske landslaget. De er riktignok et intellektuelt folkeferd og det vil ikke forundre meg om halvparten av folket ikke bryr seg så mye om fotball. Men halverer vi befolkningen, har vi fortsatt rundt 34 millioner å ta av. Og de er som franskmenn flest, lidenskapelige, også når det gjelder fotball. I motsetning til Englandskampen, som var spesiell på grunn av folkeavstemmingen mot EU, møter sagafolket et langt mer entusiastisk publikum enn det engelske. I kampen mot England kan det ikke være tvil om at Island hadde fordel med den 12.mann på tribunen. Dette er utlignet i kveld.  Psykologiske faktorer kan være avgjørende for å vinne fotballkamper. Kampen mellom Wales og Belgia er et bevis på det. Det er liten tvil om at Belgia har et bedre lag enn Wales, men så du gleden blant spillere og ledere når Waliserne scoret? Den samme entusiasmen har både det Islandske og det franske landslaget.

Terrorhandlingene som har skjedd i Paris det siste året, har gjort noe med det franske folket. De står mer samlet. Det franske fotball-landslaget gir en ekstra mulighet til å være nasjonale og dermed fordømme krefter som forsøker å spre frykt og splittelse. En seier på fotballbanen betyr derfor mer enn en vanlig seier. Det betyr at man samler seg. Landslaget kan bli et symbol, en mental styrke, for å overvinne tragediene som har rammet dem. Frankrike fikk internasjonal støtte etter de meningsløse bombene og hvis landslaget skulle vinne Europamesterskapet, kan det hende at sympatien trekker seg utover landegrensene.

 

Hvis man står likt mentalt, vinner den som er best

Under normale omstendigheter er det slik at kvaliteten på det man besitter er viktigere enn psykologien. Men om to lag er like sterke mentalt, vil normalt sett det beste laget vinne. I fotball er det ikke noe som er normalt. Der ligger Islandsk håp.

Island møter et fotball-lag med ekstreme tekniske ferdigheter. Paul Pogba(23), som til daglig spiller for Juventus, er bare én av dem. Den tidligere Manchester United-spilleren er en blanding av Messi og Ronaldo. Resten av laget er ikke så langt etter. Som frankofil håper jeg Frankrike vinner EM. Skulle Island greie å vinne i kveld, blir jeg derimot ikke lei meg. Tvert imot. Taper sagafolket, vil de uansett få trampeklapp fra 60 000 tilskuere. Vinner de, må man skrive nye kapitler i psykologiens betydning innenfor toppidrett.

Ps: Ved å bla nedover i min blogg kan du lese om hvorfor Tyskland alltid vinner og om hvordan Island kunne vinne mot England. Begge artiklene var skrevet før kampene ble spilt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3 kommentarer

Bare Per

04.07.2016 kl.00:07

...og dermed vant Wales EM. Det er bare å gratulere!

Bare tull

04.07.2016 kl.08:00

Du treffer vel like bra med den spådommen Per som du har gjort med dine tips hittil...

Hans Ole Groa

04.07.2016 kl.10:39

Dette er nesten for dumt å kommentere, men OK. I Norge kan barn på lik linje med Island konkurrere fra de er små. Det er bare ikke tabeller eller resultatlister. All ære til Island, men vi er tross dine utsagn om barneregler, på topp tre over prestasjoner i forhold til folketall.

Skriv en ny kommentar