hits

Island mot England: Vulkanutbrudd er umulig å forutse

 

Island mot England. Går det mot nytt vulkanutbrudd? Kampstart kl 21.00. Dobbel exit tror jeg ikke England tåler.

 

Kan Europa og England få oppleve sitt andre vulkanutbrudd på under en uke? For tre dager siden sa grasrota i England nei til EU. Kveldens fotballkamp mot miniputten Island bør ikke tapes. Blir det dobbel-exit, vil Englands selvtillit bli rystet. Denne gangen har de ikke en Churchill som blåste all tvil bort med sin sigar. De har heller ikke en Thatcher som behandlet stormkast som om det var fønvind. Hvem glemmer hennes tilsvar da hele nasjonen ba om endring og hun svarte på tv: "Turn yourself". I dag har de en gråtende Cameron som ønsker å utsette EU-exit´n. Det spørs. For de som så dokumentaren om det Islandske landslaget på NRK på lørdag: De forstår at vulkanutbrudd kommer når man minst venter det.

Island en gåte - eller finnes det svar?

Hva er hemmeligheten bak Sagaøyas suksess? Det er ikke bare fotball-landslaget som viser resultater. De er også en håndballnasjon i verdenstoppen. Hvordan er det mulig at et land med 325.000 innbyggere kan prestere å hevde seg i så prestisjetunge idretter? Utifra innbyggertallet har de også usedvanlig gode sjakkspillere. Hva er det som er så spesielt med dette øyfolket?

På 1980-tallet ble jeg godt kjent med Teitur Thordarson. Han var trener for Brann på slutten av 1980-tallet. På denne tiden bodde jeg i Byen mellom de syv fjell. Teitur er et godt eksempel på hva Island står for: Han er asketisk, hardtarbeidende, seig og gjennomført ærlig. I motsetning til Norge, så er ikke innbyggerne på Sagaøya blitt bortskjemte i samme grad. Mens det svarte gullet har gjort vårt fotball-landslag dårligere de siste 20 årene, er spiriten og sulten holdt oppe lenger vest. Mens millionene har rullet inn i- og man må i høyeste grad også si ut av Norges Fotballforbund, er det tæring etter næring som er grunnmuren i det islandske eventyr.

Solskjær og Leo må ha røtter fra Sagaøya

Hvem husker ikke Solskjær, Leonardsen, Andersen og Stavrum? De kom fra samme klubb, og spilte alle på landslaget! Clausenengen var rene talentfabrikken. Det var den gangen kunstgress såvidt hadde sett dagens lys, det var den gangen spillerne var glade om de fikk gratis fotballsko. Nærmeste nabo vest for Kristiansund er Island. Er det herfra ryggraden, staheten og talentet kommer fra?

I dag har byen riktignok et lag som lukter elitedivisjon, men "halve laget" er fra Afrika. I år finnes det bare én Kristiansunder som har spilt fast på laget. Det er nå mer enn 10 år siden byen har eksportert en lokal spiller til elitedivisjon. Årsaken er ikke mangel på fotballbaner eller idrettshaller. For dem er det blitt mange av. Mens Solskjær og Leo spilte gratis for Clausenengen, har 22 mann i dag en snittlønn på 300 000 kroner. Nei, den store forskjellen mellom Kristiansund -  i dag - og den gangen Solskjær vokste opp- er at ungdommen er bortskjemte. De får alt servert på et fat og konsekvensen er at sulten etter suksess krympes. Som en av de største stjernene på Island, Eldur Gudjonsen, fortalte i dokumentaren: "Når man trener innendørs på kunstgress hele vinteren, er jeg redd for at tøffheten kan forsvinne."

Noe av forklaringen på Islandsk suksess er ikke import av utenlandske spillere eller at landet er styrtrike. Tvert imot. Island var så heldige (ja, du leste riktig) å bli utsatt for finanskrisen i 2008. Etter noen kriseår har de samlet seg på nytt. Nå går de fremover med stål i ben og armer, nok en gang.  Det er fundamentale forskjeller mellom Island og Norge i måten å drive talentarbeid . På Island får man kvalifiserte trenere med utdanning fra tidlig av, mens man i Norge kan risikere at trenerrollen går på rundgang blant foreldrene. Og da kan man ha foreldre som ikke vet forskjellen på et frispark og en corner. Barn med talent på Island blir tatt vare på. De spiller gjerne både fotball og håndball.

Vulkanutbrudd er umulig å forutse!

Interessen for fotball på Sagaøya er blitt sydlandsk. Til enkelte kamper i Frankrike har det vært rundt 10 000 tilskuere - fra Island! Det er bare demonstrasjonene ved en ny finanskrise som kan skape like stort engasjement.

Psykologi betyr mye i enhver idrett. Når England møter Island i kveld, er det mye som står på spill. Taper England, vil det være en sportslig krise. Kanskje vil treneren få sparken. Det finnes større kriser enn at en fotballtrener får sparken, sier du. Og du har helt rett. Denne gangen er det mye mere som står på spill! Siden England nettopp har sagt nei til EU, blir kampen mot Island en første psykologisk test. Hvordan reagerer spillerne på det sjokkerende valget? Et nei til Europa er neppe den beste medisin du gir til spillere, som gjerne får sin lønn i euro. Skulle laget finne på å tape, blir det spennende å se hvilket psykologisk utslag dette gjør for den nye politiske retningen. Vil børsen reagere? Vil ungdommen miste troen på sine egne? Akkurat nå, mandag ettermiddag, gjør bankaksjer i London svalestup, mens pundet ikke har vært lavere på 30 år. Med andre ord er det Island som har alt å vinne.

Den gangen Norge og Drillo herjet - og lå på andreplass på FIFA-rankingen, trodde spillerne de kunne gå på vannet.  I denne tiden laget jeg en radiodokumentar om Drillo for NRK. Rune Bratseth fortalte meg at laget hadde uhemmet med selvtillit: "Vi kan slå hvem som helst, hvilket vi også gjør, sa han." I enkelte kamper så det ut som om Norge hadde mer flaks enn det som kunne være mulig. Som for eksempel mot Nederland da de var fullstendig rundspilt. På ett av angrepene så det ut som om de oransje spilte vegg med stengene. Ballen ville ikke i mål og folk trodde Gud var norsk.  En som kanskje husker denne kampen spesielt godt, var venstreback Stig Inge Bjørneby. I første omgang ble han så utspilt og svimmel av Mark Overmars at han burde hatt ledsager for å finne garderoben. 

I kveld er det David mot Goliat. Vi vet hvordan det pleier å gå. I 19 av 20 tilfeller vinner Goliat. Men så spørs det om psykologien kan ta overhånd. Britene møter ikke norske fjordinger. De møter et Lag med stor L som jobber for hverandre. Til de av dere som lurer på hvordan høyst ordinære lag kan vinne mot antatt langt sterkere motstand; gjør en research på Islandsk idretskultur. 

Vulkanutbrudd er umulig å forutsi. Akkurat som fotballresultater. Skulle det skje at islandsk stolthet vinner mot litt blaserte engelskmenn, vil lavaen bli liggende. Først som en brennende masse. Siden vil iden vil den størkne og bli vanskelig å fjerne. Øyriket holder pusten.

 

 

 

6 kommentarer

Pøh, Island er gode men sjanseløse mot selveste England. Dessverre har hele det norske fotballpublikum blitt snytt for drømmekvartfinalen mellom England og Irland av en åpenbar hjemmedommer. Heldigvis gjør det bare veien til finalen mot Wales lettere for England, som endelig kommer til å ta hjem det gullet vi alle forventer at de skal vinne. Dermed blir det dobbeltseier, både mot de usportslige og korrupte elementene i EU og mot resten av Fotballeuropa. It's coming home, it's coming home, it's coming...

Thatcher sa ikke "Turn yourself". Det hun sa var: This lady's not for turning.

Er vel ikke veldig mange spillere på det engelske laget som får betalt i euro?

"selveste England"?

Lider du også under denne særegne engelske illustrasjonen om at England er et internasjonalt topplag, Per?

Aage G.Sivertsen

Aage G.Sivertsen

Var det noe i det jeg skrev, mon tro...

( Thatcher holdt flere taler på denne tiden. Jeg hørte henne si: You are asking for turning. Turn yourself).

Gode trenarar på yngste trinn kan ikkje overvurderast!

Og ja, Bjørnebye er enno svimmel etter møtet med Overmars. Men lærde ei lekse og klarde seg veldig bra i neste møte.

Skriv en ny kommentar