hits

Verdens beste cigar!

kommentarer 2 kommentarerHector Luis viser stolt sitt nye område like utenfor Pinar del Rio, hvor han skal plante nye frø for å få fantastisk gode cigarer. 

Hvor får man tak verdens beste cigar? På Cuba  sier du. Men hvor på Cuba? Hvor kan man få tak i verdens beste cigar?  Ja, jeg skriver cigar med c. Den smakes best med c.

Kan man kjøpe en Cohiba på en sigarbutikk i Norge, på tax-free eller på gaten i Havanna  og så føle seg sikker på at man har gjort et knallkjøp. Svaret er definitivt nei.  En mulighet for å få tak i veldig gode sigarer i Norge, er hos Håkon Aanonsen. Se www.sigar.com. Han driver med sigarutsalg og har gjort det i 25 år. Anbefales. Det må legges til at han har en cigar fra Nicaragua som er irriterende god! Den heter Perdomo Reserve. Men er du en mann med lidenskap for cigarer da tar du turen til Cuba.

Jeg har røykt èn sigarett, dvs jeg tok to trekk og ga meg. Da var jeg 13 år. Etter det har jeg ikke rørt sigaretter. Det er da også livsfarlig, og jeg er glad jeg har sluppet unna. Men, en cigar, det er noe helt annet. Det røker man ikke. Den nyter man. Da jeg besøkte Cuba første gang 1999, gikk alle menn med en cigar i kjeften. Jeg tenkte, om jeg skulle bli en del av folket, måtte jeg lære meg å røyke cigar. Jeg prøvde - og brukte tre dager på den første lille cigaren.  I dag tar jeg en cigar når det passer meg. Min lege sier det er sundt, og jeg tror ham.  En par ganger i uka finner jeg roen med en god og rund cigar. Men jeg har blitt kresen.

Man kan være heldig å få kjøpt en god sigar på de nevnte alternativene, men for dem som legger lista høyere, er det bare to løsninger: 1. Besøke verdens beste sigarplantasje, Hector Luis, som ligger et par timers kjøring fra Havanna. 2. Alternativt er å ha kontakter med noen som videreselger sigarer fra denne plantasjen. Det siste alternativet betyr at du bør innom en fabrikk på Cuba og be om cigarer fra Hector Luis. Jeg tror ikke det går bra. Men det første alternativet er fantastisk. Her er oppskriften:

Du tar flyet til Havanna. Her er det flust av gode private overnattingsmuligheter. F.eks kan du kontakte Sr.Kiki, med mailadressen kikid@nauta.cu og telefonummer (7)861-8226. Kiki leier ut ett rom for circa 30 pesos pr.natt.Cirka 250 kroner. Boligen ligger midt  i sentrum av Havanna og kvaliteten er helt grei. Rent er det, varmt vann og hyggelig vertskap. Her får du en bra frokost, får nøkkel til huset og du bor trygt. 100 meter lenger oppe i gata ligger Havannas beste spiserestaurant, California.Til priser som er nesten like høye som i Norge. Går du enda !00 meter møter du Malecon, den enorme og velkjente havna. 

Kiki er å stole på. Han tilbyr seg å kjøre deg til plantasjen, som heter Hector Luis. Du kan også få en overnatting i den spesielle byen Pinar del Rio, som er kjent for å ligge midt i strøket hvor de beste sigarer i verden lages. For kjøring, tur-retur, overnatting i Pinar, samt et besøk innom Vinales, tar han circa 200 pesos. Cirka 1600 kroner. Vinales må oppleves. Kanskje det vakreste stedet på Cuba. Hvis man ønsker å reise på egen hånd, er det selvsagt en mulighet. Buss eller å leie egen bil er alternativene. Å leie bil koster omtrent det samme som i Norge, altså ganske dyrt. Å ta buss er en mulighet. Da må du ta drosje fra Pinar og videre til plantasjen. Er du heldig kan du få overnatting på selve plantasjen til en overkommelig penge. Hvis du velger å kjøre selv, bør du ikke være redd for å stoppe ganske ofte for å komme deg ut av Havanna sentrum. Ikke vær redd for å ta på haikere! De er lokalkjente og er vanligvis snille som lam.

Når du kommer frem til Hector Luis, bør du spørre om å få en omvisning. Er du ekstra heldig får du også hilse på sjefen selv: Hector Luis. Han har samme navn som far, farfar og tippoldefar.  Denne plantasjen er sett på som det beste som finnes på Cuba av sigarer. Den gangen Fidel Castro og Che Guevara ikke kunne greie seg uten den store brune, var det Hector Luis som var leverandør. I dag er Luis kjent for å ha den ypperste kvalitet på sigarene og derfor er han ettertraktet. Du kan ikke forvente å få kjøpe for mange av ham, men får du kjøpt noen av de største, får du en opplevelse for livet.

Omvisningen er verdt å ta med seg. Her får du orientering på engelsk, om hvordan en cigar blir til, fra frø til den er ferdig rullet. Noe av årsaken til at sigarene smaker best akkurat hos Hector, er det ingen fasitsvar på. Klima og jordsmonn er nøkkelord. Men det renner en fin liten elv gjennom store deler av området. Den fører til fuktighet, noe som gjør at plantene trives ekstra godt.  De er også avhengig av nedbør. Når bladene henges til tørk, er det også viktig at det kommer perioder med regn. Skulle det være et år nesten uten nedbør, vil det ikke bli gode cigarer. Slik sett kan man også risikere å få en cigar fra Hector Luis som ikke er optimal.

Når du kjøper av Hector Luis, vil ikke din cigar ha magebelte. Det er det fabrikkene som setter på. Du skal ikke se bort i fra at om du kjøper en eske med Cohiba, er de kjøpt fra Hector Luis. Men for å være sikker, for de som har lidenskap for cigar: besøk verdens beste sigarplantasje; Hector Luis.Her er jeg inne i bygningen hvor bladene oppevares og henger til tørk. Kommer det ikke nok nedbør, pøser de på med vann på gulvet slik at dampen fukter bladene.

Her er doktor Brede Kvisvik, mer kjent som Magnus Carlsens private lege. Han spiller sjakk med cubanere i Havanna. Til høyre har vi Yosnei (32), som jeg har kjent og besøkt hvert år de siste 15 årene. Han er sjakkspiller, judomester og cigarfrelst. Etter partiene er det klart for en Hector Luis.
Pinar del Rio

Ego og Dr.Kvisvik på plantasjen. Vi ble servert cigar og expresso.

 

2 kommentarer

Øivind Hundal

23.06.2016 kl.11:23

Endelig noen i Norge som har visdom nok til å innse at lykke og livsglede og mental helse IKKE kan måles relevant med naturvitenskapelige parametre brukt i medisinsk sammenheng.

Skvatt

23.06.2016 kl.13:02

Forhufseleg! Nei, slik ofseleg rusmiddelreklame lyt beint fram vêre strengt forbode, nett slik KrF hev visdomen til å krevje. Me skal jo vêre verdas beste land, og då lyt slikt noko ikkje vêre mogeleg å snakka um utan vilkårslaus fordøming. Gjedna med framsyning åt lovane hjå Den Heilage Bokji. Tek Hareide sakja, tru?

Skriv en ny kommentar