hits

På ferie til Cuba? Da bør du lese dette først!
Øverst ser du Diego Maradona og ego. Jeg trodde selvsagt ikke mine egne øyne da fotballguden dukket opp på takterassen av Park Central Hotell i Havanna. Hyggelig var han også. Det finnes knapt en person med respekt for seg selv som ikke har tatt turen til Castros rike. Cuba er et skattekammer for fotografer. Etter at Cuba har åpnet døren på gløtt til USA, begynner det å haste med et besøk. Det kan være at du allerede er sent ute. Maradona elsker Cuba og Castro elsker Maradona. Skal man treffe på fotball-legenden fra Argentina, er Havanna et godt alternativ.

Under: Hemingways skrivemaskin.

 

På ferie til Cuba? Da bør du lese dette først!

De siste 15 årene har jeg vært innom Cuba hvert år. Som du forstår har jeg blitt utrolig glad i dette eksotiske landet.  I musikerne, i danserne, i sigarene, i vennligheten - ja egentlig har jeg blitt glad i alt som Cuba har å by på. Hvis du kun skal være et par uker, kan det være greit å få med seg noen ferske tips. De siste fire årene har jeg vært der fra desember til rundt 1.februar, en periode hvor temperaturen passer meg utmerket, litt mer enn 20 grader på kveldstid.

Når bør du reise?

Sommermånedene på Cuba er vanligvis gloheite. Allerede fra april/mai er det normalt med temperaturer rundt 30 grader. I perioden juni-september skal du være veldig glad i sola om du skal trives. 35 grader er ikke unormalt om sommeren. Aircondition er ikke alltid installert og det kan bli vel klamt. Det er kun de dyreste hotellene som har gode luftannlegg. Er du blant de som reiser i skoleferien, trenger du med andre ord ikke ta med så mye, utover en shorts og noen lette t-skjorter. Fordelen med å reise om sommeren er at det er et yrende liv, særlig i de største byene.

Hotel Nacionale de Cuba

Hvis flyet ditt lander i Varadero og du har tenkt å være der i 14 dager, lykke til. Det er sol, strand, hyggelige cubanere, men hovedsakelig treffer du turister. Det er langt kortere og billigere å reise til Spania eller Hellas. Hvis man kun har ønske om å legge seg på stranda er det nesten for dumt å reise helt til Cuba. Har du derimot lyst å utforske Cuba, da er utgangspunktet perfekt. Treffe innfødte, høre musikk, danse, lytte, lukte og være nysgjerrig på hva dette er for noe- det er et godt utgangspunkt. I Havanna blir du satt noen år tilbake i tid, kanskje 50-60 år. For en opplevelse! Tenk at man fortsatt kan se at nesten halvparten av alle biler er amerikanere.

Man kan lande i Varadero, ta en par overnattinger der for  så å komme seg til  Havanna så snart som mulig. Det tar en par-tre timer med buss. Bussene på Cuba er moderne og har gode airconditionanlegg. Buss anbefales. Tog er håpløst. De er eldgamle og ukomfortable. Jeg har faktisk aldri forsøkt å ta toget, men har hørt om hvor ille det er. Et Cubabesøk uten å være innom Havanna, er ikke bra. Man trenger ikke være i denne fantastiske byen hele tiden, men en par-tre dager er det minste man bør sette av.

I Havanna vil jeg anbefale minst noen timer på den gigantiske "terrassen" på Hotel Nationale. Her besøker du, etter mitt skjønn, en av verdens mest fasinerende hotell. En mojito i solnedgangen eller en svart god kaffe i soloppgangen, er ikke feil. Har du flust med penger og er litt lat, kan du ta hele oppholdet på Hotel Nacionale. Du kan til og med velge rom utifra hvilke kjendiser som har bodd der før deg. Vil du bo på suiten til Al Capone, rommet til Jean Paul Sartre eller Sophia Loren? Da spør du om det på forhånd. Internettforbindelsen er sånn passe, maten ganske god, svømmebassenget ganske romslig og servicen holder mål. Det som slår alle andre hotell er: Den utrolige utsikten og hotellets særegenhet. Her er alt gammelt, men godt bevart. Selv eksteriøret på heisene er av den gamle sorten. På kveldstid er det nesten som å være med i gangsterfilm. Bortsett fra at det er supertrygt. Det er bare åå skru tiden tilbake. Mafian var aktive her før Fidel Castro gjorde kort prosess. Det er en stund siden mafian herjet på Cuba. Den "nye mafian", altså Castroene, passer på turistene.

Familieferie? Kjærlighetstur?Guttetur?

Hvis man har to-tre små barn, vil jeg ikke anbefale Cuba. For det første bør man ha respekt for varmen. Den kan bli tøff for både unger og de aller eldste. Dessuten er det ikke lagt opp med all verdens aktiviteter for unger på Cuba. Det er mulig badestranden Varadero kan være et alternativ, men da har man som sagt kastet bort noen titusener på noe som man får utenfor stuedøra i Europa. Det finnes derfor bedre familieturer enn å besøke Cuba.

En kjærlighetstur vil på den annen side anbefales på det sterkeste. Er man to-sammen, er denne øya perfekt. Du kan finne egne private strender hvor du ikke ser annet enn hav og palmer. Man kan besøke de beste musikkbarer, eller man kan kjøre bil eller buss fra sted til sted. Bor man i Havanna vil jeg anbefale en tur innom "Casa del Musica". Her fremføres et uforglemmelig danseshow. Nesten hver kveld.

Er man en gjeng gutter, bør man være optimist. Muligheten for å finne en sensuell kvinne er ganske stor, om man ikke er svaksynt da. Damene på Cuba har danset siden de kunne gå. Derfor har de også en kropp som oppfører seg og ser ut som det.  I sentrum av Havanna er de fleste damene dessverre prostituerte. Derfor bør man være på vakt for å ikke la seg lure. Det sies at de vakreste damene kommer fra Guatanamo, og jeg er enig. Når det er sommer, kommer tusenvis av dansende damer inn til Havanna for å finne lykken. De har ikke lov til å besøke byen uten at de har fått skriftlig oppholdstillatelse, men de tar sjansen. Myndighetene nekter folk i å flytte til Havanna fordi det allerede er overfylt av fattige folk.

Ernest Hemingways residens- eller Floridita? Ja, takk. Begge deler!

Cirka 20 minutter med bil fra Havanna ligger Hemingways residens. Han er kanskje verdens beste forfatter  og han forelsket seg i Cuba. Det var gjensidig. Cubanerne elsket ham. Amerikaneren flyttet hit og bodde luksuriøst de siste 20 årene, før han valgte selv å gjøre det slutt. Huset, eller residensen, som er en bedre betegnelse, står akkurat slik han forlot det. Ikke en stol, ikke en bok skal være rørt. Du betaler kun 5 pesos, cirka 40 kroner, for å komme inn. Det vil si, inn får du ikke. Boligen er derimot full av vinduer og store terrassedører slik at du får full oversikt. De står åpne. Skrivemaskinen står der, effektene fra hans tid som krigsreporter er der, gjesterommet hvor Frank Zinatra brukte, er ryddig med malerier fra Hemingways eventyr i Afrika. En fantastisk opplevelse for alle som er glad i denne legenden. For de som ikke er så glad i å lese bøker, eller som gir seg katten i litteratur; ta en tur innom Floridita. Dette er baren hvor Hemingway vanket. Prisene her er som på Aker Brygge. De har lært seg å ta betalt. Baren ligger bare 100 meter fra parken, midt i sentrum av Havanna.

Kjøp sigar fra fabrikk - eller helst fra plantasjen!
Kjøp ikke sigarer på gaten! De er sannsynligvis ganske billige, men muligheten for at de er gode sigarer, er små. Skal du kjøpe sigarer, og være helt sikker på kvaliteten: ta turen til Pinar del Rio! Det ligger en par timers kjøring fra Havanna. Man kan dra med buss, leie en bil eller leie en sjåfør. Å leie bil er like dyrt som i Norge. Veiene er ganske greie, men jeg vil være litt forsiktig med å kjøre etter at sola har gått ned. Utfordringen er at det kan være noen hull i veibanen og de er ikke lett å få øye på i mørket. Gatebelysning er veldig uvanlig på Cuba, i alle fall  om man er et stykke unna de store byene. Utenfor de store byene er det hestekjerrer som dominerer veiene på kveldene. De er livsfarlige fordi man ser dem ikke før det er for sent.

Å leie en sjåfør som har egen bil, er en god løsning. Det vil koste deg cirka et par tusen kroner for et døgn. Da vil du ofte få en overnatting med på kjøpet. Skulle du velge å besøke en sigarplantasje i Pinar, ta et stopp i Vinales. Denne lille landsbyen er kjent for å være en av Cubas vakreste. Pittoreske, romantiske, små hus hvor det kryr av gode restauranter. Her kan du også velge å ta liten safari til hest, under trygge veiledere. Vinales ligger mellom Havanna og Pinar del Rio. Er du først kommet til Pinar del Rio for å kjøpe sigarer, bør du spørre etter plantasjen til "Hector Louis". Den ligger 15-20 minutters kjøring fra sentrum. Her vil du få kjøpe verdens beste sigarer til en rimelig penge. En sigar som du betaler 400 kroner for i Norge, vil du få for cirka 40 kroner. Prisen er en ting, men her vil du også få en omvisning "fra frø til produkt". De som er litt sigarkjennere, vil sammenligne Hectors sigarer med den beste vaniljesaus. Det er en slik nytelse å røyke sigarer fra denne plantasjen, at de som bare har røyket sigaretter i sitt liv, vil risikere å bli sigarrøykere. Hvilket selvsagt er mye smartere enn å røyke disse livsfarlige sigarettene, hvor all nikotin blir dratt ned i lungene.

Er det farlig på Cuba?

Jeg har reist jorda rundt, besøkt mer enn 50 land, bodd i store byer og noen ganger har jeg følt meg utrygg. Men på Cuba kan jeg telle på en hånd de gangene jeg har vært i nærhetene av trøbbel. Kriminaliteten forsvant med Fidel for 57 år siden. I Havanna f.eks. kryr det av politi så snart det er blitt mørkt. Turistene er hellige. De skal beskyttes for enhver pris. Skulle en cubaner være så dum at han stjeler solbrillene til en turist, kan han risikere ett års fengsel. Særlig hvis han har fått noen "prikker" fra før. Det merkelige er at turister kan vandre nattetid i Havannas gater, uten noen som helst frykt. Jeg har aldri opplevd å ha blitt ranet eller vært utsatt for noe mens jeg har vært på Cuba. Jeg har sikkert gått tusen netter alene i denne byen på vei hjem til hotellet eller til en privat bolig. Det kan selvsagt skje, men min følelse er at det er 100 ganger tryggere her enn i hvilken som helst storby i Europa. Man bør selvsagt holde seg noenlunde edru. Drikker man for mye, er man et lett offer, uansett hvor man er i verden.

Besøk andre steder en Havanna

Har man kun en ukes tid, er Havanna mer enn nok å utforske. Det samme kan man si om to uker, men da har man i alle fall muligheten til å røre litt på seg. En tur til Trinidad, som ligger en 4-5 timers busstur unna, er en kjempegod idé. Denne byen er en av Unescos utvalgte (verdensarveliste) og man blir ikke lei av å vandre gatelangs. Det er som å være minst 50-60 år tilbake i tid. Er man glad i å fotografere, blir man aldri ferdig i denne byen. Det er relativt rimelig å overnatte, særlig privat. Man betaler rundt 300 kroner for en dobbeltseng, og man bor både rent og pent. For de under 40 kan det være et tips å besøke verdens mest spesielle diskotek. Du følger en sti ut fra sentrum av byen i cirka 25-20 minutter, går ned et par hundre trappetrinn og havner i kjempediger grotte. Her er flere avdelinger av musikk. Levende musikk, diskotek, bar eller store åpne ganger. En sterk opplevelse. Her er det like mange turister som det er fastboende.

Cubas beste sandstrand?

Hvis du bor i Havanna og har veldig lyst på en sandstrand er det flere muligheter. Du kan velge en tur like utenfor Havanna. Det tar 20 minutter å kjøre og du betaler rundt 20 pesos med offentlig drosje. Eller du kan hyre en av de gode gamle amerikanske private bilene og bare betale halvparten. 1 pesos er verdt omtrent en dollar, eller litt mindre. Har du lyst å besøke en av Cubas flotteste strender, reiser du til Cien Fuego, retning Trinidad. En busstur på 2-3 timer. Stranden ligger et par mil utenfor sentrum og alle fastboende kjenner til den. Her vil du oppleve den fineste sand, vennlighet og bra mat. Det ligger et par eventyrhotell som er ganske dyre her, men booker du deg inn privat, får du overnatte nesten for skitt og ingenting. Jeg kaller det eventyrhotell fordi det er luksushotell som ligger "ute i havet". Et utmerket alternativ for rikfolk. Priser fra 1500 kroner pr.natt og oppover.

Santiago, Guantanamo eller Baracoa?

Har man lengre tid enn en par uker og er litt vagabond, bør man enten sykle fra syd til nord, eller ta bussen langt bort i fra Havanna. Skulle man ha muligheten til å besøke Santiago, Guantanamo, for ikke å snakke om Baracoa da har man fått noe ekstra ut av oppholdet. Sistnevnte ligger helt syd og er en perle på jord. Det var her Christopher Columbus kom i land første gang på "Amerikansk jord" i 1492. Han hadde aldri sett noe så vakkert. 

På Baracoa reiser også cubanerne på ferie. De som har penger. Det er ikke mange. Det er en par hundre mil fra Havanna, men det er verdt turen. Tre ganger har jeg kjørt strekningen Havanna-Baracoa. Det går med noen døgn, men så er det også spennende å stoppe underveis. Jeg får skrive mer om det neste gang.

God tur og gled deg til den tryggeste ferieopplevelsen du noen gang har vært med på. Du vil komme hjem som et rikere menneske. Reis før alle amerikanske biler er byttet ut med kjipe europeiske og japanske bilmerker.

 

Landeveien på Cuba er ikke som andre. 

 


Fra en sidegate i Havanna. Yosnai, som betrakter hundene, har jeg kjent siden han var 14 år. 

Nå er han 32. Sjakkspiller, judomester og altmuligmann. Alt jeg kan om Cuba, har jeg lært av ham.Denne karen har jeg truffet to år på rad, langs landeveien. Han går rundt med sine geiter, ikke så langt fra Vinales. 

Han kommer i godt humør når han får en sigar av meg. Penger vil han ikke høre snakk om.

4 kommentarer

Jeg får endel spørsmål på mail og meldinger om Cuba. Kult! Det får komme en ny reportasje om ikke alt for lenge. For her er det mye å skrive om. Tema som:

Hvor spiser man? Er det dyrt å leve på Cuba, som turist, som innfødt? Hva om jeg blir syk? Lære å danse på Cuba? Reise alene på Cuba, som ung og vakker lys kvinne?

For å ta det siste først. Cuba er den perfekte plass for den som ønsker å reise alene. Til og med en lys, ung, vakker kvinne vil føle seg trygg her. Det vil nok være et mas av en annen verden fra interesserte flotte menn, men, men det får man leve med. Cubanske menn drømmer om vakre, blonde turister med blå øyne. Og selv om man hverken er lys eller har blå øyne, så vil du være særdeles populær enten du er mann eller kvinne - som turist.

Hmmm? Eg skjønna'kje koffor ikkje du hellor skrive om den fantastiske revolusjonen og den glimrandes kommunismen så e det så har gjort Castros Cuba te det paradiset det e. For husk at Fidel, han e'kje berre lur, han e kjempelur. Men ska eg få anbefala ein plass å reisa så må det vær DPRK, vettu. Der kan du få observera sjøl kossen Den Store Leiaren sin kjempelure juche-ideologi har gjort landet te det rikaste og mest velstyrte paradiset på jord. At du ikkje får gå rondt på eigen hånd e barra bra, ellor så risikera du å se "prov" på at ikkje alt e så fantastisk så dei offentlege kjeldene fortella oss. Men dei så du då ser e barra agentor så e betalte av dei fele amerikanarane så berre e ute itte å lura deg. For sånn kan det ikkje vær i eit perfekt kommunistisk paradis, vettu.

Lars Erik Larsen

Lars Erik Larsen

Joda..alt er vel greit på Cuba alle den tid man kommer fra Vest, har rompa full med hard valuta så man slipper endeløse køer etter dagligvarer, og et pass så man kan komme seg vekk derfra. Det er nemlig noe svært mange cubanere bare kan drømmer om, kanskje spesielt alle fengslede opposisjonelle og dissidenter.

Her er det fleire innfallsvinklar å ta.

1. Den amerikanske, som peikar på Fidel sitt uakseptable tjuveri av andre folk og firma sin eigedom. Udemokratiske valg. Overvåkning av opposisjonelle. Forbod mot privat internett.

2. Norske ukritiske journalistar som skriv reiserapport etter 10 dagar på Cuba, kjøper historien dei har fått servert i forkant om bra skule, helsevesen og den urettferdige amerikanske blokaden.

a. Hadde konkurs-Cuba betalt for seg, kan dei få alle slags medisinar både i Europa og Canada. Norske kommunistar snakkar stadig om den "urettferdige" blokaden.

b. Sjukehus: Mange og gode legar. Men familien kjem med både mat og laken til den fødande mor.

c. Skulen må få god karakter, om ein ser bort frå den skeive politiske vinkel.

3. Innfallsvinkelen til den glade turist:

Reis uten store forventningar men med velfyllt konto. Kos deg med det Havana har å by på. Ta deg ein tur 2 timar utenfor Havana og opplev Cuba som operativt museum frå 1950-talet. Tenk gjennom kva du vil med turen, les Aage og andre sine reisetips og sjansen er stor for at du vil tilbake til Cuba!

Skriv en ny kommentar