hits

Molde taper alt

kommentarer 34 kommentarer

Molde taper alt

8.juni 2016 ble en historisk dag. Da bestemte Stortinget seg for å støtte regjeringens forslag om at fylkeskommunene i praksis blir nedlagt. Man ønsker at landet blir delt opp i ti store regioner. Dette kan føre til et nervøst sammenbrudd hos flere. Deriblant Molde. De vil komme i dødens posisjon. Når Nordmøringene velger seg Trøndelag, vil Molde måtte godta å bli sendt sørover. Det er krise for Rosenes by. 8.juni 2016 besluttet også Stortinget at Nord- og Sør-Trøndelag fylke kan slå seg sammen til en region.

I løpet av det siste året har Kristiansunderne og andre deler av Nordmøre sagt ja til å skifte fylke.  Hvorfor vil den gamle fiskerbyen klippe snøret til Romsdalingene, og hvorfor er politikerne i Rosenes by nervøse for en slik beslutning?

Fylkeskommunen har i årevis behandlet Kristiansunderne med venstrehånden. Byen har blitt systematisk ranet for arbeidsplasser og har slett ikke blitt prioritert i nye tildelinger. Det er ikke måte på hvor mange ganger Byen ved Storhavet har blitt ydmyket. Som oftest til fordel for Molde, men også lengre sør. At Kristiansund tapte kampen om plasseringen av sykehuset, gjorde ikke forholdene med nabobyen Molde bedre. Det er faktisk så ille nå at man nesten ikke finner én Kristiansunder som vil ta ordet "Molde" i sin munn. 

Byene Kristiansund, Molde og Ålesund representerer hvert sitt "språk", hver sin kultur og det er ingen åpning for å finne løsninger for fellesskapet. Ser man det hele litt i perspektiv, vil man se noe barnslig og egoistisk. Her finnes ingen evner til samarbeid over bygrensene.

Molde med svarteper

Det er en grense for hva som kan fordøyes for den jevne nordmøring. Administrasjonen av fylkeskommunen, med cirka 140 arbeidsplasser, er plassert i Molde. Når det ene store tiltaket etter det andre, blir skjøvet ut av Kristiansund, er nok - nok. I en tid hvor det også er store utfordringer innenfor oljesektoren, har nesten ikke byen på de fire øyene noe valg. De vil snu nesen nordover.

Fylkesordfører for Sør-Trøndelag, Tore O.Sandvik, gikk ut i lokalavisen Tidens Krav, og ønsket Kristiansund velkommen. Og han la til: "Vi setter grensen ved Bremsnesfjorden". Og her ligger utfordringen for moldenserne.

Hvis Kristiansund blir enige med trønderne om å skifte fylke, vil Molde bli tvunget til å søke seg sørover i et nytt stort fylke. Her vil naturlig nok Bergen bli hovedsetet. Ikke nok med det. Ålesund vil fremstå som en klar nummer to- by. Dermed vil Molde bli sittende igjen med svarteper. Og den er svart den.

Ender Molde opp som et landsted?

Som nordligste by i et fylke fra Bergen til og med Romsdalen, vil Molde plutselig bli mindre enn lillebror. Dette er de fullstendig klar over. Det kan se ut som om de må klamre seg til sin årlige Jazzfestival. Fotballen kan de heller ikke stole på. Solskjærmagien er borte. Etter at han for første gang i sitt liv opplevde sportslig motgang med Cardiff i England, vinner ikke Molde hele tiden. En by kan dessuten ikke baseres på jazz og fotball. "Mollingene", som de kalles i Nordmørsbyen, kan derfor ende opp som et landsted. Slik var det også i gamle dager. For bare 60-70 år siden hadde Kristiansunderne hyttene sine på Hjelset og innover mot sentrum av Molde.

Det er derfor med en viss bismak og usikkerhet de nå forbereder seg på å bygge et stort sykehus, som i verste fall kan få problemer med pasienttilgangen. Før en Nordmøring besøker det nye sykehuset i Molde, vil han sannsynligvis dø. Nordmøringene vil søke seg mot St.Olavs Hospital, mens sunnmøringene allerede har et stort sykehus.

Derfor søker Nordmøre seg nordover:

 • De har ingen ting å tape. Etter å ha blitt behandlet som spedalske hunder av fylkeskommunen i Møre og Romsdal, kan det ikke bli verre enn det er.
 • Kulturelt er det ingen tvil om at Nordmøringen har mye mer til felles med Trondheim enn med Molde. Trønderne har humør og lynne som passer Nordmøringen mye bedre enn "finfolket" over fjellet.
 • Fylkesordfører  i Sør-Trøndelag, Tore O. Sandvik har allerede signalisert at de ønsker Kristiansunderne velkomne. Det samme kan man ikke si om samboerne i det nåværende ekteskap.
 • Rindal stilte ultimatum ovenfor Surnadal, Halsa og Aure om flytting til Sør-Trøndelag, dersom Rindal skulle bli med på en sammenslåing.
 • Universitetet i Trondheim er gull verdt for Nordmørsbyen. Skulle man finne på å si nei til invitasjon fra trønderne, kan man ikke se bort i fra at Hurtigbåten, som går mellom de to byene, også vil forsvinne.
 • Det ble servert salt i såret da Nordmøringene mente prosessen i sykehusstriden var uredelig. Det vil ta tiårsvis å lege dette. Og kanskje enda lengre tid om man fortsetter å la Molde være midtpunkt i fylket.
 • Folketallet på Nordmøre har ikke økt siden 1965! I løpet av de siste 50 år har folketallet økt med 39% i Norge I Møre og Romsdal er økningen vel 20%.  For Nordmøre er det 0%, Romsdal 23% og Sunnmøre 33%.
 • Innenfor olje og gass har Trøndelag utviklet en stor og kunnskapsbasert leverandørindustri. Reinertsen gruppen er en av de mest betydningsfulle leverandørene nasjonalt, både av utstyr og teknologi til oljeindustrien. NTNU har bred spisskompetanse og forskningskapasitet også innen petrokjemi.
 • Trønderske selskaper og NTNU er i ferd med å utvikle et tungt senter innen akvakultur på Frøya og Hitra. Dette er kommuner som Nordmøre historisk liker å bli nevnt sammen med. For lokale selskaper vil det være viktig å ta del i denne utviklingen
 • Regionsentret Trondheim er en vesentlig turistmagnet. Nordmøre bør utnytte dette.
 • Trønderne har ikke samme fogderistrid som eksisterer i Møre og Romsdal
 • Trønderne representerer en vinnerkultur. Særlig gjelder dette innenfor vinteridrett, men også i fotball har de en mentalitet som bør gjøre Nordmøringene godt.
 • Med fortsatt utbygging av Møreaksen, Langfjordtunnelen og kryssing av Halsafjorden vil Kristiansund være innen rekkevidde for over 0,6 mill mennesker innen 3 timers reise.
 • Nord- og Sør-Trøndelag besluttet i møte 27.april på Stiklestad å søke Stortinget om sammenslåing. Et historisk beslutning på et historisk sted. Stortinget behandler søknaden nå. Skulle det bli slik at fylkeskommunene får viljen sin, vil det bli en solid region å tilhøre. Fra før av er Kristiansunderne kalt reservetrøndere. Snart kan de bli med på A-laget.
 • Trøndersk næringsliv har en positiv holdning til Nordmøre.  Nordmøringen bør søke seg tilbake til sine røtter. Det er nærmest naturstridig å tro at man kan samarbeide med romsdalingene. Eksemplets makt har bevist det de siste 50 årene.

Alle som heier på Rosenborg  - til Trondheim

På næringsområdet er det særlig olje- og gassvirksomheten som de senere tiår har ført til tette næringsrelasjoner mellom Trøndelag og Nordmøre. Kristiansunderen Erling Bergh var med på utarbeidelsen av prosjektet som er i ferd med å føre de to fylkene Nord- og Sør-Trøndelag sammen. Etter to år er det laget en rapport, som litt humoristisk også nevner at alle som heier på Rosenborg, bør være med i det nye fylket. Molde heier ikke på Rosenborg. Og det er viktig. Som den tidligere rådmannen i Kristiansund, Anton Monge, sier:

"Det er viktig at ikke nissen følger med på lasset."

Det er et stort flyttelass som skal fraktes. Som alltid i lange ekteskap vil det være noe man må gi avkall på. Denne gangen tar Nordmøringene farvel med Molde. De fleste Kristiansundere mener at de har vært med på større tap.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

34 kommentarer

08.06.2016 kl.15:15

Dette er en meget god anslyse, aage.

Ketil S. Andersen

08.06.2016 kl.15:22

Spot On oppsummering. Det er viktig at Krsund flagger at vi satser på dette så snart som mulig, så blir dette lettere for de andre kommunene å henge seg på. Så må vi få i gang massevis av aktiviteter som alle kommunene drar nytte av. Kanskje vi skal begynne å si itj' i stedet for ikkje? Det villa vorre berre lækkert! Håper å se deg i juli da?

Asgeir Jordahl

08.06.2016 kl.17:12

Veldig bra, Aage!

Og ikke nok med det, snart mister dem sykehuset sitt også! Det kommer jo på Hjelset.... :-)

Alf Larsen Feerhu

08.06.2016 kl.17:31

For størst av alt er kjærligheten sa vi en gang. Det sier vi fortsatt , men hatet er størst hos mannen som skriver denne artikkelen. Hva skiller denne mannen fra rasister og hatgrupperingers meninger? Synes bare synd i folk som ruser seg på hat lik KKK, Odin soldater, nazister og den lille lille mannen som skriver dette hatinnlegget mot romsdalinger.Ja, jeg synes synd på deg lille lille mann. Glad ekte nordmøringer ikke er slik som deg.

Ludvik sager

08.06.2016 kl.17:39

meget godt skrevet og bør leses av alle spesielt nordmøringene.

Alf Helge Fevaag

08.06.2016 kl.17:57

Til Alf Larsen Feerhu: HVOR uttrykkes det "hat mot romsdalinger" i dette innlegget?

Det skulle jeg gjerne visst... :D

Inge kolbjørn

08.06.2016 kl.18:08

Ekte nordmøringer er enige med Aage, hørre du, Alf Larsen...

Kåre Kaptein

08.06.2016 kl.19:46

Hva skal man si. Lykke til som Trønder og RBK-elsker

Hvem vil vel samarbeide med en så bitter mann?

Kjell Magne

08.06.2016 kl.20:34

Sykeste i nokken gang har lest... Stakkarslige Ballisa som ikke har nokka anna måte å få d bedre me se sjøl enn ka me å hate... 🆘 Stasi trøndera... Sjukehuset bli på Hjelset, å denne gangen må dåkker kaste heile stortinget får å få d stoppa.. Sånn som d blei gjort på Eikrem!

Lykke t på reisa! 👌🏼💸

Roar Petteren

08.06.2016 kl.20:48

Har bodd i Trondheim i 16 år og hvis dokker trur at det e ei gulrot å bli trønder så må dokker tru om igjen.Over halve fylket er i direkte eller indirekte kontakt med NAV da enten som mottaker av subsidier som bonde eller trygd av en eller annen variant.Vi har også politikere som er så blendet av oppmerksomhetens gleder at de annser å bruke hundrevis av millioner på et Ski VM I 2022 og inntegrering av våre nye landsmenn for å få ros utenfra som viktigere enn å ivareta skoler og opprettholde en god og forsvarlig eldreomsorg.Så Kristiansundere det er ikke grønnere på den andre siden av gjerdet.

Odd A Ertvåg

08.06.2016 kl.21:01

Mye å være enig i, men vær forsiktig med å si "nordmøringer" når du kanskje snakker mest og best for din egen by og for Kristiansundere - en by som i likhet med Molde, muligens blir den minste og "ytterste "byen i et nytt fylke.Kanskje blir valget at Romsdal ender opp i et nytt Trøndelagsfylke sammen med oss andre? En solvarme hilsen fra Amorgos.

Harald hovde

08.06.2016 kl.21:27

Beste som har vært skrevet på lang tid. Send dette over alt.

Nordmøring ikke Trønder

08.06.2016 kl.21:41

Kristiansundere har aldri vært nordmøringer. De ser ikke ut som nordmøringer eller forøvrig trøndere. I hovedsak er de mørkhårede og kortvokste, sinte og sure i motsetning til den høyreiste blide praktutgave den ekte nordmøring. Kristiansundere er nok mer et resultat av spansk, dansk og portugisisk sengekos med knapt en dna nordmørsk i de. Kristiansund ble dannet etter at danskene lagde byen og ødela Nordmøre sitt ekte hovedsted som er Tingvoll. Nordmøringer vil aldri bli trøndere! 😉

Sivert Sæterbø

08.06.2016 kl.22:11

Dette tar kaken ! Kan ikke huske å ha lest mer VRØVL i en og samme artikkel enn denne.

I tillegg til at Kristiansund sakte men sikkert vil få tilbake det meste av oljearbeidsplassene, har byen i løpet av det siste året fått lovnader på mer enn 1000 arbeidsplasser, de fleste offentlige.

Og det var ikke noen i Molde som tok fra Kristiansund sykehuset. Det var det trønderne og HMN med hovedkontor i Stjørdal som gjorde. Derfor er det mer enn underlig at Kristiansund vil tilhøre en region med 100 km ødemark og fjell i mellom for å få "bo" sammen med fienden.

Det nye helsedagsentret alene som blir plassert i Kristiansund vil om 10 år alene ha 1000 arbeidsplasser siden det meste av utviklingen inne helse skjer innen dagkirurgi.

Personlig er jeg fødd og oppvokst på trøndelagsgrensen på indre Nordmøre og kan aldri tenke meg å flytte fra et av landets rikeste fylker til et av de fattigste fylkene i landet, som har mer enn nok med å betjene dagens befolkning og areal. Nordmøre som en del av Trøndelag vil bli en katastrofe så da flytter jeg til rike Sunnmøre

Når det er sagt så er det noe som ikke stemmer dersom Nordmøre går til Trøndelag. Inndelingen av færre regioner går opp bare dersom Møre og Romsdal fortsetter som egen region med sin egen region og politidistrikt.

Geir Sveen

08.06.2016 kl.22:47

Strålende artikkel som er fullstendig spot on. Men det morsomste av alt er å lese alle de snurte romsdalingene som kommenterer her inne. :-D

Fredrik Nørgaard

08.06.2016 kl.23:36

Det er helt absurd å skrive at fylkets største industrikommune kommer til å bli et landsted fordi de mister et par hundre arbeidsplasser. "Landsted" er hva Kristiansund kommer til å bli om de flytter seg til Trøndelag.

Det er skummelt å se hva flokkmentaliteten som oppsto i kjølvannet av sykehussaken kan føre til. Først blåser man 20 millioner kroner på en rettssak som er tapt på forhånd, så skal man flytte seg til en region hvor stort sett alle kommuner utenom hovedsetet i Trondheim sliter økonomisk? Det er nesten så jeg begynner å lure på om dette er et komplott for å kjøre Kristiansund i avgrunnen.

Majoriteten av nordmøringer er heldigvis fornuftige og rister på hodet av dette. Men de tør ikke uttale seg pga. bermens retorikk og oss-mot-dem-mentalitet. Jeg tror bermen hadde fått seg en ubehagelig overraskelse om dette gikk til en anonym folkeavstemning.

Tor Johansen

08.06.2016 kl.23:54

Bra Åge.

Mentalt er vi allerede Separert- Men, en skilsmisse er alltid som et tap., også i vår selv om vi hele tiden er blitt utsatt for overgrep og fornedring.

Dessverre, nå står det bare igjen å finne en god ordning for barna. Averøy er jo en av ongene vi skulle likt å få ned oss nordover. La oss håpe de tar til fornuft.

For Kristiansund er det i tillegg viktig at de nå viser styringsdyktighet og oppfører seg som en leder for alle øyene her nord i fylket . Foreløpig har byen dessverre ikke vist et slikt talent.

2r

Kjanyg

08.06.2016 kl.23:57

Innfallsvinkel en Kristiansunder verdig dette :-). Ett lite tips: Eksportverdiene fra Møre og Romsdal alene er nesten tre ganger større enn begge trøndelagsfylkene til sammen. Oljebasen ble dessuten politisk plassert i Kristiansund fordi de hadde få statlige arbeidsplasser. Fellessykehus var det også nordmøringene som ønsket seg da helsedepartementet påla helseforetakene funksjonsfordeling, noe som truet funksjoner i Kristiansund. Da gikk man i krigen med naboen, der nytt sykehus var klart for bygging, i stedet for med HMN og politikerne som er de som bestemmer. Men det er klart Trondheim gjerne vil ha med Kr sund med sin oljebase i et stortrøndelag. Jeg skal ikke forskuttere noe, men la oss ta en tilfredshetsmåling i Kristiansund noen år etter flyttinga. Tror ikke jeg tar feil om det da er noen som føler seg snytt. Utkant i Trøndelag blir nok dessverre ikke så mye mer lukurativt. Men så lenge man er mer opptatt av å "straffe" sine naboer sør for fjellet enn å finne løsninger for seg selv, ja da går det som det går. PS Lykke til med å få med de andre nordmørskommunene nordover. Spent på hvem som blir med.

Bare Per

09.06.2016 kl.00:26

Jada. Jaaaaaaaaaaada! Det er så sant, så sant, alt sammen. Selvsagt ønsker også nordmøringene å være på et vinnerlag, og et større vinnerlag finnes ikke i Norge enn hele Norges Rosenborg. I sterk kontrast til taperlaget Molde som ikke vinner noe i år heller når alt går til Rosenborg nok en gang. Så et bytte av fylke vil nok være lurt, kanskje det kan få selveste 20LEgend til å forstå at også han hører hjemme i hele Norges Rosenborg og ikke i Molde. En god ide, Kåre trenger vel en assistent etterhvert. Så det er bare å gratulere, og stemme i med "å hei og hei og hei og hååååååååååååå!"

Jan Arve

09.06.2016 kl.01:36

Bra Åge.

Heis bramseil my boys hiv hoi.

Christer

09.06.2016 kl.06:37

Synes dette blir litt dumt, har selv aldri hatt noe imot Kristiansund har til og med samboer derrifra som flytta hit til Romsdal fordi at Nordmøringene er så bitter at de nesten kaster stein etter UR registrerte biler, leser litt lengre opp at en skriver " det som er det morsomste er å lese om de snurte romsdalingene" tror du skal lete lenge etter en romsdaling som i det hele tatt gidder å bry seg om dere normøringer, om der fortsatt er lov å si, flytter herrifra. Med de hatske ytringene mot molde så er det vel for det beste, men kom ijenna! Skill lag som voksne folk ikke som de trangsynte barnehageungene dere er idag.

Hilsen stolt romsdsling som ikke kunne brydd seg mindre

Steinar Solberg

09.06.2016 kl.10:15

Dette var skremmende lesning!

Hva skal vi sunnmøringer si da? Er det noen som tror at romsdalingene er mer velkomne i Region Vest? Ingen son jeg kjenner vil ha de med sørover heller!

Vestlending

09.06.2016 kl.10:15

Kva i allverden får deg til å tru at Kristiansund får det betre som utkant i fattigfylket Trøndelag enn som utkant i Møre og Romsdal? Er verken "molling" eller kristiansunder men har vore mykje i begge byar opp gjennom åra. Den sutringa vi ser frå Kristiansund dei siste åra er mildt sagt lite kledeleg. Slutt å syt, få ut fingeren og skap noko!

Eg bur sjølv i ein vestlandsby med nokonlunde samme skjebne som Kristiansund. Industri, fiske og gammal status som BYEN. Statusen som senter for regionen forsvann då dei gode vegane kom og folk ikkje lenger brukte båt. Sjukehuset - ein gong det største i fylket - er borte. Det meste av offentlege arbeidsplassar er flytta til "oppkomlingane" lenger inne i landet, der hovedfartsårane går. Men vi får det faktisk til likevel. Folketalet aukar, til tross for 50 minutt køyring til nærmaste sjukehus.

Kristiansund er ein utkant, på godt og vondt. De har fått fastlandsforbindelse i fleire retningar siste åra, men har ikkje innsett at de framleis ligg i ein endetarm der ingen reiser utan å ha eit ærend dit. Og dette vil berre bli verre ved å vere utkant i Trøndelag. Trur du verkeleg at de blir overøst av offentlege arbeidsplassar? Får nytt sjukehus?

Det fullstendig irrasjonelle Molde-hatet vi ser i det offentlege ordskiftet i Kristiansund no er berre til skade for byen.

Haakon

09.06.2016 kl.10:27

Alle sier Norge har en for stor offentlig sektor.

Men ingen vil redusere den....

Bekymret

09.06.2016 kl.11:54

Alle disse mulighetene Sivertsen mener ligger i å bytte fylke Kr.sund kan være utkant i, har jo vært tilgjengelige for Kr.sund hele tiden:

1. Samarbeid med forskningsinstitusjoner og næringsliv (marin sektor, reiseliv, teknologi) i Trøndelag og Trondheim? Sett i gang da! Ikke la fylkesgrensene hindre dere!

2. Å øke folketallet? Få folk til å bli boende, flytte til Nordmøre og/eller formér dere mer! Skap jobber! Gjør det attraktivt å bo på Nordmøre!

Disse oppgavene vil koste innsats også om man bytter fylke. Dette krever gode strategier og knallhardt arbeid hver eneste dag! Et fylkesbytte gjør ingen forskjell på dette.

Det eneste som vil være nytt ved et fylkesskifte er at nordmøringene nå vil dele fylke med en haug med folk nær svenskegrensa som er gode på ski. I tillegg får dere vel muligheten til å kalle dere fullblods trøndere. Det er kanskje litt stas. Ikke vet jeg.

Sivertsens bloggpost og mange av kommentarene under sier vel mest om en stor utbredelse av en (selv)skadelig mentalitet i Kristiansund. Den vil fortsette å gi byen problemer uansett hvor veien går videre - i et fortsatt M&R eller i et Stor-Trøndelag.

I fortsettelsen er det viktig at de kreative, skapende, tenkende og konstruktive stemmene i Kristiansund - en flott by med en stolt historie - får nå fram. Her har også de patosfylte skylappredaktørene i TK et stort og viktig ansvar: De må gi mer plass til de konstruktive og reflekterte stemmene. Det finnes mange kloke hoder på Nordmøre også. Dessverre overdøves de for tiden av testosteronfylte gærninger som roper "Krig! Urettferdig!" ved enhver anledning. Det er synd.

Til alle kloke hoder i Kr.sund: Jeg håper dere får mer innflytelse fremover. Lykke til!

Amadir

09.06.2016 kl.12:59

Du store alpakka!

Når en tyr til fotball-argumenter for å velge hvor en vil høre til, ja da sier det seg selv at en er totalt irrasjonell i forhold til hva dette dreier seg om. Minner meg om desperasjon og oppmerksomhetssyke.

Går en tilbake i historien så vil en lett kunne se at stolthet og bitterhet ALDRI har gagnet menneskeheten. Heldigvis er synet til artikkelforfatter delt av ganske få mennensker som bare roper høyt. Kom dere videre, finn tak i jorda som bena en gang sto på og slutt med dette tullet. Jeg flyttet fra østlandet til Molde for 4 måneder siden og jeg opplevde faktisk noe som minner om ting som skjedde før 1945 bare fordi jeg har adresse i Molde. Det er mildt sagt sjokkerende, men når en ser på retorikk og logikk enkelte mennesker gulper ut av seg - ja, da er det ikke så sjokkerende likevel. TA DERE SAMMEN !!!!

Emil

09.06.2016 kl.12:59

Helt enig med Aage; Det er én ting som er verre enn forandring, og det er status quo.

Mange usmakelige kommentarer her inne som går på personangrep mot kristiansunderen/nordmøringen, til tross for at det ikke går motsatt vei. Det er en bekreftselse på at man har truffet en nerve.

- Frykt avler fordommer.

Per

09.06.2016 kl.13:28

Hei

Ripnes

09.06.2016 kl.13:32

Et sammensurium av ønsketenkning og håp om at Molde-regionen skal forvitre. Bitterheten lenge leve!

Jørund

09.06.2016 kl.14:16

Det som er pussig Aage, er at du legger til grunn at Kristiansunds nabokommuner også skal skifte fylkestilhørighet i ren solidaritet over den urett du mener er utført mot Kristiansund i en årrekke. Du er tydeligvis heller ikke klar over hva tidligere prosesser rundt skifte av fylke har lagt for presedens; skal Kristiansund kommune nfå komme inn i Trøndelag, må alle andre kommuner som er geografisk beliggende mellom Kristiansund og Trøndelags fylkesgrense OGSÅ søke om å få flytte over. Det betyr Smøla, Aure, Halsa, Rindal, Surnadal og kanskje Tingvoll. Av disse er det vel bare sikkert at Rindal er med dere.

Alle som ser på Norgeskartet forstår at Romsdal vil innlemmes i region Midt-Norge, hvis denne endringen faktisk gjennomføres. Og det er selvfølgelig ikke slik at det er en avgående fylkesadministrasjon som får lov til å bestemme hvilke kommuner får/får ikke lov til å bli endel av de nye regionene. Det bestemmer kommunene selv, og den nye regionadministrasjonen må bygges opp i forhold til hvordan det nye kartet ser ut.

Og så er det litt pussig at du hjelper til med å holde i geværet hvor Kristiansund skyter seg selv i foten - IGJEN. Enhver kommune som ikke allerede forguder Trøndelag, vil selvfølgelig heller ikke slå seg sammen med Kristiansund for så, og mot sin vilje, bli dyttet inn i Trøndelag. Hvis det er riktig at Tore O.Sandvik sier, at grensen går ved Bremsnesfjorden, så er jo Averøya, Gjemnes og Tingvoll ikke invitert av fylkesordføreren, og det er jo litt rart å tenke på, da rådmannen i Kristiansund nå har gått ut og ønsker å slå seg sammen med Averøya, Gjemnes og Tingvoll... Dette utsagnet er ikke en utfordring for Molde, ref. regionsadmin., det er en utfordring for Kristiansund i forhold til kommuneprosessene som nå går.

Og hvorfor skal det være så forferdelig mye mer traumatisk å være på nordspissen av en Vestlandsregion, i forhold til å være på sørvest-spissen av en Midt-Norge region? Blir Molde et "landsted" i region vest som du sier det, blir Kristiansund et "landsted" i region midt.

Og til slutt, du sier "Før en Nordmøring besøker det nye sykehuset i Molde, vil han sannsynligvis dø." Vel, dette er vel bare en moderne form for evolusjon. «Survival of the fittest» omhandler ikke bare fysikk, men også "smartness".

Håper du leser dette "en forfatter bak flere bøker, journalist osv osv osv".

Aage G.Sivertsen

09.06.2016 kl.15:49

Bra engasjement! Det hadde vært fint om alle brukte fullt navn - og gjerne et navn som er identisk på personen som skriver. Det er nå 9403 personer som har klikket seg inn på bloggen + at det var 3500 romsdalinger som etter to timer hadde lest innlegget i RB. Det var nå kjekt med litt debatt. Jeg må beklage overfor noen ved å innrømme at jeg er Solskjær-fan og holder med Molde FK. Jeg er inneforstått med at det kan bli draktbytte. Nordmøringer må innse at Moldingene er flinke. Det er ikke der hunden ligger begravet. Kan se ut som om siste ord ikke er sagt...

Kolbein

09.06.2016 kl.15:59

En aldri så liten bukk fra Sivertsens side...

Landsted-eier

09.06.2016 kl.16:16

En fantastisk artikkel! Den viser i all sin fortreffelighet hvorfor ting blir plassert i Molde i stedet for i Kristiansund. Sånn som enkelte fremstår fra Kristiansund er det ikke akkurat fristende å involvere seg i noe samarbeid. Det er jo ikke grenser på bitterhet, navlebeskuelse og sneversyn. I stedet for å fokusere på å gjøre sin egen by best mulig, er det om å gjøre å se etter syndebukker og korrupsjonsteorier. Det er vel den jevne moldenser som har bestemt plassering av "Fylkeskommunen" som du sier det. At det ble et fellessykehus har dere bare dere selv å takke for. Alle andre er idioter og det er bare "oss" som har alt rett. Nei, ikke rart det går dårlig med dere :) Lykke til i bitterhetens hovedstad. Vi trives godt på landstedet vårt :)

Inger

10.06.2016 kl.16:24

Kristiansund er en fantastisk fin by med mange flotte trivelige mennesker men det er også molde.vi trenger ett sykehus I hver by.vi trenger venner ikke fiender.slutt å hetse hverandre.slutt å vere så barnslige.

Skriv en ny kommentar