hits

Norsk sjakksensasjon

Norsk sjakksensasjon av Aryan Tari

Aage G.Sivertsen,

forfatter

 

Aryan Tari (16), fra Vålerenga Sjakklubb, stod for en av tidenes norske sjakkbragder. I dag greide han å kvalifisere seg for neste års World Cup. Med sin 22 plass, i et råsterkt EM-felt, er dette den største sjakkprestasjonen siden Magnus Carlsens gjennombrudd.

Fem seire, fem remiser og kun ett tap var status etter elleve partier. Det betyr at han stiller i neste års VM-kvalifisering i Georgia i september.

Aryan Tari forteller på telefon i kveld at han drømte om dette på forhånd  - og forstod at det kunne gå en runde før slutt:

- Jeg  er overlykkelig. Min tidligere trener Axel Smith og min nåværende trener Evgeny Romanov, skal ha en del av æren for dette. Nå gleder jeg meg stort til å ta enda et steg i riktig retning.

Jon Ludvig Hammer var rangert blant de ti beste på forhånd. Han kom til slutt på 82 plass. Det sier noe om kvaliteten på Taris prestasjon.

Øystein Brekke, som har skrevet flere sjakkbøker og fulgt internasjonal sjakk i årevis, sier:

- Bare Magnus Carlsen gjorde noen bedre norske resultater som 16-åring, og Aryans resultat måler seg med det beste av Simen Agdestein på samme alder. En fantastisk prestasjon av Aryan Tari.

Tari spilte for Asker, men som 11-åring gikk han et helt år uten å ha noen særlig fremgang. Så fikk han tilbud om å spille for Kristiansund Sjakklubb. Det første året fikk han kyndig veiledning av klubbens trener, svensken Axel Smith. Tari gjorde bemerkelsesverdig fremgang og økte sin rating for hver måned som gikk. Da Kristiansund la ned sitt elitelag i 2012 begynte Aryan Tari i den nyopprykkede klubben Vålerenga Sjakklubb. Her ble han klubbvenn med blant andre Evgeny Romanov. Sistnevnte har inspirert unggutten til å utvikle seg videre. I 2012 ble han også valgt ut til "Dream Team". Syv av de mest talentfulle spillerne i Norge fikk Romanov som hovedtrener. Det siste året har han også vært elev hos Simen Agdestein (NTG) i Bærum. Det skal bli spennende å se hvor langt denne gutten kan nå. Selv kan jeg ikke se noen "sjakklige" grenser for ham.

Nicolai Getz var tredje nordmann som deltok. Han har hatt en formidabel formstigning siste året og gjorde en veldig god figur ved å bli nummer 84. 

For mer lesning, se matt&patt.no,bergensjakk.no og sjakknytt.no

Én kommentar

Jada. Jaaaaaaaaaaada! Vi fortsetter å dominere! Sjakk er nå i ferd med å bli en like stor norsk paradegren som langrenn, snart vil det bare være et spørsmål om hvilken nordmann som vinner. Skulle forresten bare mangle, siden sjakk tross alt har blitt en kondisjonsbasert toppidrett som en naturlig konsekvens av det norske hegemoniet. Vi er best! Vi er best!! Vi!!! Er!!!! Best!!!!!

Skriv en ny kommentar