hits

Tålmodighet på frysepunktet

Tirsdag 10.mai 2016 vil politikerne i Kristiansund bestemme seg for om skøytebanen skal få tak over hodet. Det få tenker på er at beslutningen handler om noe langt mer enn et stort tak. Det handler om byens fremtid. Tålmodigheten er over. Vi tåler ikke flere dårlige valg.

Det er noe rart med Kristiansund for tiden. Selv på Facebook kan man registrere en viss resignasjon blant byens innbyggere. Det er ikke like mange som fryder seg over en tur på Freikollen lenger. Byen er i ferd med å gå inn i en depresjon. Arbeiderpartiets leder, Arne Grødahl, lurer på hva man gjør galt og om man ikke roper høyt nok. Det er ikke antall desibel som er det vesentlige.

Etter mitt skjønn er det mulig å komme ut av denne fordervelsen. Det første er da å innse at man ikke har gjort alt riktig. Det andre er å forsøke å endre på dette i fremtiden.  I en tid når alt ser mørkt ut, stilles det enda større krav. Rådmann Arne Ingebrigtsen har ikke som oppgave å bli populær. Hans jobb er å tenke økonomi. I denne saken går han riktignok utover sin myndighet. Han skrev nemlig et leserbrev for å forklare hvorfor han ville ha fotballbane istedenfor ishall. Det er høyst uvanlig at en rådmann skriver leserinnlegg for å dokumentere hva han mener. Noen dager etterpå gikk også Tidens Krav ut og støttet rådmannen- på lederplass. Nå er det ikke rådmannen eller Tidens Krav som bestemmer hvilke store valg som skal gjøres for Kristiansund Kommune. Men de er begge sentrale aktører med stor makt.

Her er 5 gode grunner til at vi sier ja til en fantastisk skøytehall:

  1. Unikt tilbud

En skøytehall, istedenfor en kunstgressbane, vil være utrolig positivt for byen. Tilbudet om å gå på skøyter i alle slags varianter vil bli unikt. Barn og ungdom har veldig behov for allsidig trening og aktivitet. Det halvåret den ikke vil ha skøyteis, kan den kunne brukes til ulike arrangement.

  1. Støttespiller i Braatthallen

Til og med daglig leder i "konkurrenten" Braatthallen, Kjell Otto Hoel, ønsker en skøytehall velkommen. Mannen som var kjent for å skyte cornere, er ganske presis også i vurderingen av en ny skøytehall. Han går midt i strupen på rådmannen og ønsker hallen velkommen. Vi som husker kampen om å få bygget Bratthallen og Badeland, vrir oss i stolen. Bratthallen hadde vi ikke behov for - fordi vi hadde idrettshallen. Badeland ble for dyrt - fordi vi kunne pusse opp den gamle svømmehallen. Ytterligere kommentar unødvendig.

  1. Mentalt

Hvis man i en tid, hvor alt ser mørkt ut for Byen ved Storhavet, også skal bytte ut en fantastisk skøytehall med nok en kunstgressbane, da vil man grave seg ennå lengre ned. Mentalt sett trenger byen et lysglimt. En skøytehall er rett og slett superpositivt. Moldenserne vil bli, slik de ble da vi fikk badeland, grønne av misunnelse. De vil også bygge skøytehall, men vi får et forsprang.

  1. Økonomisk

Man kan ikke bare bygge en ny hall fordi man trenger en opptur. Mine tall fra Stein Ohr, som er en edruelig person, sier at: verdien på skøytebanen i dag er cirka 65 milioner. Skal man da legge den brakk og bygge en kunstgressbane til 10 millioner?

Tak over skøytehallen koster cirka 37,5 millioner, hvorav cirka 28 millioner allerede er gitt som "gaver" fra tippemidler, fylket og staten. Man sitter igjen med en prislapp på cirka 9,5 millioner. FRP sier at "det vil være galskap å legge ned skøytebanen". Jeg mistenker at Ohr ikke alltid er enig med FRP, men her gir han dem medhold.

  1. Tiltrekker seg nye innbyggere

Både de som har vært borte fra byen noen år, og de som vurderer å flytte til Kristiansund, vil sette veldig stor pris på en innendørs skøytebane. Når Sterkoder i sin tid måtte nedbemanne eller permittere folk, var det dramatisk. Direktør Arnfinn Kamsvåg kunne fortelle meg at noe av det største problemet han hadde, var å få ingeniører, eller høyt utdannede arbeidsfolk til å flytte til Kristiansund. Politikerne bør innse at fotball ikke er alt. Et allsidig idrettstilbud vil være avgjørende for fremtiden. En skøytehall vil slik sett bli gull verdt.

Når Tidens Krav og rådmannen er så pågående for å bytte ut skøytebane med fotballbane, er det trist. Og til ettertanke - uansett resultat på tirsdag. Når lokalavisen for noen uker siden skiftet redaktør, burde det være tid for å tenke nytt. Være visjonær, tenke fremtid og bygge plattformer. Se muligheter. Hvilke muligheter gir det å lage enda en kunstgressbane når man har - er det ti fra før? Man kan si at den nye redaktøren, Ole Knut Alnæs, er på tynn is.

Kan man håpe på at næringslivet går over fra å være gjerrig, til å se det store bildet? Jeg tenker ikke på at flere store firma støtter KBK hvert år. Nei, jeg tenker på fundamentale investeringer som kulturhus, skøytehall og kanskje en høgskole? Javisst er dette statlige og kommunale oppgaver, men kjære nyrike Eirik Ohr, Leif Inge Karlsvik og Knut Olsen: Har dere evner til å se stort, på byens vegne? Da klokka var fem på tolv, forsøkte Knut Olsen og et par til, å redde Ello. Hva med en storstue av en Skøytehall som mangler noen skarve millioner? Kjell Inge Røkke ga Molde et fotballstadion. For en raushet! Kan vi  forvente at våre nyrike tenker i slike baner? Jeg har aldri blitt imponert over rike direktører. Det er først når de fordeler pengene og begynner å gi bort litt, at det står respekt av dem. Slik som Anne Kamsvåg har gjort i 20 år. Hvorfor er det ingen som tar etter henne?

Tidens Krav har vært inne i en dyp krise. På noen få år er antall ansatte redusert fra 74 ti 24 ansatte. Tidens Krav vant over Nordmørsposten. De kjøpte opp ei ukeavis og la den ned. De overtok også lokal-tv og nær-radio.

Men nå - nå er de ikke alene lengre. Nærradioen ble født på ny. Et lokal-tv kan oppstå. Ikke minst er det slik at nesten hvem som helst kan starte en ny avis. Papirutgaven til Tidens Krav er snart historie. Det erkjenner også redaktør Alnæs. Tar det ett år- tar det fem år? Det vet ingen. Forskjellen på den gangen TK kjøpte opp alt rundt seg og nå, er vesentlig. Nå kan alle starte avis. På nett. Man trenger bare noen journalister. Og man trenger ikke 24. Kanskje bare fire. Det er nok Tidens Krav klar over. Det er derfor med visse forventninger man setter krav til morgendagens media.

Skøytehallen er en viktig investering. Man må forvente at rådmann Ingebrigtsen og Tidens Krav forstår det. Det har dere ikke gjort så langt. Så spørs det hva de sier de som skal bestemme. Politikerne. Tålmodigheten er på frysepunktet. En skøytehall bør hverken nedstemmes eller legges på is. Fremtiden er nå. Den starter med et vedtak som kan være avgjørende for svært mye.

 

5 kommentarer

Noen vil kanskje oppfatte deg som noe svulstig eller pretensiøs George, jeg synes dette var spenstig og modig skrevet. Ikke minst var det også innsiktsfullt etter min oppfatning.

Aage Georg Sivertsen

Aage Georg Sivertsen

Hallo Daggy! Vel, noen sier sin mening. Andre ikke. Du vet mitt valg.

Christian Berg

Christian Berg

Nå bygde man ikke badeland i Molde fordi man gjorde det i Kristiansund, men fordi man hadde nøyaktige de samme utfordringene med eksisterende anlegg og så nøyaktig de samme fordelene med å legge noen kroner ekstra i å løse dem. Den største forskjellen var vel at tiden fra plan til realitet var kortere i Kristiansund. Det er forøvrig noe søtt over denne troen man av og til ser fra Kristiansund på dette, men det er faktisk ikke slik at Molde styres etter hva man driver med i nabobyen.

Men det jeg egentlig ville si: Det er neppe noen fare for at det dukker opp en fullskala skøytehall i Molde selv om en slik bygges i Kristiansund. Vel er det innimellom luftet et ønske om en hockeyhall, men det er nå en gang ikke det samme, og så vidt jeg vet finnes heller ikke konkrete planer i øyeblikket. Skøytehall i Kristiansund vil være, som skøytebanen er, noe unikt. Å erstatte den av en kunstgressbane vil for fremtiden stå som en stor feilvurdering.

John gjuvsland

John gjuvsland

Støtter deg Åge..saklig og korrekt som vanlig.I vår familie var det mange jenter..og far var fotballtalent. .Jeg fikk lite til på fotballbanen å derfor ble det ikke snakket om mine gode ferdigheter på skøytebanen..Det er nok fotballbaner I byen. .nå må byen gi en mulighet til alle som liker å vil trene på isen.. Støtter dette av hele mitt shorts hjerte..,,to indre og vekk me'n,,

Aage Georg Sivertsen

Aage Georg Sivertsen

Da ble det både is og tak:-) Fantastisk. Rett og slett fantastisk. Tenk hvilke muligheter det ligger foran oss. Nesten god nok grunn til å flytte hjem. Halve året i KR :-) Gratulerer til Tor Olsen. Herregud for en fryd det må være for deg. Jeg vet igrunnen ikke hvem som er med deg i dugnadsgjengen, utover Stein Ohr, men jeg husker godt da skøytebanen åpnet. Hei Tor, noe annet er det ikke å si.

Skriv en ny kommentar