hits

Blind sjakkspiller utestengt i to år

Den blinde sjakkspilleren Stein Bjørnsen:

Utestengt i to år

Aage G.Sivertsen,

forfatter

Stein Bjørnsen fikk i dag dommen fra Norges Sjakkforbund:

På grunnlag av de framlagte fakta anser Sentralstyret i Norges Sjakkforbund det som hevet ut over enhver rimelig tvil at det er brudd på FIDEs lover for sjakk, §11.3.a og §11.3.b, ved at Bjørnsen ved bruk av Bluetooth øretelefoner har mottatt informasjon enten fra analyseprogram eller med ekstern hjelp.

Ifølge president i Norges Sjakkforbund, Bjørn Salvesen, var det dumt av Stein Bjørnsen å ikke stille opp til en test. I dommen står det:

Når Bjørnsen har avslått en test, avslår han også sin mulighet til å vise at antagelsen bak FIDEs analyser er feil. NSF mener bestemt at en test kunne fastslått Stein Bjørnsens spillestyrke innenfor en rimelig feilmargin. Forbundet legger derfor avgjørende vekt på at spilleren nekter å samarbeide for å løse saken til alles beste.

Dette kan ikke tolkes på annen måte enn at Stein Bjørnsen kunne hatt en mulighet til å renvaske seg, ved å bevise i en test, at han holder et nivå som tilsvarer sin rating. Nå spørs det om Bjørnsen får denne sjansen på nytt. Hans siste sjanse er at han anker saken til Reglementsutvalget, RU. I en Facebook-melding skriver han til meg at han helt sikker vil anke saken. Det er likevel ingen selvfølge, slik jeg ser det, at RU vil gi Bjørnsen en ny sjanse ved at de tester ham.

Det tok nesten fire måneder før det kom en dom. Min kritikk har ligget i håndteringen av saken. Ikke resultatet. Informasjon har lekket som en sil og pressen har utnyttet det. Nå ble det endelig tatt en beslutning. Sist NSF besluttet å utestenge en spiller for juks, i 2012, ble også saken anket til RU. Den gang ble spilleren frikjent.

Stein Bjørnsen har sin siste mulighet i en anke innenfor NSF. Jeg kan ikke se at det går mot en sivil rettssak hvis han også skulle bli dømt i RU.

Det må legges til at Bjørnsen har en stor oppgave foran seg.

 

* For dere som ikke er oppdatert på saken i forkant, les igjennom mine tidligere blogginnlegg om saken:

aagesiv.blogg.no/14562403...lind_sjakkspiller_er.html

aagesiv.blogg.no/14562403...lind_sjakkspiller_er.html

aagesiv.blogg.no/14575253...stein_bjrnsen_er_dmt.html

 

 

 

2 kommentarer
Aage Georg Sivertsen

Aage Georg Sivertsen

Hei til dere som leser bloggen min: Det er mange kommentarer på Facebook på de fleste av mine innlegg. Jeg ser helst at de kommer her istedenfor på Facebook. Siden Bjørnsen har valgt å anke denne saken, vil jeg komme tilbake når noe skjer.

:-)

En liten kommentar for å teste kommentarsystemet hos deg.

Skriv en ny kommentar