hits

Kristiansund synker, men ikke til bunns

Byen ved storhavet er for tiden nede i en forbigående depresjon. Først satset byen alt på ett kort og mistet sykehuset til Molde. Så ble det kamp om hvor politimesteren skulle plasseres. Politimesteren havnet på Sunnmøre. Siste nytt er at Orklaeide Ello, den tradisjonsrike bedriften med rundt 75 ansatte, skal flyttes til Sverige.

Som om ikke dette er nok: Olje og gass, som har vært byens viktigste næring de siste 20 årene, er nede for telling. Byen synker og det minner om skipet som kom med Rattuss rattuss til Bergen i 1349.  Midt oppi alt dette skal byen ta et av sine viktigste valg: Samarbeide med Trøndelag, eller fortsette som en del av Møre og Romsdal. For å ikke surre for mye rundt grøten: Nedadgående konjukturer og depresjoner er ikke noe nytt for denne byen. Man kan bare nevne trelast, klippfisk og sild. Historisk sett har det gått i bølger. I stormkast og stille. Nå er det stille.

Selvmål og rødt kort

En selvransakelse forteller at byen har kjempet imot (!) utdanning i årevis. Etter krigen var det flaut å gå på gymnaset i denne Arbeiderpartistyrte bastionen. Finn deg en jobb!, var parolen. Den har så vidt sluppet taket. En slik dramatisk og tragisk visjon måtte få konsekvenser på sikt. Nå ser vi noe av resultatet. Byen får en scoring i mot for nesten hver måned som går. Utdanning er viktig av flere årsaker. Den ene er selve læringen. Den andre er at man kommer seg bort fra holmene noen år. Og det tredje er at man lærer litt om det å samarbeide.

Byens tidligere ordfører vekslet fra å enten være ordfører for Arbeiderpartiet, eller så var han redaktør i lokalavisa Tidens Krav.  Hans motto var at "alt utenfor Omsundbrua var utenrikspolitikk". For den som er lite kjent: Omsundbrua ligger 10 minutters kjøring fra sentrum. Slike utsagn er som å score selvmål. Dette var både selvmål og rødt kort. Med en slik holdning til tilværelsen, sliter byen i dag med å dra i samme tau. Det beste rådet man kan gi ungdommer som bor i enhver småby, er at man etter videregående skole bør stikke av så tidlig som mulig, få seg noen år langt unna Omsundbrua, gjerne utenlands. Etter 5-10 år kan man vurdere å flytte hjem for å spre sin kunnskap og glede.

Tidligere statssekretær for Jens Stoltenberg, Jan Erik Larsen, hudflettet sin egen ordfører på et møte for et par måneder siden. Han fortalte at politikerne måtte skjønne at toget ikke bare er i ferd med å gå, nei, det går også kun en vei , nemlig nordover.  Noen dager etterpå skrev sjefen i Sparebanken, Knut Olsen, et innlegg i lokalavisa. Det han skrev kunne like gjerne stått med store bokstaver, for det var ikke noe alternativ. Nå må byen se mot Trøndelag, roper styrelederen. Både Larsen og Olsen mener ballen ligger på straffemerket. Noen må ta straffesparket, mener de. Det spørs om dette er den smarte måten å overbevise en sta Nordmøring.

Drikker ikke kaffe med Hagen

Selvransakelsen ligger i å innrømme. Kan byens politikere i dag innse at de som har styrt skuta ikke har vært dyktige? Vi kan like gjerne se på lokalavisa Tidens Krav. "Pravda" som den også ble kalt. Skulle man få jobb i Tidens Krav, måtte man stemme AP. Og journalister med utdanning var et fremmedord. Tror dere ikke dette har påvirket byen i tiårsvis? Tidens Krav var forutseende(?) og kjøpte opp både nærradioen og nærtv´n. Med andre ord tok de monopol på meninger. Et moderne Pravda. De ville ikke ha andre lag på banen. Bare for noen måneder siden ble både radio- og tv-sendingene avsluttet. Tidens Krav måtte spare penger. Visstnok fordi papirutgaven av avisa mistet lesere, daglig.

Ello er neste sten som synker. Kan det være slik at Stein Erik Hagen har snakket sammen med sine venner i Romsdalen (brødrene Jacobsen), som ønsker å vri om nøkkelen i kista? Det ville være paranoid å tenke slik. Uansett er det useriøst å legge ned en bedrift som går med overskudd. Skamme seg Hagen! Erkjennelsen for Kristiansund må være at byen ikke har bedrifter eller enkeltpersoner som drikker kaffe med direktører som Hagen. Han bor jo langt utenfor Omsundbrua.

Sykehussaken- stadion ble mørklagt

Men den største og viktigste skandalen er sykehussaken. Her snakker vi ikke bare om selvmål eller rødt kort. Her var det kortslutning over hele linja. Lyset gikk og kampen ble avlyst. Hvordan kunne man satse alt på ett kort? Hadde Kristiansund vunnet saken og fått sykehuset i sin kommune, ville det vært Molde som hylte og begynte å gå i fakkeltog. Man måtte da forstå at dette var poker på høyeste nivå? Og det er ikke etterpåklokskap fra min side. Jeg har nok av venner som jeg fortalte; Hvordan tør byens politikere og lokalavis satse alt på ett kort? Etter at resultatet kom, har byen brukt penger på en rettssak, som sannsynligvis er tapt før den starter. Rettsaker er sjelden rettferdige.

Sykehus-saken var 100 % politisk bestemt. Når Stoltenberg var statsminister og Jan Erik Larsen drakk sin kaffe med ham, hadde byen full kontroll. Men så ble det regjeringsskifte. Man skiftet dommer uten at noen oppdaget det. Plutselig fikk man ikke hjemmekamp lenger. Høyre overtok og de hadde tette bånd til Molde. Kunne det bli noe annet enn Molde som fikk sykehuset? 80-20 regelen sier man på fotballspråket. Det er nesten umulig å vinne kamper når dommere holder med hjemmelaget.

Synker, men ikke til bunns.

I går ble det ekstra mange baller å hente fra eget nett. I cupens 1.runde tapte KFK for Molde med seks mål. Mens byens antatt beste lag, KBK, bommet på noen straffer for et dårlig lag på Sunnmøre. I all denne elendigheten bør man erkjenne at byen er klar for en ny spennende periode. Superspennende faktisk. Fordi det er i krisetider at det er muligheter og fordi Kristiansund alltid har reist seg etter dårlige tider. Da skipsverftet Sterkoder, med sine 800 ansatte, trappet ned på slutten av 1990-tallet, trodde folk at byen var ferdig. De siste gikk ut portene på Dale i 2003. Byen reiste seg! Det sies at en seilskute ikke kan synke til bunns. Når det blir dypt nok, blir den lettere enn vannet og vil holde seg flytende. Nå er det dypt nok.

 

15 kommentarer

Takk for den. Stjernene skinner klarere fra rennesteinen. Det er der vi er nå. Historien viser at vi vil reise oss. Det gjør vi.

Aage Georg Sivertsen

Aage Georg Sivertsen

Det var en god kommentar. Det var ingen navn på avsender av den første kommentaren.... Gjerne skriv fullt navn eller noe annet, slik at du blir identifisert. Har man fullt navn skal det mye til å bli refusert:-)

Ketil S. Andersen

Ketil S. Andersen

Veldig bra. Her må noe gjøres!

Aage Georg Sivertsen

Aage Georg Sivertsen

Har du forslag Ketil S?

Ketil S. Andersen

Ketil S. Andersen

Har du ledig tid i dag, så kan jeg slå på tråden?

Ketil S. Andersen

Ketil S. Andersen

Jeg er forøvrig ikke helt enig i beskrivelsen av sykehussaken. Man ble i 2010/11 enig om at saken skulle utredes og anbefaling legges fram og følges, altså en slags voldgift. Gruppen konkluderte med Storbakken, så sånn sett vant de som hadde gamblet med denne prosessen og satset på ett sykehus. Men flyet ble kapret og tvunget til å lande i Molde. Men man burde kanskje ha forutsett at dette ville skje ved et regjeringsskifte. Hele den såkalte debatten etter 4.desember er kun retorikk. Moldeleiren vil ha sykehuset til Molde uansett argumenter, og mange i KSU vil sikkert ha sykehus til KSU uansett. Den eneste løsningen som vil skape fred er to sykehus, ett sykehus vil skape evig fiendeskap. Det burde man ha innsett med en gang.

Arve Ringsbye

Arve Ringsbye

Åpenbart ingen evne til å se fremover utenom egen lomme. Det neste er domstolen som står i fare for flytting - det er lenge siden en engasjert sorenskriver Lied kunne høres helt til Oslo på 90-tallet. Og hva med flyplassen? Transportplanen løper ut 2019? Tror d`herrer Larsen og Olsen at denne vil stå seg innenfor en region med Trøndelag hvor Værnes er i full utbygging og hvor Molde igår fikk vedtak på fjernstyring fra Bodø - hvilket innebærer Avinors godkjenning av Årø..

Mur Mel Dyret

Mur Mel Dyret

Kristiansund kommer ALDRI til å reise seg igjen. Byen er fortapt, og de aller fleste har gitt opp.

Flyplassen er det neste som forsvinner.

håper jeg får solgt huset til en ok pris,før denne byen råtner i dass.for meg er det helt ubegripelig at dere ikke har skjønt at de som vil noe med livene sine,har flytta for lengst.

Aage Georg Sivertsen

Aage Georg Sivertsen

Hei Ketil og takk for både praten og din mail. Jeg ser på mailen og kommer med tilbakespill. Jamfør fremtiden så starter jo den nå. Ser at rådmannen foreslår enda mer kunstig gress. Tk gir applaus. Ære være fotball, men nå er det ingen kristiansundere som spiller på KBK og sist vi produserte en elitedivisjonspiller, ja når var det. Råket? Hoseth? Altså henger ikke fotballsatsingen på greip. Nok om det: Rart at ikke folk forstår at en skøytehall med overbygg vil være gull verdt. Mulig jeg har vært for lenge borte fra byen, men dette minner om da Bratthallen måtte tvinges igjennom med ekstraomganger og straffekonk.

Ser poenget, men Hoseth gikk vel fra AK til MFK? Var han noen sinne innom en klubb fra Kristiansund?

Aage Georg Sivertsen

Aage Georg Sivertsen

Eirik Hoseth, tenkte jeg på.

Det Arve Ringsbye skriver om flyplassen kan godt bli en realitet, nedleggelse i Kristiansund. En eventuell flytting av helikopterbasen fra Kvernberget til Værnes gir ikke lengre flytid til oljefeltene, så ett argumentet med å beholde flyplassen pga av helikopterbasen er heller ikke mye verdt.

Aage Georg Sivertsen

Aage Georg Sivertsen

Det hørtes litt skummelt ut dette med nedleggelse av flyplassen...

Nedleggelse av Kvernberget er ikke ett tema i dag, men hva med transportplanen etter 2019?Trafikken på Kvernberget har en nedadgående trend og avstanden til Årø er heller ikke avskrekkende.

Så har vi det der med sokkelsikkerheten, så lenge det ikke enes om hvor det nye sykehuset skal ligge, kan det fort bli at Trondheim kommer på banen og vil ha helikopter base nær St. Olav.

Jeg skal ikke si det blir sånn, men det skader ikke å løfte blikket og ta en realitets sjekk. Som det er nå syns det som sykehus plasseringen har tatt all plass og at en ikke evner å se utover den.

Skriv en ny kommentar