hits

Løpet er kjørt

kommentarer 8 kommentarer

Terroren vil fortsette:

"Løpet er kjørt"

 

Av Aage G.Sivertsen

Forfatter

Terroren sprer seg. Belgia er våken døgnet rundt. Paris har synlig politi mer enn noen gang. I Malmø tør ikke "den vanlige svenske" gå ut av døra etter mørkets frembrudd. I Norge har urolighetene ført til at flere tør å skrive om hva som foregår. Tør vi nok?

For nå er det alvor. Det har de fleste land innsett. Også Norge. For noen dager siden skulle jeg ta Metroen i Paris. Det var på ettermiddagen og det var stappfullt av folk. Da kom en melding over høyttaleren: "Metroen er nå stengt. Det er uvisst når den igjen åpner". Hundrevis av mennesker ble helt stille. Vi bare så på hverandre. Ingen sa noe. Det var en veldig rar opplevelse. Det var Ingen panikk, men det var heller ingen tvil om at de fleste hadde terror i tankene. Etter ganske kort tid begynte de fleste å gå mot utgangen, inkludert meg selv. Jeg fant en drosje ved Chãtelet, i sentrum av kjærlighetens by.

Jeg fortalte drosjesjåføren om hendelsen og han sa: "Løpet er kjørt." Han forklarte seg litt nærmere og sa at "terroren kan ikke bekjempes. Det er gått for langt." Dagen etterpå fikk jeg vite at det hadde blitt plassert en bag på "Gare du Nord", en T-banestasjon like i nærheten av Chãtelet. Det var ingen bombe denne gangen. Bare noen som hadde glemt bagen sin.

 

En familie fra Brüssel

Hendelsen kunne vært hvor som helst i Europa, også i Oslo. I Paris er antall politifolk flerdoblet etter at de siste bombene smalt i Brüssel. Det går ikke én dag uten at avisene i Paris omtaler terror. Likevel har jeg ikke inntrykk av at man snakker så mye om terror her. Det virker som om de fleste håper alt alt skal ordne seg. Når jeg kommer innpå temaet, slår de flest ut armene og er mest oppgitt. Tilfeldigvis traff jeg en familie som var fra Brüssel. De satt ved siden av meg på en uterestaurant ved Montmartre. Familien bodde en halvtimes kjøring fra sentrum av Brüssel, men besøkte Paris en gang i året. Det gikk ikke mange minuttene før vi begynte å snakke om bombene i Brüssel. Her var det mer enn 30 personer som ble drept, mens flere hundre ble skadet. De kunne fortelle at de hadde ventet i lengre tid på en slik terrorhandling. Moren, som var i 40-årene, fortalte at hun var servitør på en restaurant. Hun sa at hun fryktet å miste jobben. Årsaken var at muslimene, som var i flertall blant gjestene, nektet å bli servert av en kvinne.

 

Kan Bondevik, Stoltenberg og Støre be om unnskyldning?

George Bush, Barack Obama, David Cameron og sjefen i Nato, Jens Stoltenberg, har fortalt gang på gang at  "Krigen mot terror, den skal vi vinne". Men kan man egentlig vinne den? Jeg tror dessverre ikke det. I alle fall ikke på kort sikt og overhodet ikke med den strategien som brukes. Bush brukte noen hundre milliarder for prøve å ta livet av Osama Bin Laden. Både i England og i Frankrike fyller man på med politi og etterretning. En ting å straffe potensielle selvmordsbombere. Noe annet og langt vanskeligere er å finne dem. De kan være overalt.

Rekrutteringen til IS skjer også i vesten. Diskusjonen er ikke om IS har noe med islam å gjøre eller ikke. Spørsmålet er om islam, slik religionen utøves, er modent for et sekulært samfunn. Vi kommer stadig til utfordringer hvor vi må velge standpunkt. Jeg har Kjell Magne Bondevik i bakhodet. Vebjørn Selbekk var redaktør i "Magasinet"i 2006. Her kopierte han noen av karikaturtegningene av Muhammed, som allerede hadde blitt publisert i Jyllandsposten. Bondeviks reaksjon var: "Vi skal ikke forby ytringer, men vi skal ha respekt for andres tro."  I Dagbladet skrev han hva han mente om Selbekk: "Denne handlingen vitner om mangelfull respekt for Islam." Lørdag 4.februar samme år, ble den norske ambassaden i Damaskus brent ned til grunnen. Rasende demonstranter stod bak. I et intervju med VG ga Jens Stoltenberg kritikk til Selbekks publisering av karikaturtegningene for det som skjedde i Damaskus. Utenriksdepartementet med fulgte opp. Utenriksminister Jonas Gahr støres statssekretær Kjetil Skogrand, stilte opp i Dagsnytt 18. Her fortalte han at Selbekks handlinger "bidro til strid og til å fremme hat mellom religioner og kulturer." Vebjørn Selbekk ble etterpå jaktet vilt av muslimer.

Har tidene endret seg siden 2006? Bondevik, Stoltenberg og Støre har kanskje en annen mening i dag? I så fall ville ikke en unnskyldning overfor Selbekk vært helt urimelig.

Kan man stenge noen moskeer?

Skal man få slutt på terrorhandlingene, må man forebygge. Med andre ord må man rett og slett starte i motsatt ende. Som med all kriminalitet. Hvis man innser at  løpet er kjørt, ved at man ikke kan greie å stoppe gale muslimer som sprenger seg selv i luften, hva skal man da gjøre?

Jeg er for religionsfrihet. På samme måte som det bygges moskeer i Europa, bør det være lov til å bygge kirker i Mekka. Den religionen som utøves bør dog ikke forbindes med kriminell aktivitet. Heller ikke bør man akseptere ekstreme holdninger som ikke samsvarer i demokratiets ånd. Det sistnevnte bør være høyaktuelt:

Imamene, som er lederne for moskeene, er utdannet fra steder hvor Islam er hovedreligionen som f.eks. i Saudi-Arabia, Iran eller Irak. Jeg tror ikke det finnes én imam som er født og oppvokst i et vestlig/sekularisert land. Imamene kan koranen utenat og ønsker å spre Islam til så mange som mulig. Noen av lederne i disse moskeene står for helt andre verdier enn det som det vestlige demokratiet er bygget på.

Selv om ikke på langt nær alle moskeer er radikale, er det opplagt at flere av dem har et verdisyn som ikke er forenelig med det moderne Europa. Herunder nevnes undertrykkelsen av kvinner, synet på homofile og ikke minst barns rettigheter.

Grimhøj-moskeen i Århus og Finsbury-Park moskeen i London gir eksempler på ledere som har gått langt over streken. Kristin Clemet skriver i sin blogg at det som danske journalister har avdekket med skjult kamera, bør også være mulig å gjøre i Norge. Her kom det frem at danske imamer blant annet ønsket å spre islam til hele verden. Spørsmålet er om man trenger et skjult kamera. Er det ikke sannsynlig at de fleste religioner ønsker at resten av verden skal følge etter? Kan man ikke heller lage lover som stenger døra hvis ikke de følger normene som er forbundet med et vestlig demokrati?

I mitt siste blogginnlegg, "Hva er det med Hege Storhaug?", kritiserer jeg henne for flere ting. Men jeg påpeker på slutten av innlegget at moskeer får statlig støtte i millionklassen. Her nevnes også at Norges største moske Jamaat E-Ahle-Sunnat i Oslo er en av dem som får slik støtte. Imam Nehmat Ali Shahs demonstrerte for noen uker siden sammen med et hundretalls andre muslimer, utenfor den Pakistanske ambassade på Frogner. Bakgrunnen kjenner vi. De ga støtte til en morder fra Pakistan. Når så denne moskeen ikke reagerer spontant og ekskluderer sin leder, da burde norsk lov gjøre det. Hva gjør man med moskeer som mener:

  • at homofile skal ha dødsstraff.
  • at unge jenter skal tvangsgiftes
  • at de som tegner Muhammed skal ha dødsstraff

Moskeer som ikke tar avstand fra handlinger som strider mot all fornuft bør under lupen.Det er ikke riktig at staten skal finansierer dem.

 

Tør Aftenposten?

Sofia N. Srour, 21 år gammel muslimsk blogger, skriver i Aftenposten 28.mars: "Vi har imamer som promoterer vold som om det skulle vært helt vanlig, og imamer som oppmuntrer til krig med propaganda, som sier man vil «belønnes av Allah» om man reiser ned til Syria og kriger med Daesh." Kan det være sant det Sofia N.Srour skriver? Aftenposten må få honnør for å ha skrevet mye om det islamske miljøet i Norge. Jeg savner derimot en presentasjon over hvem som er imamer i Norge og hva de står for. Slik journalistikk er krevende og dristig. Det er også kostbart. Andre aviser har normalt sett ikke råd til å drive med denne type arbeid. Fordi det er for tidkrevende. Men Aftenposten har ressurser. Om de tør.

Drosjesjåføren i Paris er presis. "Løpet er kjørt", sier han. Å få stoppet terrorhandlinger som den i Brüssel eller i Paris, er nesten umulig. Men det å finne ut hva som skjer i tusenvis av moskeer rundt om i Europa, det er ikke umulig. Der er ikke løpet kjørt. Siden moskene i Norge er finansiert av staten, har vi også en unik mulighet til å få innsyn. Den bør vi benytte oss av.

 

8 kommentarer

OleG

06.04.2016 kl.22:47

Eg trur potensialet for å få Ola & Kari til å stilla opp på dugnad, er enormt.

Men dei bør kanskje få delta i beslutningsprosessen.

Har nokon invitert folk til din heim

-uten å spørja,

-vert fortalt det vil løna seg

-for deretter å verta presentert for rekningen

http://stavrum.blogg.no/1366092935_innvandrere_koster_70.html

kan vertskapet ha ein tendens til å føla seg litt lurt.

Nokon skuldar i det minste vertskapet ei orsaking.

Men det skjer igjen!

No vert Ola & Kari sinte og vil ikkje vera med på "dugnaden" lenger.

Først la Jens ned forbod mot å rekna på kva innvandring kostar. Rekningen kom og der stod det 70.000.000.000 kroner. Deretter heitte det seg at innvandringa var kulturelt berikande, ein kultur fleire og fleire kan betakka seg for.

Så kjem Jonas og inviterar til aleine-heime fest.

2 milliardar kroner for 10.000 nye var -visstnok- prislappen denne gong på den grenselause naiviteten.

Nokon skuldar vel Ola & Kari ei orsaking?

Zain

06.04.2016 kl.23:22

Løpet er kjørt. Det forsto jeg i 2006 etter en rundtur i Frankrike. Ingen tør å si noe. Ikke hyggelig å miste jobb og karriere å bli kalt rasist og nasjonal-sosialist. Eller enda verre. frepper. (FRP-er)

Jens

07.04.2016 kl.08:46

Hjelper ingenting å stenge moskeer. Muslimer må sendes hjem til sine hjemland. Det er det beste for både oss og dem. Da kan de praktisere sin religion i fred, og vi får være i fred.

Samtidig må vesten holde seg lavsesong borte fra midtøsten fremover.

OleG

07.04.2016 kl.11:54

Me må stilla oss- og kommunisera slik at me ikkje vert kjelde til utenforskap, hat og i neste runde eit mål for hevnaksjon.

Samtidig må me verna om det våre forfedre har skapt gjennom streng regulering av antall slik at kvaliteten på integrering kan verta god nok. Men flest flyktningar skal hjelpast nærmast mogeleg heimlandet.

Det er ingen grunn til å la AUF og sosialistane sine naive eksperiment vera modell for vår vidare kurs. Dei kan påføra oss skadar som ikkje vil vera mogeleg å reversera for komande generasjonar. Dette er ikkje vanskeleg å forutsjå; me må ikkje til Sverige for å finna pakistansk ungdom fødd og oppvokst i Norge som ser på jenter som undermåls horer.

Og akkurat pakistanarane skuffar meg mest.

Dei er her på 3. generasjonen. Likevel har alt for mange haldnigar som er fundamentert i steinalderen. Mitt hovedproblem er: Viss dei ekstreme er så få i forhold til det påstått store fleirtal av siviliserte moderate muslimar, kvifor har aldri dette store moderate fleirtal teke fatt i og rydda opp i idiotitet?

Spørsmålet er, fryktar eg: Er viljen der?

Før Arbeiderpartiet påførde oss det høgrisikable 100 milliardar kroners innvandringseksperimentet, hadde me utfordringar nok i kommuneNorge. Eldrebølgja vil slå inn slik at det vert betydeleg færre hender i arbeid som skal finansiera fleire ikkje-aktive. Innvandringseksperimentet vil ta bort store ressursar frå både våre eldre og ungdom som har problem.

Det er lite sexy å ta opp i dette biletet, men me har ein nabo i aust som rustar opp mens vårt forsvar forvitrar år for år. 40 milliardar er heilt utilstrekkjeleg budsjett. Riktignok auka det med 10% i år, men det er bunde opp i flykjøpet av F-35.

Naiviteten til Arbeiderpartiet vart kostbar for landet i 1940. Naiviteten til sosialistane er kostbar for landet i dag; i tillegg er me i ferd med å verta eit land med innbyggjarar som er dobbelt så sjuke som svensken. Oppe i dette burde me vera smarte nok til å prioritera midlar til eit forsvar med ei viss avskrekkjingsevne. "Aldri meir" sa me om 9.april 1940.

Ketil S. Andersen

07.04.2016 kl.19:16

Her er åpenbart vi på samme lag. Hege Strorhaug har skrevet en verdifull bok, men hennes forslag er trolig for spontane. Men poenget er at noe må gjøres, sånn sett viser bare Storhaugs forslag at dette har blitt vanskelig.

Problemet, sånn jeg ser det, er at vi har importert et stor antall mennesker som tar stadig større og større plass. Veldig mange blir ikke integrert, og ønsker heller ikke å bli det, og det dannes parallellsamfunn. Årsakene til manglende integrering er religion og rasisme, ettersom disse har den oppfatning at de som tilhører denne religionen er mer verdt enn og skal stå over de som ikke gjør det. Men vi har jo religionsfrihet? Ja, men hva legger vi idet? I Norge betyr dette at vi har rett til å ha åndelig kontakt med den guden vi tror på. Men Islam er så mye mer enn dette, og omfatter politikk, styre, utdanning, juss, (mange på) likestilling og hele livet til mennesker. Skal man så gis adgang til å praktisere alt dette under påskudd av religionsfrihet? Selvsagt ikke. Dersom vi ønsker å forsvare våre verdier i Norge så burde foten ha vært satt ned mot dette fra første stund.

Og hvem passer på våre verdier? NRK hadde for noen år siden er debattprogram hvor følgende spørsmål ble stilt av debattlederen: «Er våre verdier, hva de nå enn er, truet?» HVA DE NÅ ENN ER? Han hadde kun fått med seg, trolig ved å lese et innlegg i Aftenposten at våre verdier var Hardingfele, lusekofte og brun saus. Demokrati, likestilling, religionsfrihet, dyrevern, rettssikkerhet, rett til å praktisere homofili, osv ble ikke nevnt. (Det var nevnt av noen her at man burde få lov til å bygge en kirke i Mekka. Jeg kan opplyse at det er bortkastet, for ikke-muslimer får ikke besøke denne byen i det hele tatt. ) Så gir Aftenposten en kronikkpris til en som konkluderer med at hensynet til religiøse krav må foran krav til menneskerettigheter! Det var avisens etterhvert så benyttede husmuslim. Den siste uken fikk han slippe til med et innlegg der han mente at Norge hadde flere islamske verdier enn muslimske land, men han slapp å fortelle hvilke.

Ja, men islam er jo fredens religion. Islam betyr jo fred, og muslimer er ikke voldelige? Veldig mange av dem i hvertfall. Vel det er ikke bedre enn at de tydeligvis har skremt vannet av redaktører, politikere, og journalister. Man kan være ganske så sikker på at det smeller dersom man for langt og for høyt går ut og kritiserer eller fornærmer noen de holder veldig av. Mekanismen er tydeligvis at imamene sier fra når grensen er nådd, og det finnes mange nok at dem som tror på løftet om lønn i himmelen, og fri tilgang til et betydelig antall jomfruer, noe som i deres egne land ikke lett kan observeres i hele tatt, så kanskje derfor. Så disse smellene har vi allerede hørt mange ganger.

Så dersom det er slik at Storhaugs forslag ikke er gjennomførbare, så blir likevel spørsmålet: Hva gjør vi nå? Dette er veldig vanskelig også på grunn av at venstresiden fortsatt sier at dette ikke er noe problem. ?Jeg kjenner mange muslimer som er veldig greie.? Helt sikkert, men hvem vil disse være lojale mot dersom det spisser seg til. Og muslimenes talsmenn har, i flg Storhaug, gitt klar beskjed om at dersom deres posisjon presses, da bli det bråk. Det norske eliten synes å si at ?vi skal forsvare våre verdier med alt vi har, bare vi ikke blir truet med vold eller sånt.? Dett minner mer og mer om 1939-40.

Aage Georg Sivertsen

07.04.2016 kl.19:16

Apropos 9.april 1940 så skrev jeg et nytt innlegg i dag som blir lagt ut i morgen kveld. Det har tittelen : "Hvorfor gikk kongen til sengs 9.april 1940.?" ...Svaret får du i morgen kveld, litt før kongen slo av lyset.

Ketil S. Andersen

07.04.2016 kl.19:20

Et leserinnlegg (blant mange) som kritiserte innlegget i Aftenposten og NRK-programmet ble selvsagt ikke trykket.(Innholdet hadde de samme poenger som nevnt over).

OleG

07.04.2016 kl.22:32

Eg fekk dette innlegget sletta- etter at eg hadde vedda på at det ville passera sensuren i Aftenposten.

Heilt på trynet.

"Nei, me er i ferd med å sjå ei wake-up call i Aftenposten. Noko som vil berga avisa. Dei er i ferd med å sjå at Arbeiderpartiet sov i timen mens dei hadde stort handlingsrom. Dei er i ferd med å sjå at det kanskje ikkje var så lurt å invitera til aleine-heime fest som Ap gjorde, uten å spørja Ola & Kari.

Sjølv håpar eg å sjå ein meir aktiv utspørjing av desse sosialistane. Ap gir akkurat den same skatteletten til dei rike (minus 1,1 milliard i formuesskatt).

Skal kakedelarane snart fortelja oss korleis dei skal finansiera eldrebølgje og 10-tals milliardar til innvandring?

Kanskje dei finn ut at det må kapital til for å investera i nye arbeidsplassar. Kanskje dei finn ut at det er smart å ha ein næringspolitikk med den stigande arbeidsløysa og halvert oljepris?"

Skriv en ny kommentar