hits

Magnus Carlsen, Vålerenga og Norges Sjakkforbund

kommentarer 9 kommentarer

Skråblikk på norsk sjakk:

Magnus Carlsen, Vålerenga og Norges Sjakkforbund

Etter noen forrykende uker med sjakk på Fagernes og en kandidaturnering i Moskva, er det tid for en evaluering. Takket være glimrende oppdatering av både matt&patt samt hjemmesiden til Bergens, er det lett å følge med bare man har tilgang til internett. Selv har jeg daglig fulgt bataljene fra Frankrike.

Magnus Carlsens vil vinne 9 av 9 ganger mot Karjakin hvis...

Sergeij Karjakin holdt hodet kaldt i siste parti og blir Magnus´ motstander i New York. Magnus kan prise seg lykkelig over akkurat det. Som Garri Kasparov fortalte meg på en av sine Norgesbesøk: "Caruana is the only challenger. Perhaps Kramnik." Karjakin nevnte han ikke en gang. Giri lo han av. Det er ikke uten grunn at verdens beste sjakkspiller gjennom tidene har denne oppfatningen. Caruana er muligens like god som Magnus i en match over 3 uker. Det får vi ikke svaret på, denne gangen. Karjakin viste i siste partiet i Moskva at han holdt nervene under kontroll. Psykologien før denne turneringen var at Karjakin må ha følt seg mer sulten enn noen gang. Irritert over å ha blitt skviset på invitasjonslisten i Norway Chess, etter å ha vunnet de to første turneringene. Caruana på sin side, viste nok selv at han var favoritt til å vinne, men det ble stang ut. Jeg tror det handler om selvtillit.

Beholder Magnus den gode sjakkformen han har hatt det siste halvåret, beholder han også den selvtillit som skal til for å vinne mot Karjakin. Det kan ikke være tvil om at Magnus er en bedre spiller enn russeren. Men nå settes hjulene i gang. I en slik match vil sekundantteamet kunne bli avgjørende. Jeg glemmer ikke matchen hvor Anand forsvarte sin VM-tittel mot Gelfand i Moskva i 2012. Anand var mye bedre enn sin motstander. Likevel var det nesten et under at han ikke tapte tittelen etter at Gelfand hadde oversett en enkel gaffel. Anand overså også en enkel vinst i Sotsji da hele sjakkverden holdt pusten i ett minutt og fire sekunder. Anand så ikke tabbetrekket til Magnus. Skal man vinne mot de beste må man score for åpent mål. Og sånn kan det også komme til å bli i New York. For Magnus handler det derfor om to ting: 1. Beholde sjakkformen 2. Beholde selvtilliten.

Hvis han greier det, er muligheten for en Karjakinseier smuldret bort, etter min mening.

Med andre ord ligger Karjakins muligheter i at motstanderen kommer i ulage. Skulle man gitt et råd til Magnus måtte det være min lille klassiker av et sitat: "Du vet du er best, han vet du er best. La oss vinne."

Så får vi se hva russerne har å stille opp med. Anand hentet inn Peter Leko i sekundant-teamet i Chennai, det hjalp ikke. I Sotsji kom Anand mer avslappende enn noen gang. Det hjalp ganske mye, men ikke nok.

Hva vil det russiske teamet finne på? Her står det mye på spill. Tenk om Verdensmesteren i sjakk nok en gang kan bli russisk. "Gullet ska hem", som de sier i Brann og Bergen. Karjakins manager imponerte oss med sin åpenhet i Sotsji. På avslutningsfesten, sang han sammen med NTBs Marius Helge Larsen til sola stod opp. Russerne viste en voldsom respekt for Team Carlsen og for oss som heiet på Magnus. De vet hvem de har å gjøre med. Skal Karjakin vinne, må noe skje. Russisk vodka får dem til å tenke utenfor boksen. Det er nødvendig.

 

Vålerenga. Tåler resten av sjakknorge denne suksessen?

Da Kristiansund lot være å stille lag i elitedivisjon i 2012 var det fire svensker som var ledige på overgangsmarkedet. Det var derfor ingen tilfeldighet at akkurat Nils fikk tilbud om å spille for Vålerenga. Aksel Smith, Hans Tikkanen og Tiger Hillarp fikk ikke det tilbudet. Nå skal Nils spille mot verdens beste i Norway Chess og vil dermed ta et nytt steg mot toppen. Vålerenga har et lag med klassespillere. Også internasjonalt. De kommende Europacupene vil vise om klubben tenker langsiktig og blander seg inn i teten blant verdens beste. Til ergrelser for flere. Jon Ludvig Hammer var en av dem som kommenterte dette på twitter samme dag som siste eliteserihelg startet. Han skrev: "Hvis Vålerenga har så mye penger at de kan stille med seks stormestre, så fortjener de å vinne." Vi stilte ikke med seks Gm´er, hadde verken penger eller ønske om det, men vi vant likevel.

På kongressen i 2012 ble undertegnede hudflettet fordi Kristiansund Sjakklubb hadde hentet to GM´er. Man skulle ikke la spillere komme utenifra på denne måten. Mitt svar var den gangen at jeg trodde ikke norsk sjakk ble dårligere av at OSS og de andre fikk litt konkurranse. Det samme gjelder nå. At man benytter seg av å la utlendinger spille på de to øverste bordene hever nivået i alle klubber, tror jeg. Jeg vil nesten gå så langt som å si at har man ikke en GM på laget, vil det nesten være umulig å inspirere de andre på laget til å bli bedre.

Det mest bemerkelsesverdige med Vålerenga er hvordan de øvrige norske yngre spillerne hever seg. Både Aryan Tari, Johan Sebastian Christiansen og Kristian Stuvik Holm har gjort formidable fremskritt de siste årene. Her finnes også noen enkeltresultater som jeg tror har sammenheng med det gode miljøet. Både Magne Sagafoss og Odin Blikra spilte til den store gullmedalje i Europacupen sist høst. Noe av årsaken er den fantastiske inspirasjonen og lærdommen de har fått av særlig Evgeny Romanov og Borki Predojevic. Opplegget med å hente dem noen dager før store turneringer, samtalene på internett, samlingene vi har under og etter siste runde, kan ikke undervurderes. Påstanden om at Vålerenga har så mye penger er forøvrig rent vås. Noen enkeltpersoner har gitt noen skarve tusenkroner i en tynn klubbkasse. Det er flere klubber som har langt sterkere økonomi enn oss. En stor stjerne til Dag Danielsen som tok med seg halve styret til Skopje. I beste Nils Arne Eggen-stil ble det  samhandling fra a til å.

Det å iallefall ha en solid GM på førstebord gir de andre lagkameratene kvaliteter som kommer norsk sjakk tilgode. Det spesielle med Vålerenga er den elitekulturen som er skapt på rekordtid. Klubben har en langsiktig plan om å hevde seg i Europa. Skulle det skje vil norsk sjakk heve seg. Nå vet man at suksess tåles ikke. Vi får håpe Vålerenga ikke bryr seg om det.

 

Norges Sjakkforbund - to trekk frem og ett tilbake.

Norsk sjakk er fortsatt i fødselen av å bli en god sjakknasjon. Til tross for at Magnus er norsk, er nivået langt under pari både på spillesiden og administrativt. Her er det en lang vei å gå. Det vil ta tiår å utvikle.

Når enkelte klubber satser slik som både OSS og Vålerenga, vil de andre følge etter. Dette stiller noen krav. Når Stavanger i nest siste runde kom for sent pga værproblemer med flyet, ble matchen mot Vålerenga utsatt. Undertegnede sendte et brev til NSF og ba om regler som klargjorde når et lag kunne kreve å få utsette matchen. NSF tok ikke tak i dette. Dermed skjedde akkurat det samme også i siste runde hvor Stavanger påberopte seg "force majeure": Flyet ble hindret og to av spillerne kom nok en gang for sent. Denne gangen tok ikke NSF hensyn og satte i gang klokkene, hvilket også burde skjedd første gangen. Eliteserielagene bør bestille et fly som gir rom for at det kan bli kansellert, slik at man kan ta neste fly. Det gjorde nykommerne Sotra. Hvis det også skulle bli hindret, bør man kunne kreve "force majeure". Før neste sesong starter bør dette være avklart. Egentlig ikke en sak for Kongressen, men en styresak.

Nå har NSF mer enn én ting å tenke på. Bjørnsensaken henger over dem og president Bjørn Salvesen sendte meg melding der han fortalte at saken var så alvorlig at de ville bruke lang tid på den.

Små og store saker må løses. Snart er snøen smeltet. Kanskje er det slik at det som kan gjøres i dag, trenger man ikke utsette til i morgen. Når det er sagt, er mitt inntrykk at Geir Nesheim jobber iherdig. Han er ikke flink til å svare på mailer, men han er flink til veldig mye annet.  Hans viktigste oppgave var å utvide sponsorlisten fra 0 til mange. Det er i gang. Bytte av spillelokaler fra Haraldsheim eller lokalene i OSS, til gode hoteller er et kvantesprang.  Vi venter på flere. Det er mye som ser lyst ut for norsk sjakk. Etter noen tiår kan dette bli veldig bra. Vi får smi mens det er varmt. Verdensmesteren har vi ikke til evig tid.

 

Paris, 29.mars 2016.

9 kommentarer

Petter Fossan

30.03.2016 kl.21:16

Aage, mye fornuft i det du skriver. Det er flott at det er klubber som satser så all honnør til Vålerenga for det! Ifht. dine kommentarer omkring Stavangers forsinkede ankomst bemerkes at Stavanger er lite tilfreds med premissene for Eliteserien som i altfor stor grad favoriserer Østlandslagene. Lagene har fordel av å spille alle kampene på hjemmebane mens distriktslagene må spille alle kampene på bortebane. Dersom Eliteserien hadde vært lagt opp på en mer fair måte med også hjemmekamper til distriktslagene, er jeg for så vidt ikke uenig med deg i at man kunne stilt større krav til å reise i meget god tid før rundene, slik det er nå må kan man ikke forvente at distriktslagenes spillere skal dekke tapt arbeidsfortjeneste/ ta fri fra skole hele fredagen hver helg det er runder i Eliteserien. Ovennevnte og andre forhold (bl.a. knyttet til økonomi m.v.) i tilknytning til Eliteserien er på vegne av alle distriktslagene formelt tatt opp med forbundet allerede tidlig i fjor høst, vi ser med spenning og håp fram til at forbundet vil iverksette tiltak som gjør Eliteserien mer attraktiv også for distriktslagene.

30.03.2016 kl.21:33

Hei Petter! Jeg har forståelse for dine argumenter. I dette tilfellet fikk vi et konkret eksempel hvor de fleste ble i tvil. Jeg tenker på første gang Stavanger kom for sent. Det burde vært en selvfølge at man tok tak i saken og fikk klargjort reglene til den neste runden. Det ble ikke gjort. Nå er det en god stund til neste eliteserierunde. Før den tid bør man ha klart hvordan man løser dette - på forhånd. På den ene siden er det forståelse for ditt og Stavangers syn. På den andre siden kan man ikke se borti fra flyforsinkelser, særlig i på den årstiden som eliteserien pågår. En utsettelse i siste serierunde ville være småtragisk.

Dessuten må det være lov å bemerke at den utsatte matchen mellom Stavanger og Vålerenga ikke ble spilt under akseptable forhold. Sjakk-matcher pr internett er nesten meningsløst. Når nettet "falt" ut et par ganger, gjorde ikke det saken bedre. Man må selvsagt se hverandre. Når det gjelder hjemmebanefordel, er jeg helt enig med deg. Det er urettferdig overfor alle lag som kommer utenfor Oslo. Har en del meninger om dette. Vi får ta en ting om gangen :-)Aner meg at det er flere som mener noe om dette...

Petter Fossan

30.03.2016 kl.22:02

Ang internet kampen er jeg enig i at det ikke er en god løsning.

Hensyntatt at alle kamper for øvrig spilles på Østlandet var det Stavangers primære forslag at den utsatte kampen ble spilt i Stavanger, det ville etter vår oppfatning ikke vært annet enn "rett og rimelig", en oppfatning som vi fortsatt står ved. Sekundært foreslo Stavanger at kampen ble spilt en egen helg (Stavanger var her fleksible mht. hvilken helg det skulle være) før den siste Eliteseriehelgen. Til tross for ovennevnte ble det bestemt at kampen skulle spilles i Oslo torsdagen før siste Eliteseriehelg. Ettersom Stavanger ikke hadde anledning å stille med lag i Oslo den dagen, leverte Stavanger inn klage til Reglementsutvalget som på bakgrunn av dette fastsatte at kampen skulle spilles over internet.

Aage Georg Sivertsen

31.03.2016 kl.12:15

Vi får håpe Petter at problemstillingene er historie når høsten 2016 ser lyset.:-)

Helge Nordahl

01.04.2016 kl.10:52

Da eliteserien ble opprettet var det etter at mange tidligere forsøk hadde strandet på for høye kostnader. Lave kostnader har derfor vært prioritert. Det har gjort at mange av kampene nødvendigvis må spilles i Oslo. De siste årene har det imidlertid vært tre vestlandslag i eliteserien, det gjorde i fjor at man kunne ha en runde i Bergen. Jeg vet ikke hvorfor det ikke ble en runde i Bergen eller Stavanger i år, men det burde jo enkelt la seg gjøre, med Bergen, Sotra, Stavanger og et lag fra en annen landsdel som deltakere.

En av årsakene er kanskje at de fleste "distriktslagene" (jeg synes jo ikke dette er noen god betegnelse på lag fra de største byene i Norge, men ok) ikke har hatt så lyst til å spille på hjemmebane. Da Black Knights spilte kvalifiseringskamp til eliteserien mot Vadsø så vi med en gang at matchen kanskje kunne få oppmerksomhet i Finnmark, men ikke i Oslo. Vi tilbød derfor å spille matchen i Vadsø, siden kostnadene uansett skulle deles. Vadsø takket nei. Etter hvert fant vi ut hvorfor: Halvparten av spillerne de brukte kom fra andre fylker enn Finnmark. Tilsvarende ville kanskje ikke Stavanger fått verdensmesteren til å spille kvalifiseringskamp på "hjemmebane" i Stavanger, eller hva tror du, Petter? I Eliteserien vet jeg at Sk96 og Bergens heller ikke har sett det som noe stort pluss å få spille hjemme.

Når det gjelder det konkrete problemet til Aage er igjen situasjonen at Stavanger har spillere som bor over halve Norge. Da jeg spilte mot Stavanger i fjor måtte jeg spille over internett fordi flyet fra Trondheim(!) var kansellert. I år var det så vidt jeg forstår problemer i Bergen(!) som skapte problemer. Jeg er enig med Aage at det er behov for litt fastere regler. Man bør begynne med å slå fast at problemer på andre strekninger enn fra hjemsted til spillested ikke gir rett til flytting.

Videre tror jeg ikke at en avgang tidligere er løsningen. Det er kanskje ok fra Stavanger, men dersom f.eks. Kristiansund skulle spille eliteserie igjen vil antall avganger være mer begrenset. Jeg tror derfor på følgende regler:

- Flyproblemer på andre strekninger enn hjem-spillested gir ikke rett til flytting, men det gis anledning til å endre lagoppstillingen. Turneringslederen kan etter skjønn utsette start av parti med inntil en time. Etter dette skal klokkene alltid startes. Dette gjelder også for alle østlandslagene. I fjor måtte vi spille den ene partiet mot SOSS over nett fordi deres spiller satt i Stavanger. Dette er uakseptabelt.

-Flyproblemer på strekning hjem spillested gir rett til flytting av fredagskampen. Innenfor Sør-Norge forventes det uansett at lagene kan stille lørdag. Lørdagsrunden flyttes en time og starter kl 11. Det gjør at man har et reservetidspunkt for fredagskampene lørdag kl 18. Dobbeltrunde er ikke ideelt, men mye bedre enn internettkamper, flytting til nye helger e.l.

-Lag fra Nord-Norge har større problemer og må i ytterste fall tillates å spille på internett.

Til slutt er det grunn til å takke de klubbene som bidrar til å heve nivået på Eliteserien. For tiden er Vålerenga og OSS de beste. Dere setter standarden for oss andre og gir oss noen kamper hvert år der vi bare kan drømme om lagpoeng, slik vi faktisk klarte mot Vålerenga for et par år siden. Når dere også hevder dere i Europacupen gir det selvfølgelig ytterligere inspirasjon. Tusen takk!

Kjell Johannessen

01.04.2016 kl.12:04

Noterer at sjakkadministrasjonen har fått et nytt tema å diskutere. Denne gang er seriesjakken et tema. Til tross for det fakta at Verdensmesteren i sjakk er norsk, noe som burde forplikte, samt at vi har aarrangert et sjakk O.L., så sitter jeg igjen med et bestemt inntrykk at vår sjakkadministrasjon ikke fungerer på rett måte. Jeg hører at brev ikke besvares. Vi har også hatt en årelang diskusjon og krangel om hvilken makt og myndighet styret råder over. Det gjaldt den gang påstand om å få bukt med påstått ukultur innen sjakken. Både president og visepresident bedyret den gang at NSF ikke råder over verktøy som setter den i stand til å tvinge stridende parter inn på teppet. RU burde være de første til å besvare et slikt spørsmål. Synsing duger ikke når det går på juridiske spørsmål. Derfor mener jeg at NSF snarest mulig for at forbundet sørger for at en av våre medlemmer med juridisk utdannelse får plass i R.U. Da burde vi være sikret mot at vanlige organisasjonsformer følges, Har jeg latt meg fortelle. Ser at Sivertsen uttrykker håp om at saken er avgjort før høsten. Skulle det være å håpe for mye? Hvem vil ta de nødvendige grep?

Aage Georg Sivertsen

01.04.2016 kl.21:06

Hei og takk for innspill Helge!

Det er all grunn til å få avklart det du nevner. Det kan ikke være all verden å finne løsninger. En runde på Vestlandet høres jo ikke dumt ut. Da KSK(Kr.sund) skulle spille på Fagernes for noen år siden husker jeg en representant fra Oslo-området, som også satt i sentralstyret, fortelle at det må bli slutt på å spille på Fagernes. Det var alt for langt å reise! Da tenkte jeg: KSK brukte ca 9-10 timer med buss/bil for å komme dit. Tre timer med skyss fra Oslo ble for meget...Og sånn er innstillingen fortsatt. en mentalitetsendring bør derfor snart smyge seg inn.

Aage Georg Sivertsen

01.04.2016 kl.21:37

Kjell: Den ukulturen som du nevner er neppe hentet fra intet. Jeg husker godt tiden i KSK og det er liten tvil om at vi som kom sør for Sinsen hadde en utfordring for å få gjennomslag. Nå har jeg bodd noen år i Oslo-gryta og sitter i styret hos Vålerenga. Min innstilling er at talenter som kommer fra andre deler enn Oslo bør få sjansen på like linje med andre. Et eksempel på dette var da Dream Team ble opprettet. Da spilte Johan Sebastian Christiansen for Moss, bosatt i Sandefjord. Ved å hente ham inn i DTeam, gi ham sjansen i Vålerenga, kom han inn i varmen. Spesielt god var han ikke. Men duverden for en utvikling gutten har hatt! Det samme kan sies om Kristian Stuvik Holm. Å bo langt inn i skogene gir nesten ingen muligheter. De mulighetene fikk han gjennom KSK og nå Vålerenga. Når "Oslogutten" Aryan Tari stagnerte, f(ett år uten fremgang i rating) fikk han et tilbud om spill i KSK med Axel Smith som hovedtrener, samt inspirasjon fra flere svenske GM´er. Tenk om flere hadde fått en slik sjanse?

Tromsø opprettet en linje på vgs og hentet GM Turov. Et fantastisk tiltak. Måtte flere følge etter. Hvis NSF på noen måte har økonomi til å støtte slike prosjekter, ville det være et smart trekk. Noe av målsettingen til NSF bør derfor være å gi flere sjansen.

Jeg vet at en del jenter er kjempeflinke - og alle bor selvsagt ikke i Oslo. Hvorfor ikke ta et jenteløft? Tiden er overmoden for det.

Da NSF fikk tilført 3 millioner fra Sparebankkreditt, var jeg sikker på at f.eks. KSK skulle få støtte. Vi fikk null. Jeg ba tilslutt om å få 20 gratisbrett og brikker, men fikk avslag:-) Konklusjonen min den gangen var at: Skulle vi få til noe, måtte vi gjøre det selv. I all beskjedenhet gjorde vi det. Klubben økte aktive spillere fra 5-6 til rundt 40-50. Problemet med å satse på barn og unge er at 95% av dem slutter etter noen år...Siden sjakk-Norge er en liten familie, er jeg ikke av av den oppfatning at man slakter enkeltpersoner. Tvert imot tror jeg vi trenger alle som bidrar. Men det kan være tungt å drive uten opp-backing.

Jeg vet at det blant annet er et drivende godt sjakkmiljø i Trondheimsreligionen. Får de støtte nok? Nå har vi en president som bor nærmere Trondheim enn Sinsen og det burde tale for at øynene også ser bedre på nært hold. Denne bloggen er for alle og Bjørn Salvesen er like velkommen som andre til å kommentere.

Kjell Johannessen

01.04.2016 kl.23:01

Det er mange år siden jeg har hørt noen prate så glødende entusiastisk om hvilken sjakkpolitikk vi bør etterstrebe for at ungdommen skal få de muligheter som må til for å utvikle sitt sjakktalent. Skjønner økonomien har bedret seg drastisk i Forbundet, men at det likevel er langt fra nok. Jeg tror alle ledere, uansett idrett er av den mening at fremgang for en utøver stort sett bygger på en bedret økonomi. Vi klarte det en gang nord på, men for all del, det var i pionertiden, og hadde med entusiasme å gjøre. Men jeg tror man bør prøve å engasjere folk som vet å sno seg litt og får større firma til å støtte opp om sjakken. Det bør kunne la seg gjøre å lære av f.eks. fotballklubbene. Siden vi har verdensmesteren og han herjer med sine utfordrere og TV har egen sending og Lahlum og andre kommetatorer krydrer sendingen med både kloke og morsomme innspill. Da følger også alle pengesterke folk med. Bør vi ikke prøve å utnytte en slik situasjon maksimalt?

Skriv en ny kommentar