hits

Stein Bjørnsen er dømt

Stein Bjørnsen er dømt, eller?

Av Aage G.Sivertsen

Forfatter

Redaktør Tarjei Joten Svensen skriver på sitt nettsted "mattogpatt.no":

"Bevisene mot Stein Bjørnsen er fullstendig knusende. Til slutt kan saken bare få et utfall: Stein Bjørnsen må utestenges fra all offisiell turneringssjakk i minst tre år."

Mine tidligere innlegg har hevdet at pressen har forhåndsdømt den blinde sjakkspilleren Stein Bjørnsen. Nå blir dette bekreftet av Svensen.Han hopper bukk over pressens "vær varsom-plakaten". Den inneholder etiske normer som man bør ta hensyn til.  F.eks. tar han ikke hensyn til punkt 4.5.

"Unngå forhåndsdømming i kriminal- og rettsreportasje. Gjør det klart at skyldspørsmålet for en mistenkt, anmeldt, siktet eller tiltalt først er avgjort ved rettskraftig dom. Det er god presseskikk å omtale en rettskraftig avgjørelse i saker som har vært omtalt tidligere."

Istedenfor å bare belyse saken, velger Svensen både å dømme og ilegge straff. Advokat Morten Sands innlegg, som hevder at Bjørnsen er uskyldig inntil en dom eventuelt faller, gjelder visstnok ikke denne gangen. Dermed kan Norges Sjakkforbund (NSF) slippe å behandle saken.  

Stein Bjørnsen er dømt. For juks. Til tre års utestengelse. Av pressen.

Det gjenstår likevel å se hva NSF foretar seg.

 

 

 

 

13 kommentarer
Odd Ristesund

Odd Ristesund

Du synes å forutsette at dette er en straffesak for domstolene. ( "Dermed kan Norges Sjakkforbund (NSF) slippe å behandle saken").

Dette er en misforståelse. Han er ikke tiltalt for domstolene i en kriminalsak, juks i sjakk rammes ikke av straffeloven. Det er NSF som må avgjøre om juks foreligger (avsi en "dom"),som da enten frikjenner ham for juks eller fastslår juks, og i sistnevnte tilfelle ilegge en reaksjon. Denne vil formodentlig måtte gå ut på utestengning for kortere eller lenger tid. Dette er en del av NSFs "selvdømme", jf. Morten Sands utlegning av dette.

Bente Klepperås

Bente Klepperås

Flott skrevet Aage. Artikkelen til Tarjei Joten Svensen består av så masse usannheter og feil konklusjoner,at der ser ut som han skriver et forsvarsskriv for sine tidligere artikler.

aage georg sivertsen

aage georg sivertsen

Nei, jeg forutsetter ikke at dette er en straffesak. Når jeg skriver at NSF kan slippe å behandle saken, så antar jeg at de fleste forstår at dette er ironi. Pressen kan nok ikke avgjøre saken, selv om det kan se slik ut.

Thomas Robertsen

Thomas Robertsen

Jeg er en av de som absolutt reagerte på Stein Bjørnsens prestasjoner. Saken har vist seg vanskelig å løse, men vi må foreløpig ha tillit til at NSF med Sentralstyret er de som må forsøke å løse opp i dette. Joten Svendsens siste bloggpost er åpenbart en forhåndsdømming vi ikke kan godta. Det er ikke kun det prinsipielt merkelige i at den som blåste saken plutselig er jury og dommer, jeg reagerer mest på den tilsynelatende totale mangel på empati. Juks eller ikke betyr mindre for meg akkurat nå, jeg er mest redd for konsekvensene slikt ensidig fokus kan føre til. Det er mange involverte her, de fleste har ikke bedt om slik eksponering.

Godt å lese at det nå reageres kraftigere mot blogg-kampanjen til Tarjei Joten Svensen, som i denne saken skuffer moralsk, menneskelig og presseetisk. Det er legitimt å presentere en sak med innspill og egen mening, men gjentagelsene og aggresjonsnivået gjør nå dette trist og uprofesjonelt, og uansett sakens tenkelige realiteter. Jeg ser også mager dekning i teksten for overskriften at bevisene er "fullstendig knusende". Tenk om Stein Bjørnsen er uskyldig slik klubbkameratene hans i Horten hevder etter erfaring fra mye egen spilling med ham?

Kjell Johannessen

Kjell Johannessen

Kanskje flere av de som nå kommenterer begynner å begripe hva ukultur går ut på, men har man egentlig lært Noe?

Enig med Brekke og Sivertsen. Uansett, juks eller ei, blir det helt feil - gjennom en mye lest blogg - å konkludere på denne måten. Jury, dommer og bøddel...

Ganske frekt å påstå at Svensen mer eller mindre er "ute etter" Bjørnsen.

Som tidligere sagt - hvis Bjørnsen er uskyldig, burde han stilt opp på testen

umiddelbart for å renvaske seg. Han er altså gitt muligheten til å renvaske seg

en gang for alle. Istedet viker han unna. Det sier ikke så rent lite.

Ole Morten Persen

Ole Morten Persen

Karl Bedding, NSF har fortsatt ikke presentert en test, så argumentet ditt er bare vås. Når testen er klar får vi se om Bjørnsen vil stille eller ikke. Det er faktisk ikke slik at det er opp til Bjørnsen å bare møte opp på Sjakkontoret og si seg klar til en test før NSF innkaller han.

Etter Tarjeis gjentatte blogposter om saken, så er det ikke en påstand at han er ute etter Bjørnsen. Det har Tarjei bevist ettertrykkelig at han er. Og det å påpeke dette er ikke frekt i det hele tatt. Han bringer jo saken frem gang på gang uten å komme med noen nye momenter. Da kan det ikke karakteriseres som noe annet enn en heksejakt. Tarjei er dyktig på mange områder, men akkurat i denne saken viser han svært dårlig dømmekraft etter min mening.

Inge S. Skrondal

Inge S. Skrondal

Ole Morten Persen: I denne runden var det Aage som tok opp saken igjen og ikke Tarjei. Saken lå død en stund før det første blogginnlegget startet det hele på nytt.

Hvorfor ikke la han spille en turnering eller to uten ørepropper! Jeg forstår ikke hvorfor dette skal gjøres så vanskelig gjennom oppkonstruerte tester. Tilbys Bjørnsen en slik mulighet så bør han gripe den. Sier han nei til det blir det i så fall av mange ansett som en innrømmele,

Tom Jenkins

Enig med IA Tom, og Stein Bjørnsen har nettopp ønsket å spille nye sjakkpartier, under de betryggende betingelsene som NSF ville be om. Gjennom Svensens blogg er i stedet flere andre typer krav "forlangt" til testen, blant annet ifølge en toppspiller at han måtte spille blindsjakk, en annen endog at han burde angripe med tårn på tredjeraden for å vise allmenn forståelse som i sjakkselskapet. NSFs passivitet i alle fall utad har dessverre bidratt til å skape denne sakens omfang.

aage georg sivertsen

aage georg sivertsen

Siste nytt i saken er de unødvendige konsekvensene som kan følge. Stein Bjørnsen skriver på Facebook : "MIN datter på 12 år, har fått en hat gruppe på FB , som er opprettet av sjakkspillere over 2000 i rating".

Skriv en ny kommentar