hits

Norges Fotballforbund har minst 15 ansatte med millionlønn: NFFs ansatte tror de er Guder.

Norges Fotballforbund har minst 15 ansatte med millionlønn:

NFFs ansatte tror de er Guder.

 

Av Aage G. Sivertsen

Forfatter

 

Norge har et av verdens svakeste fotballandslag. Vi ligger som nummer 54 på verdensrankingen. En nasjon som Island, med 325 000 innbyggere, ligger på 36.plass. Mot land vi liker å sammenligne oss med som Finland, Danmark og Sverige ligger vi også etter.

Til tross for den pinlige erkjennelse av å være blant de dårligste fotballagene i verden, har mange av lederne i NFF mer enn én million i lønn.

For 2014 har vi noen eksempler:

Landslagstrener Per-Mathias Høgmo 3,4 millioner,

Fotballpresident Yngve Hallén 1,2 millioner,

Generalsekretær Kjetil Siem 2,25 millioner, Toppfotballsjef Nils Johan Semb 2,67 millioner, Assisterende generalsekretær Kai-Erik Arstad  1,6 millioner

*Tallene er hentet fra VG 25.2.2016

Jo dårligere resultater, jo bedre lønninger.

På fotballtinget ,som ble avviklet i forrige uke, ble forslaget om å sette tak på lønninger i administrasjonen nedstemt.  Jamfør intervju i VG 25.februar sier generalsekretær Siem at "NFF betaler for kvalitet". Da spør jeg meg: Hvilken kvalitet er det han snakker om? Det kan ikke være resultatene for verken A-landslaget eller i de aldersbestemte klassene. Uten å gå i detalj, har A-landslaget hatt forferdelige resultater etter at Drillo var sjef. Arvtaker Nils Johan Semb hadde brukbare resultater, men kom den gangen til duk og dekket bord. Drillos hadde ikke tapt hjemme på Ullevål på over 50 kamper. Man kan si at lønningene har økt omvendt proporsjonalt med A-landslagets resultater. Generalsekretæren hadde en lønn i 2006 på cirka 800 000 kroner. Den er i dag 2,8 millioner.

Mens fotballandslaget nesten ikke har gjort noe annet enn å spille uavgjort eller helst tape. Vi var på 2.plass under Drillo på midten av 1990-tallet. På slutten av 2014 lå landslaget på 67.plass på rankingen. Da er vi i grunnen på bånn. De lagene som lå etter oss på det tidspunktet hadde knapt innbyggere eller hadde ikke ressurser til å satse på fotball. De hadde i alle fall ikke 122 ansatte og 810 millioner i inntekter, som NFF hadde i 2014.

Kanskje vil NFF forsvare seg med at de gjør en jobb som går langt utover A-landslaget for herrer. Det stemmer sikkert, men man kan vel ha lønninger over en million for å organisere barneidrett?

Si meg speil på veggen der, finnes det andre Guder enn meg her?

Foruten lederlønninger godt over skylaget er reiseutgifter og administrasjonskostnader rundt A-landslaget i ultraklassen. De bor på 5 stjerners hotell, reiser med eget fly og det spares ikke på noe. Det er ikke uforståelig at engelske, tyske, spanske eller Italienske stjernelag godter seg i luksus. Det samme gjelder landslag som tilhører verdenstoppen. Men lille Norge, med våre udugelige kvaliteter og resultater, bør ikke følge denne karusellen. Først bør vi i så fall vise til resultater, så får eventuelt lønna og luksusen øke.

Hva er det med fotballspillere og fotballedere som tror de kan være verdt sin vekt i gull? Hvorfor har de et selvbilde som nærmest er et speilbilde på Gud?

Det kan være at NFF ser opp til de høye herrer i FIFA og blir smittet av galskapen derfra.  Eller at miljøet innenfor fotball er hakket dummere enn i andre organisasjoner.  I 1896 ble det nedsatt en komité på Stortinget som skulle registrere alle idioter i Norge. De som ikke hadde fast bopel eller var analfabet var nedskrevet. Noen fotballedere ville kanskje i dag ligge i faresonen om en slik komité fikk et tilsvarende mandat med litt andre kriterier.

*Det ble for øvrig registrert flest idioter i Arendal fordi de hadde så mange sjøsamer.

Har ikke peiling, tror de kan alt

Det er en diagnose som heter "Dunning-Kruger-effekten". Denne diagnosen går i korthet ut på personer som er inkompetente, men som overvurderer sine ferdigheter. Effekten fikk navn etter David Dunning og Justin Kruger da de i en forskningsartikkel i 1999 kom frem til at personer som ikke har peiling, tror de kan alt. Mon tro hvor mange som kjenner seg igjen i fotballforbundet?

Ingen tør si fra

Norges Fotballforbund består av rundt 1900 klubber og 375 000 spillere. Nesten alle disse har dugnad som sitt grunnlag for eksistens. Ja, selv toppklubbene har titalls, for ikke å si hundretalls frivillige. Man kan si at foruten 16 elitelag er alle de andre lagene avhengig av folk som stiller opp gratis. Det betyr at mer enn 99 % av alle fotball-lag i Norge har minimale inntekter. Med unntak av de aller største klubbene er det ingen, så vidt jeg vet, som har i nærheten av en million i inntekt for å administrere en klubb.

Jeg "jobbet" for Kristiansund Ballklubb i 2006 og 2007.  De var den gangen i 2.divisjon. Da var det ingen i administrasjonen som fikk penger. Det var utenkelig. Alle pengene som kom inn gikk til drift. Slik er det også for omtrent alle fotballklubber i dag. De lagene som spiller i 1. eller 2.divisjon er i ferd med å bli mer profesjonelle. Men jeg lurer på hva de tenker når NFF ikke tar hensyn til grasrota. For det kan ikke Siem få oss til å tro at NFF gjør. Vi som ser dette fra utsiden er ikke idioter.  Det er heller ikke de tusenvis av frivillige som jobber i de ulike klubbene. Men det er mulig det er en terskel å gå over: Man tør ikke si fra. Selv etter at det kom kjempeoppslag i media om disse lederlønningene, har fotballtinget godtatt at slik skal det være.

Ren svada

Signalene NFF sender ut ved å leve som luksusdyr, nekte innsyn i reiseutgifter og kjefte internt på hverandre, må være veldig ødeleggende for idretten. Den nye presidenten, Terje Svendsen, fortalte på Dagsnytt 18 mandag 28.februar: Nådeløs åpenhet er livsviktig. Og han la til: Nøkternhet er like viktig.  Som man forstår er utfordringen å gjøre om ord til handling. Det spranget er i kvantestørrelse. Beklager forhåndsdømmingen, men det punktet om nøkternhet er ren svada. Bortskjemte ledere og spillere vil slite med å gå et trinn eller tre ned. Det første punktet om nådeløs åpenhet, høres i det minste flott ut. Svendsen blir ikke vurdert utifra hva han sier før han begynner i jobben. Han blir vurdert etter hva han får gjort. Og det gjenstår å se. Nøkternhet ser det ut til at han kan glemme. Utsagnet er desverre ren svada.

Når de beste lederne får skyhøye lønninger, burde man i det minste stille krav til resultater. En grunnlønn på en million burde da holde? Så fikk man heller bedre betalt om resultatene ble veldig gode. En bonusordning. For resultatene er målbare i fotball. Tabellen lyver ikke. Og Norge er nr. 54.

 

*Artikkelen er skrevet med researchbidrag fra Geir G.Greger

 

 

 

 

 

23 kommentarer
Arne Johansen

Arne Johansen

Det mulig at Norge har et av de dårligste landslagene i verden, men da skal du lete lenge etter en markedsavdelingen som greier å få til det samme som den i NFF.

Du er VELDIG unyansert når du slenger ut at 15 stk har millionlønn og fokuserer på sport og toppledelse. Markedsmessig har NFF noen av de beste resultatene i verden (her finner du noen av disse lønningene), sett i forhold til hva utgangspunktet er. I 2015 hadde NFF 235 millioner i sponsorinntekter, noe som er helt vanvittig.

JA, mulig vi er de er dårlig på banen, men utenfor banen er de i verdensklasse.

Når man i NFF har gjort så utrolig bra avtaler, så er hovedårsaken til at det har gått grisebra med AS Norges de siste 20 årene. Kjøpekraften til nordmenn er høy sammenlignet med alle vi kan sammenlignes oss med. Derfor blir beløpene for TV- avtalene langt høyere i Norge enn for de fleste andre land.

NFF- gutta er derfor ikke kommersielle genier og mirakelmenn som greier å lande fete TV- avtaler. Fotballidioter i Norge har langt mer penger å bruke enn de fleste andre i Europa.

Det bør innføres prestasjonslønn for NFF. Ingen resultater = MEGET lav lønn. Jo bedre prestasjoner på lagene, jo bedre lønn.

Den ene ansetter den andre og gir millionlønn. Senere betyr den lønnen at den ene også får økt sin lønn. Siden lønningene må følge hverandre...

Her er det kameraderi og uetiske ledere...

Jørgen Moholt

Jørgen Moholt

Ja dette er helt hinsides spør du meg!, uavhengig av resultatene som presteres og hvorfor skal sekretæren tjene mer en presidenten?

Sånn jeg har forstått det så er det generalsekretæren som er daglig leder eller sjef (hva med et navnbytte til daglig leder?) og burde ikke tjene mer enn f.eks. en stortingsrepresentant som tjener veldig godt. Så neste gang NFF lyser ut stillingen som sjef er det det som er avlønningen og så velger man den beste kandidaten blant de søkerne man da får. Så prøver vi det i f.eks. 10 år og gjør en evaluering.

Da får man kanskje en som er lidenskapelig opptatt av fotball og ikke bare en fra gutteklubben "grei". Er jo de samme fra gutteklubben som går igjen hele tiden bare med forskjellige "hatter".

spot on

aage georg sivertsen

aage georg sivertsen

Arne J og Jehova: Jeg mener det står respekt av at NFF har fått samlet inn så mye penger. De har nok hatt et bra marked å forholde seg til, men innhentingen av penger synes å være utmerket. At det automatisk skal føre til at personer som sitter i ordinære stillinger skal få dobbel lønn, eller deromkring, det rimer ikke. Særlig med tanke på dugnadsånden i norsk idrett. Ikke glem det med at mer enn 99 % driver klubbene sine ved å selge pølser og vafler. Og litt kaffe.

burde ha sparket alle og ansatt Erland Johnsen som tok hele jobben alene.

Enig i at markedsavdelingen har gjort en god jobb når de har klart å lure oss forbrukere til å betale store summer for å gå på fotballkamp eventuelt se fotballkamp på TV hjemme i stua.

En stund var faktisk de fleste stadion i tippeligaen fylt til randen - nedadgående nå. Videre viser TV tall at mange ser kamper på TV. Dette er gull for sponsorer!

Nøkkelen har vært å lure oss forbrukere til å kjøpe produktene. Sponsoravtalene har de fått servert på gullfat som følge av at vi - forbrukerne - har latt oss lure.

Men vi forbrukere har også makten til å snu dette ved å slutte å kjøpe produktene.

Uansett, så kan lønnsnivået på ingen måte forsvares. Det er nesten latterlig at Høgmo tjener så mye når man ser på kvaliteten til det som leveres. Det er kun i Norge at dette er mulig.

Sier Arne som mest sannsynlig er ansatt i NFF :)

Lønningene er hinsides, det gode sponsormarkedet bør komme bredden tilgode, ikke fiffen i ledelsen. Moderat grunlønn og bonus basert på prestasjon må innføres!

Blitt kvitt styret

Takk :-) skulle ønske at all media delte denne så kunne vi kansje få til et lite "opprør" mot NFF.

Arne Johansen, du e jo spot on, men Tror ikkje du skjønner at det e akkurat det som e feilen. Lenge leve.saueflokken.........

Jeg var på den lokale banen i går kveld, i "kulde og snøstorm", og så på lagene som trente på en isete og halvdårlig bane. Noen av de frivillige trenerne har ikke engang egne barn på lagene de trener, og kunne valgt å hygge seg i hjemme i sofaen. De ofrer seg i stedet for den lokale ungdommene uten å få som mye som en vaffel i vederlag. Jeg beundrer dem grenseløst. Det de gjør er så uendelig mye viktigere og verdifull enn den millionmottakerne i NFF gjør.

Helt utrolig at en landslagstrener hever over tre mill i året i lønn uten og levere varene. Hadde dette skjedd i en privat bedrift så hadde det Vært Adjø, Håper det ryddes opp i lille FIFA snarest.

"Har ikke peiling, tror de kan alt -

Det er en diagnose som heter "Dunning-Kruger-effekten". Denne diagnosen går i korthet ut på personer som er inkompetente, men som overvurderer sine ferdigheter. Effekten fikk navn etter David Dunning og Justin Kruger" - Dette er Gro Harlem Bruntland effekten etter henne "forskning"; Det er typisk norsk å være god!- Forholdet finnes dessverre i alt for mange bransjer og har ødelagt landet!

Kaja Storemyr

Kaja Storemyr

Grådighet kjenner ingen grenser. Man trenger ikke lese så veldig mye historie om menneskene på denne kloden for å finne ut ut det. Det snakkes så varmt og flott om kvinnefotball, barneidrett og bredde-fotball.Grådighet kjenner ingen grenser, Semb, Siem og Graff. Ingen grenser.

asbjørn lilletvedt

asbjørn lilletvedt

Media skraper så vidt på overflaten overfor fotballen NFF og FIFA - årsak : det er så tette bånd mellom de ulike mediaer og fotballen - mer enn 75 % av sportsjournalister er rekrutert med bakgrunn fotball - og de lever av dette - les eks. TV2 - Galskapen eskalerte etter TV avtalen i 2006, hvor fotballagent Rune Hauge fikk 100 millioner for å få den første milliaravtalen i havn. Men de er ikke åleine, NRKs overpromotering av norsk skisport, hvor hele sportsavd. mer eller mindre er medl. av skiforbundet, er nesten uten mulighet for å drive "kritisk" journalistikk -

Det var en spennende kommentar Asbjørn Lilletvedt. Jeg registrerte at Truls D fra VG fikk jobb i NFF. Logikken ligger i at idrettsorganisasjonene betaler langt mer i lønn. Og så til ditt poeng(?): Hvordan slakte en organisasjon og så få jobb? Vrient og dårlig taktikk. Det ligger en del under teppet. Vil ha flere slike innlegg. Kjør debatt.

Det er alldeles uhørt at man må betale flere hundre kroner for å se Rosenborg spille kamper på Lerkendal. Og nå skal tv2 tvinge oss som vil se kampene på tv, måtte betale 600,- kr pr måned. Ja, hvor skal pengene taes fra til de million lønningene som lederne flotter seg med.

Nils Petter Mikkelsen

Nils Petter Mikkelsen

Så 5-1Høgmo får 3,4 mill pr år. Burde ikke NFF heller ha sagt ja til en som nøyde seg med 3,0, eller no sånt. Her er styret etter 'tinget' 2016 Terje Svendsen Mette Christiansen Bjarne Berntsen Eli Arnstad

Hans Olav Karde Leon Aurdal Silje Vaadal Turid Storhaug

De er de som vil gjøre nye beslutninger og vil vel svare på spørsmål.

Bra det er så dyrt. Endelig er forball på tv gjemt på betalingskanaler så vi som ikke bryr oss kan slippe det i andre kanaler.

aage georg sivertsen

aage georg sivertsen

Hvor lenge vil Adam være i Paradis? Oljekrisen sprer seg også mot hovedstaden. Dette fører til at sponsorene ikke vil stresse med å kaste bort penger. Og hva skjer da i neste runde? Krisen som kom da spillerne måtte innse en dramatisk lønnsnedgang kan også komme blant "Lille FIFA".

Skriv en ny kommentar